Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:53 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Alfred Hitchcock
Alfred Joseph Hitchcock (London, 1899. augusztus 13. - Los Angeles, 1980. április 29.) angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer.
1920-tól angol némafilmek inzertjeit (feliratait) rajzolta a Famous Players-Lasky amerikai cég londoni irodájában/stúdiójában, később fordította és írta is őket. Hamarosan rendezőasszisztens lett, ami akkoriban voltaképp az egész stúdiómunkában való részvételt jelentette, a forgatókönyvírástól a vágásig. Az amerikai cég hamarosan kivonult a városból, megüresedett stúdiójukat egy fiatal angol producer, Michael Balcon vette meg. Hitchcock legnagyobb korai támogatója Balcon volt, akiről mindig is hálával beszélt.

Psycho (1960)
1922-ben elkezdte forgatni első filmjét a Tizenhármas szám címen, de sohasem fejezte be. Saját elmondása szerint (inkább csak legenda, mint valóság) már ezelőtt készített egy amatőr, saját pénzből forgatott filmet, ami azonban nem maradt fenn. Ezt követően egy másik rendező helyett fejezte be az Always Tell Your Wife című munkát, amit az első filmjének tekinthetünk. A forgatáson ismerkedett meg Alma Reville-lel, akit 1926. december 2-án feleségül vett. 1928-ban megszületett egyetlen gyermekük, Patricia.

Téboly (1972)
1925-ben fejezte be első önállóan jegyzett filmjét a Gyönyörök kertjét, melyet részben Olaszországban forgattak. 1926-ban készült második filmje, a Hegyi sas elveszett, de saját elmondása szerint ez egyáltalán nem baj, sőt jó dolog, mert a film borzalmasan sikerült.

Madarak (1963)
Első remekműve az 1927-es A titokzatos lakó, melyben későbbi thrillerjeinek legtöbb jellegzetessége fellelhető. Ő maga ezt a filmet tekintette az első valódi "Hitchcock-filmnek". Bevezette a storyboardot, amit az összes többi filmjében is alkalmazott. A filmben üvegpadlót használt, így az alsó lakásból filmezhette a színész lépéseit.

Gyanakvó szerelem (1941)
Első hangosfilmjét, az 1929-es Zsarolás-t eredetileg némafilmnek szánták, de Hitchcock végül utószinkronizáltatta a néma részeket, illetve hangos részeket vett fel utólag a kész anyaghoz - ez lett egyben az első brit hangosfilm is. A rendező már itt is felismerte és kihasználta a hangos technikában rejlő feszültségkeltő lehetőségeket.

Psycho (1960)
1934-ben Az ember, aki túl sokat tudott sikere a tengerentúlra is eljutott. 1956-ban remake változatot készít ugyanebből a filmből, amiről később így nyilatkozik: Az első változat egy tehetséges amatőr műve, míg a második már egy profi alkotás. 1935-ös fimje, a 39 lépcsőfok az első azon Hitchcock-thrillerek sorában, amelyek főhőse egy tévesen meggyanúsított személy, aki egyszerre menekül a törvény és a bűnözők elől, miközben megpróbálja kideríteni a valódi tettes kilétét és bizonyítani ártatlanságát.

Családi összeesküvés (1976)
1938-ban elkészítette legnagyobb angliai sikerét a Londoni randevút. 25 filmet rendezett Angliában a 30-as évek végéig, ezt követően David O. Selznick producer hívására Hollywoodba települt át. Hitchcock kapva kapott ezen a lehetőségen, hiszen önmagát mindig is amerikai stílusú rendezőnek tekintette (a filmkészítés alapjait is egy amerikai cégnél tanulta). Nem véletlen, hogy az USA-ban készíti legnagyobb mesterműveit. Selznick először egy Titanic-filmet akart készíteni, de végül Hitchcock-ra bízta a A Manderley-ház asszonya rendezését. Ez volt Hitchcock első hollywoodi filmje, a filmet Oscar-díjjal jutalmazták. Ő maga azonban nem volt megelégedve vele, mindig is saját akarata ellenére "rákényszerített" filmnek nevezte és szerinte nem "Hitchcock-film".

Szakadt függöny (1966)
A '40-es évektől kezdve Hitchcock egyetlen kivételtől eltekintve (Végre egy jó házasság (1941)) ismét visszatért kedvenc műfajához, a kémtörténethez, illetve a thrillerhez. Saját maga az 1943-as A gyanú árnyékában című művét tekintette legjobb filmjének, melyben egy kisvárosban elrejtőzni próbáló gyilkos (Joseph Cotten) történetét vitte vászonra. A John Steinbeck forgatókönyvéből készített 1944-es Mentőcsónak mindvégig egyetlen csónak fedélzetén játszódik. Még ebben az évben Hitchcock visszautazott Angliába, hogy háborús híradófilmeket készítsen.

Szédülés (1958)
1945-ben Hollywoodba visszatérvén készítette Elbűvölve című művét, mely érdekes módon a pszichoanalízis témakörét járja körül és amelynek álomjeleneteit Salvador Dalí tervezte. 1946-ban újabb sikerfilmet rendezett: a Forgószél két kedvenc színésze, Cary Grant és Ingrid Bergman főszereplésével máig a filmtörténet nagy klasszikusai közé tartozik.

A Paradine-ügy (1947)
1948-as munkája, a Kötél a rendező kísérletező kedvéről tesz tanúbizonyságot: a film valós időben játszódik egyetlen lakásban, és mindössze tíz snittből áll. A hatalmas technikai bravúrral készített alkotás habár nem volt üzleti siker, máig meghatározó műnek számít. Két bukás után (A Baktérítő alatt, Rémület a színpadon) Hitchcock az '50-es évek elején ismét nagy ívű filmalkotásokkal tért vissza.

Félelem a reflektorfényben (1950)
Az 1954-es Gyilkosság telefonhívásra az első filmje, amiben együtt dolgozott Grace Kellyvel, későbbi nagy kedvencével. Az 1950-es és 1960-as évek elején készített művei a legismertebbek és a legjobbnak tekintett filmjei. Többek között a Hátsó ablak (1954), a Szédülés (1958), Észak-északnyugat (1959), Psycho (1960), Madarak (1963) klasszikus filmekké váltak. A Psycho híres zuhanyjelenetét 7 napon keresztül forgatták és 70 különböző kameraállást alkalmaztak.

A Manderley-ház asszonya (1940)
Filmjei gyakran olyan mindennapi embereket ábrázolnak, akiket az általuk befolyásolhatatlan vagy érthetetlen körülmények ragadnak el; gyakori témája az ember, aki bűnös ugyan, de csak apró, össze nem függő tettekben. Filmjei a félelem és a fantázia keverékén nyugszanak, és jellegzetes humorral vannak fűszerezve. Szintén jellegzetes az, hogy a rendező szinte minden filmjében egy-egy kisebb szerepben is szerepel (úgynevezett cameo), amit azóta számos rendező követett. Angliában még barna színésznőket, de amerikai filmjeiben már szőke színésznőket alkalmazott filmjeiben.

Alfred Hitchcock Presents (1956)
1979-ben az angol királynő lovaggá ütötte, és márciusban megkapta az Amerikai Filmintézet díját is. 1980. április 18-án, 80 évesen halt meg veseelégtelenségben. Holttestét elhamvasztották. A rövid éjszaka című utolsó filmjét betegsége miatt már nem tudta elkészíteni. Pályafutása töretlen és egyedülálló a filmművészet történelmében.

A kötél (1948)
Gyilkosság telefonhívásra (1954)
A Paradine-ügy (1947)
Az ember, aki túl sokat tudott (1956)
Idegenek a vonaton (1951)
Marnie (1964)
A tévedés áldozata (1956)
Félelem a reflektorfényben (1950)
Alfred Hitchcock Presents (1956)
Szakadt függöny (1966)
Psycho (1960)
Madarak (1963)


schuro, 2017. augusztus 16. szerda, 20:14
Címkék: Alfred Hitchcock, Alfred Joseph Hitchcock, Famous Players-Lasky, Michael Balcon, Always Tell Your Wife, Alma Reville-lel,
Kommentek
Várkonyi Mihály
Ő volt a magyar némafilmek első szívtiprója, a tízes években a bakfis lányok a reklámképeslapjával aludtak el. Aztán Hollywoodot is meghódította, együtt játszott Fred Astaire-rel és Ginger Rogers-szel no meg John Wayne-nel és Alfred Hitchcock is ragaszkodott, hogy szerepeljen a filmjében. Ehhez képest ma már nem nagyon emlékszünk a sármos Várkonyi Mihályra, aki Victor Varconi néven lett a némafilmek és a hangosfilmek világsztárja is. Kisvárdán született 1891-ben és bár kiskorától a színészet vonzotta, kezdetben banki tisztviselőként dolgozott. Aztán mégis a színészet felé kanyarodott, olyannyira, hogy az I. világháború előtt Kolozsváron már a némafilmek világában is elmerült. (Tudni kell, akkoriban egy bizonyos Kertész Mihály volt a kolozsvári filmezés mindenhatója. Igen, a későbbi kultikus film, a Casablanca rendezőjéről van szó. Kertész 40 némafilmet készített Magyarországon, ám ebből csak három maradt fent, a többi az enyészeté lett. Az egyik, a Kolozsváron felvett Tolonc - amelyben Várkonyi is szerepel -
lenke1964, 2018. augusztus 03. péntek, 18:48
Claudia Cardinale is részt vesz a Budapesti Klasszikus Film Maratonon
összeomlása után éppen száz évvel a közép-európai "titok" nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, amelyek Wes Anderson alkotásait inspirálták.

A cannes-i fesztivál klasszikus szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bővebb válogatással. Ebben szerepel Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease és Billy Wilder A legénylakás című filmje, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a felújított Szédülés Alfred Hitchcocktól.

Ezenkívül Milos Forman Amadeusa, Ernst Lubitsch örökzöldjei, továbbá a Volt egyszer egy vadnyugat, valamint számos előadás és program várja az érdeklődőket Budapesten, Egerben és Győrben egyaránt.

Az első Film Maratont tavaly novemberben rendezte meg a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum. Akkor három nap alatt több mint ötezren voltak kíváncsiak a restaurált klasszikus remekművekre, a szakmai programokon pedig több százan vettek részt. A Filmalap 2017-ben indult
velemenyezd, 2018. július 27. péntek, 12:15
A Manderley-ház asszonya /Rebecca/
amerikai thriller, 100 perc, 1940

Hitchcock első Hollywoodban forgatott filmjében a néhány hónapja megözvegyült Max de Winter, angol földbirtokos valamelyik útja során egy szállodában megismerkedik egy vonzó hölggyel, akit azonnal feleségül vesz. Az új asszonynak azonban nem csak azzal kell szembenéznie, hogy a férfi még nem dolgozta fel imádott első felesége halálát, hanem azzal is, hogy új otthonának, a Manderley-kastélynak személyzete meg van győződve róla: Max de Winter ölte meg első feleségét, hogy új szerelmét a kastélyba hozhassa.

Stáblista:
Szereplők

Maximillian "Maxim" de Winter - Sir Laurence Olivier
Mrs. de Winter - Joan Fontaine
Jack Favell - George Sanders
Mrs. Danvers - Judith Anderson
Beatrice Lacy - Gladys Cooper

Alkotók

rendező: Alfred Hitchcock
író: Daphne Du Maurier
forgatókönyvíró: Robert E. Sherwood Joan Harrison
zeneszerző: Franz Waxman
operatőr: George Barnes
látványtervező:
tinka1951, 2018. május 23. szerda, 23:26
Híres emberek halotti maszkjai - 2. (25 kép)
A fotózás elterjedése előtt a festmények és szobrok mellett a halotti maszkok ábrázolták a legélethűbb módon az elhunytat. A halottak emlékének megőrzése mellett ezek a halotti maszkok szolgálták, hogy az utókor megismerje a történelem kiemelkedő alakjainak vonásait a legrészletesebb, legaprólékosabb módon. Az ókorban már népszerű szokás a 20. század második felére merült feledésbe, a fotózás egyszerűsége miatt.

Joseph Haydn osztrák zeneszerző

Joszif Sztálin a Szovjet Kommunista Párt főtitkára

I. Napóleon francia császár

Victor Hugo francia romantikus költő, regény- és drámaíró, politikus és
schuro, 2018. május 15. kedd, 15:21
Ridley Scott megkapja a brit filmakadémia legnagyobb elismerését
A 80 éves Scottot a BAFTA február 18-i díjátadóján tüntetik ki a tagsággal. A brit filmakadémia korábban olyan neves alkotókat iktatott be tagjai közé, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Stanley Kubrick, Anthony Hopkins, Laurence Olivier és Judi Dench. Tavaly Mel Brooks nyerte el a rangos elismerést.

A rendező-producer megtiszteltetésnek nevezte, hogy a filmakadémia elismeri filmes életművét. Scott legutóbbi, A világ összes pénze című thrillerjében szereplő Christopher Plummert Oscar-díjra és BAFTA-díjra is jelölték.

"Ridley Scott látomásos rendező, egyike a brit filmes óriásoknak, akiknek munkája kitörölhetetlen nyomot hagyott a filmművészetben" - méltatta Amanda Berry, a BAFTA vezetője. Hozzátette: negyven évvel ezelőtti rendezői debütálása óta filmjei a stílus és a műfaj kereteit is feszegetik, lebilincselve a közönséget és inspirálva a következő tehetséges filmes generációkat.

A díjátadót követően, február 19-én a BAFTA londoni
velemenyezd, 2018. január 31. szerda, 11:51
A nyelvet nem beszélőket is szeretné megnyerni a szekszárdi német színház
A társulat eddigi is sokat utazott, ami ezután is így lesz; új, hogy szeretnének havi rendszerességgel Budapesten, Győrben és Pécsen esti időpontban előadásokat tartani - mondta az MTI-nek Lotz Katalin, akinek megbízatása december 1-től öt évre szól.

A színház közönségének egyik fő pillérét a németül tanuló diákok jelentik, ezért minden évben színpadra állítanak a középiskolás korosztálynak szóló darabokat, amelyek között klasszikus és kortárs művek egyaránt lesznek - tette hozzá. Az előadásokat a műveket feldolgozó foglalkozásokkal egészítik ki.

A felnőtt közönségből főként a svábság idősebb generációja érdeklődik a színház iránt, ők a szórakoztató műfajt és a konvencionálisabb színházat kedvelik, ezért mindenképpen műsorra tűznek ilyen jellegű darabokat is. Az igazgató arról is beszélt, hogy kétévente tervez a svábság történetével foglalkozó darabot, ehhez azonban önálló kutatómunkára lesz szükség. A színház 2008-ban már kiírt egy pályázatot hasonló témájú színdarabok készítésére, a
velemenyezd, 2017. december 30. szombat, 09:51
Vígjátékokkal és zenés előadásokkal várják szilveszterkor a fővárosi színházak a közönséget
készült Ádám almáit játssza. A szerző a Bibliából ismert Jób könyvéből indult ki, annak témáit járta körül. A skandináv stílusú fekete-komédia a jó és a rossz párharcának példázata, tele abszurd helyzetekkel.

A Szkéné Színházban Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabját adják szilveszterkor két alkalommal, Katona László, Mucsi Zoltán és Scherer Péter szereplésével.

Az év utolsó napján a Játékszín a 39 lépcsőfok című krimi-vígjátékot mutatja be, amelyet John Buchan regénye és Alfred Hitchcock filmje alapján Patrick Barlow írt. A Játékszín előadásának érdekessége, hogy az eredeti történetet négy szereplő játssza el.

A Magyar Színházban vasárnap délután a Sugar - Van aki forrón szereti című darabbal várják a közönséget, míg az Átrium Film-Színházban Az Őrült Nők Ketrece című musical szerepel a műsoron.

Az Újszínházban az év utolsó napján délelőtt a Pöttöm Panna, majd délután és este a Ricse, Ricse, Beatrice című produkció látható. A musical középpontjában Nagy Feró és a Beatrice
velemenyezd, 2017. december 28. csütörtök, 09:21
116 éve született Walter Elias „Walt” Disney raj
(Mickey).
Egyes történészek úgy vélik, hogy a népszerű mesehős valójában a Performo Játékgyártó Vállalat Micki nevű játékegere után kapta a nevét.
4. Noha Disney nem csak rajzolóként és filmrendezőként, hanem producerkét ls ténykedett, akadt olyan filmje, amit nem szeretett. Ilyen volt az Alíz Csodaországban és a Pán Péter. A Bambi és a Dumbo volt a kedvence.
5. Disneyland ötlete akkor született meg, amikor a dániai Tivoli-parkban járt.
6. Az 1960-as években nem járult hozzá, hogy Alfred Hitchcock Disneylandben filmezzen, ,,mert Hitchcock elkészítette gusztustalan filmjét, a Psychót".
7. Disney életében rekordszámú, összesen 59 Oscar-jelölést kapott, ebből 26-ot váltott díjra.
8. Noha bajusza szinte védjegye volt, alkalmazottjainak megtiltotta, hogy bajuszt növesszenek, nehogy ártsanak a cég imidzsének.
9. Bátyja, Roy arra biztatta a Disney-alkalmazottakat, hogy 35. születésnapja alkalmából köszöntsék meglepetéspartival. Két animátora úgy vélte, hogy stílusos
ronix, 2017. december 05. kedd, 22:36
Képek, videók
Alfred Hitchcock idézet.j
pacsakute
2012. szeptember 21. péntek, 19:31
Alfred Hitchcock
csigamalac
2009. június 08. hétfő, 12:05
Alfred Hitchcock Gyűjtemé
rambobby
2007. június 20. szerda, 08:22
egészség-boldogság.jpg
menusgabor
2018. augusztus 16. csütörtök, 19:52
szinte+egész+életünk+p edi
menusgabor
2018. július 13. péntek, 22:11
egész életemben.jpg
sz719eszter
2018. július 10. kedd, 08:13
egész télen.jpg
sz719eszter
2018. június 12. kedd, 12:57
A barátom, etettem egész
wob
2018. március 22. csütörtök, 15:50
Az egészség
irmus
2018. február 24. szombat, 11:56
Egy egész család itt.
wob
2017. június 21. szerda, 17:47
Orulj az egesz....
borigit
2017. május 26. péntek, 11:23
Az egészség angyala - v..
anci-ani
2017. február 14. kedd, 15:25
Angyalka-szárnya egész.JP
pergerne
2017. január 26. csütörtök, 14:58
egész évben.jpg
sznejuci
2016. december 27. kedd, 18:37
egészség.jpg
bbbarbara
2016. november 30. szerda, 18:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.