Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 09:37 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 11. rész (honvédelmi törvények, védelmi beszerzések)
MSZP: hány lőteret hoztak eddig létre?

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, jó lenne, ha a honvédelem területén nemzeti konszenzusok mentén lehetne előrehaladni. Helye van a kritikának, lehet kritizálni azt, amit a korábbi kormányok elrontottak, de van helye az önkritikának és az illő szerénységnek is - tette hozzá.

A javaslatban nem szerepel a hibrid hadviselés problémája - emelte ki a politikus, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország nem csatlakozott a NATOHibrid Fenyegetések Elleni Európai Kiválósági Központjához.

A képviselő azt kérdezte, hány járásban hoztak létre eddig lőteret?

Mesterházy Attila azt mondta, reméli, hogy a kormány nem fogja valamilyen formában visszaállítani a hadkötelezettséget.

Jobbik: az ellenzék is részt szeretnének venni a jogszabály kidolgozásában

Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, a jogszabály indoklásában is benne van, hogy a honvédelem nemzeti ügy. Az ellenzéki képviselők azonban mégsem vehetnek részt a jogszabály kidolgozásában, pedig azt szeretnék, ha ők is alkotó tényezők lehetnének - jelentette ki. Úgy fogalmazott: nyújtsanak egymásnak békejobbot, de ehhez először a minisztériumnak kell kinyújtania a kezét.

Kormány: a hadiügyi beszerzésből a katonák nem hagyhatók ki

Németh Szilárd államtitkár az elhangzottakra reagálva kijelentette, egyetért azzal, hogy nyújtsanak egymásnak békejobbot, de nem kellene "páros lábbal beleszállni" az előterjesztésbe és az előterjesztőbe. Az ellenzéki képviselők felszólalásai során egyikük letolvajozta a kormányzatot és a katonákat, a másik pedig hozzá nem értőnek nevezte őket - fogalmazott.

A hadügyi beszerzésekből a katonák nem hagyhatóak ki, mert ők tudják, hogy mi a legfontosabb - jelentette ki. A beszerzések során optimális árban kell gondolkodni - tette hozzá.

A honvédségnek az ország szuverenitását és a magyar emberek biztonságát kell szolgálnia. Ezért kell egy modern, ütőképes, a régióban legmeghatározóbb szerepet játszó hadsereget létrehozni - emelte ki.

Védelmi és biztonsági beszerzések

Az elmúlt 35 év legnagyobb és legátfogóbb honvédelmi és haderő-fejlesztési programjának nevezte a Zrínyi 2026-ot expozéjában a honvédelmi tárca államtitkára. Németh Szilárd kijelentette: a beszerzés olyan fejlődési pályára állítja a hadsereget, amely meghatározó erővé teszi.A vásárlások központi beszerzéssé tételét teszi lehetővé az előterjesztés, a közbeszerzési törvényben meghatározott eljárásrendhez igazodva, azt mintaként alapul véve - ismertette -, a honvédelmi beszerzéseknél ugyanis a közbeszerzés nem alkalmazható.

A kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben határozza meg a központi beszerzések tárgyát, részletszabályait, az önkéntes csatlakozás lehetőségét és a költségek viselésének módját.

Németh Szilárd elmondta: olyan eszközöket szereznek be, amelyek megfelelnek a honvédség igényeinek, figyelembe veszik az ország gazdasági érdekeit és beszerzési áruk a legoptimálisabb.

Nemzeti érdeknek nevezte mindezt, amelynek során a katonai és szakmai szempontok az irányadók. A beszerzések lehetővé teszik, hogy Magyarország egyre nagyobb mértékű felajánlást tegyen a NATO felé.

Az anyagi fedezetet ehhez a folyamatosan növekvő költségvetés biztosítja, így az ország eléri, hogy 2024-ben már eleget tesz az ország elvárásának, vagyis büdzséje 2 százalékát fordítja védelemre.

Fidesz: rendeletben kell meghatározni a beszerzés szabályait

Hubay György (Fidesz) azt mondta: az elmúlt időszakban példaértékű fejlődésen ment át a honvédség, és a folyamat még közel sem ért véget. Mindez szerinte elengedhetetlen egy ütőképes hadsereghez.

Alapvető elvárásnak ítélte az átláthatóságot és a maximális szakmaiságot.

A kormány döntésének értelmében a védelmi és biztonsági beszerzések érdekében is biztosítani kell a központosított beszerzéseket, amelynek szabályait kormányrendeletben kell meghatározni - mondta.

Jobbik: a javaslat jogkörelvétel a honvédelmi tárcától

Varga-Damm Andrea (Jobbik) kifogásolta, hogy beterjesztés előtt az ellenzéket nem tájékoztatták az előterjesztésről.Szerinte a javaslatból az látszik, hogy a honvédelmi tárca kezéből kiveszik a beszerzés eszközrendszerét, vagyis a katonák kezéből kiveszik azt, hogy mit vásároljanak a honvédségnek.

Emlékeztetett: a központosított beszerzés a bevezetésekor azokat a beszerzéseket szolgálta, amelyek a közszféra minden elemében szükségesek. Ha azonban a honvédelmi tárcát helyezik központi beszerzés alá, a döntéseket nem a honvédelmi tárcánál hozzák meg - jegyezte meg, amit jogkörelvételnek minősített.

A honvédelmi beszerzés ne az új stadion legyen - kérte.

Kifogásolta, hogy a Zrínyi 2026-ban nem látszik az a tudatos szervezetrendszer, amelybe az eszközöket beszerzik.

Nem tartotta helyesnek, hogy az egész központi beszerzés rendszerét kormányrendeletben szabályozzák, mert az teljes egészében kikerül az Országgyűlés ellenőrzése alól, vagyis a honvédség fölött nem lesz civil kontroll.

A javaslat "szaftos" részének nevezte, kik kerülnek ki a központi beszerzés alól: a Magyar Nemzeti Bank és társult alapítványai, annak ellenére, hogy közpénzből dolgozik, közpénzt kezel - fogalmazott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 18:33
Címkék: Mesterházy Attila, NATOHibrid Fenyegetések Elleni Európai Kiválósági Központjához, Varga-Damm Andrea, Németh Szilárd, Hubay György, Magyar Nemzeti Bank,
Kommentek
Kormánybiztos: megalakult a Védelmi Beszerzési Ügynökség
büntetőeljárási, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági, határőrizeti és határforgalmi, katasztrófavédelmi, adóhatósági és vámhatósági, őrzési, védelmi, illetve önvédelmi célú haditechnikai eszközök, valamint szolgáltatások beszerzése. A szervezet beszerzési eljárást csak akkor indíthat, ha az adott igényt a Nemzetbiztonsági Kabinet véleményezte, a kormány pedig jóváhagyta. Ha a beszerzési körbe tartozó állami szervezet jóváhagyás nélkül köt szerződést, a megállapodás semmisnek minősül.

A jóváhagyott beszerzések dokumentumait a VBÜ közzéteszi, a minősített adatokra vonatkozó szabályok figyelembevételével. Ugyancsak a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgálja, hogy az ügynökség ellenőrizheti a megkötött szerződések teljesítését.

A beszerzések rendszerezettsége és költséghatékonysága érdekében a VBÜ határozza meg azokat a szempontokat, amelyek alapján az érintett szervezetek elkészítik éves beszerzési tervüket. Az ügynökség évente összegzi tapasztalatait, hogy azok ismeretében javaslatot
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 10:41
Benkő: az idei honvédelmi költségvetés csaknem negyedét fejlesztésekre fordították
Benkő Tibor emlékeztetett arra a kormányzati vállalásra, hogy a honvédelmi költségvetés 2024-re eléri a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.

A miniszter szólt arról, hogy a NATO keleti és déli fenyegetettséggel számol. Ezért van szükség az erős, ütőképes Magyar Honvédségre, ezt szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program - emelte ki.

A haderőfejlesztésekről szólva a miniszter azt hangsúlyozta, hogy tervszerű a fejlesztés. A következő beszerzések között légvédelmi rakéta és páncélozott eszközök szerepelnek - ismertette a miniszter.

A Magyarországon létrehozandó nemzetközi parancsnokságokkal kapcsolatban elmondta: egyre több ország jelezte, hogy csatlakozni kíván.

Kiemelte: megváltozott a biztonsági környezet, amit többi között a 2015-ben kezdődött illegális migrációs helyzet óta a "bőrünkön érezhetünk". Ezzel kapcsolatban közölte: a humánus megoldás az, ha a problémát ott kezelik, ahol keletkezik. Ezért szolgál évente mintegy kétezer magyar katona külföldi
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 20:00
Európai közlekedésre szóló tanúsítványt kaptak magyar gyártású IC+ vasúti kocsik
Kerékgyártó József hozzátette: az engedélyt kapott IC+ kocsikkal december 15-től a Budapest-Hamburg viszonylaton közlekedő Hungária EC szerelvényen találkozhatnak majd az utasok, míg a többi, már legyártott kocsi engedélyeztetése folyamatban van.

A vasúttársaság vezérigazgatója emlékeztetett, hogy idén

július végére készült el az első 20, saját forrásból gyártott, új generációs InterCity-kocsi a MÁV-START Zrt. Szolnoki Járműjavító telephelyén. Augusztus óta pedig további 70 kocsi gyártása kezdődött el.

Hangsúlyozta: a hazai gyártás előnye, hogy így 30 százalékkal kevesebbe kerül egy IC+ kocsi, mintha azt külföldről szereznék be.

Tájékoztatása szerint az első 20, nemzetközi forgalomra szánt, óránként 200 kilométeres sebességre képes kocsi közül 10 darab másodosztályú, másik 10 darab akadálymentesített, többcélú teres, utóbbiakban a laptopok, mobileszközök használatát elektromos és USB csatlakozók, valamint vezeték nélküli internet segíti. A GPS-vezérelt, fedélzeti audiovizuális
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 16:11
Milliárdos kárt okozó számlagyár ügyében született ítélet Szegeden
vádlottak cégei 2015-2016-ban nem végeztek valós gazdasági tevékenységet. A fiktív számlákat befogadó cégek a bizonylatokat kiállító vállalkozásokkal színlelt üzleti kapcsolatban álltak, így jogosulatlanul csaknem egymilliárd forinttal csökkentették a társaságok adófizetési kötelezettségét.

Az egyik érintett cég cseh és horvát gazdasági társaságoktól vásárolt szójaolajat és szójadarát. Annak érdekében, hogy a vállalkozás az áfafizetési kötelezettségét több száz millió forinttal csökkentse, a beszerzéseket belföldiként tüntette fel, és ennek igazolásul fiktív költségszámlákat használt föl könyvelésében és adóbevallásában.

Két kft. lengyel gazdálkodóktól vásárolt tojást, a beszerzéseket azonban magyar cégeken futtatták keresztül, így több mint százmillió forint forgalmi adó megfizetését kerülte el.

Az ügyben más szegedi és környékbeli vállalkozások is érintettek voltak, amelyek az elkövetők által kiállított fiktív számlák felhasználásával csökkentették adófizetési kötelezettségüket.

Mintegy
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 11:10
Milliárdos számlagyár ügyének tárgyalása kezdődött el Szegeden
értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással vádoltak által irányított cégek 2015-2016-ban nem végeztek valós gazdasági tevékenységet, egymással színlelt üzleti kapcsolatban álltak, fiktív számlák befogadásával csökkentették a társaságok adófizetési kötelezettségét.

Az egyik érintett cég cseh és horvát gazdasági társaságoktól vásárolt szójaolajat és szójadarát. Annak érdekében, hogy a vállalkozás áfafizetési kötelezettségét több száz millió forinttal csökkentse, a beszerzéseket belföldiként tüntette fel, és ennek igazolásul fiktív költségszámlákat használt föl könyvelésében és adóbevallásában. Két kft. lengyel gazdálkodóktól vásárolt tojást, a beszerzéseket azonban magyar cégeken futtatták keresztül, így több mint százmillió forint forgalmi adó megfizetését elkerülve.

Az ügyben más szegedi és Szeged környéki vállalkozások is érintettek voltak, melyek az elkövetők által kiállított fiktív számlák felhasználásával csökkentették adófizetési kötelezettségüket.

A csoport
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 16:22
Krónika 5. rész (közbeszerzések, illetékek)
Változnak a közbeszerzési törvények

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az adminisztratív terhek csökkentését, az egyszerűsítést, valamint a felelős közpénzfelhasználás garanciáinak erősítését nevezte célnak.

Kiemelte, hogy Miniszterelnökség nem fogja ellenőrizni a hazai forrásból megvalósuló közbeszerzéseket és a közbeszerzési értékhatár alatti beszerzéseket, ami kiküszöböli a párhuzamosságokat. A módosítás nem érinti az uniós forrásból megvalósuló közbeszerzéseket, valamint a hazai forrásból megvalósuló közbeszerzések esetén is van lehetőség az ellenőrzésre - jelentette ki.

A párhuzamosságok miatt az eddigi eljárások lassúak voltak, a lassúság pedig drágulást és bizonytalanságokat eredményez - mutatott rá.

Pontosítják azt a szabályt, amelynek alapján kizárhatóak az eljárásokból a kartellező gazdasági szereplők - jelentette be.

Az államtitkár egyszerűsítésnek nevezte,
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 20:12
Kásler: 16 Pest megyei köznevelési intézményt fejleszt a kormány
Kásler Miklós közölte: a Nemzeti Köznevelési és Infrastruktúra Fejlesztési Program következő állomásaként négy új iskola épül és 136 új tanteremmel bővítenek meglévő iskolákat Budapest környéki településeken.

A fejlesztés 14 ezer gyermeket érint - tette hozzá.

A tárcavezető elmondta: a 21. század követelményeinek megfelelő infrastruktúrát szeretnének kialakítani. Az új iskolák építésekor a legfontosabb szempontok, hogy legyenek egészségesek, energiatakarékosak, legyen alacsony az épületek szén-dioxid-kibocsátása és legyenek felszerelve a legkorszerűbb oktatási eszközökkel.

Hozzátette: az iskolaudvarok és környezetük kialakításában fontosak lesznek az ökológiai szempontok is.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kiemelte: a lakosságnövekedés Budapest agglomerációjában a legnagyobb arányú, és a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzései szerint a következő évtizedekben akár 10-20 százalékos népességnövekedés is várható, ezért szeretné a kormány növelni az iskolai
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 16:21
Pintér: a migrációt a schengeni határokon kell megállítani
Unió belső biztonságának megerősítéséről, a Brexitről és a migrációról egyeztettek elsősorban.

A V4-ek, tehát Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, szeretne együttműködni a rendőrség számára szükséges technika és műszaki eszközök bevásárlásában. "Keressük annak lehetőségét, hogyan tudnánk ebbe bekapcsolni minél több visegrádi vállalatot" - jegyezte meg Hamácek.

"A rendőri felszerelés témája nagyon aktuális, lényeges és fontos" - mutatott rá Pintér Sándor. Megjegyezte: a beszerzések koordinálása nagyban elősegítené például az európai soknemzetiségű határvédelmi Frontex tevékenységét is. Denisa Saková, szlovák védelmi miniszter amellett érvelt, hogy visegrádiak megegyezhetnének a rendőri felszerelések minimális normáiban, ami később alapul szolgálhatna a közös beszerzésekhez.

A belügyminiszterek egyetértettek abban, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióból történőkilépése után is meg kell tartani a magas szintű biztonsági együttműködést és információcserét a felek
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 15:42
Képek, videók
Mesterházy Attila.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:55
Mesterházy Attilak.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
Mesterházy Attila2367_n.j
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
Mesterházy Attila23.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
Mesterházy Attila.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
7Mesterházy Attila.jpg
basikele
2012. október 26. péntek, 12:55
56404Mesterházy Attila.jp
basikele
2012. október 26. péntek, 12:42
57Mesterházy Attila.jpg
basikele
2012. október 26. péntek, 12:41
40Mesterházy Attila.jpg
basikele
2012. október 26. péntek, 12:41
3Mesterházy Attila.jpg
basikele
2012. október 26. péntek, 12:40
1Mesterházy Attila.jpg
basikele
2012. október 26. péntek, 12:40
Fenyegetés.png
cipello
2018. május 18. péntek, 14:29
Követelés és fenyegetés
furaila
2015. november 23. hétfő, 12:35
A fenyegetés...jpg
farkas1945
2013. november 11. hétfő, 18:17
fenyegetés VDSZ dolgozók
agica2004
2011. október 02. vasárnap, 15:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.