Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 00:12 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Orosz külügy: koholmány, hogy orosz állampolgárokat toloncoltak ki Szerbiából
A tárca azért vélte szükségesnek, hogy állást foglaljon, mert az elmúlt két napban megjelent szerbiai és oroszországi sajtóhírek szerint a szerb hatóságok több orosz állampolgárt kitoloncoltak, Szerbiában és Montenegróban pedig több embert őrizetbe vettek, akik az utóbbi országban államcsínyre készültek a választások napján, október 16-án.

A Danas című szerb ellenzéki napilap szerint Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára a héten azért érkezett Szerbiába, hogy hazakísérje honfitársait. A Kommerszant című orosz lap szerint Patrusev látogatásának célja a botrány elsimítása volt.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Patrusev egy előre tervezett látogatás keretében érkezett Belgrádba, amelynek előkészítése több hónappal ezelőtt megkezdődött. A tárca szerint a balkáni médiának és a Kommerszantnak a kitoloncolásról szóló értesüléseit "nem lehet másnak nevezni, mint abszolút koholmánynak".

A minisztérium sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az ügyről beszámoló újságírók nem ellenőrizték forrásaikat, és ezért "lényegében véve fegyverré váltak az információs háborúban a politikusok kezében". A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerdán "dezinformációnak" minősítette a vonatkozó közléseket.

Korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is nyilatkozott a témában, úgy fogalmazva, hogy a Kremlnek nem áll rendelkezésére olyan információ, amely alapján meg tudná erősíteni vagy cáfolni tudná az oroszok kitoloncolásáról szóló híreket.

"Semmit sem tudunk erről" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Peszkov.

A Kreml szóvivője a belgrádi Patrusev-útról azt mondta, hogy az orosz tisztségviselő "meglehetősen aktív kapcsolatban és párbeszédben áll" külföldi kollégáival, a különleges viszonyt ápoló Oroszország és Szerbia között "teljesen normálisnak" mondhatók az ilyen látogatások. Peszkov hozzáfűzte, hogy "az ilyen látogatások alkalmából főleg a kétoldalú kapcsolatokat és a térségbeli helyzetet szokták megvitatni".

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken arról beszélt, hogy Patrusev látogatását már hónapok óta tervezték, az orosz Biztonsági Tanács titkára nem váratlanul és bejelentés nélkül érkezett az országba.

Vucic szerb kormányfő egyébként az N1 belgrádi televíziónak arra a kérdésére, hogy kiutasítottak-e orosz állampolgárokat Szerbiából a montenegrói tervezett államcsínnyel kapcsolatban, így válaszolt: "a kérdés nem minden pontja téves, de egy része az". Mint mondta: tudomása van az ügy bizonyos részleteiről, de a törvény szerint nem beszélhet róluk, ugyanis államtitkokról van szó.

Az ügy orosz vonatkozására egyébként maga Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök is többször utalt. Már a választási kampány során kiemelte, hogy a voksolás valódi tétje az, fennmarad-e Montenegró, és folytatja-e az ő kormányzása alatt megkezdett euroatlanti integrációt. Ezt azzal indokolta, hogy az ellenzéket Oroszország pénzeli, és ha ők nyerik meg a választást, teljes külpolitikai irányváltásra lehet számítani a balkáni országban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. október 28. péntek, 18:42
Címkék: Nyikolaj Patrusev, Biztonsági Tanács, Aleksandar Vucic, Korábban Dmitrij Peszkov, Nebojsa Stefanovic, Milo Djukanovic,
Kommentek
Brexit - Eddig több mint 900 ezer EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedélyt
jóváhagyó döntés.

A Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamely bűncselekmény miatt.

A brit kormány 3,75 millió fontos (csaknem 1,4 milliárd forintos) költségvetéssel országos kampányt indított, arra biztatva a külföldi EU-állampolgárokat, hogy maradjanak Nagy-Britanniában és folyamodjanak a letelepedett státusért.

Sajid Javid belügyminiszter a friss statisztika csütörtöki ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában megerősítette: a külföldi EU-állampolgároknak legalább 2020. december 31-éig van idejük tartós nagy-britanniai letelepedésük engedélyeztetésére.

A belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint ez a határidő mindenképpen érvényben marad, akár életbe lép a Brexit feltételeit tartalmazó - a londoni alsóház által eddig
velemenyezd, 2019. július 18. csütörtök, 17:11
EU-tisztújítás - Bakondi: számos közös nevező van a bizottság új elnökével
politikát. Ezzel szemben azt szorgalmazzák, hogy segítséget kell nyújtani azoknak az országoknak, ahonnan a legnagyobb számban érkeznek a migránsok. Források átcsoportosításával meg kell akadályozni, hogy az emberek útnak induljanak - emelte ki.

Bakondi György kitért arra is, hogy 2015 óta különböző neveken, de mindig újra előkerül a kvóta, leggyakrabban úgy hívják: "közös európai megoldás". Ennek lényege, hogy az Európába beáramló illegális migránsokat ugyanolyan ellátásban részesítsék, mint az állampolgárokat.

A főtanácsadó kiemelte azt is, hogy az ENSZ migrációs paktumára - amelyet nyolc tagállam elutasított - is azt mondták, hogy annak nincs jogi kötelezettsége. Az európai parlamenti választás előtt viszont Brüsszelben előkerült egy tanulmány arról, hogy mit kell tennie az uniónak, valamint kötelező legyen a tagállamokra nézve az ENSZ migrációs paktuma. Az ENSZ különböző fórumain pedig egyre inkább azon igyekeznek, hogy a paktum részleteit különböző határozatokba foglalják, hogy azok uniós
velemenyezd, 2019. július 17. szerda, 22:23
Donald Trump az "amerikai kivételességet" méltatta a nemzeti ünnepen elmondott beszédében
Az idei július 4-i ünnep - amikor a függetlenségüket ünneplik az amerikaiak - Washingtonban eltért a korábbiaktól. Donald Trump javaslatára először tartottak katonai parádét, és most fordult elő először az is, hogy az amerikai elnök a Lincoln-emlékműnél beszédet mondott. Utoljára 1951-ben az akkori elnök, Harry Truman beszélt a nemzeti ünnepen ekkora tömeg előtt Washingtonban, ő azonban a Washington-emlékműnél köszöntötte az amerikaiakat.

Az Üdvözlet Amerikának című, több mint egy órán át tartó programon Donald Trump és a first lady mellett Mike Pence alelnök és felesége, valamint a kormányzat több tagja is részt vett. A Lincoln-emlékmű mellett harckocsik és katonai járművek sorakoztak, de nem vonultak fel, az elnök beszéde után azonban légi parádé volt katonai repülőgépek és harci helikopterek részvételével.

Bár a berzenkedők és a kritikusok előzetesen arra figyelmeztettek, hogy Trump kampányra használja fel majd az ünnepi beszédet, a szónoklat nem erről szólt.

Az elnök az Egyesült
velemenyezd, 2019. július 05. péntek, 07:04
Brexit - Eddig több mint 24 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt
százaléka esetében nem született valamilyen okból jóváhagyó döntés.

A Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak személyazonosságukat kell igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamely bűncselekmény miatt.

A brit kormány 3,75 millió fontos (1,4 milliárd forintos) költségvetéssel országos kampányt indított, arra biztatva a külföldi EU-állampolgárokat, hogy maradjanak Nagy-Britanniában és folyamodjanak a letelepedett státusért.

A kérvényezési rendszer sikeres működése érdekében a belügyminisztérium több mint 1500 fős alkalmazotti gárdát toborzott kifejezetten a folyamodványok elbírálására, és új központot alakított ki a telefonon, emailben és online felületeken érkező megkeresések, kérdések feldolgozására.

A központ - EU Settlement Resolution Centre - az Egyesült Királyság területéről a 0300 123 7379 telefonszámon hívható hétköznap 8-tól 20
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 21:47
Illegális bevándorlás - Frontex: tovább emelkedett az illegális határátlépések száma májusban
mintegy megnégyszereződött az illegális határátlépések száma. Májusban több mint ezer, főként tunéziai, pakisztáni és algériai határsértőt fogtak el a hatóságok.

Mint közölték, az uniós tagállamokat érintő illegális határátlépések mintegy felét a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, Görögországot érintő migrációs útvonalon észlelték. A határsértők száma -az előző hónap adatait mintegy 150 fővel meghaladva -túllépte a 3100-at. A görög szigeteken és a szárazföldi határokon főként afgán állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma szintén növekedett. Az előző hónaphoz képest mintegy 600-zal többet, 1500-at is meghaladó, főként marokkói, afgán, guineai, valamint mali és algériai illegális határsértőt fogtak el a hatóságok.

A Nyugat-Balkánon 500-nál is több illegális határsértőt regisztráltak. Ezen a migrációs útvonalon az év első öt hónapjában közel
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:17
Az eurócsoport elnöke az uniós költségvetési szabályok betartására szólította fel Rómát
"Ez olyasvalami, ami rendkívül fontos a gazdasági növekedés, az euróövezet stabilitása szempontjából" - mondta Centeno a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminisztereinek luxembourgi tanácsülésén.

"Meg kell nyugtatnunk mindenkit, az olasz állampolgárokat, a vállalatokat, az európai beruházókat, hogy érvényesek a kötelezettségvállalások" - tette hozzá.

Az Európai Bizottság múlt héten megállapította, hogy a magas költségvetési hiány miatt indokolt a túlzottdeficit-eljárás megindítása Olaszországgal szemben. Ezt az uniós pénzügyminiszterek hagyhatják jóvá, szakértők szerint akár már július közepén, amennyiben Róma nem jelent be megfelelő korrekciót.

Az eljárás keretében kiszabott büntetés összege elméletileg akár a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát is elérheti.

"Remélem, hogy Olaszország elfogadja a felé nyújtott segítő kezet, és meghozza a szükséges intézkedéseket" - közölte Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

"Ezek a szabályok okkal születtek" -
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:17
Megduplázta az évente befogadható ukrán vendégmunkások számát a cseh kormány
20 százalékát tette ki.

A cseh kormány döntésével engedett a gazdasági kamara és a vállalkozók nyomásának, akik súlyos munkaerőhiányra hivatkozva már hosszabb ideje követelik a vendégmunkások számának emelését.

Az Andrej Babis vezette kabinet ugyanakkor úgy döntött, hogy az ukrán vendégmunkásoknak biztosítani kell, hogy minimális havi bérként a minimálbér 1,2-szeresét kapják. A kormány szerint ez biztosítéka annak, hogy a külföldi vendégmunkások ne szorítsák ki munkahelyükről a cseh állampolgárokat. A gazdasági kamara azonban élesen bírálja ezt a feltételt, mert szerinte ez elsősorban a kisebb cégeknek komoly gondokat fog okozni. A Kamara képviselője bejelentette, hogy a döntést még meg kívánják vitatni a kormányzattal.

Csehország az ukrán vendégmunkások szervezett masszív befogadását, az úgynevezett Ukrajna-rezsimet 2016-ban vezette be. Eredetileg 3800 ukrán befogadásával számoltak, de ez a szám mára már 40 ezerre növekedett. A cseh vállalkozók szívesen dolgoznak az ukránokkal, mert
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 11:31
EP-választás - Három hét múlva dönthetünk 21 képviselői helyről
névjegyzékben a szavazás napján.

Emellett - választási regisztrációt követően - szavazhatnak azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük. Regisztrálni május 2-án 16 óráig lehetett, a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint 85 502 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben. A hét közepén még 117 ezer levélben szavazó szerepelt az NVI nyilvántartásában, de mostanra törölték belőle azokat a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárokat, akik a Brexit elmaradása miatt nem szavazhatnak levélben.

A Nemzeti Választási Iroda pénteken közölte, hogy levelet küld azoknak a Nagy-Britanniában élő, magyar lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak, akik az európai parlamenti választás előtt kérték felvételüket a levélben szavazók névjegyzékébe. Ők eddig levélben szavazhattak volna a magyarországi pártlistákra, mivel a Brexit esetén EU-n kívüli lakóhellyel rendelkeztek volna.

Tekintettel azonban arra, hogy április 30-ig az
velemenyezd, 2019. május 05. vasárnap, 09:21
Képek, videók
Magyar Állampolgárok lett
kajaneni
2014. március 11. kedd, 15:28
002még Szerbiában.jpg
eva_gyulai
2013. május 31. péntek, 00:33
260 Esőfelhők Szerbiában.
eva_gyulai
2013. május 30. csütörtök, 19:28
Party Szerbiában
djedgar
2009. április 08. szerda, 20:41
Orosz Nyikolaj Patrusev B
megyerimihaly
2014. június 22. vasárnap, 09:20
Orosz Biztonsági Tanács.j
megyerimihaly
2014. június 22. vasárnap, 17:39
Biztonsági Tanács
mecsery
2010. május 13. csütörtök, 21:22
sergius-aleksandria-ma gia
charlotteani
2016. április 20. szerda, 01:52
Aleksandr_Milyukov.jpg
skorpiolilike
2013. április 20. szombat, 15:45
61900006_Aleksandr_Mas kae
boraborella
2011. június 29. szerda, 09:49
aleksandra800.jpg
konoksag
2008. június 17. kedd, 07:30
korábban kirepült tesó 2
margoboszi
2014. december 19. péntek, 20:34
Ott a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
Itt a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
71 éves korábban elhunyt
basikele
2012. december 18. kedd, 06:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.