Belépés
2020. június 05. péntek | 23. hét | 157. nap | 04:11 | Fatime
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A páciens alszik, a fogorvos..
A páciens alszik, a fogorvos dolgozik
Bármily hihetetlen, ma már a fogorvosi székben sem elkerülhetetlen a rettegés.

A fogorvostól félünk. Többségünknél teljesen szokványos dolog az ilyesmi, sajnáljuk azt az ismerősünket, aki fogászati kezelésre megy, esetleg onnan jön. Nem szégyen bevallani, hogy fogászatra nem szívesen megyünk, éppen ezért elég sokan tologatják is az időpontot, amíg el nem jutnak az elviselhetetlen fájdalomig. Még a legharcedzettebb férfiak is félve gondolnak egy gyökérkezelésre, amióta létezik a mai értelemben vett fogorvoslás, az emberek tartanak az ilyen jellegű kezelésektől.

A váróban ülve az előttünk sorra kerülő páciens szenvedései kihallatszanak a rendelőből, a fúró éles visítása sem éppen az a megnyugtató frekvencia, amit elalvás előtt hallgatnánk. Pedig pont ebben rejlik a megoldás: mi lenne, ha egyszerűen átaludnánk a fogászati kezelést?

Ez egyáltalán nem álom. A valóságban ugyanis a modern fogászati kezelések mellé újabban lehet extra szolgáltatásként altatást is kérni. A páciens szempontjából ez a legkevésbé stresszes módja a fogászati beavatkozásoknak, a beteg szakértő kezek között álomba merül, s mire felébred, már nyoma sincs a fogfájásnak. Egyedül onnan tudja, hogy túlesett a kezelésen, hogy nyelvével ki tudja tapogatni a szájában történt változásokat. Egészen más így túlesni egy fájdalmas (vagy fájdalmasnak hitt) operáción.

Talán nem meglepő, hogy az altatásos fogászat napjainkban kezd egyre nagyobb népszerűségre szert tenni. Ki ne szeretne ilyen egyszerűen megszabadulni a szorongástól?

Az altatáshoz azonban óvintézkedésekre is szükség van, ez a módszer csak abban az esetben biztonságos, ha a folyamatot aneszteziológus orvos és asszisztense felügyeli megfelelő műszerek alkalmazásával. A szakember képes arra, hogy ismerve a beteg kórelőzményét a megfelelő altatási módszert alkalmazza és a folyamatot elejétől a végéig kövesse. Éppen ezért az ilyen jellegű kezelések előtt a beteg EKG és vérkép vizsgálatra kell menjen, hasonlóan, mint más célból végzett műtéteket megelőzően.

A fogorvosok számára is könnyebséget jelent a módszer, hiszen a páciens lelkiállapotával a beavatkozás közben nem szükséges külön foglalkozni. Gyorsabban, pontosabban és precízebben tudnak dolgozni a szakemberek, ami azért is fontos, mert másfél óránál tovább nem tarthat az altatás. Erre is van megoldás, a HungaroDental fogászati centrumban például a hosszabb operációk esetén több lépcsőben végzik el a kezeléseket.

Vannak azonban emberek, akik az intravénás injekciótól is félnek. Számukra létezik egy köztes megoldás, amit éber szedációnak hívunk. Ebben az esetben a páciens szorongást oldó gázkeveréket lélegez be (N2O2 és O2 elegyét), amely elűzi a félelmet, kellemes kedélyállapotot okoz. Az érzékelést nem kapcsolja ki, így az egyébként is szokásos helyi érzéstelenítővel együtt történik használata, azonban a páciens mindvégig tudatánál van, együttműködik a fogorvossal. A gázkeverék abszolút biztonságos, használata semmiféle komplikációval nem jár, kizárólag akkor nem az alkalmazása, ha a páciensnek felső légúti panaszai vannak, mivel ilyenkor a belélegzés nem elég hatékony.

A leírt módszerek használatában jelentős tapasztalattal bíró HungaroDental fogászati központ szakemberei szerint mindkét típusú kezelésre egyre nagyobb az igény. Az altatásos beavatkozás kapcsán azonban a költségek emelkedenk, hiszen az aneszteziológus jelenléte valamelyest növeli az anyagi ráfordításokat. Ám nagyon sokan hajlandóak erre áldozni, hogy elkerüljék a fogászati beavatkozások fűződő félelmeiket.

2010-11-01 16:23
Forrás: Weborvos
agabor4, 2010. november 01. hétfő, 17:57
Címkék: páciens alszik, fogorvos dolgozik, fogorvosi székben, fogorvostól félünk, elviselhetetlen fájdalomig, legharcedzettebb férfiak,
Kommentek
Tavaszi egészséges és hasznos táplálékok
A tradicionális kínai orvoslás szerint a tavasz a megújulás és regeneráció időszaka, a fák lombjai kizöldülnek, a növények virágba borulnak, a levegő pedig megtelik a madarak csodálatos énekével. Ezt az átmeneti időszakot mi is felhasználhatjuk arra, hogy megtisztítjuk emésztőrendszerünket, létfontosságú szerveinket a felgyülemlett káros anyagoktól.

Íme, a 7 legjobb tavaszi növény a testi-lelki megtisztuláshoz, méregtelenítéshez

1, Édesburgonya

Az édesburgonya a vitaminok és ásványi anyagok rendkívül bőséges tárházát nyújtja számunkra. Az édesburgonya rostokban igen gazdag, emellett erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású. A béta-karotin egyik legjobb forrása az édesburgonya.

2, Articsóka

Az articsóka szilimarint tartalmaz, mely kiválóan tonizálja a májat, a benne lévő cinarin pedig segíti méregtelenítő munkáját,
pacsakute, 2019. március 14. csütörtök, 13:14
10 pajzsmirigytünet-lehet, elkerülte az orvosa figyelmét
már a koleszterincsökkentő szerek sem segítenek. Elképzelhető, hogy pajzsmirigy-alulműködése van vagy alacsony a pajzsmirigyhormon szintje. Néhány esetben az alacsony koleszterinszint is gondot jelezhet. Ezért nagyon jó ötlet néhanapján a pajzsmirigyhormonok szintjét is tesztelni, amikor laborvizsgálatra megy.

A kutatások azt igazolják, hogy mind a pajzsirigy-alulműködés, mind a pajzsmirigy-túlműködés okozhat idegfájdalmakat, sőt akár még végtagzsibbadást is. Voltak olyan esetek, amikor a páciensek égő érzésről számoltak be, amely a kezelés megkezdésével nyomtalanul eltűnt.

A pajzsmirigybetegség szívbetegség kialakulásához is vezethet, a pajzsirigyhormonok ugyanis szerepet játszanak a szív egészségében is. Egy 2014-ben, a John Hopkins Egyetemen készült tanulmány összegzése során leírták, hogy az alacsony pajzsmirigyhormon-szint a fiatal és középkorú embereknél okozhat például szív- és érrendszeri megbetegedéseket, de akár még érelmeszesedést is.

A töredezett körmök is intő
pacsakute, 2017. február 10. péntek, 18:48
Alvászavarok tünetei és kezelése
érzékcsalódások, alvajárás, nyugtalan láb szindróma, fogcsikorgatás, bevizelés

Az alvászavarok előfordulása

Az alvásra vonatkozó panaszok - döntően inszomniás panaszok - nagyon gyakoriak, különösen idős korban.
Az alvászavarok okai és tünetei

Az alvászavarok közül csupán a viszonylag gyakoribbak kerülnek említésre.

i) Az inszomnia (álmatlanság, alváselégtelenség) olyan állapot, amikor a páciens fáradt, kívánja az alvást, azonban mindezek ellenére nem tud elaludni, felületesen alszik, vagy túlságosan korán felébred. A tartósan fennálló inszomniák túlnyomó többsége másodlagos, hátterükben körülbelül 50 százalékban mentális betegség, 25 százalékban belgyógyászati vagy neurológiai betegség, további 25 százalékban életmódbeli, illetve alváshigiénés tényezők állnak. A mentális betegségek közül leggyakrabban a depresszió, a szorongásos zavarok és az addikciók (alkohol, drog, gyógyszer) áll az
charlotteani, 2016. november 29. kedd, 18:11
A pszihológusnál
A pszichológusnál


Amikor a takarítónő belép a szobába, a gazdag nő a föld alá süllyed szégyenében, majd nem sokkal később sírni kezd

A pszichológusnál olyan tanítást kap a páciens, ami olyan teljesen megváltoztatja az életét.
Egy szép, drága, egyedi ruhát viselő nő panaszkodik a pszichiáterének, hogy úgy érzi, férjével az életük üres lett, már semmi nem olyan, mint régen. Azt szeretné, hogy végre újra boldog legyen.

A pszichiáter megkéri a nőt, aki a mellette levő irodát takartja, hogy jöjjön be.
- Hallgassa meg Mary történetét, ő megtalálta a boldogságot.

A takarítónő leteszi a porrongyot az asztalra, leül a székre és beszélni kezd:
- Nos, miután a férjem meghalt rákban, 3 hónap múlva a fiamat elütötte egy autó... senkim nem maradt. Nem tudtam enni, nem tudtam aludni, nem tudtam senkire sem mosolyogni, el akartam dobni az életemet.

Egy hónappal később egyik este munka után bejött a házba egy kiscica. Megsajnáltam. Hideg volt
aranyag, 2016. április 19. kedd, 15:45
A pszichológusnál
Amikor a takarítónő belép a szobába, a gazdag nő a föld alá süllyed szégyenében, majd nem sokkal később sírni kezd

A pszichológusnál olyan tanítást kap a páciens, ami olyan teljesen megváltoztatja az életét.
Egy szép, drága, egyedi ruhát viselő nő panaszkodik a pszichiáterének, hogy úgy érzi, férjével az életük üres lett, már semmi nem olyan, mint régen. Azt szeretné, hogy végre újra boldog legyen.

A pszichiáter megkéri a nőt, aki a mellette levő irodát takartja, hogy jöjjön be.
- Hallgassa meg Mary történetét, ő megtalálta a boldogságot.

A takarítónő leteszi a porrongyot az asztalra, leül a székre és beszélni kezd:
- Nos, miután a férjem meghalt rákban, 3 hónap múlva a fiamat elütötte egy autó... senkim nem maradt. Nem tudtam enni, nem tudtam aludni, nem tudtam senkire sem mosolyogni, el akartam dobni az életemet.

Egy hónappal később egyik este munka után bejött a házba egy kiscica. Megsajnáltam. Hideg volt kint, hagytam, hogy
horvathnemagdi, 2016. április 17. vasárnap, 14:27
Tíz hiba, amit szemünk ellen elkövetünk
alszik eleget, az súlyosan visszaél a szeme tűrőképességével (is). Egy felnőtt embernek legalább 7-8 óra alvásra van szüksége naponta, ha ez rendszeresen hiányzik, azt a kimerültség, ingerültség, általános panaszok mellett a fáradt, száraz szem, illetve a szem alatti sötét karikák is jelzik.
Bagatellizált panaszok
Akár konkrét problémák nélkül sem árt időnként orvossal ellenőriztetni az egészségünket. Így van ez a szem épségével is: nem felesleges a vizsgálat akkor sem - sőt, a szemész és a páciens is annak örülhet a legjobban -, ha minden rendben van.

Semmiképpen sem szabad azonban elmulasztani az orvosi kivizsgálást, ha a látással vagy a szemmel kapcsolatos problémák jelentkeznek, még ha apró kellemetlenségnek tűnnek is. Ilyen lehet például a visszatérő szempirosság, az égő, viszkető szem, a kötőhártya-gyulladás, a gyakori fejfájás, a hunyorítás, a túl közelről olvasás, stb., amelyeknek a hátterében súlyosabb szemproblémák is meghúzódhatnak.

Szemüvegeseknek azért is
lovaszmarika, 2015. december 31. csütörtök, 13:01
65 ezer magyar életét mentené meg!
állapította meg egy görög kardiológus által ismertetett új tanulmány, amelyről a The Independent számolt be.


A Kardiológusok Európai Társaságának Londonban megrendezett konferenciáján bemutatott tanulmány szerint a délutáni alvás vérnyomáscsökkentő hatású lehet, valamint mérsékelheti a szívroham kockázatát.

A délutáni alvás egészségvédő hatása

A vizsgálat során 386 magas vérnyomású páciens esetében mérték a délutáni alvás hatását. A résztvevők átlagos életkora 61,4 év volt. A nap közben szunyókálók vérnyomása napi átlagban 5%-kal alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem dőltek le. A szundikálók körében ráadásul a magas vérnyomás kevésbé károsította az artériákat és a szívet.
65 ezer magyar életét menthetné meg

A tanulmányban a magas vérnyomást befolyásoló egyéb faktorokat, a kort, a nemet, a testtömegindexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testmozgást és a
taltos1, 2015. október 16. péntek, 21:41
Mikor és mennyit együnk?
szükségünk?

Valahogy sehogy sem akarunk belenyugodni abba, hogy az ember napi szükséglete mindössze 100 gr. fehérje, 100 gr. zsír, valamint 300-400 gr. szénhidrát.

Más szóval:
Ha naponta fele annyit ennénk, mint jelenleg, sokkal jobban éreznénk magunkat.

Sok hölgybetegem kér arra, hogy szabadítsam meg a felesleges kilóktól. Mindig megkérdezem őket, sokat esznek-e. Tízből kilenc azt válaszolja: Nem, nem sokat. Csak annyit, mint mások. Ez egyes alkoholista páciensek válaszait is eszembe hozza. Arra a kérdésre Sokat iszik?, azt válaszolják: Nem, nem sokat. Amennyit az ismerőseim. Nem többet napi fél liter pálinkánál.

A dundi hölgyek nem füllentenek, mert az asztalnál valóban nem esznek többet másoknál. Csupán arról feledkeznek meg, hogy emellett egész nap van valami a szájukban, legtöbbször valami édes sütemény.

Nem csupán a túlsúlyos hölgyeknek, hanem a sovány férfiaknak is figyelmébe ajánlom a kiegyensúlyozott táplálkozás
lenke1964, 2015. szeptember 30. szerda, 20:16
Képek, videók
Nyolcmillió páciens
sanci81
2014. szeptember 13. szombat, 19:38
Cápa a fogorvosnál.jpg
ujjozsef
2009. február 21. szombat, 15:06
Poirot - A Fogorvos Széke
rambobby
2007. szeptember 26. szerda, 08:39
A Fogorvos.hu.c.jpg
finike
2007. július 28. szombat, 16:57
A Fogorvos v2.hu.c.jpg
finike
2007. július 28. szombat, 16:57
A Fogorvos.hu.jpg
rambobby
2007. március 07. szerda, 07:11
A fogorvosom
vercingetorix
2006. augusztus 30. szerda, 14:51
Fogorvosnál
eva6
2019. január 31. csütörtök, 16:56
Fogorvosnál
sanci81
2017. augusztus 06. vasárnap, 14:00
fogorvosnál.jpg
agica2004
2017. január 08. vasárnap, 18:47
Fogorvos
tailor
2016. március 20. vasárnap, 15:42
fogorvosi rendelőben
sanci81
2014. november 20. csütörtök, 15:00
1.Fogorvosnál (E.).jpg
anci-ani
2012. november 22. csütörtök, 17:15
Fogorvos.jpg
anci-ani
2012. február 10. péntek, 17:38
Lehetnek-Fogorvos-Barb ie-
boraborella
2011. június 29. szerda, 16:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.