Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 04:44 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A kutyatartás negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát
A szakemberek tíz tanulmányt feldolgozva elemezték több mint 3,8 millió 18 éves, vagy annál idősebb páciens adatait. A tanulmányok közül kilenc hasonlította össze a bármely okból bekövetkező halálozás arányát kutyatartók és kutyát nem tartók között, és négy tanulmány vetette össze a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás arányát a két csoport között - írja a MedicalXpress egészségügyi portál.

Az eredmények szerint a kutyátlanokhoz képest a kutyatartók körében 24 százalékkal alacsonyabb volt a bármely okból bekövetkező, 65 százalékkal alacsonyabb a szívroham utáni és 31 százalékkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozás kockázata.

"Korábbi tanulmányok kapcsolatot mutattak ki a kutyatartás és a fokozott fizikai aktivitás, az alacsonyabb vérnyomás és a jobb koleszterinszint között" - mondta Caroline Kramer, a Torontói Egyetem munkatársa. Hozzátette: "mindezek fényében várható volt annak kimutatása, hogy a kutyatartók hosszabb ideig éltek és esetükben alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris halálozás kockázata".

A szakember szerint a következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy milyen hatással van az ember szív- és érrendszerére egy kutya örökbefogadása, illetve, hogy a kutyatartásnak milyen jótékony szociális és pszichológiai hatásai vannak.

A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című folyóiratban egy másik tanulmány is megjelent a témában, olyan 40 és 85 éves kor közötti svéd állampolgárok adatait elemezve, akik szívrohamon vagy sztrókon estek át 2001-2002 között.

Az eredmények szerint a szívroham miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartók körében 33 százalékkal, a partnerrel vagy gyerekkel élők körében 15 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutya nélküli pácienseknél.

A sztrók miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartóknál 27 százalékkal, a partnerrel vagy gyerekkel élőknél 12 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutyátlan pácienseknél.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 12:42
Címkék: Caroline Kramer, Torontói Egyetem, kutyatartás negyedével, bármely okból, tanulmányok közül, eredmények szerint,
Kommentek
Magyar Telekom: stabil árbevétel, mérsékelt veszteség az első negyedévben
hónapban, 0,1 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az árbevétel stabil maradt, mivel a távközlési szolgáltatások mind Magyarországon, mind Észak-Macedóniában történt emelkedését ellensúlyozta a magyarországi rendszerintegrációs (RI) és IT-bevételek visszaesése. A mobil bevételek éves összehasonlításban 3,9 százalékkal emelkedtek, 88,1 milliárd forintot tettek ki 2020 első negyedévében, mivel a mobil adatforgalmi bevételek intenzívebben növekedtek, mint a mind a két országban bekövetkező hangbevételek csökkenése - írták.

A vezetékes bevételek 2020 első negyedévében éves összehasonlításban változatlanok maradtak, 52,8 milliárd forintos szinten. Az RI/IT bevételek 2020 első negyedévében 14,2 százalékkal, 18,4 milliárd forintra estek vissza. A magyarországi bevételek a magyar közszféra és vállalati szektor projektjeiből származó alacsonyabb bevételek miatt csökkentek. A távközlési adó éves összevetésben 3,9 százalékkal 6,5 milliárd forintra nőtt 2020 első negyedévében.

A
velemenyezd, 2020. május 13. szerda, 19:34
Richter: idén 3 százalékkal nőhet az árbevétel
Hozzátette: februárban még egész évre 5 százalékos növekedést vártak, azóta azonban a koronavírus-járvány rontotta a kilátásokat. A nagykereskedelemi szegmensben stagnálásra, a gyógyszergyártásban 4 százalékos bevételnövekedésre számítanak 2020-ban, ugyancsak euróban kifejezve - mondta.

Megerősítette: történelmi rekordot ért el az árbevételben és profitban 2020 első negyedévben a Richter, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatti felvásárlások egyszeri jelentős hatást okoztak, ennek a következő negyedévre pedig kifejezetten kedvezőtlen hatása lehet a felhalmozott készletek miatt. Úgy vélte, hogy az idei árbevételre jelentősen hat az amerikai piac, ahol 20 százalékos bővülést várnak, az orosz piacon 3 százalékos emelkedésre számítanak. A nyugat-európai régió teljesítményében 3 százalékos bevételcsökkenést jelzett előre a vezérigazgató. Itt a forgalom növekedését ellensúlyozza, hogy az egyik kiemelt nőgyógyászati termék, az Esmya várható bevétele minimálisra csökken a folyamatban lévő hatósági
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 11:51
Koronavírus - Több a halálos áldozat Nagy-Britanniában, mint Olaszországban
szokásos napi sajtótájékoztatót tartotta kedden a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 693-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 29 427-re nőtt.

Olaszországban - ahol hosszú ideig a legmagasabb volt a halálozások száma egész Európában - keddig 29 315-en haltak meg a koronavírus-járványban.

Angela McLean, a brit kormány tudományos főtanácsadó-helyettese azonban a grafikonokkal kiegészített keddi tájékoztatón elmondta, hogy a naponta bekövetkező nagy-britanniai halálesetek számának hétnapos mozgó átlagát mutató görbe - amely elsimítja a napi ingadozásokat - április közepe óta folyamatosan lefelé tart.

Dominic Raab ehhez hozzátette: valójában igen nehéz, sok esetben lehetetlen az egyes országok halálozási statisztikáinak összehasonlítása, mivel eltérnek a mérési módszerek és nem egyforma az adatgyűjtés hatékonysága sem.

Robert Cuffe, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió statisztikai elemzőszolgálatának vezetője az adathoz fűzött
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 20:13
Százhuszonnégyen részesültek támogatásban a Nép Építészeti Program keretében
építési támogatási kérelmekről szóló felhívást minél hamarabb, de legkésőbb őszig közzéteszi.

A közlemény felidézi, hogy a Kárpát-medence népművészete azért különleges és egyedülálló érték európai és világszinten is, mert ez a terület olyan földrajzi és kulturális metszéspont, amilyen máshol nincsen. Itt ugyanis jelen vannak az európai fejlődés különböző fokozatai: míg tőlünk keletre, a Kárpátokon túlra nem vagy csak elvétve jutottak el a nyugati divatáramlatok, tőlünk nyugatra pedig a korán bekövetkező ipari forradalmak és az urbanizációs folyamatok miatt hamar eltűntek a paraszti emlékek, mifelénk a legutóbbi időkig, a 20. század második feléig jelen voltak. Ha nem is teljes pompájukban, de viszonylag kompaktan. Ez általában elmondható a népművészetre, ezen belül a népi építészetre is. Ideértve magukat az épületeket, de a paraszti közeg által kifejlesztett különféle építési technikákat is.

Bár a gazdag épületállomány és a hozzá kapcsolódó kézműves tudás az utóbbi évtizedekben rohamos
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 16:22
Az északi simabálnák sokkal rosszabb állapotban vannak, mint a déli simabálnák
populációjának állapota javult, ma már mintegy 10-15 ezer déli simabálna él. Az északi simabálnával azonban nem ez a helyzet, szinte teljesen eltűntek Észak-Amerika partjairól, nagyjából mindössze 410 példány maradt, a fajt a kihalás fenyegeti - írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A hajók és a halászhálók továbbra is rengeteg állattal végeznek. A hálókba akadás energiaveszteséget és sérüléseket is okoz, amelyek a fő táplálékot jelentő planktonok mennyiségében és eloszlásában bekövetkező változásokkal együtt oda vezetnek, hogy a bálnák egészsége meggyengül, lesoványodnak, kevésbé képesek utódok nemzésére.

Christiansen és kollégái összehasonlították északi simabálnák fizikai kondícióját a déli simabálna három populációjának állapotával: az Argentína, az Ausztrália és az Új-Zéland partjai mentén élő egyedekével.

"A jó fizikai állapot és a bőséges zsírtartalékok döntő jelentőségűek a nagy bálnák, köztük az északi simabálnák reprodukciója szempontjából, mivel az állatoknak
velemenyezd, 2020. április 24. péntek, 16:22
Hatalmas esőzés válthatta ki a hawaii Kilauea vulkán 2018-as kitörését
A tudósok úgy vélik, a csapadék helyi mintázata jelentősen befolyásolja a Kilauea és talán más vulkánok kitörésének időzítését és gyakoriságát.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban Jamie Farquharson és Falk Amelung kifejtették, hogy a vulkánkitörést valószínűleg az előző hónapokban elhúzódó, időnként szélsőséges mértékű esőzések váltották ki.

"Tudtuk, hogy a Föld felszín alatti rétegének vízösszetételében bekövetkező változások földrengéseket és földcsuszamlásokat idézhetnek elő. Most már azt is tudjuk, hogy vulkánkitöréseket is okozhatnak. A magmából érkező nyomás alatt a nedves kőzet könnyebben törik, mint a száraz kőzet. Ez ennyire egyszerű" - mondta el Amelung.

A Kilauea, Hawaii legaktívabb vulkánja 2018. május 3-án egy különleges új fázisba kezdett: izzó lávát lövellt ki mintegy 60 méteres magasságba, beterítve több mint 30 négyzetkilométernyi területet a Nagy-sziget sűrűn lakott keleti partvidékén.

A példátlan mértékű vulkánkitörés több száz otthont
velemenyezd, 2020. április 23. csütörtök, 16:03
Koronavírus - Orbán: május elején várható a kilábalási terv bemutatása
lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális élet kerékvágásába.

"De erről majd május 3-án, 4-én tudok legkorábban beszélni, hamarabb nem, de remélem, hogy akkor már - több ország tapasztalatával felvértezve - egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tudok bemutatni az országnak" - mondta.

Orbán Viktor hozzátette: az is kérdés, hogy a most "tüdőlövést" kapott magyar gazdaság sebei mikor gyógyulnak be. A válaszra különböző iskolák léteznek, ő a mérsékelt irányzathoz tartozik: a bekövetkező visszaesést kisebbnek látja, mint a legtöbben, a visszatérést azonban lassabbnak, mint a legoptimistábbak - közölte. Úgy gondolja, hogy jövő ilyenkor egy olyan gazdaságról lehet majd beszélni, amely azt a teljesítményt képes nyújtani, mint amit két hónappal ezelőtt.

A miniszterelnök rámutatott: most sincs garancia arra, hogy a járványt sikerül ellenőrzés alatt tartani, ezért az a kérdés, mire készítsék fel az országot. Azt mondta, egy keresztény forgatókönyvet alkotott meg, azaz "reménykedj a
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 16:41
Nem egyszerre zajlott le a földtörténet legsúlyosabb kihalása a szárazföldön és az óceánban
A késő perm időszak állatvilágának eltűnése után nem sokkal élt gerincesek fosszíliáinak újbóli kormeghatározása azt mutatta, hogy azok az ökoszisztémát érintő változások, amelyek végül a szárazföldi gerinces fajok 70 százalékának kipusztulását eredményezték, a szárazföldön több százezer évvel korábban kezdődtek meg, mint az óceánban - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A nyílt vizekben később bekövetkező tömeges kihalás, amely a tengeri fajok csaknem 95 százalékát érintette, több tízezer év alatt mehetett végbe.

Noha a tudósok többsége úgy véli, hogy a perm időszak alkonyán bekövetkezett kihalási esemény elsődleges oka vulkánkitörések egy sorozata volt egy több mint egymillió éven át tartó időszakban a mai Szibéria területén, a déli féltekén bekövetkezett szárazföldi, illetve az északi féltekén végbement tengeri kihalás közötti időbeli eltolódás eltérő kiváltó okokat sejtet.

"Az emberek többsége azt gondolta, hogy a szárazföldi összeomlás ugyanakkor kezdődött,
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 16:52
Képek, videók
Kutyatarto pohartarto.jpg
agica2004
2008. június 26. csütörtök, 15:33
Kutyatartó
zsu88
2006. július 18. kedd, 12:01
tenisz-Caroline Wozniacki
agica2004
2017. február 18. szombat, 21:33
Caroline2rajzom.JPG
charlotteani
2016. március 19. szombat, 21:19
Caroline eyes Noé tuto.jp
mbartis
2016. január 11. hétfő, 23:25
Caroline.jpg
mbartis
2014. október 13. hétfő, 23:31
caroline20young207.jpg
szerika68
2014. július 06. vasárnap, 17:34
caroline20young206.jpg
szerika68
2014. július 06. vasárnap, 17:34
caroline20young2029.jp g
szerika68
2014. július 06. vasárnap, 17:34
caroline20young2025.jp g
szerika68
2014. július 06. vasárnap, 17:34
caroline20young2023.jp g
szerika68
2014. július 06. vasárnap, 17:34
caroline20young2015.jp g
szerika68
2014. július 06. vasárnap, 17:34
caroline20young2012.jp g
szerika68
2014. július 06. vasárnap, 17:34
caroline20young201.jpg
szerika68
2014. július 06. vasárnap, 17:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.