Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:39 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Román külügyminiszter: Bukarest törvénysértően terjesztette be Verespatak világörökségi jelölését
A román diplomácia vezetője erről szombaton a Fekete-tenger partján levő Mamaia üdülőtelepen nyilatkozott, ahol a román kormánykoalíció pártjai megbeszélést tartanak az őszi parlamenti ülésszak és a kormányzás teendőiről.

Melescanu szerint az idei év elején, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Suteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Melescanu szerint a pályázatot sem Ciolos, sem a kormány nem hagyta jóvá.

Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett Bukarestnek át kell gondolnia, mit akar védelmezni Verespatak térségében. A külügyminiszter szerint a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket - magyarázta.

Melescanu szerint Romániának nagy gondot jelent, hogy a kanadai Gold Resources, amely Verespatakon és környékén ciántechnológiás nemesfém-kitermelést akart indítani, 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 éves jogi és adminisztratív huzavona után sem kapták meg a kitermelési engedélyt.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton szintén úgy nyilatkozott, hogy "nagy körültekintéssel és megfontolással" kell kezelni a Verespatak témát. Úgy vélte, nehezen tudja elképzelni, hogy ismét napirendre kerüljön az aranybánya megnyitását elősegítő 2013-as törvénytervezet, amelyet a parlament elutasított.

Mihai Tudose miniszterelnök szerdán kijelentette, Románia visszavonja Verespatak világörökségi jelölésére vonatkozó pályázatát. A kormányfő azért nem ért egyet a térség védetté nyilvánításával, mert akkor végleg ellehetetlenül az ottani arany- és ezüstkészletek kitermelése.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. szeptember 02. szombat, 17:52
Címkék: Dacian Ciolos, Corina Suteu, ENSZ Nevelésügyi, Kulturális Szervezetéhez, Gold Resources, Liviu Dragnea,
Kommentek
Prágában még nincs végleges döntés arról, hogyan szavaz Csehország a globális migrációs csomagról
Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szerint a cseh diplomaták tartózkodni fognak az ENSZ globális migrációs csomagjáról szóló szerdai szavazáson az ENSZ-közgyűlés ülésén. Andrej Babis kormányfő viszont azt szeretné, hogy a migrációs csomag ellen szavazzanak.

"A globális paktumhoz való csatlakozás elutasításával és a tartózkodásunkkal a szavazáskor a kormányhatározat szellemében járunk el. Ilyen értelemben kaptak utasításokat diplomatáink New Yorkban. Ha a kormány úgy dönt, hogy szavazzunk a paktum ellen, akkor a minisztérium természetesen megváltoztatja az utasításait. Nem az a helyzet, hogy ne tartanánk magunkat a kormány november 14-én hozott határozatához" - nyilatkozott Petrícek újságíróknak a cseh kabinet hétfői ülése előtt. Ez a határozat leszögezi, hogy Csehország nem csatlakozik a globális migrációs csomaghoz.

A külügyminiszter nyilatkozatával Andrej Babis cseh kormányfőnek a Právo című baloldali lapban hétfőn megjelent interjújára reagált. Babis abban azt mondta, hogy a szavazáson
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 15:02
Lengyel államtitkár: Andrzej Duda elnök post mortem kitünteti a strasbourgi merénylet lengyel áldozatát
Andrzej Dera hétfő reggel a lengyel közszolgálati televízió első csatornáján (TVP1) azon, hivatalosan meg nem erősített, de a lengyel közmédiában is idézett tanúvallomások kapcsán nyilatkozott, melyek szerint a vasárnap elhunyt, korábban Strasbourgban élő Barto Pedro Orent-Niedzielski lengyel állampolgár a szintén a múlt keddi strasbourgi lövöldözésben halálosan megsebesített olasz barátjával, Antonio Megalizzivel megpróbálták feltartóztatni a merénylőt, Chérif Chekattot.

Több sajtóforrás szerint a Chekatt-tal való összeütközésre a strasbourgi adventi vásár közelében működő klubnál került sor. Niedzielski és Megalizzi beavatkozása idején sikerült bezárni a klub bejáratát, így a merénylő oda nem tudott behatolni.

Andrzej Dera a TVP1-en hősnek minősítette Niedzielskit. "Magatartásával megelőzött egy még nagyobb tragédiát" - jelentette ki, hozzáfűzve: szerinte egy ilyen embert méltányolni kell, az államfő kitünteti Niedzielskit hősiességéért. "Feláldozta életét, hogy másokat megmentsen, ez
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 11:21
Az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben 21,5 milliárd forintos tőkeemelésről döntött a kormány
fogadóépület, amelyben rendezvények tarthatók, a műszaki épület, amely a tesztpályahasználók bázisa lesz, továbbá a dinamikai felület és a kezelhetőségi pálya a vezethetőségi próbákhoz. Átadják a Smart City zóna első részét is, amelyen parkolót és logisztikai udvart alakítottak ki a vezetéstámogató asszisztensek teszteléséhez, valamint egy olyan felületet is, amely a fékek ellenőrzésére alkalmas.

A projekt első üteme összesen 21 milliárd forintba kerül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban elmondta, hogy Európában is egyedülálló módon a zalaegerszegi pályán nemcsak városi és közúti tesztkörnyezetben lehet majd vizsgálni a járműveket. Ausztriával és Szlovéniával megállapodva határon átnyúló tesztutakat is biztosítanak a fejlesztőknek, így a határt keresztező infrastruktúrában is tesztelhetik az autókat.

A miniszter azt is közölte, hogy 150, a világon vezető autógyártóval, alkatrészbeszállítóval vagy informatikai céggel folynak tárgyalások a zalaegerszegi tesztpálya
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 20:21
Élesen bírálta Szerbia, hogy Koszovó hadsereggé alakítja át biztonsági erőit
korábban legalább kitaláltak valamit, hogy a nemzetközi jog megsértését hogyan magyarázzák ki" - fogalmazott Nikola Selakovic. Szerinte mindenki, aki elfogadja a koszovói hadsereg megalakítását és a koszovói állam függetlenségét támogatta, az így tesz.

Nikola Selakovic szerint mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy máig érvényes az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1999-ben hozott 1244-es számú határozata, amely kimondja, hogy Koszovóban kizárólag nemzetközi haderő tartózkodhat.

Ivica Dacic külügyminiszter bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását fogja kezdeményezni, mert a pristinai képviselőház döntése súlyosan sérti az ENSZ BT 1244-es határozatát. "Ez a régió békéjének és stabilitásának, valamint koszovói szerbek biztonságának a legközvetlenebb fenyegetését jelenti" - fogalmazott a koszovói hadsereg megalakításával kapcsolatban a szerb diplomácia vezetője.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter szerint Pristina azért akart hadsereget létrehozni, hogy megtámadhassa Szerbiát
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 15:33
Szijjártó: Magyarország számít a ciprusi gázra
Közép-Európában az energiaellátás biztonsága kritikus fontosságú. A magyarországi gázellátás alapvetően egy forrásból táplálkozik: Oroszországból. A Ciprussal most megkötött megállapodással Magyarország megkezdi a felkészülést arra, hogy a ciprusi gáz középtávon szerepet játsszon Délkelet-Európa és Közép-Európa gázellátásában - tette hozzá a miniszter.

A két ország vízügyi együttműködésével kapcsolatban Magyarország elkezdi a tárgyalásokat Ciprussal arról, hogy a fejlett magyar vízügyi technológiák mi módon segíthetnek Ciprus vízellátásának javításában. Cipruson a vízellátás biztosítása súlyos probléma, az éves csapadékmennyiség egyre csökkent, eloszlása pedig egyre egyenlőtlenebbé válik - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Cipruson 2-3 ezer fős magyar kolónia él, és az idén megdőlt a Ciprusra érkező magyar turisták száma, csak október végéig 24 ezren voltak, ami 72 százalékos növekedés a tavalyi adathoz képest. "Ciprus a magyarok legnépszerűbb üdülőhelyei közé tartozik, ezért döntöttünk úgy, hogy
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 12:01
Jeruzsálem státusza - Ausztrália óvatosságra intette Indonéziába utazó állampolgárait
A figyelmeztetés az ausztrál külügyminisztérium honlapján jelent meg.

Az ausztrál nemzetbiztonsági kabinet a minap már határozott arról, hogy Ausztrália elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, amit várhatóan a közeljövőben fog bejelenteni hivatalosan Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

A muszlim országokban nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberi bejelentése, amely szerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok a város keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját. Az Egyesült Államok már áthelyezte Jeruzsálembe külképviseletét, amelyet az idén májusban nyitottak meg.

Canberra nem fogja átköltöztetni nagykövetségét Jeruzsálembe, csak konzulátust nyit ott. A CBS ausztrál hírtelevízió magas beosztású kormányilletékesekre hivatkozva arról számolt be: a magas költségek miatt nem költöztetik át a
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 09:41
Visszatérnek Oroszországba a Venezuelába vezényelt hadászati bombázók
légi feladatok elvégzéséhez szükséges együttműködést gyakorolták.

Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta: a gyakorlatot a légtérhasználatra vonatkozó nemzetközi szabályok szigorú betartása mellett hajtották végre.

A minisztérium hétfőn jelentette be, hogy a két Tu-160-as bombázó a Caracas melletti Maiquetía repterére érkezett tízezer kilométer megtétele után, egy An-124 Ruszlan teherszállító, valamint egy katonai Il-62-es utasszállító repülőgéppel együtt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter keményen bírálta az orosz repülőgépek Venezuelába vezénylését, mondván, Moszkva és Caracas csak pazarolja ezzel az állami forrásokat. A Kreml "nem helyénvalónak" minősítette az amerikai diplomácia vezetőjének kijelentéseit, hozzátéve, hogy "az Egyesült Államok védelmi költségvetéséből jól lehetne lakatni Afrikát".

A Tu-160-asok 5500 kilométeres hatótávolságú, nukleáris vagy hagyományos robbanótölteteket hordozó manőverező repülőgépek indítására alkalmasak. Ilyen típusú bombázókról a Szíriában
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 08:41
Határozatot fogadott el az amerikai képviselőház arról, hogy a mianmari rohingják ellen népirtást követtek el
A 394:1 arányban elfogadott határozat egyúttal követeli a Reuters hírügynökség Mianmarban börtönbe vetett két újságírójának szabadon bocsátását. Va Lon és Kjav Szo O tíz rohingja férfi és fiú meggyilkolása ügyében folytatott oknyomozást az észak-mianmari Rakhine államban. 2017 decemberében tartóztatták le őket Rangunban, államtitkok megszerzéséért. Idén szeptemberben pedig 7-7 év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélték őket.

A határozat sürgeti a kormányzatot, elsősorban Mike Pompeo külügyminisztert, hogy foglaljon állást arról, hogy népirtást követtek-e el a rohingják ellen. Az amerikai diplomácia vezetője mindeddig nem használta ezt a jogi meghatározást, csak "etnikai tisztogatásról" beszélt. Maga Donald Trump elnök pedig egyszer sem beszélt a nyilvánosság előtt a rohingja-válságról.

"Az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége népirtásnak minősíteni az efféle bűncselekményeket" - fogalmazott a voksolás után a kaliforniai Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 07:05
Képek, videók
Külügyminisztérium
mecsery
2010. március 19. péntek, 15:10
Külügyminisztérium terasz
mecsery
2010. március 18. csütörtök, 22:23
vilagorokseg_lena.jpg
lyzbet3
2013. február 08. péntek, 20:23
1 világörökség.png
sarkadykati
2012. október 25. csütörtök, 06:40
1 világörökség.png
snbela44
2012. október 25. csütörtök, 05:37
vilagoroksegek.jpg
jegesmedve21
2012. szeptember 30. vasárnap, 06:21
Brit világörökségge.png
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:31
neszebar-vilagorokseg. jpg
skorpiolilike
2010. szeptember 26. vasárnap, 14:51
világörökség.jpg
solanum
2006. május 15. hétfő, 11:10
bdul-dacia-oradea-300x 210
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:38
dacia park strand
relisisi
2016. augusztus 24. szerda, 13:18
dacia strand
relisisi
2016. augusztus 24. szerda, 13:16
Dacia Duster
szicu
2016. április 06. szerda, 16:44
2015dacia-hid,emiliaph oto
relisisi
2015. augusztus 12. szerda, 13:51
DACIA.jpg
jozso2ro
2014. január 23. csütörtök, 11:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.