Belépés
2020. április 03. péntek | 14. hét | 94. nap | 19:10 | Buda, Richárd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zelenszkij aktívabb szerepvállalást vár az Egyesült Államoktól az ukrajnai válságrendezésben
Erről az ukrán elnök pénteken Kijevben beszélt azon a sajtótájékoztatón, amelyet Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel közösen tartott. Szavai szerint ezt az aktívabb részvételt az amerikai külügyminisztériumban egy ezzel foglalkozó különmegbízott kinevezése által várja.

Kérdésre válaszolva Zelenszkij kijelentette: nem gondolja, hogy a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megrontotta volna az ukrán-amerikai viszonyt. "Éppen ellenkezőleg. Nagyon jók az országaink közti kapcsolatok. Az Egyesült Államok valóban támogat és véd bennünket, és nemcsak szavakban teszi" - hangsúlyozta az ukrán elnök.

Pompeo cáfolta, hogy Trump bármit is feltételként szabott volna Zelenszkij washingtoni látogatásával szemben, beleértve azt is, hogy indítsanak büntetőeljárást Trump elnökválasztási riválisa, Joe Biden volt alelnök ellen.

Zelenszkij közölte, hogy "akár már holnap kész" Washingtonba utazni, de csak azzal a feltétellel, ha ott nem pusztán politikai párbeszédet folytatnak, hanem Ukrajna számára fontos megállapodásokat is kötnek.

Az amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón biztosított afelől, hogy az Egyesült Államok óvja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, valamint támogatja az ukrán államot a NATO-csatlakozásra és az Európai Unióhoz való közeledésre tett erőfeszítéseiben. Aláhúzta: az Egyesült Államok azon van, hogy Ukrajna fejlessze a jogállamiságát, javítsa a beruházási környezetét, megreformálja védelmi szektorát, és erősítse energetikai függetlenségét.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy országa szeretné kiterjeszteni védelmi együttműködését az Egyesült Államokkal, beleértve ebbe újabb fegyverek beszerzését. Megemlítette, hogy az ukrán haditengerészet Island osztályú hajókkal való megerősítését szintén megvitatták, valamint Kijev mérlegeli légvédelmi fegyverek vásárlását is.

Zelenszkij közölte még, hogy szívesen látna amerikai befektetőket, különösen az ukrán infrastrukturális szektorban, azon belül is az útépítésben. Reményét fejezte ki továbbá, hogy az Egyesült Államok eltörli Ukrajnával szemben az importkorlátozásokat, különösen a kohászati ágazatot érintő acélbevitelre kivetett 25 százalékos védővámot.

Az ukrán államfő köszönetet mondott az Iránban lelőtt ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának kivizsgálásához nyújtott amerikai segítségért és Ukrajna terület egységének támogatásáért.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:35
Címkék: Egyesült Államoktól, Mike Pompeo, Donald Trump, Egyesült Államok, Európai Unióhoz, Egyesült Államokkal,
Kommentek
Erdogan: Washington azt kérte, hogy Ankara ne állítsa hadrendbe az orosz légvédelmi rendszert
Erdogan a hétfői brüsszeli munkalátogatása után hazafelé a repülőgépen török újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az amerikaiak "eléggé felpuhultak" az orosz Sz-400-as ütegeket illetően. "Eljutottak arra a pontra", hogy Ankara tegyen ígéretet, nem fogja hadrendbe állítani az Sz-400-asokat - mondta.

Törökország az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban elharapódzó harcok miatt, valamint a térség légterének biztosítása érdekében kért Patriot légvédelmi rendszert a közelmúltban az Egyesült Államoktól.

Ankara először február 20-án jelezte, hogy Washington rakétaelhárító rendszerrel támogathatja a NATO-szövetséges Törökországot, tehát azt követően, hogy több alkalommal heves harcok törtek ki Idlíbben a felkelőket támogató török hadsereg és a damaszkuszi kormányerők között. Damaszkusz csapatait azonban annak az Oroszországnak a légiereje segíti, amely a vonatkozó orosz-török megállapodást követően tavaly júliusban elkezdte leszállítani Törökországnak az Sz-400-asokat.

Washington
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 17:02
Megtalálták a Horvátországban lezuhant katonai helikopter másik pilótájának holttestét is
A légierő OH-58 Kiowa típusú könnyű felderítő és futárhelikoptere szenvedett balesetet, az egyik pilóta holtestét még hétfőn megtalálták, a másik után egész éjjel kutattak.

A helikopter, amelyet Horvátország az Egyesült Államoktól 2016-ban kapott, gyakorlórepülést végzett.

A baleset oka egyelőre ismeretlen. Mindkét áldozat gyakorlott pilóta volt.
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 14:22
Lezuhant egy katonai helikopter Horvátországban, a pilóta meghalt
A légierő egyik OH-58 Kiowa könnyű felderítő és futárhelikoptere szenvedett balesetet, a pilóta meghalt, a személyzet másik tagja után még kutatnak. A baleset okát egyelőre nem tudni.

A helikopter, amelyet Horvátország az Egyesült államoktól kapott, gyakorló repülést végzett. Washington 2015-ben döntött arról, hogy 16 harci helikoptert adományoz Zágrábnak. A Kiowa Warrior típusú helikopterek 2016-ban érkeztek meg az országba.

A szerencsétlenség helyszínének környékét lezárták a hatóságok. A helyszínre három hajó, egy helikopter és több búvár is érkezett. A tárca délután hivatalos sajtótájékoztatót tart a részletekkel.
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 14:21
Horvátország új pályázatot írt ki harci repülőgépek beszerzésére
A védelmi minisztérium az Egyesült Államoktól (F-16), Svédországtól (Gripen) új gépekre, valamint Franciaországtól (Rafale), Olaszországtól (Eurofighter), Norvégiától, Görögországtól és Izraeltől (F-16) használt gépekre kér végleges ajánlatot.

A pályázati kiírás szerint a válaszokat májusig várják, az ajánlatok értékelésének teljes folyamata pedig augusztusban zárul le, miután a tárcaközi bizottság ajánlattal áll elő a kormány felé.

A horvát védelmi minisztérium 2017-ben öt országtól - Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától - kért ajánlatot harci gépek beszerzésére. Dél-Korea kivételével mindegyik küldött ajánlatot. Zágráb a kedvező ár miatt 2018 márciusában az izraeli gépek mellett döntött.

Az izraeli ajánlat tíz együléses és két kétüléses használt, korszerűsített 25-30 éves F-16-os harci gép, valamint egy szimulátor szállítását, 6-8 pilóta és 45 technikus továbbképzését, a teljes infrastruktúra (hangárok és üzemanyagraktár) és a gépekre
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 11:56
Ukrán repülő - Ukrajna fontos adatokat kapott az Egyesült Államoktól a légi katasztrófáról
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vadim Prisztajko külügyminiszter pénteken az Egyesült Államok képviselőivel találkozott, és tőlük kapta meg az információkat az Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgépről.

Prisztajko közölte, hogy az információkat szakértőik tanulmányozzák. Megismételte, hogy a nap folyamán kapcsolatba lépnek Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is.

Pénteken az ukrán elnök az interneten közzétett üzenetében nem zárta ki, hogy rakétatalálat okozta az ukrán utasszállító gép szerdai katasztrófáját Iránban, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg.

Zelenszkij korábban sürgette a nemzetközi közösséget, hogy minél többen kapcsolódjanak be a vizsgálatba.

Csütörtökön több nem megnevezett amerikai kormányzati tisztségviselő azt állította, hogy az ukrán utasszállító repülőgépet az iráni légvédelem lőtte le közvetlenül az után, hogy felszállt a teheráni repülőtérről. Az amerikai bejelentéseket követően Justin Trudeau kanadai miniszterelnök
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 13:51
Donald Trump felvetette a NATO kibővítését közel-keleti országokkal
Az elnök azt követően beszélt erről, hogy - még szerdán - telefonon egyeztetett Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az újságíróknak Trump azt mondta: Stoltenberg "izgalomba jött" az észak-atlanti szervezet közel-keleti kiterjesztésének ötletétől.

"Szerintem a NATO-t muszáj lenne bővíteni, és a Közel-Keletet kellene bevonnunk. Tényleg" - mondta Donald Trump az újságíróknak. Úgy vélekedett, hogy az észak-atlanti katonai szövetségnek kellene "átvennie" a térséget az Egyesült Államoktól, mert - mint fogalmazott - "ez nemzetközi probléma".

"És akkor mi hazatérhetünk, vagy nagyjából hazatérhetünk, ott lesz a NATO" - hangoztatta. Hangsúlyozva, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által kiépített, úgynevezett kalifátus felszámolásában az Egyesült Államoknak vezető, döntő szerepe volt, azt sugalmazta, hogy most a NATO-n a sor. "Mi elcsíptük az Iszlám Államot. Nagy szívességet tettünk Európának" - jelentette ki.

"Tehát azt mondtam (Stoltenbergnek), hogy szerintem a NATO működési területét meg
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 07:04
Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit
Bizottság még szeptemberben határozta meg a 2020-ra vonatkozó importkvótákat, e szerint az idén a kínai megrendelők 7,2 millió tonna kukoricát, 9,6 millió tonna búzát és 5,3 millió tonna rizst hozhatnak be külföldről 1 százalékos vámtarifával, az e fölötti importra azonban esetenként akár 65 százalékos vámot kellene megfizetniük.

A SCMP-nak nyilatkozó elemző számítása szerint a kvóták megközelítőleg annyi gabona behozatalát teszik lehetővé, amennyit Kína az előző években is vásárolt az Egyesült Államoktól, vagyis nem engednek teret az amerikai mezőgazdasági termékek importjának bővítésére. Mindazonáltal a gabona behozatalát korlátozó kvóták nem akadályozzák más mezőgazdasági termékek importálását, így önmagában a kvóták fenntartása nem zárja ki, hogy Kína betarthassa a részmegállapodásban foglaltakat.

Sajtóértesülések szerint a kínai kereskedelmi delegáció a jövő héten utazik Washingtonba, ahol - Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölt állítása szerint - január 15-én írhatják alá a
velemenyezd, 2020. január 07. kedd, 13:41
Képek, videók
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
Az ukrajnai háziasszonnya
volt-egyszer
2008. január 17. csütörtök, 23:43
drabik_ukran_drama_cik keh
menusgabor
2017. április 12. szerda, 22:28
Repülőgép-ukrán 29.jpg
agica2004
2016. június 15. szerda, 22:18
O.V.Ukrán határon.jpg
agica2004
2014. február 24. hétfő, 18:51
ukrán süti
ibolya58
2013. február 02. szombat, 16:59
Ukrán nyugdíjak.jpg
basikele
2012. december 16. vasárnap, 04:26
Egy ukrán gyártmányú Zeny
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:49
ukrán gyöngygallér.jpg
dnemethk
2012. szeptember 19. szerda, 17:54
Ukrán görög katolikus t.
mecsery
2012. január 10. kedd, 02:10
ukrán templom
mecsery
2010. december 25. szombat, 01:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.