Belépés
2020. január 22. szerda | 4. hét | 22. nap | 15:16 | Vince, Artúr
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Átadták a Vidéki Színházak Fesztiváljának díjait
Az idén a különdíjat az eredeti témaválasztásért és színpadra állításért Olt Tamás vehette át, aki az elismerést a kaposvári Csiky Gergely Színház Korai menyegző című produkciójának szerző-rendezőjeként érdemelte ki.

Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója a rendezvény szerdai díjkiosztóján elmondta: nyolcadik alkalommal szervezték meg az évad kezdetén a fesztivált. Mint mondta, szeptember 2. és 8. között a budapesti Thália Színházban hét nap alatt 9 produkció, 7 nagyszínpadi és 2 stúdióelőadás volt látható. A kilenc vidéki társulat budapesti bemutatkozását a közönség kiemelkedő érdeklődése kísérte, a fesztivál nézettsége 95 százalékos volt.

Kiemelte, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) való együttműködés keretében a fesztivál öt produkciójáról - a Lear, Az eltört korsó, a Cyrano, a Ványa bácsi és a Svejk című előadásról - televíziófelvétel is készült.

Elmondta: a produkciókat négytagú zsűri értékelte, amelynek tagja volt Mohácsi Szilvia, a Karc FM felelős szerkesztője; Szabó Borbála író; Szabó Gabi színésznő és Verebes Ernő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgja. A díjakat az idén is Szilágyi Imre debreceni grafikusművész készítette.

Szabó Gabi a fesztivál kínálatának sokszínűségéről beszélt. A legjobb előadás kiválasztásáról szólva úgy fogalmazott, olyan produkciót kerestek, amely a vidéki színházak legfontosabb feladatát szolgálja: nagyszínházi, szép szöveggel dolgozó, komplex élményt adó darab.

Szabó Gabi a színészek munkája mellett a jó szövegkönyv és a látvány fontosságáról is beszélt. Mint mondta, fontosnak tartották emellett, hogy az új irányokat és az új színházi gondolatokat is díjazzák.

A díjátadón a legjobb előadásért odaítélt elismerést az Edmond Rostand művének címszerepét alakító Harsányi Attila vette át.

Ráckevei Anna a legjobb női alakítás díját nyerte el a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Lear című produkciójában, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében megformált címszerepért.

Zayzon Zsoltnak a legjobb férfi alakítás díját ítélték oda a kecskeméti Katona József Színház A király beszéde című előadásában, Béres Attila rendezésében való játékáért.

Fekete Anna díszletervező és Papp Janó jelmeztervező a legjobb látvány (díszlet-jelmez) díját a tatabányai Jászai Mari Színház Svejk című produkciójával érdemelte ki. Jaroslav Hasek művét Spiró György átiratában, Tapasztó Ernő rendezésében láthatta a közönség.

Varga Zsófia a legjobb dramaturgi munka díját a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Az eltört korsó című produkciójáért vehette át. Heinrich von Kleist egyfelvonásos vígjátékát Tarnóczi Jakab állította színpadra.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 12:51
Címkék: Vidéki Színházak Fesztiváljának, Csiky Gergely Színház Korai, Lantos Anikó, Thália Színház, Thália Színházban, Vagyonkezelő Alappal,
Kommentek
Átadták a Vidéki Színházak Fesztiváljának díjait
Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója az esemény keddi díjkiosztóján elmondta: hetedik alkalommal szervezték meg az évad nyitányaként a fesztivált, amelynek az idén a Tháliában zajló felújítás miatt a Pesti Magyar Színház adott otthont.

Elmondta: a Vidéki Színházak Fesztiválján szeptember 3. és 9. között nyolc előadás volt látható. A nyolc vidéki társulat budapesti bemutatkozását a közönség kiemelkedő érdeklődése kísérte.

Kiemelte: a produkciók közül hármat, a debreceni Három nővér, a zalaegerszegi Caligula helytartója és a miskolci Ahogytetszik című előadást a közmédia rögzítette.

Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója örömét fejezte ki, hogy a találkozónak otthont adhatott a színház. Mint fogalmazott, a fesztivál kivételes találkozásra adott lehetőséget az alkotókkal és a közönséggel, sokszínű, vibráló, újítani vágyó előadásokat láttak.

A produkciókat ismét öttagú zsűri értékelte, amelynek tagja volt Dobák Lívia dramaturg; Lackfi János író, költő; Tóth Auguszta
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 13:12
Átadták a Vidéki Színházak Fesztiváljának díjait
Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója a vasárnap zárult rendezvény díjátadó ünnepségén elmondta: a negyedik alkalommal megrendezett fesztivál különösen jól sikerült, sok elismerést kaptak a közönségtől.

Lantos Anikó fesztiváligazgató emlékeztetett: egy hét alatt nyolc előadást, hat nagyszínpadi és két stúdióprodukciót láthatott a közönség a fesztiválon. "A maga nemében mindegyik produkció különleges volt, ezt visszaigazolta a hatalmas érdeklődés" - mondta, hozzátéve, hogy az előadásokat telt házzal játszották, a fesztivál mintegy 3000 nézőt vonzott.

Elmondta: a fesztiválon szereplő előadásokat az idén is öttagú zsűri értékelte, amely öt díjat adott ki, döntését egyhangúlag meghozva.

A legjobb női alakításért járó elismerést Csapó Virág vehette át a kecskeméti Katona József Színház Párcsere című előadásában való játékáért. Jurij Poljakov orosz kortárs író darabját Cseke Péter rendezésében láthatta a közönség.

A legjobb férfi alakítás díját Gáspár Tibornak adta át a zsűri Az
velemenyezd, 2015. szeptember 15. kedd, 14:02
Thália Színház - Átadták a Vidéki Színházak Fesztiváljának díjait
A szombaton zárult esemény keddi díjátadó ünnepségén Lantos Anikó fesztiváligazgató felidézte, hogy immár harmadik alkalommal rendezték meg a fesztivált a Thália Színház évadnyitó programjaként. A 8 napos rendezvényre 11 vidéki társulatot, nyolc nagyszínpadi és három stúdióelőadást hívtak meg.

Elmondta, hogy az előadások látogatottsága 82 százalékos volt, gördülékenyen zajlott minden esemény, attól eltekintve, hogy egy előadás betegség miatt elmaradt. A fesztiválhangulathoz a szabadtéri koncertek is hozzájárultak: a színházba érkezőket minden nap más fellépő együttes fogadta, mindig abból a városból, ahonnan a nagyszínpadi előadás érkezett.

Az előadásokat öttagú zsűri értékelte: Koronczay Lilla újságíró, Kántor Viola televíziós szerkesztő, Szervét Tibor színművész, Egressy Zoltán író és a közönség soraiból választott zsűritag, Hetesi Mónika.

A zsűri egyik különdíját a székesfehérvári Vörösmarty Színház Pillangó című produkciója nyerte el, a díjat Horváth Csaba, az előadás rendezője vette
velemenyezd, 2014. szeptember 16. kedd, 13:33
Tizenkét új bemutatóra készül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház
következő évadtól négy új taggal bővül a debreceni társulat: Sárközi-Nagy Ilona, Szakács Hajnalka, Pál Hunor és Papp István szerződött a teátrumhoz - mondta az igazgató.

Ráckevei Anna az elmúlt évadra visszautalva elmondta: a színháznak - a vendégelőadásokat is beleértve - 355 előadása és 93 ezer nézője volt, 12 ezerrel több a tavalyinál. Emelkedett a bérletet váltók száma is, meghaladta a 15 ezret.

Több fesztiválra is meghívták a debrecenieket: júniusban a Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiváljának versenyen kívüli programjában volt látható a Légy jó mindhalálig, júliusban a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztivál programjában szerepelt az Első szerelem, a Beckett-darabot Gemza Péter rendezte, míg a Régimódi történet szeptember elején a Thália Színházban vendégszerepel a Vidéki Színházak Fesztiválján - sorolta Ráckevei Anna.

Ebben az évadban is folytatják a már hagyományos programsorozatokat: sikertörténet lett a Múzsák bérlet a Déri Múzeumban. Az irodalmi estek hiánypótló
velemenyezd, 2014. augusztus 25. hétfő, 16:44
Külföldön vendégszerepel a békéscsabai színház
A Békéscsabai Jókai Színház a Gerhart Hauptmann Színház 3 LänderSpiel elnevezésű, immár 3. alkalommal megrendezett nemzetközi fesztiváljának díszvendége. A Chris Rolls által rendezett Lear királyt a három napos fesztivál záró előadásaként láthatja a közönség - mondta el Sz. Kovács Viktória, a teátrum sajtóreferense az MTI-nek pénteken.

Az előadásban Lear királyt Kovács Frigyes alakítja, Cordeliát Babócsai Réka, Gonerilt Kara Tünde, Regant Dobó Kata játssza. További szerepekben Rubold Ödön, Czitor Attila, Vadász Gábor és Tege Antal látható. A békéscsabai teátrum Mészöly Dezső fordítását használta, a dramaturg Zalán Tibor József Attila-díjas író.

A Békéscsabai Jókai Színház 2013 áprilisában bemutatott Lear királya 2013-ban a budapesti Thália Színházban megrendezett Vidéki Színházak Fesztiválján a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) díját kapta.

A kolozsvári bíró című mesejátékot Greifenstein János rendezésében tekintheti meg a prágai közönség, a címszerepben Katkó
velemenyezd, 2014. január 31. péntek, 18:24
Kaszás Attila-díj - Kálid Artúr: jó időben érkezett a visszajelzés
Kálid Artúr Kubik Annával, Bányai Kelemen Barnával és Keresztes Tamással együtt szerepel a Kaszás Attila-díj négy esélyese között. A díj névadójával a Vígszínházban együtt eltöltött éveket felidézve Kálid Artúr szép emlékként említette Brecht Baal című darabjának Eszenyi Enikő rendezte előadását, amelynek címszerepét játszotta Kaszás Attila. Meghatározó élményként beszélt a Padlás című produkcióról is.

"Egyfelől nagyon szomorú, hogy lehet már ilyen díj, másfelől Kaszás Attila valóban jó példa arra, hogy hogyan kell létezni ezen a pályán: mérhetetlen módon elhivatott volt. A próbákon minden erejével az előadásért dolgozott, hogy mindenki egy irányba húzzon, egy nyelvet beszéljünk" - emlékezett vissza a közös munkákra Kálid Artúr.

Mint hangsúlyozta, nem a szólóktól lesz jó egy előadás, hanem ha közös gondolkodásból születik, ha mindenki a maga helyén, a megfelelő láncszemként működik - ennek a hozzáállásnak volt elhivatottja Kaszás Attila is. A színészt jellemezve az önfeledt játékosságot, a
velemenyezd, 2012. augusztus 16. csütörtök, 13:53
Kaszás Attila-díj - Kubik Anna: megtisztelő a jelölés
Kubik Annát a Kaszás Attila-díj szavazásának első körében jelölt színészek választották maguk közül a második körbe, ahol a díj négy esélyese között szerepel Bányai Kelemen Barnával, Keresztes Tamással és Kálid Artúrral.

"Szívet-lelket melengető ajánlás ez igazából, mert egy hosszú művészi pályán mindig vannak megtorpanások, akadályok, nehézségek és nagyon-nagyon sokat lendít az emberen egy ilyen szeretetből jövő díj" - fogalmazott Kubik Anna.

Mint mondta, Kaszás Attilával többször is játszott együtt, számára legemlékezetesebb közös színpadi munkájuk a Téli rege volt a Magyar Színházban. Mint felidézte, Vidnyánszky Attila hívta meg Kaszás Attilát a Shakespeare-darab főszerepére. "Főszerepet játszottunk együtt és abszolút szimbiózisban léteztünk a színpadon" - fogalmazott.

Kaszás Attilával egy időben járt a színművészeti főiskolára. "Először egy március 15-i ünnepségen hallottam őt verset mondani és azonnal meg lehetett állapítani, hogy nagyon tehetséges színész, szép tiszta beszéddel,
velemenyezd, 2012. augusztus 14. kedd, 16:48
Képek, videók
A szinházakban aza jó.jp
pacsakute
2012. november 17. szombat, 17:50
színházak éjszakája
mecsery
2010. március 01. hétfő, 04:05
Témaválasztás 1997
furaila
2017. április 10. hétfő, 18:16
Témaválasztás
furaila
2017. március 06. hétfő, 04:25
Témaválasztás 1997-ben
furaila
2013. január 13. vasárnap, 11:21
Kaposvári kosárlabda.jpg
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:54
kaposvári kosárlabda.gif
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 02:59
090804 Kmét-Kaposvári gyo
brummologus
2011. április 14. csütörtök, 22:50
Kaposvári karnevál1.jpg
szalai0913
2010. február 05. péntek, 20:27
Kaposvári karnevál2.jpg
szalai0913
2010. február 05. péntek, 20:27
Kaposvári Rákóczi
tikaszakos
2006. augusztus 05. szombat, 17:23
Mihály napi rendezvény
irmus
2015. október 14. szerda, 07:09
Solt évzáró rendezvény3.j
rzsi-
2015. január 24. szombat, 12:29
Solt évzáró rendezvény1.j
rzsi-
2015. január 24. szombat, 12:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.