Belépés
2019. június 15. szombat | 24. hét | 166. nap | 23:26 | Jolán, Vid
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Orosz külügy: koholmány, hogy orosz állampolgárokat toloncoltak ki Szerbiából
A tárca azért vélte szükségesnek, hogy állást foglaljon, mert az elmúlt két napban megjelent szerbiai és oroszországi sajtóhírek szerint a szerb hatóságok több orosz állampolgárt kitoloncoltak, Szerbiában és Montenegróban pedig több embert őrizetbe vettek, akik az utóbbi országban államcsínyre készültek a választások napján, október 16-án.

A Danas című szerb ellenzéki napilap szerint Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára a héten azért érkezett Szerbiába, hogy hazakísérje honfitársait. A Kommerszant című orosz lap szerint Patrusev látogatásának célja a botrány elsimítása volt.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Patrusev egy előre tervezett látogatás keretében érkezett Belgrádba, amelynek előkészítése több hónappal ezelőtt megkezdődött. A tárca szerint a balkáni médiának és a Kommerszantnak a kitoloncolásról szóló értesüléseit "nem lehet másnak nevezni, mint abszolút koholmánynak".

A minisztérium sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az ügyről beszámoló újságírók nem ellenőrizték forrásaikat, és ezért "lényegében véve fegyverré váltak az információs háborúban a politikusok kezében". A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerdán "dezinformációnak" minősítette a vonatkozó közléseket.

Korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is nyilatkozott a témában, úgy fogalmazva, hogy a Kremlnek nem áll rendelkezésére olyan információ, amely alapján meg tudná erősíteni vagy cáfolni tudná az oroszok kitoloncolásáról szóló híreket.

"Semmit sem tudunk erről" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Peszkov.

A Kreml szóvivője a belgrádi Patrusev-útról azt mondta, hogy az orosz tisztségviselő "meglehetősen aktív kapcsolatban és párbeszédben áll" külföldi kollégáival, a különleges viszonyt ápoló Oroszország és Szerbia között "teljesen normálisnak" mondhatók az ilyen látogatások. Peszkov hozzáfűzte, hogy "az ilyen látogatások alkalmából főleg a kétoldalú kapcsolatokat és a térségbeli helyzetet szokták megvitatni".

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken arról beszélt, hogy Patrusev látogatását már hónapok óta tervezték, az orosz Biztonsági Tanács titkára nem váratlanul és bejelentés nélkül érkezett az országba.

Vucic szerb kormányfő egyébként az N1 belgrádi televíziónak arra a kérdésére, hogy kiutasítottak-e orosz állampolgárokat Szerbiából a montenegrói tervezett államcsínnyel kapcsolatban, így válaszolt: "a kérdés nem minden pontja téves, de egy része az". Mint mondta: tudomása van az ügy bizonyos részleteiről, de a törvény szerint nem beszélhet róluk, ugyanis államtitkokról van szó.

Az ügy orosz vonatkozására egyébként maga Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök is többször utalt. Már a választási kampány során kiemelte, hogy a voksolás valódi tétje az, fennmarad-e Montenegró, és folytatja-e az ő kormányzása alatt megkezdett euroatlanti integrációt. Ezt azzal indokolta, hogy az ellenzéket Oroszország pénzeli, és ha ők nyerik meg a választást, teljes külpolitikai irányváltásra lehet számítani a balkáni országban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. október 28. péntek, 18:42
Címkék: Nyikolaj Patrusev, Biztonsági Tanács, Aleksandar Vucic, Korábban Dmitrij Peszkov, Nebojsa Stefanovic, Milo Djukanovic,
Kommentek
Az eurócsoport elnöke az uniós költségvetési szabályok betartására szólította fel Rómát
"Ez olyasvalami, ami rendkívül fontos a gazdasági növekedés, az euróövezet stabilitása szempontjából" - mondta Centeno a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminisztereinek luxembourgi tanácsülésén.

"Meg kell nyugtatnunk mindenkit, az olasz állampolgárokat, a vállalatokat, az európai beruházókat, hogy érvényesek a kötelezettségvállalások" - tette hozzá.

Az Európai Bizottság múlt héten megállapította, hogy a magas költségvetési hiány miatt indokolt a túlzottdeficit-eljárás megindítása Olaszországgal szemben. Ezt az uniós pénzügyminiszterek hagyhatják jóvá, szakértők szerint akár már július közepén, amennyiben Róma nem jelent be megfelelő korrekciót.

Az eljárás keretében kiszabott büntetés összege elméletileg akár a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát is elérheti.

"Remélem, hogy Olaszország elfogadja a felé nyújtott segítő kezet, és meghozza a szükséges intézkedéseket" - közölte Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

"Ezek a szabályok okkal születtek" -
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:17
Megduplázta az évente befogadható ukrán vendégmunkások számát a cseh kormány
20 százalékát tette ki.

A cseh kormány döntésével engedett a gazdasági kamara és a vállalkozók nyomásának, akik súlyos munkaerőhiányra hivatkozva már hosszabb ideje követelik a vendégmunkások számának emelését.

Az Andrej Babis vezette kabinet ugyanakkor úgy döntött, hogy az ukrán vendégmunkásoknak biztosítani kell, hogy minimális havi bérként a minimálbér 1,2-szeresét kapják. A kormány szerint ez biztosítéka annak, hogy a külföldi vendégmunkások ne szorítsák ki munkahelyükről a cseh állampolgárokat. A gazdasági kamara azonban élesen bírálja ezt a feltételt, mert szerinte ez elsősorban a kisebb cégeknek komoly gondokat fog okozni. A Kamara képviselője bejelentette, hogy a döntést még meg kívánják vitatni a kormányzattal.

Csehország az ukrán vendégmunkások szervezett masszív befogadását, az úgynevezett Ukrajna-rezsimet 2016-ban vezette be. Eredetileg 3800 ukrán befogadásával számoltak, de ez a szám mára már 40 ezerre növekedett. A cseh vállalkozók szívesen dolgoznak az ukránokkal, mert
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 11:31
EP-választás - Három hét múlva dönthetünk 21 képviselői helyről
névjegyzékben a szavazás napján.

Emellett - választási regisztrációt követően - szavazhatnak azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük. Regisztrálni május 2-án 16 óráig lehetett, a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint 85 502 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben. A hét közepén még 117 ezer levélben szavazó szerepelt az NVI nyilvántartásában, de mostanra törölték belőle azokat a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárokat, akik a Brexit elmaradása miatt nem szavazhatnak levélben.

A Nemzeti Választási Iroda pénteken közölte, hogy levelet küld azoknak a Nagy-Britanniában élő, magyar lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak, akik az európai parlamenti választás előtt kérték felvételüket a levélben szavazók névjegyzékébe. Ők eddig levélben szavazhattak volna a magyarországi pártlistákra, mivel a Brexit esetén EU-n kívüli lakóhellyel rendelkeztek volna.

Tekintettel azonban arra, hogy április 30-ig az
velemenyezd, 2019. május 05. vasárnap, 09:21
EP-választás - Nem szavazhatnak levélben a Nagy-Britanniában élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar
csúszása miatt ők a brit listákra szavazhatnak. Ehhez azonban a brit jogszabályoknak megfelelően május 7-éig fel kell vetetniük magukat az ottani választói névjegyzékbe.

A Nagy-Britanniában élő, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok esetében nincs változás: ők a Brexit megvalósulása esetén, illetve annak elmaradásakor is a külképviseleteken (Londonban, Manchesterben vagy Edinburgh-ban) szavazhatnak.

A Brexit csúszása érinti a magyarországi lakcímmel rendelkező brit állampolgárokat is. A helyi választási irodák - amíg úgy tűnt, Nagy-Britannia nem vesz részt a májusi szavazásban - unión kívülieknek tekintették a brit állampolgárokat, akiknek a névjegyzékbe vételét így elutasították. Ezekben az ügyekben most automatikusan új határozatot kell hozni, és fel kell venni a brit választópolgárokat a magyarországi névjegyzékbe a korábbi kérelmük alapján. Erről a brit választópolgárok minden esetben külön értesítést kapnak.

A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós választópolgárok
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 09:41
Illegális bevándorlás - Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában
A legtöbb illegális bevándorlót Koper, Ljubljana és kelet-szlovéniai Novo Mesto környékén tartóztatták fel. Voltak, akik menekültstátuszért folyamodtak, néhányat visszatoloncoltak Horvátországba, a többiek ellen még folyik az eljárás.

A Koper és dél-szlovéniai Ilirska Bistrica területén feltartóztatott 37 migráns eritreai, pakisztáni, afganisztáni és koszovói állampolgár volt. Ljubljana környékén marokkói, algériai és afganisztáni állampolgárokat fogtak el, összesen 17-et - közölte a rendőrség.

A szlovén belügyminisztérium adatai szerint az éve első három hónapjában 1639 illegális határsértést regisztráltak a hatóságok, ami másfélszerese a tavalyinak. Ezt azzal magyarázták, hogy az időjárási viszonyok ebben az évben jobban kedveztek a migránsoknak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Hozzátették: a napokban ugyanakkor különösképpen felerősödött a migráció Szlovéniában. Csak a hétvégén 111 illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 17:39
Ukrán válság - Zelenszkijék: az egyszerűsített állampolgársági eljárással Oroszország elismerte, hogy megszállt
megállapodásokban vállalt kötelezettségeinek súlyos megsértése" - jelentette ki Porosenko. "Ezzel a Kreml tudatosan és cinikus módon megsérti a nemzetközi humanitárius jogot, amely tiltja a megszálló hatalmaknak a megszállt területen élők állampolgárságának megváltoztatását" - mutatott rá.

Szavai szerint Oroszország "nyíltan és vakmerően megtorpedózza a Donyec-medencei békefolyamatot".

Pavlo Klimkin külügyminiszter a Twitteren tett bejegyzésében arra kérte a megszállt területeken lakó ukrán állampolgárokat, hogy ne vegyék át az orosz útleveleket.

Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője szerint a lépéssel Moszkva célja az agresszió tudatos eszkalációja és nyomásgyakorlás az ukrán vezetésre. Meggyőződése, hogy Putyin ily módon teremti meg a jogi feltételeit az orosz fegyveres erők Ukrajna elleni bevetésének. "Ez azzal függ össze, hogy az orosz jogszabályok megengedik a fegyveres erők bevetését orosz területen kívül, ha orosz állampolgárok védelméről van szó"
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:05
Ukrán elnökválasztás - Megkezdődött a második forduló
A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A választásokon a Központi Választási Bizottság honlapján található adat szerint hivatalosan mintegy 30 millió ukrán állampolgár jogosult részt venni, akik számára csaknem 30 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg.

Az esti urnazárást követően várhatóan - az első fordulóhoz hasonlóan - a televíziók és a hírügynökségek rögtön nyilvánosságra hozzák az exit poll felmérések eredményeit.
velemenyezd, 2019. április 21. vasárnap, 21:49
Bosznia jegyzékben tiltakozik Horvátországnál a horvát titkosszolgálat tevékenysége miatt
A hetek óta húzódó, Boszniában csak szalafista botrányként emlegetett ügy előzménye, hogy Dragan Mektic boszniai védelmi miniszter korábban azt állította: tudomása van arról,hogy a horvát titkosszolgálat a radikális iszlámhoz köthető boszniai állampolgárokat próbált meg beszervezni és rajtuk keresztülfegyvert juttatni boszniai iszlám imahelyekre. A minsizter szerintazzal a céllal, hogy- mint fogalmazott - bebizonyosodjon, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő igazat mondott akkor, amikor azt állította: Bosznia-Hercegovina ma a terrorizmus egyik bölcsője, valamint, hogy a szíriai és iraki harcmezőkről tízezer, az Iszlám Állam (IÁ) oldalán harcoló potenciális terrorista térhet vissza az országba.

Danijel Markic, a SOA igazgatója elutasította a vádakat, ugyanakkor megerősítette, hogy a titkosszolgálat emberei valóban hallgattak ki az országon átutazó boszniai állampolgárokat, azok kötődése miatt a radikális iszlamista szervezetekhez.

"Természetesen a SOA beszélt ezekkel az emberekkel, és a
velemenyezd, 2019. április 17. szerda, 21:42
Képek, videók
Magyar Állampolgárok lett
kajaneni
2014. március 11. kedd, 15:28
002még Szerbiában.jpg
eva_gyulai
2013. május 31. péntek, 00:33
260 Esőfelhők Szerbiában.
eva_gyulai
2013. május 30. csütörtök, 19:28
Party Szerbiában
djedgar
2009. április 08. szerda, 20:41
Orosz Nyikolaj Patrusev B
megyerimihaly
2014. június 22. vasárnap, 09:20
Orosz Biztonsági Tanács.j
megyerimihaly
2014. június 22. vasárnap, 17:39
Biztonsági Tanács
mecsery
2010. május 13. csütörtök, 21:22
sergius-aleksandria-ma gia
charlotteani
2016. április 20. szerda, 01:52
Aleksandr_Milyukov.jpg
skorpiolilike
2013. április 20. szombat, 15:45
61900006_Aleksandr_Mas kae
boraborella
2011. június 29. szerda, 09:49
aleksandra800.jpg
konoksag
2008. június 17. kedd, 07:30
korábban kirepült tesó 2
margoboszi
2014. december 19. péntek, 20:34
Ott a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
Itt a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
71 éves korábban elhunyt
basikele
2012. december 18. kedd, 06:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.