Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 13:39 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ukrán válság - Oroszország kivonul a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő ukrán-orosz koordinációs központból
Az UNIAN ukrán hírügynökség az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményre hivatkozva jelentette: Moszkva arra hivatkozva hívja haza az orosz katonatiszteket a központból, hogy állítólag "morális és pszichológiai nyomásnak" vannak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkednek velük szemben.

A koordinációs központ - amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és a luhanszki szakadárok fegyveresei képviseltetik magukat - 2014 szeptember 26-án kezdte meg munkáját a Donyeck megyei Szoledar városában, a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése.

A 112.ua hírportál azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés információi alapján már kedden intenzív támadásba léphetnek a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár erők a front teljes hosszán. Kijev elsősorban attól tart, hogy diverzáns szakadár csoportok hajtanak végre terrortámadásokat az ukrán fegyveres erők objektumai, energetikai és közlekedési infrastrukturális létesítmények ellen, továbbá megszaporodnak a front menti ukrán katonai állások és ellenőrző pontok elleni támadások.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség jelentése szerint Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság minszki tárgyalója úgy vélekedett, hogy Moszkva kivonulása a koordinációs központból jelentősen megnehezíti majd a kommunikációt a szakadárok és Kijev között, ami bonyolítja a fegyveres konfliktus békés rendezését.

A kijevi hadműveleti központ hétfőn azt jelentette, hogy az előző napokhoz képest még feszültebbé vált a helyzet a térségben, az elmúlt napon a szakadárok 14-szer nyitottak tüzet, aminek következtében három ukrán katona veszítette életét. A szakadárok a frontvonal több pontján vetettek be a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket.

A DAN jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napon 17-szer sértették meg Donyeck megyében a fegyvernyugvást. A luhanszki szakadárok hivatalos honlapja szerint 14 tűzszünetsértést követett el ez idő alatt az ukrán hadsereg a Luhanszk megyei frontszakaszon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 14:03
Címkék: Denisz Pusilin, Donyecki Népköztársaság, orosz katonatiszteket, ukrán katonatisztek, koordinációs központ, ukrán fegyveres,
Kommentek
Ukrán válság - Rálőttek egy ukrán katonai teherautóra a Donyec-medencében, tíz katona sérült meg
katonák élelmiszert és ivóvizet szállítottak az ukrán fegyveres erők egyik állására.

A Luhanszk megyei szakadárok "népi milíciának" nevezett fegyveres erői egyik képviselője, Andrij Marocsko alezredes a Luhanszki Információs Központ nevű szakadár hírportálon cáfolta, hogy ők lőttek volna rá az ukrán hadsereg teherautójára.

Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának szerda reggeli jelentése szerint a megelőző 24 órában az "orosz megszálló erők" öt alkalommal sértették meg a tűzszünetet a Donyec-medencei frontvonal mentén. A frontvonal északi, Luhanszk környéki szakaszán, Krimszke településnél a minszki magállapodásokban tiltott nehéztüzérséget, 120 milliméter kaliberű aknavetőt is bevetettek.

A keddi támadások következtében egy ukrán katona sebesült meg. Az ukrán fegyveres erők válaszcsapásai következtében a hírszerzési adatok alapján négy "megszálló" vesztette életét és három sebesült meg.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy a megye területén az ukrán
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 20:12
Ukrán válság - Újabb tűzszünetet léptetnek életbe a Donyec-medencében az újévi ünnepek idejére
A fegyvernyugvás a megállapodás szerint december 29-én lép életbe. Jevhen Marcsuk, az összekötő csoport biztonsági kérdésekkel foglalkozó alcsoportjának Kijevet képviselő tagja az egyik ukrán televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az előzetes megállapodás csütörtökön az albizottság videókonferenciával tartott tanácsozásán született meg. A javaslatot Kijev terjesztette elő még a legutóbbi, december 19-i minszki találkozón. Hozzáfűzte, hogy a fegyvernyugvást az ukrán fél a harcokban megsérült infrastrukturális létesítmények helyreállítására tervezi kihasználni.

Eduard Baszurin a donyecki szakadárok "parancsnokhelyettese" a DAN szakadár hírügynökség jelentése szerint közölte, hogy fegyvereseiknek utasításba adták a fegyvernyugvás betartását moszkvai idő szerint december 29-én hajnali 01.01-től.A csaknem öt éve tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktus során már sokadszor léptettek életbe fegyvernyugvást a térségben, de eddig egy sem bizonyult tartósnak. Utoljára az iskolai tanév
velemenyezd, 2018. december 28. péntek, 13:59
Kijev újabb szankciókat hozott Oroszországgal szemben
A büntetőintézkedések a Donyec-medencei törvényellenes választásokban, valamint a Kercsi-szorosnál megtámadott ukrán hadihajók legénységének elfogásában és fogva tartásában szerepet játszó természetes és jogi személyeket sújtják.

Az RNBO közleménye szerint a szankciókkal sújtottak listáján orosz vállalatok, üzletemberek, politikusok és parlamenti képviselők, valamint fegyveres testületek alkalmazottai szerepelnek, olyan személyek, akik "aktívan támogattak vagy hozzájárultak az Ukrajnával szembeni agresszív cselekményekhez".

Szerhij Pasinszkij, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a Hromadszke hírportálnak azt mondta, hogy a névsort később, annak technikai átdolgozása után hozzák nyilvánosságra. Hozzáfűzte: szankció hatálya alá kerültek mások mellett azok a személyek, akiknek közük volt az ukrán hadihajók elleni támadáshoz, azok, akik "részt vesznek az ukrán tengerészek elleni büntetőper meghamisításában", továbbá az orosz alsóház, az Állami Duma - beleértve a kormányzó Egységes
velemenyezd, 2018. december 27. csütörtök, 20:36
Kercsi incidens - Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukra
25-i orosz támadás után 24 órán belül "a G7-országok, az Európai Unió és Ukrajna partnereinek többsége nyilatkozatokat tesz". A nyugati országok zöme egyébként agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

Porosenko hozzátette: nem azért nem tud Kijev már egy éve egyetlen ukrán foglyot sem kiszabadítani sem Oroszországból, sem az elcsatolt Krím félszigetről, vagy a szakadár Donyec-medencei területekről, mert Putyin nem hajlandó vele szóba állni, hanem azért, mert az orosz elnök nem akarja őket szabadon bocsátani. Tavaly decemberben sikerült utoljára egy nagy szabású fogolycserét végrehajtania Kijevnek a Donyec-medencei szakadárokkal, akkor 73 ukrán foglyot cseréltek ki 233 szakadárra.

A választással kapcsolatosan egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, hogy indul-e ismét az elnöki posztért, mert - mint fogalmazott - "még nincs választási kampány".Az ukrán elnök kitért a
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 19:05
Moszkva az ukrajnai ortodox egyház "szakadárjainak" bátorításával vádolja Washingtont
ukrán elnök I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkához fordult azzal a kéréssel, hogy bocsásson ki bullát az ukrán egyház autokefáliájáról.

A szinóduson nem vesz részt a moszkvai patriarkátus alá tartozó ukrán ortodox egyház, amely a legtöbb templommal, gyülekezettel és - Oroszországban idézett források szerint - a legtöbb hívővel rendelkezik.

Csütörtöki sajtóértekezletén egyébként Zaharova azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a közeli napokban katonai provokációra készül a Donyec-medencei demarkációs vonalnál. Mint mondta, ennek célja azt előkészíteni, hogy az ukrán hadsereg Mariupol térségében gyors offenzívát hajtson végre, és - elfoglalva az Azovi-tenger mellékének a szakadár erők által ellenőrzött részét - kijusson az orosz határra.

A szóvivő szerint Porosenko elnök a konfliktus kiélezésével saját újraválasztásának esélyét próbálja növelni. Ukrajnában november 26-án hadiállapotot vezettek be, amelyet Kijev az egy nappal korábban a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 13:43
Az ukránok csaknem kétharmada negatívan viszonyul a hadiállapot bevezetéséhez
részében 39, a déli megyékben 24, míg Kelet-Ukrajnában a legalacsonyabb, 14 százalékos. A családi körben ukránul beszélők körül 45 százalék, míg az oroszul beszélők 17 százaléka helyesli. A férfiak körében némileg nagyobb a támogatottsága (38 százalék), mint a nőkében (28 százalék).A megkérdezettek jelentős többsége, 69 százaléka véli ugyanakkor úgy, hogy a hadiállapot kihirdetése megkésett döntés volt, szerintük már 2014-ben, a Krím félsziget Oroszország általi megszállásakor és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásakor be kellett volna vezetni.

Eredetileg Petro Porosenko elnök 60 napra javasolta a hadiállapot bevezetését a parlamentnek, később módosította 30 napra. A felmérésben részt vevők csaknem kétharmada nem zárta ki, hogy Porosenkónak a jövő március végére kiírt elnökválasztás elhalasztása lehetett ezzel a célja.Mindazonáltal a megkérdezettek 60 százaléka szerint a hadiállapot ráirányította a nemzetközi közösség figyelmét az orosz-ukrán konfliktusra, 55
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 14:03
Merkel: Németország támogatja az Oroszország elleni uniós szankciók meghosszabbítását
Az Európai Unió a Krím elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió miatt vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben.

"Mi mindig azt mondtuk, hogy a szankciók összefüggnek a minszki megállapodások teljesítésével. Ha lesz valamilyen előrehaladás, akkor lehet beszélni bizonyos mérséklésről. Jelenleg viszont az látszik, hogy a minszki megállapodások nem teljesülnek, ezért Németország a szankciók folytatása mellett van" - szögezte le Angela Merkel.

Porosenko a Moszkva által Ukrajnával szemben csütörtökön életbe léptetett ellenszankciókról szólva kijelentette, hogy az tükrözi Oroszország "nem konstruktív" álláspontját.

A szankcióval sújtott emberek listájáról megjegyezte, hogy "az ukránok ezt másképpen fogják fel, számukra ez felér egy állami kitüntetéssel, és nagyon meg vannak sértődve azok, akik nem kerültek fel rá".

Ugyanakkor a Kijevvel szembeni ellenszankció az elnök szerint mutatja azt is, hogy Moszkva nem hajlandó teljesíteni a minszki megállapodásokat.

"Oroszországnak,
velemenyezd, 2018. november 01. csütörtök, 18:21
Ukrán válság - Moszkva ellenszankciókat vezetett be Kijevvel szemben
összeállításával és a büntetőintézkedések konkretizálásával az orosz kormányt. A rendelet szerint Oroszország a "különleges gazdasági intézkedéseket" akkor vonja vissza, amikor Ukrajna beszünteti a vele szemben bevezetett szankciókat.

Oroszország és Ukrajna viszonya 2014-ben romlott meg, amikor Viktor Janukovics ukrán elnök - Moszkva által külföldről támogatott puccsnak tekintett - megdöntése után Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és Ukrajna keleti részén támogatást nyújtott a Donyec-medencei szakadár erőknek.

Moszkva a kelet-ukrajnai történésekkel kapcsolatban azt hangoztatja, hogy ukrajnai belső konfliktusról van szó, amelynek nem részese, illetve hogy a Krím a helyi lakosság akaratnyilvánítása nyomán "egyesült újra" Oroszországgal.

Az ukrán parlament 2015 januárjában "agresszor országnak" bélyegezte Oroszországot, és Kijev nemrégiben jelezte, hogy fel kívánja bontani az 1997-ben megkötött barátsági, együttműködési és partnerségi szerződést. Ukrajna több gazdasági
velemenyezd, 2018. november 01. csütörtök, 11:11
Képek, videók
Kárpát-medencei fiatalok
nagyvaradicivilkerekasztal
2011. augusztus 12. péntek, 10:31
A Stavros Beach medencéi
flammerne
2009. június 08. hétfő, 08:50
Külső rész medencéi
dnemethk
2008. augusztus 26. kedd, 09:09
Oroszország
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:54
Jégpalota Oroszországban.
pacsakute
2017. január 12. csütörtök, 22:13
ház-oroszország.jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:00
UB3SAR Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:48
UA9MQI Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
UA9JNT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
OA9DM Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:45
UA6J Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6HJT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6AUA Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.