Belépés
2019. december 14. szombat | 50. hét | 348. nap | 08:51 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A DK is részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia melletti demonstráción
A párt budapesti sajtótájékoztatóján a DK frakcióvezető-helyettese indoklásként azt mondta, hogy a kormányzati műhelyekben olyan döntések születnek, amelyek semmibe veszik a Magyar Tudományos Akadémiát és az akadémiai dolgozókat.

Tudomány nélkül nincs sikeres ország, a tudomány az alapja a korszerű társadalomnak és az innovációnak - jelentette ki Arató Gergely. A politikus szerint az MTA tervezett kormányzati átalakítása egy "háborús csapással ér fel". Az MTA az elmúlt években rengeteget tett annak érdekében, hogy visszacsábítsa a fiatal kutatókat, de a tudósok most ezrével fogják elhagyni az országot - tette hozzá.

Arató Gergely azt is nyilvánvalónak nevezte, hogy a kormány nem szakmai, hanem politikai okok miatt "haragszik" az MTA-ra és a tudományos életre.

A sajtótájékoztatón részt vett Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője is, aki azt mondta, hogy a tudományos életet és műhelyeket nemcsak "nyílt uszítással" lehet tönkretenni, hanem pénzelvonásokkal is. A DK ezért arra kéri a költségvetési bizottság elnökét, hogy a testület vizsgálja meg a Magyar Tudományos Akadémia büdzséjével kapcsolatban felmerülő kérdéseket - jelentette be a politikus. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: Palkovics László önhatalmúlag felül akarja írni az MTA költségvetési számait, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az innovációs és technológiai miniszter törvénysértést követ el.

Egy másik témában feltett, a Jobbikkal való együttműködést firtató kérdésre Gréczy Zsolt azt felelte, hogy a DK az Orbán-rendszer lebontásában érdekelt pártokkal és szervezetekkel kíván együttműködni. Az önkormányzati választásra optimalizálni kell az együttműködést, hogy mindenütt egy ellenzéki polgármester-jelölt álljon szemben a Fidesszel - jelentette ki.

A politikusokat megkérték, véleményezzék Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökének szavait, aki aggodalmának adott hangot amiatt, hogy több ellenzéki párt is együttműködésre készül a Jobbikkal. Arató Gergely azt felelte, reménykednek abban, hogy a Jobbiknak sikerül megmutatnia, a "jövője különbözik a (.) múltjától".

Arról, hogy az LMP-s Demeter Márta megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon Arató Gergely azt mondta, hogy tovább folytatódik az ellenzéki pártok elleni kormányzati hadjárat. Egy "kamu történetről, egy hazugságról van szó", úgy tűnik, hogy ha egy képviselő szembeszáll a Fidesszel, akkor minden eszközt megpróbálnak felhasználni ellene - fogalmazott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 13:02
Címkék: Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Tudományos Akadémiát, Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Palkovics László, Ronald,
Kommentek
PDSZ-vezető: a központosítás, a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg az oktatáspolitikát
Tamás.

Karácsony Gergely főpolgármester a rendezvényen felszólalva úgy vélekedett, hogy a magyar oktatási rendszer a bizonytalanságra épít, mert a kormány a hatalom elvesztésétől félve alattvalókat akar nevelni. Karácsony Gergely azt mondta: a budapestiek az önkormányzati választáson kinyilvánították, hogy vissza akarják szerezni a városukat. A szavazás nyertese az a gondolat, hogy "előbb-utóbb az országot is fel tudjuk szabadítani" - hangsúlyozta.

A főpolgármester közös programokat ígért a Magyar Tudományos Akadémiával, ösztöndíjakat a hátrányos helyzetű tanulóknak és együttműködést mindenkivel, aki "a tudásalapú fejlődés központjává" szeretné tenni Budapestet.

Karácsony Gergely szerint nem szabad elveszni hagyni a "magyar álmot", azt, hogy egy nyírségi gyerekből is lehet főpolgármester, egy felcsútiból pedig kormányfő. Lehet olyan kormánya az országnak, amely nem hatalomféltésből épít politikát, hanem azt üzeni, hogy Magyarország mindenkié - tette hozzá.

A Szabad Oktatást! péntektől
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 21:22
MOB-közgyűlés: alapszabály-módosítás, etikai bizottság, új arculat
MOB elnöke.

A közgyűlés - az elnökség javaslata alapján - az etikai bizottság tagjává választotta Beck Györgyöt (vízilabdázó, üzletember, sportvezető), Csák Jánost (közgazdász), Császári Attilát (úszó olimpikon, öttusázó, sportvezető, sportdiplomata), Hardy Ilonát (jogász, értékpapír-szakértő, üzletasszony), Kolbenheyer Zsuzsannát (sportvezető, ügyvéd, korábbi válogatott jégkorongozó), Sótonyi Pétert (Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanár, patológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja) és Vizi E. Szilvesztert (orvos, farmakológus, felfedező, az agy, az idegrendszer kutatója, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja).

Vékássy Bálint bemutatta a Magyar Csapat új arculatát, annak elemeit, a kereskedelmi (csapat)logót, a "Magyarock"-at, valamint a "Mi vagyunk" szlogent. A sportvezető beszélt a közel 200 fős Magyar Csapat, mint "elitklub" létrehozásáról, annak kritériumrendszeréről.

A BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány tevékenységét
velemenyezd, 2019. november 30. szombat, 17:01
Kiállítás nyílt Vámbéry Ármin életéről az Ybl Budai Kreatív Házban
A tárlat anyagában Vámbéry Ármin összegyűjtött írásai, ereklyéi, könyvei és hátrahagyott gyűjteménye, valamint személyes levelezései szerepelnek - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A kurátorok, Kelecsényi Ágnes és Kovács Nándor Erik a tárlat anyagát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteményéből válogatták.

"A PAIGEO Alapítvány támogatásával megvalósuló kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek a sokoldalú Vámbéryvel, aki világutazó, akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Földrajzi Társaság alapító tagja, sikeres író és nemzetközileg ismert politikai szakértő volt" - írják a közleményben.

A Magyarok a Selyemúton sorozat második állomásaként megvalósuló tárlat a sánta dervisként is ismert Vámbéry Ármin mellett több kortársának életművét, Vámbéryhez köthető szakmai és baráti kapcsolatát is bemutatja a közönségnek.

A kiállítótérben autentikus szobarészletek, múltbeli keleti tárgyak, és az akkori mindennapi életet illusztráló hatalmas, plakátszerű képek,
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 18:49
Új kutatólaboratórium kezdi meg munkáját az Országos Onkológiai Intézetben
tudta tartani, azóta is folyamatosan magas színvonalú a klinikai és a kutatási tevékenység - emelte ki Kásler Miklós, hozzátéve: ez a munka teremtette meg annak lehetőségét, hogy létrejöhetett a Közép-Kelet-európai Onkológiai Akadémia.

A miniszter szerint ahhoz, hogy ezt a pozíciót meg lehessen tartani, folyamatosan bővíteni kell az intézet kutatási területét. A Karolinska Intézettel közös laboratórium elindítása mintaértékű a kutatásban és az innovációban - fogalmazott.

Nagy Péter, az OOI tudományos igazgatója elmondta, az intézetben nagy hagyományuk van a klinikai kutatásoknak, amelyek nemzetközi szinten is elismertek. Az alap- és klinikai kutatások mellett egyre inkább a transzlációs kutatások irányába tolódik a hangsúly. Ezek azok a kutatások amelyek eredményeit azonnal a betegek gyógyítására lehet használni - tette hozzá.

A tudományos igazgató szerint mérföldkő, hogy Elias Arnér világhírű svéd professzor az onkológiai intézetben folytat majd kutatásokat. A Karolinska Intézet biokémiai és
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 13:49
Átadták a Junior Prima magyar tudomány kategória díjait
A szakmai zsűri döntése nyomán az agrártudomány, a biológia, a fizika, a gyógyszerészet, az orvostudomány és a vegyészet területén kiemelkedő kutatómunkát végző, 33 év alatti tudósok vehették át a kétmillió forinttal járó elismerést a Magyar Tudományos Akadémián csütörtökön - közölte a bank az MTI-vel.

Ebben az évben Bajusz Dávid (vegyészet), Endrődi Balázs (vegyészet), Kemenesi Gábor (biológia), Nyerges Ákos József (biológia), Osváth Zsófia (vegyészet), Poór Miklós (gyógyszerészet), Ribli Dezső (fizika), Sándor Renáta (agrártudományok), Szőnyi András (orvostudomány) és Walter Fruzsina (biológia) kapta az elismerést.

A díjazottak személyére minden évben a bank által felkért, az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok tesznek javaslatot. Idén a közlemény szerint több mint negyven kutatót terjesztettek fel az elismerésre, a szakmai zsűri közülük választotta ki a nemzetközi szinten is jegyzett kutatási eredményekkel büszkélkedő kitüntetettet.

2007 óta az idei
velemenyezd, 2019. november 28. csütörtök, 21:39
Káel Csaba: a két Nemzetközi Emmy-jelölés az egész magyar filmiparnak szól
Kérdésre válaszolva a kormánybiztos közölte: néhány héten belül megjelennek az első kiírások a tévésorozatok, miniszériák támogatására, de sitcomok finanszírozásában az állam továbbra sem vesz részt.

Pénteken este Káel Csaba részt vett a New York-i magyar főkonzulátus és a New York-i Magyar Kulturális Intézet közös fogadásán, amelyen a nemzetközi és amerikai filmipar képviselőit, több mint kétszáz filmes szakembert és művészt, köztük a Nemzetközi Emmy-díjat kiadó Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) tagjait látták vendégül. "A magyar jelöltekről az akadémia elnök-vezérigazgatója, Bruce L. Paisner kifejezetten dicsérő szavakkal szólt" - hangoztatta Káel Csaba az MTI-nek.

A Nemzetközi Emmy-díjjal az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el. A díjakat először 1973-ben adta át az 1969-ben alapított IATAS. A szervezet mintegy 60 ország tévés szakembereit tömöríti, évről évre díjazza a legjobb alkotásokat és művészeket. Idén 11 kategóriában 21
velemenyezd, 2019. november 24. vasárnap, 13:31
Tudomány Világfóruma - Pacsay-Tomassich Orsolya: a tudomány az innováció gyökere
területén megvalósuló nemzetközi együttműködés elősegítésének fontosságát.

Az államtitkár beszélt Magyarország azon képességének erősítéséről, hogy magához vonzza a fiatal tehetségeket, amihez egy modern, nemzetközi, felsőoktatási szektor kialakulásának elősegítésére van szükség.

"A magyar kormány évek óta a versenyképesség és a "puha" diplomácia szempontjából kulcsfontosságú eszközökként tekint a kutatásra, fejlesztésre és innovációra" - mondta Pacsay-Tomassich Orsolya, hozzátéve, hogy a tudományos diplomácia, mint a "puha" diplomácia egyik eszköze, az emberek, ötletek és tudás összekötéséről szól.

Shamila Nair-Bedouelle, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének (UNESCO) főigazgató-helyettese a világfórum azon szerepére mutatott rá, hogy közelebb hozza a tudományt a társadalomhoz és a társadalmat a tudományhoz.

A rendezvényen Bonginkosi Nzimande, a Dél-afrikai Köztársaság tudományügyi, oktatási minisztere is köszöntötte az egybegyűlteket, Federico Mayor Zaragoza, az
velemenyezd, 2019. november 23. szombat, 14:51
Nyolcvan éve nem került árverésre Petőfi dedikációjával ellátott kötet
Petőfi-dedikációt, így csak lappangó dolgok kerülhetnek elő" - hangsúlyozta Bálinger Béla, hozzátéve: közvetlenül halála után már olyan kultusz alakult ki Petőfi körül, hogy számon tartották műveit és dokumentumait.

"A 19. században is jellemző volt, ha Petőfitől előkerült valami, az rögtön közgyűjteményben került, leginkább a Petőfi Társasághoz" - mondta.

Jelenleg Petőfi Sándortól kilenc könyvdedikáció található a legnagyobb magyar közgyűjteményekben: az Arany Jánosnak ajánlott dedikációt a Magyar Tudományos Akadémián, hat dedikációt a Petőfi Irodalomban Múzeumban, míg az Országos Széchényi Könyvtárban két dedikációt őriznek.

Ez a pár darab ismert dedikáció mindig a közeli barátoknak vagy ismerősöknek szól, akkoriban ugyanis nem volt szokás ismeretleneknek dedikálni, a dedikáció mint műfaj sokkal később alakult ki -tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az államnak elővételei joga van a most előkerült dokumentum megvásárlására, de az is előfordulhat, hogy ez a ritkaság magángyűjteménybe
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:19
Képek, videók
Tudományos Akadémia
bozsarferenc
2009. április 14. kedd, 18:09
Bp.Demonstráció.jpg
agica2004
2015. március 28. szombat, 15:42
Demonstráció.jpg
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 15:53
demonstráció.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:41
Demonstráció
rodes53
2011. december 09. péntek, 11:07
Demonstráció:)
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:37
Budapesti Szabadság híd.j
irmus
2018. március 04. vasárnap, 10:06
0 Budapesti látkép.png
lovaszmarika
2017. december 12. kedd, 17:54
budapesti tél.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:36
Családok Budapesti Világt
dandej
2017. május 27. szombat, 21:23
budapesti szanatórium.png
chillik
2016. december 25. vasárnap, 03:38
Budapesti-reggel-2016- 12-
lilagondolatok
2016. december 13. kedd, 10:38
A budapesti Állatkert
sanci81
2016. június 20. hétfő, 16:22
Budapesti béke.jpg
chillik
2016. február 20. szombat, 05:28
Budapesti tervek 2016
sanci81
2016. február 17. szerda, 17:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.