Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:39 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Évértékelő - Franciaországban állandósult a rendkívüli állapot és a társadalmi elégedetlenség
Az elfogadottá és megszokottá vált rendkívüli biztonsági készültség értelmében a rendőrség bárhol bármikor házkutatást tarthat, minden gyanúsnak ítélt embert ügyészi és bírói engedély nélkül házi őrizetbe kényszeríthet, gyülekezési tilalmat rendelhet el. Ez utóbbi eszközzel egyszer sem éltek, sőt, ősszel a rendőrök is többször tüntettek a munkakörülményeik javításáért, jóllehet nekik ezt törvény tiltja.

A rendkívüli állapot hatékonyságáról készült parlamenti jelentés szerint a hatóságok az elmúlt évben közel 5 ezer házkutatást végeztek, és 670 eljárás indult, közülük 61 terrorizmussal kapcsolatban. Több mint 600 embert helyeztek házi őrizetbe, közülük 95 ellen jelenleg is érvényben van az intézkedés. A rendkívüli állapot keretében húsz, gyülekezésre alkalmas helyet, köztük muzulmán imahelyeket zártak be, tucatnyi egyesületet oszlattak fel.

A szocialista kormány intézkedéssorozatát - nagyarányú ellenzéki támogatással - a parlament december közepén ötödik alkalommal hosszabbította meg a jövő tavaszi választások utánig, 2017. július 15-ig. Bruno Le Roux belügyminiszter úgy értékelte, hogy a most kezdődő választási kampány növeli a terrorveszélyt az országban, ezért "súlyos hiba lenne" a rendkívüli állapot megszüntetése. A parlamenti jelentés szerint viszont önmagában a rendkívüli állapot nem elég hatékony az újabb támadások megelőzésére, és a jogállamiság szempontjából is kérdéseket vet fel a rendőrség ellenőrzés nélküli működése.

Az elmúlt év eseményeinek tükrében bizonyosnak látszik, hogy a rendkívüli állapot megszüntetése nagyobb politikai felelősséggel és kockázattal jár, mint annak fenntartása. Francois Hollande államfő ezért a tavasszal megválasztandó utódjára bízta a fokozott terrorkészültség esetleges mérséklését.

Hivatalos adatok szerint a francia titkosszolgálatok mintegy húsz iszlamista merényletet hiúsítottak meg 2016-ban, s a tíz városban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságot is sikeresen biztosították június 10. és július 10. között. A futballhuligánok és a rendőrök közötti összecsapásokon kívül nagyobb incidensek nem történtek a mérkőzések helyszínein.

Június 13-án azonban a Párizshoz közeli Magnanville településen egy korábban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó férfi késsel megölt az otthonában egy rendőrt, és végzett annak feleségével is. Két héttel később a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray település templomában két iszlamista - akik közül az egyik rendőri felügyelet alatt állt - öt túszt ejtett, egyiküknek, egy 84 éves papnak átvágták a torkát. Ezt az akciót is az IÁ vállalta magára.

A legvéresebb támadást egy tunéziai férfi hajtotta végre Nizzában, július 14-én, a francia nemzeti ünnep estéjén. A város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, köztük tíz gyermeket és sok külföldi állampolgárt. A négyszáznál is több sérült között volt egy magyar nő is. A terrortámadást két nappal később ismét az IÁ vállalta magára.

A nyári támadásokat követően megszűnt a korábbi nemzeti konszenzus a kormány terrorellenes intézkedéseit illetően. A jobboldali ellenzék azzal vádolta meg az államfőt, hogy nem tesz meg mindent a merényletek megakadályozására, jóllehet Francois Hollande négy terrorelhárítási törvényt fogadtatott el a parlamenttel. Európában jelenleg Franciaországban a legszigorúbb a terrorgyanús emberek elleni fellépés, megerősítették a titkosszolgálatokat, ahol több mint 15 ezer új munkahely jött létre. Minden Szíriába távozó vagy csak oda készülő franciát megfigyelnek, az iszlamista harcok színtereiről hazatérőkre pedig 30 év börtönbüntetés vár.

Az államfővel szembeni elégedetlenség a szociális konfliktusokban is megnyilvánult. A 10 százalékon stagnáló munkanélküliség csökkentésére Francois Hollande ötéves mandátuma legfőbb reformjaként indította el a munka törvénykönyvének módosítását. Az intézkedés ellen tavasszal három hónapig tiltakoztak a szakszervezetek és a diákok a francia utcákon. A sztrájkokkal, incidensekkel és összecsapásokkal kísért tüntetések nyomására a képviselők egy része kihátrált a javaslat mögül, ezért parlamenti többség hiányában a kormány erővel vitte át a reformot és rendeletben hirdette ki.

A pozíciójában meggyengült államfőt végül saját kormányfője, Manuel Valls győzte meg arról, hogy ne induljon újra a jövő évi elnökválasztáson. Francois Hollande várhatóan azzal a december 1-i rövid beszédével kerül be a történelemkönyvekbe, amelyben a baloldal egységének érdekében - az V. köztársaság történetében először - lemondott arról, hogy második mandátumot kérjen a választóktól. Néhány nappal később pedig a miniszterelnök mondott le, hogy ő lehessen a baloldal következő államfő-jelöltje. Az elnöki tisztség elnyerésére azonban a felmérések szerint neki sincs esélye.

Az ellenzéki jobboldalon Nicolas Sarkozy exelnököt is volt kormányfője kényszerítette politikai visszavonulásra. Francois Fillon elsöprő győzelemmel nyerte meg novemberben a konzervatívok államfőjelölt-állító választását, s a felmérések szerint jelenleg neki van arra a legnagyobb esélye arra, hogy Marine Le Pen-nel, a Nemzeti Front elnökével és államfő-jelöltjével szemben 2017. május 7-én elnökké válasszák.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. december 26. hétfő, 07:10
Címkék: Bruno Le Roux, Francois Hollande, Iszlám Állam, Minden Szíriába, Manuel Valls, Nicolas Sarkozy,
Kommentek
Strasbourgi lövöldözés - Szakértő: kudarc a francia terrorellenes stratégia
A szakértő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn hozzátette: erre jó példa a múlt heti, öt halálos áldozatot követelő strasbourgi terroresemény, ahol börtönben radikalizálódott francia állampolgár lövöldözött. Ez az eset nem egyedülálló, Franciaországban már megoldási kísérletek is születettek a börtönbeli radikalizálódás megállítására - jegyezte meg.

Elmondta: nagy vitát kavart Franciaországban, hogy a börtönökben elkülönítve helyezték el a dzsihadistákat és a közönséges bűnözőket, de megkülönböztetés vádja miatt nem folytatták ezt a gyakorlatot. A vallás és a terrorizmus szoros kapcsolatban áll, de Franciaországban a vallási hovatartozást nem tartják nyilván; ez a francia börtönökre is vonatkozik, így bárki kinevezheti magát börtönlelkésznek, akik közül sokan dzsihadista elveket próbálnak börtöntársainak átadni - fűzte hozzá Kis-Benedek József.
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 10:31
Elemzők: nyugati demokráciákban nem fordul elő olyan jelenet, mint a magyar parlamentben
Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője azt mondta: mindenhol rendezi a normaháttér, hogy egy-egy törvényhozásban milyen módon kell viselkedni a törvényhozásba bejutott embereknek. Az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban - vagyis nagy múltú demokráciákban - mindenhol szigorú a szabályozás. Ehhez hasonló a magyar jogszabályi háttér is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a nyugati országokban szigorúak a szabályok, de azokat nem is kell alkalmazni.

Azt mondta: a törvényhozáshoz méltatlan képsorok jellemzően nem nyugaton, hanem Ukrajnában, a Balkánon, posztszovjet államokban figyelhetők meg.

Galló Béla is egyetértett abban, hogy "nyugaton" más a helyzet a parlamentekben.

A két szakértő abban is egy állásponton volt, hogy a parlamentben történtek óta szervezett tüntetéseken vannak visszatérő, felismerhető arcok.

Galló Béla úgy értékelt, a megmozdulásoknak nincs igazi társadalmi hatóereje. Az ellenzéki pártok nincsenek abban a helyzetben, hogy radikalizálják a
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 18:05
Nagy sikerrel vendégszerepelt a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Franciaországban
A közönség mindkét este hosszú tapssal jutalmazta az együtteseket. A koncertek műsorán Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumának 1-3-5-6. kantátái szerepeltek. Csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet vendégei voltak az együttesek, ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

A két együttes 2016-ban már nagy sikert aratott francia barokk operaműsorral a Versailles-i Királyi Operaház színpadán. Akkor a Versailles-i Barokk zenei központtal együttműködésben megvalósult, Un Opéra pour Trois Rois (Opera három királynak) című különleges programjukkal vívták ki a közönség és a szakma elismerését.Idén a régóta repertoárjukon lévő, népszerű Karácsonyi oratóriumot tűzték műsorra. Bach monumentális művéből négy kantáta (az 1-3-5-6. számú) hangzott el, neves francia és magyar szólisták (Hasnaa Bennani - szoprán, Anthea Pichanik - alt, Szigetvári Dávid - tenor és Victor Sicard - basszus),valamint a Purcell Kórus és Orfeo
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 11:15
Novemberben is csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban
százalékkal kevesebbet mint 1 évvel korábban. Októberben 7,3, szeptemberben pedig 23,5 százalékos csökkenést mértek az augusztusi 31,2 százalékos emelkedés után.

Az idei év első tizenegy hónapjában eladott új autók száma meghaladta a 14 millió 160 ezret, ami 0,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Novemberben a legtöbb országban csökkentek az eladások, az öt legnagyobb piac közül Spanyolországban 12,6 százalékkal, Németországban 9,9 százalékkal, Olaszországban 6,3 százalékkal, Franciaországban 4,7 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 3,0 százalékkal esett vissza az új autók száma.

Magyarországon a novemberben értékesített új autók száma éves összevetésben 8,1 százalékkal, 12 369-re csökkent, de a január-novemberi időszakban 126 ezer 910 új autó talált gazdára, ami 20,4 százalékoséves növekedést takar.

Piaci részesedés szerint sorba állítva a német Volkswagen-csoport, a legnagyobb európai gyártó 10,9 százalékos, a PSA-csoport (Peugeot, Citroen, Opel/Vauxhall, DS) 5,8 százalékos, a
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 10:21
A PV-Invest idén állítja üzembe első naperőmű-rendszerét Zsombón
Megjegyezte egyúttal, hogy a naperőművek piaca jelentős, akár évtizedekig is eltartó fellendülés előtt áll, szakértői becslések szerint az ágazatba 2050-ig 20 ezer milliárd euró befektetés érkezhet.

Günter Grabner, az osztrák anyacég, a PV-Invest GmbH ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a 2009-es alapítása óta a társaság Ausztria mellett Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Szlovéniában és Iránban is indított naperőművi projekteket, idén pedig a magyarországi fejlesztéseket helyezte előtérbe. Utóbbiakata a PV Invest elsősorban magyar banki háttérrel biztosítja, és itteni befektetőknek, ezen belül lakossági ügyfeleknek is kínál naperőmű-kötvényeket - közölte.

Erik Aal ismertette a cég lefrisssebb felmérését: ezek szerint majdnem minden megkérdezett fontosnak tartja Magyarországon a megújuló energiaforrásokat, amelyek a hagyományos rendszereket a válaszolók 73 százaléka szerint válthatják fel. A reprezentatív, 500 válasz
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 14:22
Lassult a fogyasztói árak emelkedése novemberben Franciaországban
A francia statisztikai hivatal (Insee) csütörtökön közölt végleges adatai szerint novemberben éves összevetésben 1,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ez március óta a leggyengébb ütem. Havi összehasonlításban 0,2 százalékkal csökkentek az árak, amivel megszakadt az emelkedés hét hónapja tartó trendje.

Októberben éves szinten még 2,2 százalékos, havi összevetésben pedig 0,2 százalékos emelkedést mértek.

Az energetikai és élelmiszeripari termékek árváltozását nem tartalmazó maginfláció mérsékelt maradt: havi szinten stagnált, éves összevetésben pedig 0,7 százalékkal emelkedett.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 2,2 százalékos drágulást mutat, és 0,2 százalékos havi csökkenést.

Novemberben éves összevetésben az élelmiszerek 1,9 százalékkal, a dohánytermékek 14,5 százalékkal, az energia 11,1 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,0 százalékkal drágultak. Egy hónap alatt az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal, az energiahordozóké 0,7 százalékkal, a
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 10:31
Strasbourgi lövöldözés - Sárgamellényes Facebook-csoportokban összeesküvés-elméleteket terjesztettek
A közösségi oldalakon sokan azt feltételezik, hogy az "úgynevezett terrortámadást" a kormány rendelte meg a sárgamellényesek közel egy hónapja tartó tiltakozássorozatának elnémítására.

"És íme. Megtörtént, aminek meg kellett. Véletlenül éppen Macron beszédének másnapján és a következő szombati tiltakozás előtt" - olvasható egy kommentben az újabb tiltakozónap hivatalos oldalán, amelyhez eddig több mint 60 ezren csatlakoztak.

A sárgamellényesek egyik fő hangadójának számító "Fly Rider" (Maxime Nicolle) videót tett közzé saját, mintegy 120 ezer követővel rendelkező oldalán, amelyben azt mondja: "Most komolyan, valaki aki tényleg merényletet akar végrehajtani, nem arra vár, hogy három emberbe ütközzön este nyolckor egy utcában, hanem a Champs-Elysées-re megy, amikor ott milliók vannak és felrobbantja magát. Na, az egy igazi merénylet!" - mondta a sárgamellényes.

Egy kommentelő szerint "biztos volt egy degenerált Strasbourg utcáin, és ezt most a kormány merényletnek akarja eladni".
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 21:33
Strasbourgi lövöldözés - A TEK és a rendőrség megerősíti a karácsonyi vásárok védelmét
A közleményben azt írták: egész Európában nőtt a terrorveszély. A rendőrség fokozza a járőrszolgálatot, a TEK pedig az utcára vezényelte járműveit.

A franciaországi Strasbourgban kedd este egy karácsonyi vásár közelében egy 29 éves, strasbourgi születésű férfi, Cherif Chekatt tüzet nyitott az emberekre. A lövöldözésben hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan válságos állapotban vannak. A szökésben lévő támadó ismert volt a rendőrség számára, már korábban bűncselekményeket követett el Németországban és Franciaországban.
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 18:22
Képek, videók
Franciaországban - BO
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 14:17
Valahol Franciaországban.
mailona
2012. október 02. kedd, 19:47
Franciaországban
zsoka1953
2010. június 28. hétfő, 12:42
Franciaországban 2009.sze
judit0716
2010. április 05. hétfő, 10:01
Menton,Francíaországba n
lerzsy
2008. október 06. hétfő, 09:53
Szívünk elégedetlensége
sacimama
2017. január 08. vasárnap, 14:54
Az elégedetlenségnek...
csalogany13
2013. június 18. kedd, 22:11
Állandóság-ÚT
1vargaildyko
2016. szeptember 11. vasárnap, 14:22
Állandóság-KERT
1vargaildyko
2015. november 25. szerda, 09:18
Állandóság-KARD
1vargaildyko
2015. április 15. szerda, 11:10
Az emlékezet állandósága.
szalai0913
2010. február 21. vasárnap, 19:27
Az emlékezet állandósága
mezixy
2008. augusztus 06. szerda, 23:03
ŐŐk az állandóság
paniko
2006. október 09. hétfő, 14:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.