Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 11:00 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miért jó nekem, ami nem jó nekem?
Miért jó nekem, ami nem jó nekem? - avagy miért cselekszünk néha önmagunk ellen?
Fegyver-önmagunk ellen
Miért dohányzom, ha tudom, hogy ártalmas? Miért tömöm magam este tizenegykor, ha tudom, hogy ez úgyis úszógumiba megy, mellesleg rosszul fogok aludni és mar a bűntudat? Miért találkozom újra meg újra azokkal, akik társaságában lehangolt és reményvesztett leszek? Miért teszek meg valamit, ha már előre tudom, hogy nem lesz jó vége? MIÉRT?

Ahhoz, hogy közelebb kerüljük a téma megfejtéshez, több aspektusból érdemes megvizsgálni azt.

Elsőként tisztázni kell, hogy tudom-e, hogy amit teszek, magam ellen teszem?
Nagy különbség van aközött, amikor tudatlanul cselekszünk magunk ellen, vagy pontosan tudjuk, hogy mi jó és mi nem nekünk, és azt választjuk", ami nem jó nekünk.
Ha tudatlanul tesszük, a megoldást akár egy szembesülés is meghozhatja.

Sokkal nehezebb dolgunk van akkor, ha pontosan tudjuk, hogy magunk ellen teszünk, mégis folytatjuk, sőt, olykor még büntetjük is magunkat érte. Itt már rögtön szembesülünk az önbüntetés, sőt az önszabotázs fogalmakkal. De most maradjunk az önmagunk jólléte ellen való cselekvésnél.

Ebben a témakörben nehéz lineáris ok okozati összefüggést megadni, bármi, amit előtérbe helyezünk, csak féligazság lenne, vagyis a valóság egy aspektusa. Ezért ahelyett, hogy ez azért van, mert" irányába mennénk, képzeljünk el egy kockát, aminek sok oldala van.

Első nézőpont: Rövid vagy hosszú távú megoldás?

Bevezetésként fontos tisztázni, hogy bármit teszünk, azt annak érdekében tesszük, hogy segítsük magunkon. Hogy minél gyorsabban feloldjuk a bennünk lévő feszültséget. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor teljesen érthető, hogy a leggyorsabb mód nem feltétlenül a leghatékonyabb, leghasznosabb, legtartósabb. Egyszerűen csak a leggyorsabb.

A gyorsaság önmagában nem ártalmas, semmi gond nincs azzal, ha gyorsan szeretnénk megszüntetni a kellemetlen feszültséget (idegességtől dühig). Több dolgot érdemes viszont szem előtt tartani:

1) A gyors megoldás minőségét, vagyis nem mindegy, hogy elvégzek egy légzőgyakorlatot vagy elszívok egy cigit.

2) A gyors megoldások gyakoriságát: ha más nincs kéznél, akkor egyszer-egyszer a gyorsétellel is lehet éhséget csillapítani. Csakhogy minden, amit rendszeresen teszünk egyszer csak megszokássá válik.

3) Folyamatos felületi kezeléssel elszalaszthatjuk a lényegi kezelést. Tegyünk fel, hogy gyakran feszültnek érezzünk magunkat és arra is rájöttünk, hogy a futás megnyugtat, tehát amint csak módunk van, futunk. Ez eddig remek, csakhogy a feszültség fennmarad, csak futás közben és után csillapszik. Fussunk többet? A fennálló feszültség arra utal, hogy van valami, ami megoldásra vagy feloldásra vár (önbizalomhiánytól kezdve évekig tartó párkapcsolati problémákig). Ha folyamatosan a rövidtávú megoldásokra koncentrálunk, könnyen lemaradhatunk a lényegről. (Természetesen, ha megtaláltuk a feszültség okát, és oldottuk is, attól még nyugodtan elmehetünk futni, mert jól esik, és egészséges

Összesítve: amikor a hirtelen stresszre válaszként számunkra ártalmas viselkedést választunk (cigaretta, túlevés, stb.) ezt azért tesszük, mert rövidtávon gyorsan oldja a feszültséget.

Második nézőpont: Miért ismétlünk olyan viselkedést, vagy helyzetre/konfliktusra adott reakciót, ami hasonlóan végződik, mégis újra és újra belecsúszunk (ami elmélyíti a konfliktust, vagy számunkra kellemetlenül végződik, vagy maga a folyamat kellemetlen).

Választható utak:
1) nem látunk más alternatívát, mert nem tudjuk, hogy létezik, mindig is így reagáltunk

2) már hallottunk/olvastunk más lehetőségről, de a pillanat hevében a megszokott
reakció a gyorsabb és “egyszerűbb"

3) tudjuk, hogy van más lehetőség, néha tudunk is már élni vele, de ha érzelmileg túlfűtött állapotba kerülünk, akkor újra belecsúszunk a megszokottba

Több oldala van még az elején említett kockának, de azért, hogy megoldást is javasoljunk, most álljuk meg egy pillanatra.

Mi segít ilyenkor kilépni az ördögi körből? A valódi megoldás abban rejlik, hogy megismerjük önmagunkat és tekintettel a saját igényeinkre, törekedjünk az egyensúlyra.

Számodra vonzó jövőkép. A jövőkép segít a fókusz tartásban és abban, hogy a pillanatnyi választásainkat is rendeljük alá a hosszútávú célunknak.

Önismeret, igen, önismeret. Feltérképezni saját valódi igényeidet, és mivoltodat. Felvállalni önmagadat mindestül és önazonos életet élni. Mint tudjuk, az önismeret nem pirula, hanem folyamat. Egy olyan folyamat, ami által a bennünk lévő addig ismeretlen működési mechanizmusok és reakciók helyükre kerülnek, ismertté válnak, már nem tudnak hátulról támadni. Mi is megtaláljuk a magunk helyét magunkban és a világban egyaránt. Az önismeretről bővebben itt olvashatsz.

A viselkedési és reagálási alternatívák felkutatása és gyakorlása

Ha a számodra kellemesebb viselkedési formákat be tudod azonosítani (egyedül vagy segítséggel), akkor azt egyre több helyzetben próbáld alkalmazni is. Első alkalmakkor még nagyobb erőfeszítés lesz ezt választani a kritikus helyzetben, mert ugye alapvetően stresszhelyzetben leszel, ahol külön oda kell figyelned arra, hogy felismerd a helyzetet, tudd, hogy általában így meg így szoktál erre reagálni, de most venni egy nagy levegőt, és előszedni a tarsolyodból a számodra jobb megoldást, és bevetni (cigi helyett légzőgyakorlat, vita helyett néhány nyugodt mondat, amiben reagálsz a másik félre, de nem mész bele a drámába, hanem a helyén kezelve lezárod és átvezeted a témát). Az első pár alkalom után ez is kezd majd a megszokott reakciók közé átkerülni, amikor egyre kisebb energiabefektetéssel leszel képes használni.

A 3 pontot együtt alkalmazva kapod a legjobb és legmélyebb és legtartalmasabb változást.

A következő részben az ehhez a témához tartozó önszabotázst, önbüntetést, halogatást fogjuk megtárgyalni.

Oszd meg velünk az ezzel kapcsolatos véleményedet akár a megjegyzéseknél, akár e-mailen: info@vegtelenlehetoseg.hu
A célunk, hogy arról írjunk, ami számodra értékes és hasznos!

Jó önfelfedező túrát!
lenke1964, 2016. december 18. vasárnap, 13:55
Címkék: téma megfejtéshez, megoldást akár, önszabotázs fogalmakkal, önmagunk jólléte, témakörben nehéz, szempontból nézzük,
Kommentek
Nincs Cím
milyen
gyönyörű is az élet!
- Az igaz barát kincs,
eldobni vétek!
Kérlek e pár sort
vésd a szívedbe, mert
ez a való, a nagybetűs élet! -ELHAGYOTTAN

Két elhagyott kisleány,
könnyezve édesanyjára vár.
Kezükben illatos virág,
akinek adnák messze jár...

Nem szeret, elment régen,
szíve szeretetet nem érez.
Zokogva egymást ölelik,
szirmokra hullatják könnyeik.

- Édesanya, miért tetted?
kicsi szívünk összetörted.
Anyák napján kit köszöntsünk?
Ne hagyd, hogy elfelejtsünk!

Várunk reád... szeretünk,
szellővel neked üzenünk.EMLÉKEZEM

Mit mondhatnék nincs szavam,
elbúcsúzni nem tudtam.
Szíved nem ért, ajkad néma,
emlékezem most a jóra.

Fagyos a föld ami betakar,
a mélybe
menusgabor, 2019. október 17. csütörtök, 19:00
Érdekes előadás - az egészségről
vitamint és ásványt adtak hozzájuk, így készült a marhatáp. Hat hónap múlva a marhákat piacra lehetett vinni. Gondosan szelektáltuk őket, a legjobb egyedeket magunknak hagytuk.
Az az érdekes, hogy miután ennyire gondosan, saját kezűleg készítettük a marhatápot, képzeljék el, sosem szedtük semmilyen ásványt és vitamint. Pedig fiatalok voltunk, és legalább 100 évig akartunk élni fájdalom és betegség nélkül.

Ez nagyon izgatott engem, és egyszer megkérdeztem az apámtól: ,,Mondd apa, nekünk miért nem ugyanúgy csinálod az ennivalót, mint a teheneknek?" Apám nagyon bölcs gondolatot ajándékozott nekem, ő azt mondta: ,,Hallgass fiam, értékeld azt, hogy mindennap friss élelmiszerhez jutsz a farmról. Remélem érted." Természetesen többet nem zaklattam őt, mert nem akartam, hogy ne kapjak ebédet vagy vacsorát. Később mezőgazdasági iskolába mentem, amelyet elvégezve tudományos fokozatot kaptam, és állattenyésztési, gabonatermesztési és földtani szakember lettem.
Ezután két évre
pacsakute, 2019. október 17. csütörtök, 00:56
Lyza versei
fel.


Karácsony


Ilyenkor a szív sem kemény,
tündököl szentestén a fény.
Boldog, kedves és derűs arc,
szeretet kell, nem ám a harc.

Élj még e percben a mának,
az élet, a magány fájhat.
Sziporkáznak a csillagok,
sok gyermek szeme felragyog.

Az Úr szeret, téged vezet,
ne engedd el ezt a kezet.
Az élet sokszor mostoha,
Ne add fel semmiért soha..

Hallgasd a csengő dallamot,
kint szikráznak a csillagok.
Békés és nyugodt az ünnep,
most a világ baja szűnt meg.

KERINGŐ GONDOLAT

Gondolatomnak
elcsüggedve szárnya,
búsan gubbaszt, kimerült
menusgabor, 2019. október 15. kedd, 19:00
Tóbiás Tünde versei
előtt vén fenyőfa untalan álldogál.
Egyik öreg ágán lustán lóg egy pókfonál.
De gazdáját nem látom. Vajon hol lehet?
Szemem körbejár a fán, de pókot nem lelek.
Á, de nocsak, kit látnak szemeim?
Nyújtanám is felé gyermekkezeim!
De nem is egyedül van. Párban ülnek az ágon!
Bárcsak újra valóság lenne! - Azt kívánom!
Látom, ahogy összebújva dalol a gerlepár,
mosolygom, lelkemet kitölti az érzelemár!
Boldog vagyok, és egyben könnyezem,
Kérdezem, az élet miért ily könyörtelen?
Mit ad, azt el is veheti. Ezt vajon miért teszi?
De emlékeim nekem örökre megmaradnak,
erőt adnak, nehéz napokból kiragadnak.
Ha magányomban vagyok, és a békét szomjazom,
becsukom szemem, és agyamba a múlt képeit csalom.
Nagymamám alakját újra és újra felidézem,
hagyom, hogy a gerlepár búgó hangja megigézzen.
Ágyamban fekszem. Idegenben. De nem vagyok többé egyedül,
A múlt és a jelen szeretetben, békében
menusgabor, 2019. október 08. kedd, 20:00
Postás viccek
horgászszenvedélyéről) nagy doboz csalit kapott. Az egyik háznál pedig a gyönyörű, fiatal szőke háziasszony sokat sejtető hálóköntösben várta, megfogta a kezét, bevezette a hálószobába, és élete legszenvedélyesebb szeretkezésében részesítette. Miután kipihenték magukat, a lány kiment a konyhába, és nagyszerű reggelit készített. Miközben a postás evett, meglátta, hogy kávéscsészéje alatt egy százas lapul.
- Amit eddig kaptam, túl szép ahhoz, hogy szavakba lehessen önteni! - mondta. - De szeretném megkérdezni, a százast miért kapom?
- Tegnap este mondtam a férjemnek, hogy ma lesz az utolsó munkanapod - válaszolt a lány - és megkérdeztem, mit adjak neked. Azt mondta: B...d meg, adj neki egy százast! A reggeli már az én ötletem volt.

Bush és Powell üldögél a kocsmában. Bejön egy manus, és odasúgja a
pultosnak:
- Te, ez nem Bush meg Powell?
- De, az kiscsávó. Ide járnak.
Erre a manus odamegy az asztalukhoz és így szól:
- Hello fiúk, mit csináltok itt?
- Épp a
lilagondolatok, 2019. október 08. kedd, 09:35
P. Pálffy Julianna versei
haladt az idő, annál inkább öltöztette szomorúságba a szívét, ölte meg benne a vágyat, a várakozás örömét. A hajnalok még mindig erős szívdobogással ébresztették és csak nagyon lassan, a kora reggeli séta után vert újra normális ritmust a szíve. Nem tudta megfejteni, hogy az álmok okozzák-e vagy az ébredés a szokatlanul erős fájdalmat. Biztos volt benne, hogy a fejében megbirkózik vele, csak az az érző, lüktető húsdarab nem akart engedelmeskedni a gondolatainak. Ha megmagyarázhatta volna, ha értette volna a miérteket, nem rágódna ennyit.

Nem értette az akarattal okozott fájdalmat és nem értette a hirtelen támadt közönyt sem. Nem ezt érdemelte. Tisztában volt vele, hogy nem érdem szerint adnak és kapnak, de maximálisan megbízott benne. És bízott a szerelmében is.

Tudta, hogy sokáig fog hiányozni, hogy olyan űrt hagyott a szívében, amit nem lehet semmivel és senkivel pótolni, betölteni. Nem csak őt veszítette el, hanem a könnyedséget, az ártatlan rácsodálkozást a világra, az emberekre.
menusgabor, 2019. október 06. vasárnap, 21:00
Torma Judit versei
borsószemek gyöngy-fájó helyét,
de kiálmodjuk addigra mind
a királylányos mesét,
s egymásból isszuk ébredő fényben
az éj utolsó harmatát:
ajkadról szomjazom forró kávét,
homlokomról te frissen főtt teát,
így űzzük el minden nappal újra
a tetszhalott agy ifjú álmait:
így lehet csak, tudjuk mindketten,
vívni a magunk harcait.MIÉRT VAGY?

Miért vagy, hogyha nem leszel?
Miért adsz, hogyha elveszel?
Miért kérsz, hogyha ellopod?
Mért veszed el, ha visszaadod?

Miért beszélsz, ha nem teszel?
Mért hallgatsz, hogyha kérdezel?
Mért mész el, hogyha visszalépsz?
Mért csókolsz, hogyha nem beszélsz?

Miért kell, hogyha eldobod?
Mért szemét, hogyah elrakod?
Mért nézed, hogyha kedvesed?
Mért bántod őt, hogyha szereted?

Miért vársz, hogyha
menusgabor, 2019. október 04. péntek, 20:15
Képek, videók
Miért ébredsz fel.jpg
pacsakute
2019. október 02. szerda, 22:30
miert-szeretunk-irni-0 214
menusgabor
2019. január 28. hétfő, 19:53
Csiga- miért jó.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 16:43
Sajnos igen, de miért ??
alvaro-hopihe
2018. augusztus 26. vasárnap, 09:09
Miért ? Van ilyen?
alvaro-hopihe
2018. augusztus 20. hétfő, 08:58
Miért fogyasszunk sok viz
irmus
2018. július 31. kedd, 14:31
Miert mulik el....
borigit
2018. július 10. kedd, 14:08
Miért nem kezdtem el előb
zahonyil
2018. május 31. csütörtök, 10:23
Miért zokogsz fel oly fáj
chillik
2018. április 26. csütörtök, 05:22
hogy miért.jpg
sz719eszter
2018. április 04. szerda, 14:46
husvet_miertunk_2_6458 14_
vorosrozsa66
2018. március 26. hétfő, 20:25
Ami nekem tilos!
sarkadykati
2008. december 12. péntek, 08:30
Ami fontos nekem
verucix
2007. január 04. csütörtök, 21:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.