Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 13:42 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
V4 - Emlékművet emeltek Berlinben a visegrádi négyek tiszteletére
A berlini fal egyik leghosszabb megmaradt szakaszánál, a belvárosi Bernauer utcai központi emlékhelynél felállított szobor nem múltba révedő, hanem "jövőorientált" alkotás, és találkozóhelye lesz sok millió embernek, akik felkeresik afal maradványait - emelte ki az avató ünnepségen Hans Süssmuth, a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti barátság erősítéséért dolgozó német Adalbert Alapítvány elnöke.

A fal maradványait polgári kezdeményezések révén sikerült megőrizni, és ezek sorába illeszkedik a V4-ek hozzájárulását méltató emlékmű is, amely a német egység európai összefüggéseit kiemelve jól illeszkedik a történelmi környezetbe - tette hozzá Axel Klausmeier, az emlékhelyet és kutatóintézetet működtető Berlini Fal Alapítvány igazgatója.

Az ötszögletű - Németországot és a négy visegrádi országot jelképező - talapzaton álló, embernagyságú acélszobor Hans Joachim Albrecht német képzőművész, művészeti teoretikus alkotása. A leginkább egy felegyenesedő embert vagy felszállásra készülő madarat idéző absztrakt szobornak A felemelkedő kuporgó címet adta.

Szavai szerint az ábrázolt mozdulat azt fejezi ki, hogy az ember az elnyomásban, elutasításban és gyászban összehúzza magát, a szabadság, a védettség és az öröm hatására pedig kiegyenesíti hátát és felkel, vagyis "a kuporgó felegyenesedik".

Az ünnepségen részt vett számos diplomata és a német politika több rangos szereplője, köztük parlamenti (Bundestag-) képviselők, Rita Süssmuth, a Bundestag korábbi elnöke és Markus Meckel, az NDK első és utolsó demokratikusan megválasztott kormányának külügyminisztere.

A díszvendégek között volt Kónya Imre volt belügyminiszter is, az Adalbert Alapítvány tekintélyes elismerésének idei díjazottja. Az alapítvány Nemzetközi Adalbert-díjat a díjat minden második évben ítéli oda, olyan személyiségeknek, akik kimagasló mértékben járultak hozzá Európa integrációjához, és a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti jószomszédi viszony elmélyítéséhez, az európai béke, a szabadság és az együttműködés előmozdításához.

Kónya Imre a szoboravató után a közmédiának nyilatkozva kiemelte, hogy az elismerést korábban Antall József néhai miniszterelnök, Helmut Kohl volt német kancellár és Vacláv Havel néhai cseh államfő és világhírű író is megkapta.

"Jó társaságba kerültem" - tette hozzá Kónya Imre, akinek egy külön ünnepségen, várhatóan ősszel adják át az elismerést.

A V4-ek előtt tisztelgő szoborral kapcsolatban aláhúzta: most, amikor oly sok szó esik európai értékekről, nagyon fontos megemlékezni arról, hogy az Antall József idején szövetségbe kovácsolt visegrádi országok elévülhetetlen érdemeket szeretek Németország és Európa egységének megteremtésében.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hozzátette: a magyarok a berlini fal ledöntéséhez és a német egység helyreállításához adott hozzájárulásukkal már bizonyították, hogy nem szűkkeblűek, hiszen amikor a britek, a franciák, az amerikaiak és az oroszok gyanakodva tekintettek a német egységre, Magyarország a többi visegrádi országgal együtt kiállt a németek mellett.

Ezt nem felejtették el Németországban, és "ma is tudják, hogy nem Európa ellen vagyunk, amikor megfogalmazzuk sokszor sajátos véleményünket, hanem más módon tartjuk életképesnek az Európai Uniót".

Remélhetőleg felismerik majd, hogy "nekünk van igazunk, és belátják, hogy ha hosszú távon akarunk Európát, akkor az a járható út, amelyet a visegrádi országok kijelöltek" - mondta a Fidesz parlamenti képviselője.Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke aláhúzta: a németek értékelik az újraegyesítésben betöltött magyar szerepet, és meg is emlékeznek róla, de "azt is látni kell, hogy van számtalan olyan politikai vitánk, ahol meg nem értés, egyet nem értés, és időnként intolerancia" is előfordul.

Azonban mindez nem a német kormányra, hanem a közvélemény alakítói és a politikai elit egy részére jellemző - mondta Gulyás Gergely.

A fideszes politikus hozzátette: a viták ellenére egész biztos, Magyarországnak és visegrádi országoknak Európában hosszútávon Németország marad a legfontosabb partnere, és a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) révén Németország "meghatározó vezető szerepbe" kerül az Európai Unióban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 17:03
Címkék: Hans Süssmuth, Adalbert Alapítvány, Axel Klausmeier, Berlini Fal Alapítvány, Hans Joachim Albrecht, Rita Süssmuth,
Kommentek
Szent Piroska-emlékérme kibocsátással indul az MNB idei emlékérme-programja
Piroska napján az MNB 50 ezer forint névértékű arany emlékérmét és annak 2 ezer forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére - közölte a bank pénteken az MTI-vel.

Az emlékpénzeket Király Fanni ötvösművész tervezte.

Az érmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő - figyelmeztet a bank.

A pénteken megjelenő pénzérmékkel a jegybank a magyar nemzeti történelem egyik kiemelkedő, bár kevésbé ismert szentje előtt tiszteleg. Az arany és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el. Az érmék motívumválasztásukkal hiteles képet adnak Árpád-házi Szent Piroskáról, életművét komplexen mutatják be - olvasható az összegzésben.

Az előoldal központi motívumaként a Szent Piroska (1088-1134) által alapított konstantinápolyi Pantokrátor-kolostor jelenik meg, amelynek építési munkálatait férje fejezte be. A kolostor a császári család temetkező
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 12:22
Imádság
Imádság,

melyben a keresztyén ember azért esedezik, hogy Isten adjon neki erőt a bűn ellen

Óh mindentudó és mindenre elégséges Isten! Teljes szívemből kívánnék és szeretnék tökéletesen járni utaidban, kívánnám és szeretném akaratodat mindenben teljesíteni és életemet mindenben szentséges törvényed szerint rendezni. De, óh a siralmas romlottság, a nagy lelki erőtlenség milyen sokszor megmutatkozik bennem! Milyen sokszor férkőznek be szívembe a bűnös és hiábavaló gondolatok, gerjednek fel a vétkes indulatok és kívánságok, szaladnak ki számon a bűnös és meggondolatlan beszédek, sőt hányszor vetemedem meggondolatlanságból bűnös és nem illő cselekedetekre is.
Óh Istenem, milyen nehéz ez nekem ! De magamtól és a magam errejével semmit sem segíthetek magamon, akárhogy elszánom magamat, akárhogy vigyázok, minden vigyázásom és igyekezetem hiábavaló önmagában. Hozzád folyamodom és esedezem ezért: adj nekem erőt a bűn ellen, adj kegyelmet, hogy ne csak a nagyoktól, hanem azoktól is,
kalmanpiroska, 2019. január 16. szerda, 14:04
Szigorú biztonsági intézkedésekkel készül Putyin látogatására Belgrád
adományozott a templom felépítésére, Vlagyimir Putyin elnökként eddig kétszer látogatta meg.

Nemcsak a belgrádi templom kötődik azonban az orosz elnökhöz. A vajdasági Banstolban épül Szerbia első olyan temploma, amely kinézetében minden szempontból az orosz templomokhoz hasonlít. A Mária Magdolna nevét viselő templomot a köznyelv csak Putyinkának hívja, a település lakói pedig arra számítanak, hogy az orosz elnök a szerbiai látogatása során hozzájuk is bekukkant, hogy megtekintse.

Az orosz elnök tiszteletére emelt épületek között nem ez lesz az első. Vlagyimir Putyin Szerbiában nagy tiszteletnek örvend, Belgrádban viaszfigurát is kapott, több kocsmát is róla neveztek el, és még egy szerb szilvapálinka is a nevét viseli.

A szerbeket és az oroszokat vallási és kulturális gyökerek kötik egymáshoz, és ez annyira mélyen beágyazódott a szerbekbe, hogy a többségük úgy véli, Oroszország Szerbia legnagyobb kereskedelmi és gazdasági partnere, illetve úgy gondolják, hogy a legtöbb befektetés is
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 13:42
Jáki templom
A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője, mely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet.

Stílusjegyei alapján 1220 körül alapíthatták, és 1256-ban szentelték fel, Szent György tiszteletére. Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle szabálytalanságok. Történelme viharos: tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés 1896 és 1904 közt zajlott, Schulek Frigyes tervei alapján.

Leghíresebb része a befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejárat, melyet normann motívumok díszítenek, fölötte a timpanonban Jézus látható
pacsakute, 2019. január 16. szerda, 00:21
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Liu Shaolin megszerezte első összetett bajnoki címét
Jelisztratov előre tört, de vele tartott mindkét magyar, a részhajrában Liu Shaoang harmadik lett a két szökevény, az olasz Yuri Confortola és az izraeli Vladislav Bykanov mögött. Jelisztratov ezután sem igazán erőlködött, így a Liu fivérek kontrollálták a futamot, s a nekik tökéletesen megfelelő harmadik és negyedik pozícióban értek célba.

A nők 3000 méteres szuperdöntőjét a hazai közönség nagy örömére az olimpiai bajnok Suzanne Schulting nyerte, ezzel bebiztosította összetett bajnoki címét. Tiszteletére a The Art Company Susanna című száma szólt a hangfalakból. Mögötte az orosz Szofija Proszvirnováé lett az ezüstérem, míg harmadikként a világ- és Európa-bajnok brit Elise Christie zárt. Jászapáti Petra kilencedik, Bácskai Sára Luca 12., míg a mindössze 16 éves és mindhárom távon a selejtezőben kiesett Somogyi Barbara a 32. helyen végzett.

Eredmények:

férfi összetett, Európa-bajnok:

------------------------------- Liu Shaolin Sándor 84 pont2. Liu Shaoang 713. Szemjon Jelisztratov
velemenyezd, 2019. január 13. vasárnap, 17:49
Bizalom
már, hogy megszülettem,
s ha csak a bosszút hizlalja a hála
híveimben,
s ha rágalom kerít be,-
akkor se mondom, hogy nem érdemes!

Akkor se mondom, hogy nem érdemes
hinni az emberben, akkor se mondom,
hogy megélek magam is, néptelen
magányban, mert irgalmatlan az élet.

De csöndes szóval, eltűnődve mondom:
bizalmam sarkig kitárult kapu,
nem verhet rá lakatot a gyanú;

ki-be jár rajta bárki szabadon.
Egy besurrant csaló tiszteletére
nem állítok őrséget tíz igaznak!

Kit tegnap itt a gyöngeség bemocskolt,
megtisztálkodva ma betérhet újból;
ki kétélű késsel jött ide ma,
köszönthet holnap tiszta öleléssel!

Nem, nem a langy irgalmat hirdetem.
Nem hirdetek bocsánatot a rossznak,
kegyelmet a hazugnak,
nem tudok
mentséget a könnyes képmutatásra,
s az öngyilkos szenvelgést gyűlölöm,
akár a nyers önzés orvtámadását.

De hirdetem, hogy bűneink
koszegimarika, 2019. január 12. szombat, 11:43
Intés Mária Tiszteletére
Te, kit a világ szirtjei közt szélvészek hánynak-vetnek, ha ki akarod kerülni a hajótörést, ne vedd le szemedet a Tenger Csillagáról. Ha a kísértések viharai elszabadulnak, ha a szenvedések sziklatömegként nehezednek gyönge vállaidra, tekints a csillagra, sóhajts Mária felé!

Ha a kevélység, nagyravágyás, rosszakarat, féltékenység, irigység hullámai elborítással fenyegetik lelkedet, tekints a csillagra, könyörögj Máriához! Ha a harag, fösvénység, érzékiség megingatják gyenge sajkádat, keresd szemeddel Máriát! Ha bűneid iszonyatossága és lelkiismereted nyugtalansága és a rettegés Isten ítéletétől a kétségbeesés örvényei felé sodor, tapadj szíveddel Máriához!

Veszélyeid, kétségeid, szorongattatásaid között gondolj Máriára, fohászkodj Máriához! Az ő neve legyen szívedben és ajkadon, s hogy kiérdemelhesd közbenjárását, ne veszítsd el szemed elől erényeinek példáját.

Míg őt követed, nem tévedhetsz el, míg hozzá folyamodol nem maradsz remény nélkül, míg reá gondolsz,
suzymama, 2019. január 07. hétfő, 09:06
KKM-államtitkár: a kereszténységet elvető nemzet pusztulásra van ítélve
Sztáray Péter hozzátette, a magyarok számára a kereszténység a teológiai hagyományok mellett egy társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az ember méltóságát, a családot, a nemzetet, az állam és az egyházak helyzetét.

"Néppárti kormányunk van, mely kereszténydemokrata szellemiségben kormányoz (...) felépítettük egy 21. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, féken tartja az antiszemitizmust, megvédi keresztény kultúránkat, esélyt ad nemzetünk fennmaradására és gyarapodására" - jelentette ki az államtitkár.

Sztáray Péter leszögezte, a magyarok ma úgy képzelik el Magyarországot és Európát, hogy az elismeri a kereszténység fontosságát, alapja a család; Európát pedig a nemzetek Európájaként értelmezik, amely nem kirekesztő, de ragaszkodik értékeihez.

Az államtitkár úgy vélte, a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 19:24
Képek, videók
A Jézuska tiszteletére.jp
chillik
2016. július 06. szerda, 06:35
Szűz Mária Tiszteletére
cipello
2015. augusztus 15. szombat, 15:58
ünneplők tiszteletére,Ot
lovaszmarika
2015. július 20. hétfő, 17:27
A Jézuska tiszteletére.jp
vorosrozsa66
2009. december 24. csütörtök, 23:52
Édesanyák tiszteletére 19
irmus
2009. május 02. szombat, 15:18
az erdő tiszteletére
jbal
2007. augusztus 15. szerda, 10:03
Árpád tiszteletére
magdimama
2007. július 25. szerda, 09:07
hansag_kiraly_to_nagy. jpg
mircsimarcsi
2018. július 23. hétfő, 22:03
Hans Zatzka
eva6
2018. június 08. péntek, 12:46
Hansen_Espel_Egin.jpg
piktorka2
2016. szeptember 09. péntek, 20:33
Didi és Hans külső fészke
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 13:36
Didi és Hans fiókái 2015
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 13:36
Didi és Hans fiókái 4-en
margoboszi
2015. november 24. kedd, 10:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.