Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 01:30 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szőlőlekvár készítése
Készíts Izabella szőlőből lekvárt tartósítószer nélkül!

Hozzávalók:

2 kg Izabella szőlő



Elkészítés:

A leszemezett szőlőt krumplinyomóval áttörjük, lábasba rakjuk, és lassan elkezdjük főzni. Főzéstől számított kb. 50 perc után átpasszírozzuk egy szűrőn a lekváralapot, hogy a héjtól és magtól megszabaduljunk.

A tiszta szőlőlekvárt újra felforraljuk és literenként 2 evőkanál cukrot adhatunk hozzá, ha nem elég édes, de inkább hagyjuk el, mert elnyomja a szőlő csodálatos ízét. Kis lángon főzzük tovább félig letakarva, gyakran megkavarva. Vigyázz, mert nagyon fröcsköl!

Ízesítheted kevés mentával.

Ha már elég sűrűnek találod, akkor az előre sterilizált üvegekbe belerakod, rászorítod erősen az üveg fedelét, néhány percre feje tetejére állítod az üvegeket, majd az elkészült lekvárt száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Az Izabella szőlőhöz adhatsz még más sötétebb szőlőt is. Nagyon jó párosítás a Kékfrankossal készült lekvár.

Az így elkészített lekvárt ízlésednek megfelelően használhatod, melyben a szőlő minden gyógyhatása benne van.
Forrás : Link
pacsakute, 2019. november 06. szerda, 21:24
Címkék: Készíts Izabella, leszemezett szőlőt, tiszta szőlőlekvárt, szőlő csodálatos, előre sterilizált, üveg fedelét,
Kommentek
A szőlőből nem csak bor készíthető
A szőlőt nem csak azért termesztik, hogy gyümölcséből bort készítsenek. Ezt tették már különböző módon az ókori szőlőtermelők népek is. A mohamedán vallás az alkoholos italok fogyasztását tiltja, ezért még ma is jelentősen befolyásolja e területek mustfeldolgozási módszereit.
A szőlő gyümölcséből és a mustból különböző készítmények állíthatók elő.
A gyümölcsből készülhet aszalt szőlő, mazsola, kandírozott szőlő, szőlőbefőtt, szőlőlekvár, szőlődzsem.
A mustból készülhet szőlőlé, üdítőital, mustszörp, sűrített must, mustkocsonya, mustpor, mustcukor, mustméz, mustcsemegék (musthurka, pekmesz).

Ezek a készítmények közül egyesek (például a sűrített must, a mazsola) régóta ismert, mások készítését csak a második világháború idején kezdték gyártani (például a szőlődzsem, a mustméz az amerikai és az angol hadsereg ellátására).

A legújabb idők túltermelésének elkerülése miatt készítik az étkezési cukrot, mustcukrot.
Vannak olyan termékek között olyanok, amelyeket házilag
lizawolf, 2017. augusztus 17. csütörtök, 17:23
Az őszi befőzés praktikái
sokan csinálnak - hogy a vadgyümölcsök se maradjanak ki - csipkebogyó lekvárt. Utóbbinál fárasztó a kimagozás és a belső szőrök eltávolítása, ezért érdemesebb a gyümölcsöt szárítással tartóssá tenni. Aszalni lehet a vörös áfonyát, a borbolyát és a mahóniát. A vadgyümölcsök között jól használható még a galagonya, a kökény, a som. A tamarilló szintén alkalmas az őszi befőzésnél lekvárnak, de gyümölcssalátába is kiváló.
A lekvárok között nagy kedvenc a sárgabarack-, a szilvalekvár, a szőlőlekvár, a naspolyalekvár. Dzsemként a fekete szőlőt érdemes kipróbálni!

Közkedvelt a birsalmasajt is, melyet önmagában is eszegethetünk, de mandulával, mogyoróval, pisztáciával, áfonyával társítható, sőt mutatósan díszíthető.
Csodás befőtteket lehet készíteni az őszi befőzés során körtéből, szőlőből - akár a színek keverésével -, a szilva fahéjjal remek téli csemege lesz. A szilvalekvárba pedig érdemes diót tenni, ha a megszokott ízeket kissé szeretnénk feldobni!
A meggyből, a
eva6, 2016. szeptember 01. csütörtök, 09:57
Szőlőlekvár
Limara péksége

Szőlőlekvá

Otelló szőlőből főztem ezt a lekvárt. Őszintén szólva eddig eszembe sem jutott, hogy szőlőből lekvárt készítsek, de ezután mindig fogok. Az otelló szőlő és én nem voltunk mindig barátok. Említettem már apukám kertjét azt hiszem többször is, ott volt sok, de akkor nem szerettem. Nem jött be a húzós íze, jobban szerettem a finom édes csemege szőlőt. Volt neki mag nélküli mazsolaszőlője, na az nagyon jó volt. Úgy látszik ehhez is fel kellett nőni. Mostanában sok olyan íz tetszik, amit régen nem ettem meg és sok olyan van, amit régebben szerettem, most meg nem.
A szőlő lekvár roppant egyszerűen készült. Leszemeztem a szőlőt, eredetileg két kilót vettem, de a gyerekeim rájártak, így kicsit megcsappant a mennyisége. Feltettem főni, nem kell alá semmi folyadék, kb. másfél órán keresztül rotyogott, addigra a szemek teljesen megpuhultak, szétfőttek. Ezután egy szitán átpasszíroztam, majd a tiszta gyümölcshúst lemértem. Egy kilóhoz tettem 30 dkg
nanoka72, 2013. augusztus 30. péntek, 11:42
kakukkfűves kék szőlőlekvár !
600 g fekete szőlő (héj és mag nélkül)
250 g cukor
1 nagy citrom
1 ág kakukkfű (10 cm hosszú

elkészitése:
a leszemezett összetört szőlőt, cukrot elkeverem és 12 órára a hűtőbe rakom.
másnap az egészet átszüröm,s egy lábasban kb: 20 percet fözöm.
a citromlevét és reszelt héját,kakukkfűvet beleteszem.
állandó kevergetés közben 10 percet fözöm.
ha elég sűrűnek látom már mehet is az üvegekbe.
ibolya58, 2012. május 23. szerda, 10:38
Szőlőlekvár
z alábbi recept készülhet egyfajta szőlőből, de ízlés szerint keverhetjük is a szőlőfajtákat. (Otelló + Pannónia). Ha muskotályos szőlőből készítjük, nagyszerűen illik majd sajtokhoz és grillezett húsokhoz is.

3 kiló szőlő
50 dkg cukor
30 dkg 3:1 befőzőcukor
2 rúd fahéj
2 citrom héja
6 szem szegfűszeg

A szőlőt leszemezzük, megmossuk és rétegesen lerakjuk egy lábasba. A rétegekre rászórjuk az összekevert cukrot és befőzőcukrot, az összetört fahéjat , reszelt citromhéjat és szegfűszeget. Lassú tűzön állandó keverés mellett kb. 1 órát főzzük, majd tésztaszűrőn átnyomjuk, és az így kapott lekvárt még kb. 15 percig főzzük. Forró vízzel kimosott üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk. 4-5 percre fejre állítjuk, majd 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.
suzymama, 2012. április 14. szombat, 11:39
Szőlőlekvár
ha a szőlő savanyú, a hozzáadott cukor majd megédesíti.
Ha a szőlő édes, használjunk sima pektint (gyógyszertárban is kapható), akkor cukor sem kell.
Ha a szőlő magos, az sem baj, adjunk neki a botmixerrel. Én bennehagytam a magokat, a mixer jól megzúzta őket. Rendkívűl jótékony és hasznos anyagokat tartalmaz, érdemes elfogyasztani!

Ebből az adagból 7 db kettő decis üvegem lett.

pH besorolás: erősen savasít - cukor nélkül sokkal kevésbé

Előkészület: 10 perc
Főzés: 3 perc

Hozzávalók:
1,5 kg szőlő (piros vagy fehér, mag nélküli a legjobb)
500 g befőzőcukor (2:1), vagy édesebb szőlő esetén csak dzsemfix
1 citrom reszelt héja és leve
1 dl limoncello likőr (kihagyható)

Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, leszárazzuk, fazékba dobáljuk. Összeturmixoljuk botmixerrel.
Belereszeljük a citromhéjat, beleöntjük a limoncellot, citromlevet.
Feltesszük melegedni. Ha már bugyog, beleöntjük a dzsemfixet, és még 2-3 percig
noble, 2011. november 19. szombat, 08:58
sárgadinnyelekvár1...
Na már megint kifőztem
Tegnap lőtt egy útszéli árusnál sikerült egy ígéretes sárgadinnyét vennem, és hát...
rengeteg a nyári almám... szóval megint inkább sárgadinnye lekvár főztem belőle.
Augusztus közepén olvastam a neten, hogy sárgadinnyéből is lehet lekvárt főzni...
és megbirizgált a gondolat.... és az első kísérletet azonnal meg is tettem.
Akkor még éppen, hogy érni kezdett a nyári almám, de mivel közel 400 kiló
van a fán, hát inkább kiválogattam az elejét.
Szóval és tettel: a hír igaz, sárgadinnyéből is lehet lekvárt főzni...
és én mondom kiváló lekvárt. Bár meg kell jegyeznem, hogy a recept amit találtam,
finomításra szorult. Ja, meg őszintén: én aztán mindent átalakítok
Egyébként meg: ez az első kísérlet:

és az éjjel meg a második... ami most bent figyel a száraz-dunsztban...
Ezzel minden lekvárzási
szidnifox, 2011. augusztus 25. csütörtök, 20:13
Képek, videók
izabella napé.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 17:57
izabella nap.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 17:57
izabella 4 éves.jpg
zsokica45
2018. július 12. csütörtök, 17:44
kovács izabella 20160924
zsokica45
2018. április 26. csütörtök, 17:54
kovács izabella.jpg
zsokica45
2018. március 08. csütörtök, 18:56
Szeged Izabella híd építé
agica2004
2017. június 06. kedd, 20:28
izabella név.jpg
zsokica45
2016. szeptember 23. péntek, 11:29
izabella névv.png
zsokica45
2016. szeptember 01. csütörtök, 20:43
izabella névv.jpg
zsokica45
2016. szeptember 01. csütörtök, 20:42
izabella dalma név.jpg
zsokica45
2016. szeptember 01. csütörtök, 20:42
izabella 2 évesv.jpg
zsokica45
2016. július 14. csütörtök, 11:38
Leszemezett kökény.jpg
pacsakute
2013. szeptember 13. péntek, 06:33
tiszta szívűek1214.jpg
maroka
2018. december 14. péntek, 21:20
tiszta tudatosság.jpg
sz719eszter
2018. június 14. csütörtök, 23:56
Csöndes, tiszta vers.jpg
chillik
2018. június 06. szerda, 05:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.