Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 12:34 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miért jó nekem, ami nem jó nekem?
Miért jó nekem, ami nem jó nekem? - avagy miért cselekszünk néha önmagunk ellen?
Fegyver-önmagunk ellen
Miért dohányzom, ha tudom, hogy ártalmas? Miért tömöm magam este tizenegykor, ha tudom, hogy ez úgyis úszógumiba megy, mellesleg rosszul fogok aludni és mar a bűntudat? Miért találkozom újra meg újra azokkal, akik társaságában lehangolt és reményvesztett leszek? Miért teszek meg valamit, ha már előre tudom, hogy nem lesz jó vége? MIÉRT?

Ahhoz, hogy közelebb kerüljük a téma megfejtéshez, több aspektusból érdemes megvizsgálni azt.

Elsőként tisztázni kell, hogy tudom-e, hogy amit teszek, magam ellen teszem?
Nagy különbség van aközött, amikor tudatlanul cselekszünk magunk ellen, vagy pontosan tudjuk, hogy mi jó és mi nem nekünk, és azt választjuk", ami nem jó nekünk.
Ha tudatlanul tesszük, a megoldást akár egy szembesülés is meghozhatja.

Sokkal nehezebb dolgunk van akkor, ha pontosan tudjuk, hogy magunk ellen teszünk, mégis folytatjuk, sőt, olykor még büntetjük is magunkat érte. Itt már rögtön szembesülünk az önbüntetés, sőt az önszabotázs fogalmakkal. De most maradjunk az önmagunk jólléte ellen való cselekvésnél.

Ebben a témakörben nehéz lineáris ok okozati összefüggést megadni, bármi, amit előtérbe helyezünk, csak féligazság lenne, vagyis a valóság egy aspektusa. Ezért ahelyett, hogy ez azért van, mert" irányába mennénk, képzeljünk el egy kockát, aminek sok oldala van.

Első nézőpont: Rövid vagy hosszú távú megoldás?

Bevezetésként fontos tisztázni, hogy bármit teszünk, azt annak érdekében tesszük, hogy segítsük magunkon. Hogy minél gyorsabban feloldjuk a bennünk lévő feszültséget. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor teljesen érthető, hogy a leggyorsabb mód nem feltétlenül a leghatékonyabb, leghasznosabb, legtartósabb. Egyszerűen csak a leggyorsabb.

A gyorsaság önmagában nem ártalmas, semmi gond nincs azzal, ha gyorsan szeretnénk megszüntetni a kellemetlen feszültséget (idegességtől dühig). Több dolgot érdemes viszont szem előtt tartani:

1) A gyors megoldás minőségét, vagyis nem mindegy, hogy elvégzek egy légzőgyakorlatot vagy elszívok egy cigit.

2) A gyors megoldások gyakoriságát: ha más nincs kéznél, akkor egyszer-egyszer a gyorsétellel is lehet éhséget csillapítani. Csakhogy minden, amit rendszeresen teszünk egyszer csak megszokássá válik.

3) Folyamatos felületi kezeléssel elszalaszthatjuk a lényegi kezelést. Tegyünk fel, hogy gyakran feszültnek érezzünk magunkat és arra is rájöttünk, hogy a futás megnyugtat, tehát amint csak módunk van, futunk. Ez eddig remek, csakhogy a feszültség fennmarad, csak futás közben és után csillapszik. Fussunk többet? A fennálló feszültség arra utal, hogy van valami, ami megoldásra vagy feloldásra vár (önbizalomhiánytól kezdve évekig tartó párkapcsolati problémákig). Ha folyamatosan a rövidtávú megoldásokra koncentrálunk, könnyen lemaradhatunk a lényegről. (Természetesen, ha megtaláltuk a feszültség okát, és oldottuk is, attól még nyugodtan elmehetünk futni, mert jól esik, és egészséges

Összesítve: amikor a hirtelen stresszre válaszként számunkra ártalmas viselkedést választunk (cigaretta, túlevés, stb.) ezt azért tesszük, mert rövidtávon gyorsan oldja a feszültséget.

Második nézőpont: Miért ismétlünk olyan viselkedést, vagy helyzetre/konfliktusra adott reakciót, ami hasonlóan végződik, mégis újra és újra belecsúszunk (ami elmélyíti a konfliktust, vagy számunkra kellemetlenül végződik, vagy maga a folyamat kellemetlen).

Választható utak:
1) nem látunk más alternatívát, mert nem tudjuk, hogy létezik, mindig is így reagáltunk

2) már hallottunk/olvastunk más lehetőségről, de a pillanat hevében a megszokott
reakció a gyorsabb és “egyszerűbb"

3) tudjuk, hogy van más lehetőség, néha tudunk is már élni vele, de ha érzelmileg túlfűtött állapotba kerülünk, akkor újra belecsúszunk a megszokottba

Több oldala van még az elején említett kockának, de azért, hogy megoldást is javasoljunk, most álljuk meg egy pillanatra.

Mi segít ilyenkor kilépni az ördögi körből? A valódi megoldás abban rejlik, hogy megismerjük önmagunkat és tekintettel a saját igényeinkre, törekedjünk az egyensúlyra.

Számodra vonzó jövőkép. A jövőkép segít a fókusz tartásban és abban, hogy a pillanatnyi választásainkat is rendeljük alá a hosszútávú célunknak.

Önismeret, igen, önismeret. Feltérképezni saját valódi igényeidet, és mivoltodat. Felvállalni önmagadat mindestül és önazonos életet élni. Mint tudjuk, az önismeret nem pirula, hanem folyamat. Egy olyan folyamat, ami által a bennünk lévő addig ismeretlen működési mechanizmusok és reakciók helyükre kerülnek, ismertté válnak, már nem tudnak hátulról támadni. Mi is megtaláljuk a magunk helyét magunkban és a világban egyaránt. Az önismeretről bővebben itt olvashatsz.

A viselkedési és reagálási alternatívák felkutatása és gyakorlása

Ha a számodra kellemesebb viselkedési formákat be tudod azonosítani (egyedül vagy segítséggel), akkor azt egyre több helyzetben próbáld alkalmazni is. Első alkalmakkor még nagyobb erőfeszítés lesz ezt választani a kritikus helyzetben, mert ugye alapvetően stresszhelyzetben leszel, ahol külön oda kell figyelned arra, hogy felismerd a helyzetet, tudd, hogy általában így meg így szoktál erre reagálni, de most venni egy nagy levegőt, és előszedni a tarsolyodból a számodra jobb megoldást, és bevetni (cigi helyett légzőgyakorlat, vita helyett néhány nyugodt mondat, amiben reagálsz a másik félre, de nem mész bele a drámába, hanem a helyén kezelve lezárod és átvezeted a témát). Az első pár alkalom után ez is kezd majd a megszokott reakciók közé átkerülni, amikor egyre kisebb energiabefektetéssel leszel képes használni.

A 3 pontot együtt alkalmazva kapod a legjobb és legmélyebb és legtartalmasabb változást.

A következő részben az ehhez a témához tartozó önszabotázst, önbüntetést, halogatást fogjuk megtárgyalni.

Oszd meg velünk az ezzel kapcsolatos véleményedet akár a megjegyzéseknél, akár e-mailen: info@vegtelenlehetoseg.hu
A célunk, hogy arról írjunk, ami számodra értékes és hasznos!

Jó önfelfedező túrát!
lenke1964, 2016. december 18. vasárnap, 13:55
Címkék: téma megfejtéshez, megoldást akár, önszabotázs fogalmakkal, önmagunk jólléte, témakörben nehéz, szempontból nézzük,
Kommentek
Mirian
TOVÁBB


MÍG LEHET

Önsajnálatom hegyei nőnek
Tán nem azért, hogy megmásszam őket
De takarják a napot előlem,
Árnyékom újra, hogyan lelem meg...
Fakult fotón mosolyt küld egy pillanat
Mégsem sikerül feldobnom magam,
A megoldást a szorító szavak
Csak űzik messze, egyre távolabb.
Talány belőlem növeszt új hegyet
A magasság elérhetetlenebb.
Az erőt honnan vegyem, hitem is
Talált kavicsokat dobál elém,
Néha érzem nincs miért küzdenem.
Elfáradtam, ennyi kín már elég,
Hegyeimről csak visszhangom felel
Az élet ajándék, élj míg lehet.


NEM SZÓLT

... nem szólt,
csak mosolygott kedvesen
álmomban ismét megjelent
arcán béke, szemében vidám
felismerés, hogy itt lehet
honnan jött, nem felelt
s én csak néztem
menusgabor, 2019. július 14. vasárnap, 18:00
Szép napot mindenkinek!
polgárként elvárom a választott önkormányzati és parlamenti képviselőktől (akiket nem azért választottam, mert személyesen ismerem őket és TUDOM, hogy alkalmasak a feladatra, hanem mert csak abból lehet főzni, amink van és ha nem szavazok, akkor mi lesz a demokráciával), hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek az Én közvetlen környezetemet széppé és biztonságossá teszik. Tulajdonképpen fogalmam sincs, hogy egészen pontosan hogyan történnek a fejlesztések akár EU pénzből, akár önkormányzati forrásokból, hogy miért ez vagy az a kivitelező cég kap meg egy munkát, de ha a változás pozitívan érint, nem mérgelődöm, hanem örülök annak, hogy van bicikliút, szép a játszótér a parkban és új, légkondis busz jön. Pedig lehet, hogy a lobbizásnak eredményeként egy csomó család tönkrement, mert a cégük képtelen volt tartani a versenyt (vagy a vezetők nem akartak olyan vastag borítékot adni a pozícióban lévő döntéshozóknak), s így életük romba dőlt. Nem tudom, de - ha igazán őszintén(!) mélyre tekintek - nem is
kirscha, 2019. július 14. vasárnap, 09:58
Poller Ildikó
volt,
elfogadtam sorsom, nekem csak ez jutott.

Eladtam magamat annak, aki kérte,
pénzért a testemmel fizettem cserébe.
Évekig tengődtem e keserves sorsban,
megszületett gyermekem, öröm a gondban.

Akadt jó pár barát, akik befogadtak,
kisfiamnak s nekem segítséget adtak.
Házról házra jártunk, ahol kicsit szántak,
haza is elmentünk, bezárt ajtók vártak.

Kimentem a parkba fiammal kezemben,
keserves sírásom visszhangzott az égben...
Miért tette ezt anyám, miért nem szeret engem?
Azon tanakodtam vajon mit vétettem...

Picinyemre néztem: aludt a karomban,
hogy őt megmentsem, bármit megtettem volna,
ha kell betörök, ha muszáj embert ölök,
nekem már mindegy volt, bárhova kerülök.

Őrlődtem magamban... vajon hova s merre,
nincs már több ismerős, aki segíthetne.
Felkelvén a padról lassan elindultam,
cipelve keresztem, s vele romlott múltam.

Meghallgatott Isten elküldte
menusgabor, 2019. július 12. péntek, 20:15
30. évfordulóra, 5. rész: Büntetésből alulértékelés
ifjak hevületével éltem meg, majd amikor leverték a forradalmat, nagyon nehezen törődtem bele...
Vagy talán sohasem tudtam igazán elfogadni azt az "égbekiáltó igazságtalanságot", ami akkor hazámat érte! (Akkor még 'mit sem tudtam Trianonról!) Elkeseredésem határtalan volt és ismét nem volt egyetlen ember sem a környezetemben, akivel mindezt megoszthattam volna, mert apa ismét nagy szótlanságba burkolódzott!
A téli szünetet és a karácsonyt KUNSZENTMIKLÓSON töltöttem.
Nem értettem, hogy miért kell nekem anya- apa és a húgom nélkül Kunszentmiklósra utazni, amikor anyáék is összecsomagoltak tele reménnyel... és csak engem raktak föl a vonatra, mint egy csomagot.
Az állomáson valaki várt szekérrel és már sötét volt, amikor megérkeztünk. Nagyon csalódott és szomorú voltam, ellenben nénikém csak úgy ragyogott. Még valahonnan egy nagy boróka ágat is kerített, amire nem volt semmilyen dísz és szomorúan kérdeztem, hogy nincs szaloncukor sem?
Nénikém erre kikerekezett biciklivel
furaila, 2019. július 10. szerda, 12:29
Folytatás - Százötvenhatodik nap
Hogy miért kell emlékezni? Mert ez is szög, a hazugság falába, hogy az repedjen tovább. S mert a város története így lesz kerek. Azon töprengek, hogy a blogon kívül megjelenjen-e? S hol és mikor?
Eredetileg a szél-járásba készült, de már sokkal hosszabb annál, hogy a pályaképek sorozatba belerakjuk. Majd meglátjuk.

(Aztán ebben az évben indult el a városi újság, aminek szerkesztésével engem bíztak meg. - Az előző kérdés utolsó mondata.)

Mielőtt erre térnénk, naplózzunk egy kicsit. A versírásról nem is szóltál. Talán gátlásként hatott az Emigráns remény megjelenése?

Így visszanézve ez is lehetséges. Nyomasztott. 1990. július 15-én írtam: ,, Ma egy gyerekvers féle is íródott. Csak a nagy vers hiányzik. Talán végül mégiscsak kiderül, hogy nem tudok én verset írni, csak verseket. Vagyis minden vers egy vers variációja, s nincs életmű, nincs fejlődés. Csak önmagukat gerjesztő írások."
S négy nap múlva egy újabb bejegyzés: Válaszolt végül Fodor András is,
sandrapolke, 2019. július 07. vasárnap, 17:50
13. évközi hét péntek 07.05
Isten igéje. Ter 23,1-4.19;24,1-8.62-67

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus azért jött, hogy megmentse a bűnösöket.
Abban az időben:
Amint Jézus továbbhaladt, látott egy Máté nevű embert a vámnál ülni. Így szólt hozzá: ,,Kövess engem!" Az felállt és követte őt. Később, amikor Jézus Máté házában vendégeskedett, eljött sok vámos és bűnös, és helyet foglaltak az asztalnál Jézussal és tanítványaival együtt. Meglátták ezt a farizeusok és megkérdezték tanítványait: ,,Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?" Jézus meghallotta ezt, és így válaszolt: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: »Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!« Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket."
...........
Ezek az evangélium igéi. Mt 9,9-13

Imádság
Uram, Jézus
maroka, 2019. július 05. péntek, 10:04
Szép napot mindenkinek!
e-mailjeim 90%-a a "kérlek" varázsszóval kezdődik, mely általában egy feladat határidőre történő elvégzésére sarkall.

A levél végén a "köszönöm" már valamivel kisebb arányú, mert az automatikus aláírásoknál sokan az "üdv"-öt állítják be. Hogy ebből mennyi az őszinte, nem pedig megszokásból érkező "kérem" és "köszönöm"? Ezt már nem volt időm megfejteni.

"Egy capuccinót kérek" - mondtam gépiesen. És ekkor döbbentem rá, hogy mindannyian részesei vagyunk ennek a játéknak...

De miért? Miért tart ott a világ, hogy már a legkisebb gesztusokat sem vagyunk képesek megtenni egymás felé? Régen a legjobb beszélgetések mind-mind a helyi kisboltokban alakultak ki, mert az emberek tudomást vettek a másik jelenlétéről - ne adj isten érdeklődtek a másik hogyléte felől. És nem csupán egy biorobotnak kezelték az embert, akinek csak az a feladata, hogy kiszolgáljon.

Persze, a világ változik, az életvitel felgyorsult, ezért nem elvárható, hogy minden vásárlás után 5 percet
kirscha, 2019. június 27. csütörtök, 09:04
12. évközi hét szerda 06.26
vágyát, hogy Istennel találkozzon. A vallás tulajdonképpen kijelöli számára azt a helyet, ahol találkozhat Istennel. És kijelöli azt az időt, amikor találkozhat Istennel. Továbbá meghatározza azokat a cselekményeket, amelyek által találkozhat Istennel. Ezért épülnek a templomok és más szent helyek, ezért mondjuk azt, hogy a hét egyik napját, a vasárnapot szenteljük meg és ezért vannak szertartásaink. Lám, minden körülmény biztosított, a hely, az idő és a szent cselekmény, hogy találkozzunk Istennel. De akkor miért van az, hogy aki eljár a templomba vasárnaponként, hogy részt vegyen a szentmisén, nem érzi feltétlenül minden alkalommal azt, hogy találkozott Istennel? És azt is várjuk a vallástól, hogy megmutassa nekünk a helyes, Istennek tetsző magatartásformákat. Ezt nevezhetjük erkölcsi rendnek. Ez különféle törvényekben és parancsokban ölt testet, amelyeket jól ismerünk. De akkor miért van az, hogy hiába tartjuk meg a lehető legpontosabban a törvényeket, mégsem jutunk el általuk Istenhez?
Mindkét
maroka, 2019. június 26. szerda, 10:09
Képek, videók
miert-szeretunk-irni-0 214
menusgabor
2019. január 28. hétfő, 19:53
Csiga- miért jó.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 16:43
Sajnos igen, de miért ??
alvaro-hopihe
2018. augusztus 26. vasárnap, 09:09
Miért ? Van ilyen?
alvaro-hopihe
2018. augusztus 20. hétfő, 08:58
Miért fogyasszunk sok viz
irmus
2018. július 31. kedd, 14:31
Miert mulik el....
borigit
2018. július 10. kedd, 14:08
Miért nem kezdtem el előb
zahonyil
2018. május 31. csütörtök, 10:23
Miért zokogsz fel oly fáj
chillik
2018. április 26. csütörtök, 05:22
hogy miért.jpg
sz719eszter
2018. április 04. szerda, 14:46
husvet_miertunk_2_6458 14_
vorosrozsa66
2018. március 26. hétfő, 20:25
Fecske Csaba - Miért ne l
sanci81
2018. január 28. vasárnap, 15:54
Ami nekem tilos!
sarkadykati
2008. december 12. péntek, 08:30
Ami fontos nekem
verucix
2007. január 04. csütörtök, 21:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.