Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 11:58 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Spenót


Spenót

A libatalpfélékhez tartozik. Gyökere kétnyáréltű, szára fölegyenesedő, nyeles levelének lemeze tojásdad-körrajzú, többé-kevésbé dárdás tövű, épszélű vagy gyengéden öblös, vége hegyes. A levél állománya húsos, sőt vastagon húsos (hollandi S.). Virága kétlaki; a levél tövéből fakad; zöld leple és hímre négyes vagy ötös tagú, termése, melyet a lepel körülfogva tart, gömbölyű vagy 3-4 tüskéjű csonthéjas gyümölcs. A termés tüskés volta a levél dárdás aljával jár együtt, azért különböztetik meg kertészeink a tüskéset mint téli, a simát mint nyári spenótot. Főzelékül mindkettőnek csak az egynyáréltű alakját termesztik. A nép orvosszerül is használja. A spenót Elő-Ázsia polgára, ahonnan a keresztes háborúk táján kerülhetett a barátok kertjébe és spinachium néven böjti asztalukra. Mint déli jövevény a hidegre kényes, azért délre néző lejtőre vetik, sőt a korai dér v. fagy ellen be is takarják.

Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Kiemelkedően gazdag flavonoidokban (apigenin), karotinoidokban, klorofillban és folsavban. Magas az antioxidáns vitamin és a szerves, jól hasznosítható ásványi anyag tartalma.

Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismert volt.

Rendkívül gazdag hatóanyagtartalma másként érvényesül, ha nyersen (pl. vegyes saláta), vagy főzve fogyasztjuk. A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat.

Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású.

Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav megsemmisül. A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez. Csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot.

A B-vitaminok gyorsítják a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. A niacin és a króm építőköve a glükóztolerancia-faktornak. A GTF fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, csökkenti a vércukorszintet. Spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet.
A spenót vérnyomásszabályzó hatású, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben.

Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin-hiány vérzékenységet okozhat. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A K-vitamin serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését, mérsékli a magas vérnyomást.

Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben. Antibakteriális és gombaellenes hatásúak. Gátolja a szervezet elsavasodását. A lúgosító élelmiszerek mérséklik a gyulladást és a fájdalmat. A spenót magnézium tartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket.

A szemvédő lutein és zeaxantin leggazdagabb forrása a spenót. Látásunk élességét a szem hátsó részén található sárga test (makula) biztosítja. A lutein a makula fontos alkotórésze, véd az UV sugárzással és a szabad gyökökkel szemben. Hiánya komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezethet. Étrendünk döntően befolyásolja a szem egészségét, mert a lutein és a zeaxantin csak a táplálékkal vehető fel. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz. Ez az anyag csökkenti az öregedéssel együtt járó sárgafolt-elfajulást (DMLA), amely vakságot okoz.

Forrás: népgyógyászat
pacsakute, 2010. december 12. vasárnap, 18:02
Címkék: libatalpfélékhez tartozik, levél állománya, levél tövéből, lepel körülfogva, termés tüskés, levél dárdás,
Kommentek
Savasító és méregtelenítő ételek
ráadásul fontos szerepe van a glutathion termelődésében, mely az egyik legfontosabb természetes antioxidáns vegyület. Emellett segíti bizonyos kén vegyületek, valamint a bio-aktív szelén termelődését, melyek szintén fontos szerepet töltenek be e méregtelenítés folyamatában.
Ráadásul a fokhagyma az egyik leghatékonyabb, széles spektrumú parazita, vírus, gomba és baktériumölő (39 vegyületet tartalmaz, melyek pusztítják a kórokozókat).

2, Leveles zöldek
Az olyan leveles zöldek, mint a spenót, kelkáposzta, búzafű, leveles kel, stb. klorofillban rendkívül gazdagok és elősegítik a szervezet erőteljes méregtelenítését. A klorofill emellett természetes vérépítő és segíti az új, egészséges sejtek képződését, valamint gátolja a baktériumok elszaporodását a szervezetben.

3, Citrusfélék
Kezdjük a reggelt egy pohár citromos vízzel, narancs vagy grapefruit lével, ezzel nagymértékben elősegíthetjük szervezetünk méregtelenítő funkcióját. A citrusfélék C-vitaminban gazdagok és
pacsakute, 2019. május 22. szerda, 11:04
Sós-túrós, spenótos pite
Mi készüljön ebédre? Finom legyen, friss, ropogós, ínycsiklandó, de ne legyen komplikált? Íme egy ötlet. Már csak egy jó kis paradicsom leves, zöldségleves kell hozzá. A spenót, ahogy a gyerekek is megeszik :) !

• 7 réteslap
• 500 gr spenót
• 300 firss túró
• 2 újhagyma, vagy póréhagyma
• 4 tojás
• 1 sütőpor
• 150 ml olaj
• 300 ml tej
• só, frissen őrölt bors

A spenótot mossuk meg, forró vízben blansírozzuk, leforrázzuk, majd lecsöpögtetés után felaprítjuk.
Az újhagymát (én újhagymát használok, mert most rengeteg van a kertben), vagy póréhagymát kevés olajon dinszteljük meg. Kevés olajon egy kocka vajon is lehet, még finomabb lesz.

A három tojást, 200 ml tejet, olajat, sütőport és a friss túró két harmadát keverjük össze.
A túró egy harmadát keverjük össze a spenóttal és a ledinsztelt hagymával.
Két réteslapot olajjal vagy olvasztott vajjal kenjük le
suzymama, 2019. május 07. kedd, 21:04
Májméregtelenítésről jó tudni
jelzi, beleértve a sötét vizeletet, a bőr vagy a szem sárgulását (sárgaság), a viszkető bőrt, a fáradtságot és a túlzott izzadást. Az emésztési problémák, például a gyomorégés, az émelygés, a székrekedés, a puffadás szintén a májprobléma jelei lehetnek, de akár még a szorongás, a depresszió és a magas vérnyomás is.

Szerencsére a természetes és a gyógynövényes kiegészítők széles választéka elősegíti a máj egészségét és felgyorsítja a méregtelenítő folyamatokat.

A búzakorpa, a cékla, a spenót és az ősi gabonafélék - mint például a quinoa és a bulgur - olyan aminosavat tartalmaznak, amely segíti a zsírok lebontását és eltávolítását a májból. Azt is kimutatták, hogy védelmet nyújtanak a peszticidekben (beleértve az etanolt és a szén-tetrakloridot) található toxinok és vegyi anyagok ellen.

A máriatövis hatásos a nehézfémek és gyógyszerek méregtelenítésében. A gyógynövény egyik jelentős hatóanyaga a szilimarin nevű vegyület.

A pitypang pozitívan hat a májra,
pacsakute, 2019. április 20. szombat, 19:27
A klorofill gyógyhatásairól
A klorofillt a növények vérének is nevezik, mert molekulaszerkezetét és kémiai összetételét tekintve csaknem azonos a vér hemoglobinjával, csak míg abban vas, ebben magnézium áll a központi helyen. Valamennyi növényben megtalálható, de a legjobb forrásai a zöld levelű növények, például: lucerna, zöldpaprika, taraczkbúza, petrezselyem levél, algák, gabonafüvek, spenót, brokkoli, káposztafélék, hajtások, rügyek...

Élet klorofill nélkül nem létezhet. A gabonafűben és zöld színű levelekben, vagy növényekben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek termelődését és működését is segítik. A vérpigment és a klorofill nagyon hasonlít egymásra. Figyelemreméltó kapcsolat van az emberek és az állatok komplex sejtlégzése és a növények fotoszintézise között. A vérpigment képződése az állatoknál gyakorlatilag ugyanolyan módon zajlik, mint a klorofill képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:21
A csalán gyógyhatásairól
— is etetik, mivel vitaminokat és a szervezet számára szükséges sókat stb. tartalmaz.

Tea készítése: 1 evőkanál mennyiséget 2 dl vízzel leforrázva készítünk immunerősítés céljából. Betegség esetén az adag megduplázható, melyet kortyonként kell elfogyasztani erős vizelethajtó hatása miatt.

Zsenge csalánlevél főzelék: A friss tavaszi hajtásokat, még virágzás előtt - kesztyűben szedjük, bár kevésbé csípnek, mint a későbbiekben - elkészíthetjük levesnek, főzeléknek egyaránt, a spenóthoz hasonlóan, de ellentétben a spenóttal, a csalánnak a főzőlevét is felhasználhatjuk. A leves, de a főzelék ízét nem lehet semmivel sem összehasonlítani, finom, ízletes. Fokhagymával ízesítve tovább fokozhatjuk a hatást, a családnak ,,zöld ízű" tavaszi vitaminbombát tálalhatunk, amely A-provitamint, C-, B-, K-, és a kevés növényben megtalálható U-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, cink, valamint réz van benne.

A csalán főzőlevét ne öntsük ki, használjuk
pacsakute, 2019. április 07. vasárnap, 18:52
Tyúkhúr (Stellariae): vesekőre, epekőre, koleszterinszintre
kedvelt csemegéje. A tyúkhúrt, népies nevén csillaghúrt, csibehúrt, bár gyógyító hatású, inkább gyomnövényként kezelik. Hazánkban gyakori, szinte minden nedves talajon megtalálható. A növény föld feletti - virágzás előtti - része kiváló főzelék-alapanyag lehet.

Mit tartalmaz?

A drog (Stellariae herba) szaponint, sókat, illóolajat tartalmaz. C- és E-vitamin tartalma miatt értékes emberi táplálék is.

Mit gyógyít a tyúkhúr?

- A gyökerét távolítsuk el, majd a spenóthoz hasonlóan, fokhagymával, medvehagymával ízesíthetjük.

- A népgyógyászatban ezzel serkentjük munkára a vese-, máj- és epeműködésünket, hiszen a benne található szaponinok, sók, illóolajok, egyéb hatóanyagok ebben segítenek nekünk. A növény vese- és epekő oldására is alkalmas.

- Aki a baromfiállományát rendszeresen ezzel eteti, elérheti, hogy a tyúkok szép, sárga ,,tanyasi tojásokkal" ajándékozzák meg. Népies elnevezése, a tyúkhúr is feltehetőleg
pacsakute, 2019. április 07. vasárnap, 18:43
Szemünk egészségéért - fontos tápanyagok
kevés karotinoidoknak, amelyek természetesen nagy koncentrációban megtalálhatók a makula és a szemlencsék között. A lutein egy erős antioxidáns, amely képes kiszűrni bizonyos mennyiségű káros ultraibolyafényt.

Mindemellett a lutien csökkenti a szemlencse homályosodását okozó oxidációt. A luteinről kimutatták, hogy javítja a látást és erősíti a szem szöveteit. A lutein és a zeaxantin elsősorban az intenzívebb narancsos, sárgás színű zöldségekben található. De szintén jó források a kelkáposzta, a spenót, a kelbimbó, a papaja vagy a kukorica.

Az A-vitamin is rendkívül hasznos vitamin, mivel segít megelőzni az úgynevezett éjszakai vakságot és a száraz szemek ellen is védelmet jelenthet. Miben található sok A-vitamin? A csirkemájban, a marhahúsban, a tojásban, a vajban és a tejben.

A béta-karotin a sárgarépában, az édesburgonyában, a spenótban és a kelkáposztában is jelen van nagyobb mennyiségben.

A B-vitamin-komplex nemcsak a krónikus gyulladás csökkenését
pacsakute, 2019. április 05. péntek, 22:50
Gyógynövények a máj egészségéért
alkohol bevitelének minimalizálása kulcsfontosságú. A rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása szintén fontos.

A máj egészségének fenntartásához az egészséges étrend szintén elengedhetetlen. A magas zsírtartalmú ételek, a magas cukortartalmú élelmiszerek és a feldolgozott táplálékok elkerülése csökkenti a gyulladást. Az alábbiakban olyan zöldségekről és gyógynövényekről olvashat, amelyek segítenek a máj egészségének megőrzésében.

A sötétzöld leveles zöldségek - spenót, káposzta - a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Kiválóan alkalmasak a máj egészségének fenntartására. Egészséges flavonoidokkal, antioxidánsokkal, karotinoidokkal és C-vitaminnal vannak töltve.

A brokkoli védelmet nyújthat az olyan májproblémákkal szemben, mint zsírmájbetegség, mégpedig a zsírfelvétel blokkolásával és a lipidkibocsátás növelésével.

A bogyós gyümölcsök, mint az áfonya nagyon hasznosak az egészségünk számára. Az áfonya flvaonoidokat és
pacsakute, 2019. április 05. péntek, 22:45
Képek, videók
A spenót.jpg
chillik
2017. július 17. hétfő, 05:22
hallal,spenóttal,krump liv
borcsamama
2016. március 04. péntek, 16:45
spenót
taltos1
2015. június 09. kedd, 19:42
spenótos tészta
jolika66
2015. május 11. hétfő, 11:50
Spenótos tészta 2014. okt
kohlinka
2015. május 02. szombat, 12:31
spenót.jpg
snbela44
2015. január 02. péntek, 13:58
Spenót-117111_2_big.jp g
sarkadykati
2014. február 26. szerda, 16:30
Spenót-117111_2_big.jp g
snbela44
2014. február 20. csütörtök, 08:01
spenót.png
violaterdik
2014. január 10. péntek, 17:05
spenót tumix.jpg
nemarika
2013. október 17. csütörtök, 11:52
spenótos nokedli tofuval.
nemarika
2013. október 17. csütörtök, 11:37
Minden egybe tartozik
sacimama
2014. április 08. kedd, 12:28
kedvenceim közé tartozik.
agica2004
2013. augusztus 05. hétfő, 12:22
A vasúthoz tartozik ez is
weimannroland
2009. április 11. szombat, 22:16
Családba tartozik
barkaszjudit
2007. november 15. csütörtök, 09:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.