Belépés
2020. január 22. szerda | 4. hét | 22. nap | 15:01 | Vince, Artúr
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mák gyógyító hatásairólKi ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani. Tudományos kutatások igazolták a mák egészségre gyakorolt számos pozitív hatását. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el ma is a magyar étkezési kultúrában, mégis valószínűleg kevesen ismerik áldásos gyógyhatásait.

Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani. Tudományos kutatások igazolták a mák egészségre gyakorolt számos pozitív hatását. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el ma is a magyar étkezési kultúrában, mégis valószínűleg kevesen ismerik áldásos gyógyhatásait.

Mit kell tudnunk a mákról?
Őshazája feltehetően Közép-Ázsia. Nálunk egynyári növény, mediterrán országokban évelő.
Vallási szertartásaikban a sumérok már Kr.e. 3000 körül használták a mákféléket.
Olaját, magját a táplálkozásban hasznosítjuk, de a mák az Ópium forrása is.
A mákgubó hatóanyagainak laboratóriumi elemzése és az eredmények rögzítése egy magyar kutató Kabay János gyógyszerész nevéhez fűződik:

A mákból nyerik a Morfint, a Kodeint melyek fájdalomcsillapítók, számos gyógyszer készül még belőle.

Már a középkorban alkalmazták fájdalomcsillapító, érzéstelenítőként. A görögök, rómaiak mézzel keverve fogyasztották.

Sok országban szigorúan szabályozzák termesztését. (Magyarországon pl. nem lehet fehér virágút, csak a lilás virágút termeszteni.)

Az érett magja kivételével, semmilyen részét nem engedélyezik fogyasztásra.

Tehát, amit nekünk szabad: az érett magot fogyasztani.

Erre viszont igen sokféle lehetőségünk van.

A mák olajának rendszeres fogyasztásával csökken, a vér összes lipid szintje, kedvezően szabályozza a koleszterin szintet.

A mákolaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást.
A latin nevében szereplő "somniferum" szó "álmot hozó"-t jelent.

A bőrünk pedig az olajától táplált és puha lesz.

A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jelentős béltisztító hatása van: A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el a az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. A bélrendszer karbantartásában, mint takarító vesz részt. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők. Azt is tudnunk kell, hogy nem azonnal, fejti ki gyógyító hatását, de hosszabb távon (2-3 hónap) elteltével érezhetjük, hogy valami történt.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a betegség súlyosságától függően) kétnaponként. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni.

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára.
Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak. Olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba való beépüléséért.
A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
Tanácsos tehát: hetente 3-szor fogyasztani mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazni a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe!

A mák nagyon egészséges. Nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas, de tartalmaz folsavat is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
Forrás : Link
pacsakute, 2019. október 16. szerda, 23:24
Címkék: Kabay János, fiatalság forrását, fiatalos erőnlétét, magyar étkezési, táplálkozásban hasznosítjuk, mákgubó hatóanyagainak,
Kommentek
Tájak és fűszerek - Tiszántúli barangolás
-ben , a közigazgatósági egyesítés után Büdszentmihály lett a
helység neve . A ma is használatos Tiszavasvári elnevezést Vasvári Pál
író , történész , politikus után kapta a város 1952 - ben .
A helyi látnivalók közé tartozik a Fehér - szik , amely védett természeti terület ,
és számos vízimadár élőhelye .Tiszavasváriban járva érdemes megtekinteni
a Vasvári Pál múzeumot és a Dessewffy - kastélyt is .
Tiszavasváriban működött az Alkaloida Vegyészeti Gyár , amelyet Kabay
János gyógyszerész alapított 1927 - ben , zöld máktokból történő morfin
gyártására . A gyár volt a fő felvásárlója a környéken ipari és étkezési
célokra termesztett máknak . Néhány éve a gyár bezárt , így a régióban
termesztett mákot jelenleg Borsod - Abaúj - Zemplén megyében dolgozzák fel .

********** Bédné Marika : 2018 . 01 .19 . 04 : 39 **********

********** Lejegyeztem : Családi - Recept - Magazinból
bedmarika47, 2018. január 19. péntek, 04:46
Hungarikum
kamillavirágzat
20. Kürtőskalács
21. Piros Arany és Erős Pista
22. Törley Pezsgő
23. Egri Bikavér
24. Magyar pásztor- és vadászkutyafajták

b) Egészség és életmód

25. Béres Csepp és Béres Csepp Extra
26. ILCSI Szépítő Füvek natúrkozmetikai termékek
27. Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer
28. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat
29. Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve

c) Épített környezet

30. Torockó épített öröksége

d) Ipari és műszaki megoldások

31. KÜRT Adatmentés
32. Zsolnay porcelán és kerámia
33. Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában

e) Kulturális örökség

35. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
36. Mohácsi
kirscha, 2017. augusztus 16. szerda, 23:17
Ady Endre élete (1877-1919) költő, újságíró
a.
Apai nagyanyja:
Viski Julianna Apai nagyanyai dédapja:
Viski Dániel
nyárszói lelkész
Apai nagyanyai dédanyja:
Szabó Anna
Anyja:
tiszaeszlári Pásztor Mária
(Szatmár, 1858. júl. 4.-
Budapest, 1937. nov. 28.) Anyai nagyapja:
Pásztor Dániel
református lelkész, eredetileg ref.,
majd áttért a r. k. hitre Anyai nagyapai dédapja:
Pásztor József
református lelkész
Anyai nagyapai dédanyja:
Kolozsvári Borbála
Anyai nagyanyja:
Kabay Rozália Anyai nagyanyai dédapja:
Kabay Gábor
vagyonos falusi birtokos Érmindszenten, ref.
Anyai nagyanyai dédanyja:
Simay Zsuzsanna

Jegyzetek
Az egykori ötszázforintos bankjegy Ady arcképével
Ugrás ehhez: a b Ady szülőhelyét gyakran tévesen
charlotteani, 2016. június 28. kedd, 04:08
GÉMkapcsok és műpárok a debreceni Modemben
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere felidézte, hogy az idén 10 éves Modem első kiállítását is a helyi műgyűjtő Antal Péter gyűjteményéből nyitották meg.

Az Antal-Lusztig gyűjtemény egy-egy válogatása azóta is szinte folyamatosan jelen van a Modem-ben, s a gyűjtővel kötött újabb megállapodás eredményeként az elkövetkező években is újabb és újabb alkotásokat ismerhet meg a közönség a nemzetközi hírű gyűjteményből - tette hozzá.

Papp László kiemelte: a mostani "gémkapocs-kiállítás" fontos tárlat a megújult Modemben, kapocs a múlt és a jelen között.

A szombaton megnyitott kiállításon ugyanis nemcsak az Antal-Lusztig gyűjtemény már ismert darabjai szerepelnek, hanem számos vendégmű is.

A kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin művészettörténész képzőművészeket, költőket és írókat kért fel, hogy válasszák ki a gyűjtemény egy-egy darabját, és azt "gémkapcsozzák meg" egy régebben, vagy újabban készült művükkel.

A "gémkapcsozás" eredményeképpen műpárok születtek: a kiválasztott
velemenyezd, 2016. június 04. szombat, 17:22
A mák
hatásai nem csak a gyógyítás során kamatoztathatók, hanem mámort keltő, hedonista célokra is használhatók. 2006. január 1-től a fehérvirágú mák drognak minősül.

A zöld termés - mákgubó - felvágása révén képződő, megszilárduló ,,tejnedv" a természetes ópium, mely 25-féle alkaloidot tartalmaz. A mákgubóban található egyik legértékesebb hatóanyagot, a morfiumot 1805-ben különítették el, azóta is a fájdalom érzetének csökkentésére alkalmazzák. A morfium előállítását a magyar Kabay János találmánya forradalmasította az 1920-as években. Ő egy olyan eljárást dolgozott ki, amelynek köszönhetően nemcsak a zöld mákgubóból, hanem a csépelt mákszalmából is jó hatásfokkal lehet hatóanyagot kivonni. A legnagyobb máktermelő országok: India és Törökország.

Szlovákiában egyszer egy temetőnyi sírt kellett exhumálni. A feltárók legnagyobb megrökönyödésére az elhunytak csontjai teljesen épek voltak. A kutatók nyomába eredtek ennek a rejtélynek. Végül kiderítették, hogy a helybéliek
lovaszmarika, 2016. április 24. vasárnap, 12:20
Új értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár
Az FM közleménye szerint bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve.

A Magyar Értéktárba került a több mint 130 éves múltra visszatekintő Törley pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr, a kézzel szedett, nagy pehelytartalmú libatoll, valamint a magyar cimbalom és a Magyar Örökség Díjat őrző Békés-tarhosi Énekiskola.

Kiemelték: új tétel még a Magyar Értéktárban a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra, Szatmár, Bereg és Kárpátalja középkori templomai és a Miskolctapolcai Barlangfürdő.

A Hungarikum Bizottság keddi döntése alapján így a Hungarikumok Gyűjteményébe már 56 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 135 tagúra bővült - olvasható az FM közleményében.
velemenyezd, 2016. április 19. kedd, 19:44
NAPTÁR - 2016. január 29.
Jászai Mari-díjas színész (75 éve)1943. MÁTHÉ TIBOR Kossuth-díjas operatőr1947. BUCK, Linda Nobel-díjas amerikai biológus

JANUÁR 29-ÉN HALT MEG:1501. BECCADELLI, Ludovico olasz humanista író, költő, filológu (515 éve)1856. BRÜCKNER, Aleksander lengyel szlavista, kultúrtörténész (160 éve)1866. ROLLAND, Romain Nobel-díjas francia író, esszéista (150 éve)1896. BEÖTHY ZSIGMOND költő, elbeszélő és jogi szakíró, Beöthy Zsolt irodalomtörténész apja (120 éve)1934. HABER, Fritz Nobel-díjas német kémikus1936. KABAY JÁNOS gyógyszervegyész, a morfin előállítója (80 éve)1951. BRIDIE, James skót író, színjátékíró (65 éve)1959. HETÉNYI GÉZA kétszeres Kossuth-díjas belgyógyász, akadémikus1966. HEVESY IVÁN művészettörténész, kritikus (50 éve)1970. KONECSNI GYÖRGY kétszeres Kossuth-díjas festő, grafikus, érdemes művész1974. KEMÉNY IMRE Kossuth-díjas orvos, fogorvos1976. WESTSIK VILMOS Kossuth-díjas kutató, mezőgazdasági mérnök, akadémikus (40 éve)1976. FEDERMANN, Reinhard osztrák író, az Egy éjszaka krónikája című
velemenyezd, 2016. január 27. szerda, 08:01
Képek, videók
jános pál pápa0106.jpg
maroka
2020. január 06. hétfő, 23:01
jános pál pápa0103.jpg
maroka
2020. január 03. péntek, 11:35
jános pál pápa újébre0101
maroka
2020. január 01. szerda, 14:32
székely jános1215.jpg
maroka
2019. december 15. vasárnap, 07:29
székely jános1214_2.jpg
maroka
2019. december 14. szombat, 21:27
székely jános1214.jpg
maroka
2019. december 14. szombat, 21:26
brenner jános1214.jpg
maroka
2019. december 14. szombat, 21:25
bucsu_székely jános1023.j
maroka
2019. október 23. szerda, 17:25
freskó brenner jánosról10
maroka
2019. október 23. szerda, 10:54
székely jános1010.jpg
maroka
2019. október 11. péntek, 16:38
székely jános1009_2.jpg
maroka
2019. október 09. szerda, 23:28
székely jános1009.jpg
maroka
2019. október 09. szerda, 23:26
A-suszter-fiatalsága.j pg
eva6
2018. február 11. vasárnap, 10:24
0 a fiatalság inkább...Né
lovaszmarika
2017. október 12. csütörtök, 15:05
fiatalság
orban47
2017. április 17. hétfő, 07:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.