Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 03:13 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mi mindenre jó a dió?Mi mindenre jó a dió?

A diót többféleképpen használjuk, mégis keveset tudnak kedvező étrendi hatásáról és gyógyhatásáról, hiszen jó a torokgyulladásra, pálinkának sem utolsó de hajat is fest

Tavasszal üdezöld hajtásaiban gyönyörködhetünk, nyáron árnyas pihenőhelyet nyújt a koronája, ősszel vidám családi program terményének a szedése és feltörése, télen pedig a kedvenc süteményeink alapanyaga. Ez pedig nem lehet más, mint a közkedvelt dió, amelyet ugyan sokan ismernek és többféleképpen használnak, mégis keveset tudnak kedvező étrendi hatásáról és gyógyhatásáról.

A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése ,,Jupiter makkja". A közékorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reumaés idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.


A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild program keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a dióról.

Mire jó a dió?

A diólevél és a termésfal fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A juglonnak igen erős festő hatása van, diófapácot készítenek belőle. Erős színező hatását magunk is tapasztalhatjuk, diószedés közben, amikor a dió héja barnára színezi a bőrünket.

A növény juglon tartalmának tudható be allelopátiás hatása is: gátolja más növények fejlődését. Ezért a diófák közvetlen közelében általában nincs más fa, bokor, de gyakran a fű sem nő ki alattuk.

A dió gyümölcse, azaz a magja, is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Mi mindenre jó még a dió és a diólevél?

Belsőleg:

Tea formájában fogyasztva elsősorban gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használják.

Elkészítése:

1,5 dl forró vízhez adjunk 1,5 g szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők ne használják!

Fontos élelmiszeri alapanyag a dió, magját nemcsak nyersen, pörkölve, olaj formájában fogyasztják, de likőr, pálinka, lekvár is készíthető belőle, éretlen zöld terméseit pedig gyakran befőzik vagy szörpöt készítenek belőle. Magja és a magjából sajtolt olaj érvédő, érelmeszesedést gátló, csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású.

Levelének forrázatát borogatás formájában illetve lemosásra használják fekélyek, kelések, ekcéma, akne, gyulladásos sebek gyógyítására, továbbá izzadás ellen. Ezenkívül gargalizálószerként torokgyulladás esetén hatásos, ülőfürdőként pedig aranyér kezelésére jó. Amikor külsőleg használjuk, töményebb forrázatot kell készíteni. Ekkor 5 g száraz drogra (diólevélre) 2 dl forró vizet öntünk, és 20-30 percen át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Az elkészült oldattal gargarizálhatunk, ülőfürdőként is használhatjuk. Jobb hivgítás nélkül használni, azonban szükség esetén, például ha csípi valakinek a bőrét, 2-3 szorosra hígítható.

A dió felhasználásával kozmetikumok is készülnek, egyes hajfestékek, napozóolajok a juglon átalakulási termékeit tartalmazzák. A szárított a dió hajfestésre házilag is használható Festőanyagot kétféleképpen készíthetünk:

A termésfalból, vagyis a dió héjából teát készítünk tetszés szerinti arányokkal, de fél liter vízhez legalább 5-6 diót adunk. Egy napig állni hagyjuk, majd ezt visszük fel a nedves hajra, 20-30 percig rajta hagyjuk és végül kimossuk belőle.

Másik megoldás, amikor a porrá tört diókopácsot (vagyis a dió zöld, megszárított és porrá tört héját) annyi forró vízzel keverjük el, hogy tejfölszerű, könnyen kenhető masszát kapjunk. Ezt a pépes masszát kenjük a hajra, majd 20 percig rajta hagyjuk és gondosan kimossuk belőle.

Folyamatos használata hosszú időn keresztül ellenjavallott, a juglon esetleges sejtkárosító hatása miatt.

Hol és hogyan kell gyűjteni?

Bár nem őshonos faj a dió, de az egész országban elterjedt. Régebben gyakran ültették utak mellé, kertekbe, szőlőhegyekre, gyümölcsösökbe. A diófák hosszú életű, lassú növekedésű fák, sűrű szabályos lombot fejlesztenek. Gyűjteni olyan terülteken kell, ahol a növény részei nem szennyezettek.
vorosrozsa66, 2018. október 16. kedd, 11:02
Címkék: Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi, Aromanövények Tanszék, diót többféleképpen, kedvenc süteményeink, ókori görögök, közékorban elsősorban,
Kommentek
SZIE-rektor: sikeresen lezárult a budai campus integrációja
tekinthető integráció - közölte.

A rektor felidézte, hogy a SZIE a 2015. december 16-i szenátusi ülésén - amelyen jelen voltak az Emmi képviselői és a három csatlakozó kar dékánjai - elfogadták az új és egyben bővített szervezeti és működési szabályzatot. A budai campus szakmai munkájának irányítására, koordinálására a Szent István Egyetem szenátusa rektorhelyettesi pozíciót hozott létre, amelyre pályázatot írtak ki.

A sikeres integrációt követően az élelmiszertudományi karon, a kertészettudományi karon, valamint a tájépítészeti és településtervezési karon folyó képzések továbbra is a budapesti Villányi úton folytatódnak - közölte az intézményvezető.

Tőzsér János rektor hangsúlyozta: az egyetem fontos feladatának tekinti, hogy újra népszerűvé tegye az ifjúság körében az agrár-felsőoktatást, s az oda jelentkezők arányát növelni tudják. Nem titkolt szándékuk, hogy a SZIE hosszú távon a Kárpát-medence meghatározó, nemzetközi súlyú, egyedülállóan széles agrárképzési és -kutatási portfólióval
velemenyezd, 2016. február 01. hétfő, 14:42
Rétvári: legkésőbb december 31-ig elkészülhet a Corvinus Egyetem budai campusának fejlesztési terve
Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában rögzítette: a minisztérium a campus hosszú távú és kiszámítható fejlesztését támogatja, és kizárólag a jelenlegi felsőoktatási funkciók erősítését tartják elképzelhetőnek a jövőben is.

A fenntartó a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) számára ötvenmillió forint költségvetési többlettámogatást biztosított annak érdekében, hogy a Villányi úti budai campus fejlesztési terve legkésőbb december 31-ig elkészülhessen. Jelezte: a BCE, valamint a Szent István Egyetem (SZIE) vezetői szeptember 22-én egyeztettek a feladatokról.

Az ötvenmillió forint az egyetem tájékoztatásának megfelelően fedezetet biztosít a jelenlegi épületek állagfelmérésére, a felmérés alapján szükséges felújítások/átalakítások költségbecslésére és terveire, a jövőbeni fejlesztésre vonatkozó koncepciók, és az ennek megfelelő koncepcionális tervek kidolgozására. Ez lesz a fedezete bizonyos szintű, állagmegóvó, biztonsági szempontból nem halasztható felújításoknak is -
velemenyezd, 2015. október 03. szombat, 07:05
Liberálisok: elmaradtak az egyeztetések a Corvinus átalakításáról
Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője szerdán az MTI-nek azt mondta, tiltakoznak és elutasítják azt a döntést, hogy az egyetem három budai karát (az élelmiszer-, kertészettudományi és tájépítészeti) leválasszák az intézményről. Kevesellte az erre szánt felkészülési időt is.

Az egyetem óraadójaként is dolgozó liberális politikus közölte, a karok leválasztása 4500 hallgatót érint, de ha a pesti karokat is hozzászámolja, akkor 10 ezer hallgatónak üzeni azt ez a döntés, hogy nem dönthetnek a saját sorsukról.

Bősz Anett szerint "érvágást" jelent a hallgatóknak az is, hogy bár a Corvinusra felvételiztek, nem corvinusos diplomát szereznek.

Mint mondta, a hallgatók tüntetésekkel, tiltakozásokkal többször kényszerítették már megfutamodásra a minisztériumot. Arra biztatja őket - folytatta - , hogy most is addig menjenek, amíg el nem érik a céljukat.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára kedden jelentette be: a gödöllői Szent István Egyetemhez
velemenyezd, 2015. szeptember 02. szerda, 12:51
Szent István Egyetem: igen az önálló állatorvostudományi egyetemre, fejlesztéseket tervezek a budai kampuszon
A rektor az előzményeket felidézve elmondta: a SZIE 2000-ben jött létre, az akkori állatorvostudományi egyetem alapító volt.Összegzése szerint az elmúlt 15 év megmutatta, hogy a kar elkötelezett munkát végez, s más karokkal szoros oktatási-kutatási kapcsolatot alakított ki. A kar részéről megjelenő fejlesztési elképzeléseket - közte az infrastrukturális és az informatikai fejlesztéseket - támogatták.

Pozitívumként említette, hogy az idegen nyelvű képzésekben jelentős előrelépést könyvelhetnek el, s a kar elnyerte a kutató kar címet is. A fenntartó joggal gondolhatta, hogy eljött a pillanat: reális alapja van egy önálló állatorvostudományi egyetemnek, amely jövő júliustól jöhet létre.

Jelezte: késő este megkapta az államtitkár levelét a tervezett átalakításokról, ezután a szenátus fogja véleményezni a javaslatot a lehető legrövidebb időn belül.

Bíznak abban, hogy a jövőben az önálló állatorvostudományi egyetemmel a kialakult kapcsolatok megmaradnak. Az együttműködés a SZIE-n nem múlik majd
velemenyezd, 2015. szeptember 02. szerda, 11:52
Budapesti Corvinus Egyetem: nem kedvező az intézmény átalakításának javaslata
szervezeti kereteinek kialakítását célzó tárgyalások során a BCE folyamatosan hangsúlyozta a BCE és a SZIE közötti együttműködés fontosságát, s megoldásként javasolta egy, a két intézmény érintett karai által közösen működtetett Agrár-felsőoktatási Hálózat kialakítását, amelyre vonatkozóan részletes szakmai javaslatot készített. Sajnálatosnak tartják, hogy a fenntartó a közzétett állásfoglalás szerint nem ezt a koncepciót fogadta el.

Hozzátették: az egyetem vezetése a BCE Élelmiszertudományi, Kertészettudományi és Tájépítészeti és Településtervezési Karán folyó magas minőségi színvonalú oktatást és kutatást megőrzendő értéknek tartja, és bízik abban, hogy ezek a nemzeti értékek a jövőben sem sérülnek. Ugyancsak őszintén remélik, és elkötelezettek amellett, hogy a három budai kar hallgatói továbbra is piacképes képzésben részesüljenek és versenyképes diplomát szerezhessenek - írták.

Rögzítették: a Budapesti Corvinus Egyetem a jövőben a karai előtt álló új kihívásoknak kíván nemzetközi szinten
velemenyezd, 2015. szeptember 01. kedd, 18:52
LMP: felmenő rendszerben kellene átalakítani a felsőoktatást
Ikotity István, a párt országgyűlési képviselője és Pető Ernő szakszóvivő keddi, MTI-hez eljuttatott közleményével Palkovics László felsőoktatási államtitkár sajtótájékoztatójára reagált. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakállamtitkára azt mondta, a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara, az az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez.

Az LMP álláspontja szerint az elindított átalakítások a felsőoktatásban pénz nélkül nem fognak működni, és sérelmezik, hogy a folyamat nem volt transzparens, "a színfalak mögött osztották a kártyákat".

Mint írták, a tervezett átalakításokról korábban a felsőoktatási stratégia sem rendelkezett, mivel a kormány a különböző gazdasági lobbi érdekeknek próbált megfelelni. Az LMP viszont az oligarchák helyett az oktatók és a hallgatók véleményét venné figyelembe.

Közölték továbbá, hogy a tervezett
velemenyezd, 2015. szeptember 01. kedd, 17:12
A dió megdöbbentő hatásai
gyógyhatásáról.

A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése ,,Jupiter makkja". A közékorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild program keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a dióról.
Mire jó a dió?

A diólevél és a termésfal fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitaminttartalmaz. A juglonnak igen erős festő hatása van, diófapácot készítenek
taltos1, 2015. június 29. hétfő, 12:56
Képek, videók
Budapesti Szabadság híd.j
irmus
2018. március 04. vasárnap, 10:06
0 Budapesti látkép.png
lovaszmarika
2017. december 12. kedd, 17:54
budapesti tél.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:36
Családok Budapesti Világt
dandej
2017. május 27. szombat, 21:23
budapesti szanatórium.png
chillik
2016. december 25. vasárnap, 03:38
Budapesti-reggel-2016- 12-
lilagondolatok
2016. december 13. kedd, 10:38
A budapesti Állatkert
sanci81
2016. június 20. hétfő, 16:22
Budapesti béke.jpg
chillik
2016. február 20. szombat, 05:28
Budapesti tervek 2016
sanci81
2016. február 17. szerda, 17:24
Elefántház -Budapesti áll
pacsakute
2016. január 24. vasárnap, 17:40
budapesti_hajnal.jpg
lilagondolatok
2015. december 02. szerda, 05:44
Budapesti szmog.jpg
kicsoda57
2015. november 08. vasárnap, 15:43
Tanszekek
nero2000
2007. augusztus 18. szombat, 01:41
2003 Pécs Fizika tanszék
pecsioszi
2006. december 02. szombat, 10:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.