Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 17:59 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lángos
Burgonyás lángos 1.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, kevés tej, 1 mokkáskanál cukor, olaj a sütéshez.

A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen meglangyosítjuk, simára keverjük benne a cukrot és az élesztőt. Ha a burgonya kihűlt;beleszórjuk a lisztet és a többi nyersanyagot, majd az élesztős tejet is hozzáöntve összegyúrjuk. Közepesen kemény tésztát készítünk belőle, lisztezett deszkán félujjnyi
vastagra kinyújtjuk, és kis darabokra szaggatjuk. Tetejüket liszttel meghintjük, és letakarva, langyos helyen, egy órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt, kézzel kissé széthúzogatott lángosokat bő forró olajban pirosra sütjük.

Burgonyás lángos 2.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl langyos víz, 1-2 evőkanál olaj, só
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk, melegen áttörjük, hagyjuk langyosra kihűlni. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, elmorzsoljuk az élesztővel, hozzáöntjük a vizet, olajat, megsózzuk, és ha van dagasztógépünk, percek alatt nem túl lágy tésztává dagasztjuk. Tetejét megszórjuk liszttel, és tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára olajozott evőkanállal kiszaggatjuk,megszórjuk liszttel, és letakarva még félórát pihentetjük. Bő, forró olajban kisütjük,panírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla. Kínálhatjuk tejföllel,
zúzott fokhagymával vagy csak simán, sózva.

Burgonyás lángos - másképp

Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya, 3-4 evőkanál finomliszt, 1 db egész tojás, 1 púpozott teáskanál só, bő olaj a sütéshez, a tálaláshoz 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma.

A burgonyát nyersen meghámozom, majd megmosom, és szárazra törülöm. Az almareszelő durva fokán lereszelem, és a levét gyengén kinyomom. Ezután összedolgozom a liszttel, a tojással és a sóval. Kétujjnyi olajat forrósítok, amelybe kanalanként beleteszem a krumpli-masszát, és mindkét oldalát pirosra sütöm. Hagyom jól lecsurogni róla a felesleges olajat.Fokhagymával ízesített tejfölbe mártogatva a legfinomabb.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Burgonyás lángos másképpen

Hozzávalók: 4 evőkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-15 dkg finomliszt,2dl tejföl,1 csapott teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi szerecsendió-reszelék.
Elkészítése: A tojást a tejjel habosra verjük. Megfűszerezzük, belekeverjük a burgonyapelyhet, és 10 percig hagyjuk állni. Ez után újból összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskasűrűségű legyen. Ötpercnyi pihentetés után ismét átkeverjük,
majd olajos kézzel féltenyérnyi nagyságú, egy centi vastag darabokra szaggatjuk.
Egyenként beletesszük a 180 fokra felhevített olajba, és 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, illetve mindkét oldalát papírtörülközővel leitatjuk. Megsózott tejföllel tesszük az asztalra. Igen olcsó, ám nagyon finom és egyszerű vacsora, vagy pedig nagy társaságnak folyamatosan sütve kitűnő sör- vagy borkorcsolya.
Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó és kiadós.

Cukkínis lángos

Hozzávalók 4 személy részére: 1/2 kg cukkíni, 1/2 kg liszt, 5 dkg élesztő, só, cukor.Az élesztőt langyos vízben megfuttatjuk a liszttel és egy csipet cukorral. A megtisztított cukkínit feldaraboljuk és passzírozzuk, majd a liszttel, sóval összekeverve nem túl lágy tésztát dagasztunk. A tésztát megkelesztjük, majd meglisztezett deszkán kinyújtjuk.
Darabokra vágjuk, és pihentetjük, míg duplájára nő. Zsírban vagy sütőben, lassú tűzön világosra sütjük.

Currys lángos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 teáskanál só, ugyanennyi curry, mokkáskanálnyi őrölt fehér bors, 2 dl víz, 2 evőkanál olaj + olaj a sütéshez
A lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket összekeverjük a vízzel, az olajjal, és sima
tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy-egy tésztadarabot kissé széthúzunk, majd bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Egyszerű lángos 1.

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 tojássárga, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.
Elkészítése: Fél dl langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt és belekeverjük a cukrot.
Beleöntjük egy nagy bögrébe. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg az élesztő "felfut" a bögre tetejére. Az áttört, főtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel, és annyi meglangyosított tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk (ez kis konyhai robotgép keverőjével percek alatt lehetséges), és egy cipót formálva belőle, tetejét liszttel meghintjük. Nagy tálba rakjuk, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely
szélén) duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tenyérnyi darabokat szakítva ki belőle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított olajban 2-3 perc alatt szép barnáspirosra sütjük. A lángosokat tálcára állítjuk, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson róluk. Zúzott fokhagymával, tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.

Egyszerű lángos 2.

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg finomliszt, 2 dl víz, 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só, bő olaj a sütéshez.
A tejet langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot.
Bögrében, letakarva, 10 percig pihentetjük. Nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleöntjük a felfutott élesztőt és az ugyancsak meglangyosított vizet. Addig dagasztjuk, amíg a tészta apró hólyagokat vet. (Lágynak kell lennie.) A tetejét
belisztezzük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Olajos kézzel széthúzogatjuk, széleit több helyen bevágjuk, hogy formáját megtartsa, és bő, forró olajban mindkét oldalát szép pirosra megsütjük. Papírtörülközőre tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívja és forrón, fokhagymával bedörzsölve azonnal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.

Erdélyi lángos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 kicsi padlizsán, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors bőven, olaj a sütéshez
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg
tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és
duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk,letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított 3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt
saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges, belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott
paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva a
nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Erdélyi padlizsános lángos

Hozzávalók: 1 kicsi padlizsán, 40 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga,1-1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors bőven, olaj a sütéshez
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a jelzéstől
számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg
tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és
duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk,letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított 3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges, belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángos-tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva, a
nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Élesztős krumpli-lángos

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 1 db egész tojás, kb. másfél dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.
Az élesztőt szétmorzsolom, és fél dl langyos tejbe belekeverem. Langyos helyen hagyom felfutni. Kevés langyos tejjel összedolgozom a főtt, áttört, még langyos burgonyát, a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a sót és a tojást. Közepesen kemény tésztát kell, hogy
kapjak, amibe végül beledolgozom az olajat is. Ezután félujjnyi vastagra kinyújtom és egy nagyméretű fánkszaggatóval (vagy vékony üvegből készült bő szájú pohárral) kiszaggatom.
Langyos helyen pihentetem egy órán keresztül és sok, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetve tálalom. Aki szereti, még forrón szórja meg reszelt sajttal, vagy kenje meg fokhagymával ízesített tejföllel.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Foszlós lángos

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 1 dl aludttej (kefir, esetleg joghurt), fél dl tej, fél dkg élesztő, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, kevés pecsenyezsír.
Elkészítése: A meglangyosított tejben simára keverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd a bögrében felfuttatjuk. Ha már feljött a tetejére, akkor a liszttel, az aludttejjel, a sóval és a szétzúzott fokhagymával jól összedolgozzuk. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra
kinyújtjuk. Az egész felületét vékonyan megkenjük pecsenyezsírral, szorosan felcsavarjuk,mint a rétest szokás, majd 30 percig pihentetjük. Ezután újból kinyújtjuk, de már fél centi vastagra. Fánkszúróval vagy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel
széthúzogatjuk, és a 180 fokra felforrósított olajban szép aranysárgára sütjük (2-3 perc).
A fölösleges olajat leitatjuk, és melegen tálaljuk. Nagyon egyszerűen készíthető, olcsó vendégváró.

Gombás krumplilángos

Hozzávalók: 750 g burgonya,150 g friss gomba,40g zsír, 150 g darás liszt, 1 zsemle, 1 tojás, 40 g hagyma, só, törött bors.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük. A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, belekeverjük a megtisztított, összeaprított gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Az áttört burgonyához hozzáadjuk a megpárolt
gombát, a tojást, vízben megáztatott és kifacsart zsemlét, a lisztet, megborsozzuk, és jól összegyúrjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán a tésztából kis lángosokat nyújtunk, és mindkét felükön ropogósra sütjük.

Gombával töltött krumplilángos

Hozzávalók: 750 g burgonya, 200 g féldarás liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A töltelékhez: 400 g friss gomba, 40 g zsír, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 40 g hagyma, só,őrölt köménymag, törött bors.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük vagy megreszeljük. Megsózzuk, és a liszttel együtt sima tésztát gyúrunk belőle. A szokásos módon kis lángosokká nyújtjuk,majd a forró tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét felüket megsütjük.
Megtöltjük a gombás töltelékkel, összegöngyöljük, a tetejüket megzsírozzuk, és melegen,fejes salátával tálaljuk.
Töltelék: A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és összeaprított gombát, megsózzuk, törött borssal meg
köménymaggal ízesítjük, és addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Végül meghintjük zsemlemorzsával, és még egy kis ideig pároljuk.

Hagymás juhtúróval töltött krumplilángos

A krumplilángost a "KRUMPLILÁNGOS PÁROLT KÁPOSZTÁVAL" című recept szerint készítjük el.
A töltelékhez: 300 g juhtúró, 2 evőkanál sűrű tejföl, metélőhagyma, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A megsült lángosokat megkenjük az elkészített juhtúrós töltelékkel, összegöngyöljük,a tetejüket megzsírozzuk, és aludttejjel tálaljuk.
Töltelék: A juhtúrót, a tejfölt és az apróra vágott metélőhagymát megsózzuk, és jól kikeverjük.

Hagymás krumplilángos 1.

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 35 dkg finomliszt, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojássárga, 1 dkg élesztő, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.
A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd áttöröm.
Gyúrótáblán a meleg burgonya közepébe mélyedést vájok, amibe beleöntöm a kimért lisztet, a szétmorzsolt élesztőt, a meghámozott és nagyon finomra aprított vöröshagymát,a zúzott fokhagymát, a sót és a tojássárgákat. Egy-két evőkanál langyos vízzel közepesen kemény tésztát gyúrok, amit egy cipóba formázva pihentetek fél órán keresztül. Ezután
lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
A lángosokat kissé széthúzogatom, és még fél óráig hagyom pihenni, ezután pedig bő, forró olajban mindkét oldalán megsütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem és kevés tejföllel bekenve, rakom tányérra.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Hagymás krumplilángos 2.

Hozzávalók: 40 dkg főtt, áttört burgonya, 35 dkg finomliszt, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 1 mokkáskanál só.
Elkészítése: A meglangyosított tejben elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a főtt, áttört és még meleg burgonyával, a liszttel, a tojásokkal, a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, valamint a szétzúzott
fokhagymával és a sóval. A tésztát jól kidolgozzuk, majd egy cipóba formálva 30 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. Kissé széthúzogatjuk, majd a
180 fokra felforrósított olajban 4-5 perc alatt szép pirosra sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy az a fölösleges olajat felszívja. Egyszerűen készíthető, jóízű vacsora vagy vendégváró.

Hetes lángos

Hozzávalók kb. 30db-hoz: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 6 dl kefír, 3 tojás, 1 kiskanál só, olaj a sütéshez.
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a többi anyaggal összedolgozzuk. Nagy tálba rakjuk, folpackkal letakarjuk, hűtőbe tesszük. Amikor sütni akarjuk, egy adagot kiveszünk belőle, tenyérnyi lángosokat formálunk belőle, és bő olajban sütjük.
Nevét onnan kapta, hogy hűtőben egy hétig is eláll, s frissen mindig annyit sütünk belőle, amennyit épp szeretnénk

Hidegen kelesztett lángos

Hozzávalók: 50 kg liszt, 2 dl tejföl vagy kefir, 3 dkg élesztő kevés langyos víz, 1 tojás, 1 kk. cukor, 1 kk. só, 1 ek. olaj
A hozzávalókat jól összekeverjük, kidagasztjuk. Kiolajozott nejlonzacskóba tesszük, és nagy tálcán a hűtőszekrény alsó polcára rakjuk. Négy-öt óra múlva lángosokat szaggatunk belőle, és forró olajban kisütjük. A tészta egy hétig felhasználható, ezért érdemes nagyobb adagot készíteni, és mindig csak annyit veszünk el belőle, amennyire szükségünk van.

Hideg lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl kefir, 2 tojás, 2 dkg élesztő, só, bors
Összedolgozni a hozzávalókat, mint egyébként, aztán egy napig a hűtőben kell tárolni. Több napig is eláll, bármikor kevés is süthető belőle.
shr, 2016. november 14. hétfő, 07:04
Címkék: burgonyát héjában, burgonya kihűlt, többi nyersanyagot, élesztős tejet, órán keresztül, átszitált lisztet,
Kommentek
élesztős burgonyás lángos !
Frank J . könyvéből !

25 dkg finomliszt
25 dkg főtt áttört burgonya
1 egész tojás
1.5 dl tej
2 dkg élesztő
1 ek. olaj
1 tk. só
alngyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd mindent egybe keverek össze. alaposan kidolzom , félujjnyi vastagra kinyújtom , fánk szaggatóval kiszaggatom .
langyos helyen hagyom állni fél órát, majd kissé széthúzogatva olajban kisütöm .
ibolya58, 2017. június 10. szombat, 09:54
Heti menü ajánlat - 2015. november 23 - 29.
Heti menü ajánlat - 2015. november 23 - 29.

Hétfő:

Előétel: Falusi káposztaleves
Főétel: Almás-burgonyás rakott csirkemell
Desszert: Habos ischler
Vegetáriánus ajánlat: Avokádós-mozzarellás saláta

Kedd:

Előétel: Savanyú májleves
Főétel: Burgonyagombóc szalonnás káposztával
Desszert: Hájas kráfli
Vegetáriánus ajánlat: Piacos lángos

Szerda:

Előétel: Tejes zöldborsóleves
Főétel: Csirkés-tejfölös tésztasaláta
Desszert: Banános-répás muffin
Vegetáriánus ajánlat: Bazalikomos-parmezános tésztasaláta

Csütörtök:

Előétel: Hagymaleves húsgombóccal
Főétel: Bácskai rizseshús
Desszert: Almakompót
Vegetáriánus ajánlat: Borsós-gombás rizottó

Péntek:

Előétel: Tárkonyos karfiolleves
Főétel: Krumplis rakott fasírt
Desszert: Bögrés csokis kocka
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos-ricottás lasagne

Szombat:

Reggeli: Májas-húsos
taltos1, 2015. november 22. vasárnap, 22:50
A Lángos
Strandon vagy piacon kihagyhatatlan, de néha otthon is érdemes lángost készíteni! Kefires, joghurtos, burgonyás, káposztás változatban is nagyon finom, akár magában, akár tejföllel, sajttal, fokhagymával. !

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só; olaj a sütéshez.

Lángos tészta készítése:

1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej. Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojás sárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett
lenke1964, 2015. október 04. vasárnap, 18:59
x
a máj megnyomkodásakor már nem jön belőle véres lé , akkor az edényt a tűzről lehúzva, s lefedve, már megpuhul magától is. A paprikát, borsot, majoránnát elég a végén hozzáadni. A sózás pedig egészen a tálalásig ráér, különben meg-keményszik a máj.
Tanácsok: Hasábra vágott főt burgonya illik hozzá,sok savanyúsággal.
Hatalmas jó étvágyat hozzá!
#850
2010. február 20. 09:12
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

Burgonyás lángos. (ahogy én csinálom)
60dkg burgonya
50dkg liszt
3dkg élesztő
3,5dllangyos víz
1-2 evőkanál olaj

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk,melegen áttörjük,hagyjuk langyosra kihűlni.hozzáadjuk az átszitált lisztet,rá morzsoljuk az élesztőt,
hozzáöntjük a vizet,olajat,megsózzuk,és ha van
dagasztógépünk,percek alatt nem túl lágy tésztává
dagasztjuk.Tetejét megszórjuk lisztel,és tiszta konyharuhával letakarjuk,meleg helyen
nagyuska, 2014. június 13. péntek, 17:21
Burgonyás lángos fokhagymásan
Hozzávalók:

2 dl tej
olaj
1 dkg cukor
kevés víz
1,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
ízlés szerint só
ízlés szerint fokhagyma
25 dkg áttört, főtt burgonya
ízlés szerint tejföl
ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, meleg helyen tartjuk. 1 dl langyos tejben 1 kanálka
cukrot, az élesztőt és kevés lisztet elkeverünk, kovászt készítünk, és hagyjuk,
hogy az élesztő feljöjjön.

A liszthez hozzárakjuk a sót és a burgonyát, kicsit összedolgozzuk. Ezután
hozzáöntjük a kovászt és annyi tejet, hogy puha tésztát kapjunk.
Összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

A lángos formázásakor kis cipókat tépünk a tésztából, és laposra húzzuk
gyors mozdulatokkal. Vizes kézzel dolgozzunk, mert ragad.

Bő, forró olajban kisütjük.
Fokhagymával, tejföllel és sajttal kínáljuk.
tripike, 2014. május 27. kedd, 13:53
Burgonyás lángos sütőben
Hozzávalók:

Tészta

20dkg burgonya

50dkg liszt
2db tojás
1 csomag szárított élesztő
meleg víz
4 dkg Vénusz sütőmargarin

Szósz

1 nagy pohár tejföl
őrölt bors

4 gerezd fokhagyma
fél dl olívaolaj

Elkészítés:

A burgonyát feldarabolva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, forrón összetörjük, és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, az élesztőt, sót, és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk olvasztott Vénusz sütőmargarinnal, hólyagosra dagasztjuk, és duplájára kelesztjük. Közben a szószhoz a tejfölt sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, olívaolajjal elkeverjük. A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkán, 8 egyforma részre vágjuk, kigömbölygetjük, és 20cm-es korongokra nyújtjuk. Ha újból megkelt,
groszmadel, 2014. február 05. szerda, 17:28
a nyár legfinomabb lángosa
kelni meleg helyen a duplájára (kb. 45-60 perc).
Ezután olajos kézzel formázz kis gömböket a tésztából, helyezd őket egymás mellé lisztezett felületen, megint takard le, és hagyd 20 percig még egyszer megkelni.
Egy nagy edénybe önts bőségesen olajat, forrósítsd fel, majd a gombócokat olajos kézzel húzd szét lángos formájúra. Süsd ropogósra mindkét oldalukat. Csöpögtesd le a felesleges olajat a lángosokról papírtörölközőn, és kínáld forrón fokhagymával, sajttal, tejföllel, sóval.

Burgonyás lángos

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg főtt, még meleg áttört burgonya
1 egész tojás
1,5-2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
olaj a sütéshez

Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
Az áttört burgonyához keverj egy kevés meleg tejet, szitáld rá a lisztetet és a sót, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Dagaszd össze robotgéppel, miközben még apránként öntöd
drciccancs, 2013. június 12. szerda, 19:46
Képek, videók
burgonyás lángos....
szupermami
2011. február 28. hétfő, 15:24
Burgonyás lángos1.JPG
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:11
Burgonyás lángos.JPG
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:11
Burgonyás lángos sajttal.
maryenne
2009. március 28. szombat, 11:50
Burgonyás lángos.
maryenne
2009. március 28. szombat, 11:49
burgonyatál készen
ibolya58
2009. szeptember 19. szombat, 19:14
burgonyatál sütés előtt
ibolya58
2009. szeptember 19. szombat, 19:13
Burgonya ABC.jpg
pacsakute
2019. január 23. szerda, 19:33
Petrezselymes burgonya
irmus
2018. július 11. szerda, 06:59
Fűszeres burgonya
irmus
2018. március 06. kedd, 16:21
Lila burgonya.jpg
pacsakute
2018. február 04. vasárnap, 18:49
Hagymás szelet - Burgonya
irmus
2018. január 12. péntek, 08:52
rántott burgonya 001.JPG
katalinkohut
2017. május 14. vasárnap, 09:10
Csirkemell burgonyával, b
irmus
2017. március 22. szerda, 07:48
Burgonya termesztés.jpg
margoboszi
2016. december 06. kedd, 18:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.