Belépés
2018. december 18. kedd | 51. hét | 352. nap | 23:16 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában, egy kisgyermek belehalt a fertőzésbe
Uljana Szuprun egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy járványról egyelőre nem lehet beszélni, és az ország valamennyi régiójában van elegendő kanyaró elleni oltószer. Az UNIAN szerint noha az illetékes minisztérium egyelőre az eddigi megbetegedéseket számuk alapján még nem minősíti járványnak, orvosok szerint nem kizárt, hogy azzá válhat.

A fővárosban, Kijevben az év eleje óta már 66-an betegedtek meg, közülük 54-en olyan gyermekek, akik nem kapták meg korábban a védőoltást. Jeleztek megbetegedéseket Kárpátaljáról és Herszon megyéből is, ezekből a régiókból viszont adatokat a fertőzöttek számáról még nem közöltek.Odessza megyében az első halálos eset után egy héttel meghosszabbították a téli szünetet az oktatási intézményekben. A megyei vezetés által közölt adatok szerint a dél-ukrajnai régióban tavaly 122 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel. Az elmúlt esztendőben a fertőzésbe öten haltak bele, köztük három gyermek.

A kanyaróvírus cseppfertőzéssel, vagyis légi úton is terjed, a levegőben akár két órán át is életképes, továbbá négy nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt, valamint utána még négy napon át fertőző marad az, aki elkapta a vírust. Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a legnagyobb veszélyben a kisgyermekek vannak, közülük is azok, akiknek gyenge az immunrendszerük. Figyelmeztetettek arra is, hogy nemcsak gyermekek, de bármilyen életkorú személy elkaphatja a fertőzést azok közül, akik nincsenek beoltva ellene, és korábban nem estek át kanyarón.

A kiütésekkel és magas lázzal, valamint komoly, életveszélyes szövődményekkel járó kanyaró ellen 30 éves korig lehet védőoltást beadni. Ukrajnában 18 éves korig ingyenes a védőoltás, ennek ellenére országos átlagban a gyermekek mintegy húsz százaléka nincs beoltva.

Kijevben a fertőzés terjedésének hírére a fővárosi egészségügyi intézményekben csütörtökön a korábbi napi átlag ötszörösére nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akik szüleik kérése oltást kaptak.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 12. péntek, 10:41
Címkék: Uljana Szuprun, kanyaró Ukrajnában, kisgyermek belehalt, ország valamennyi, illetékes minisztérium, eddigi megbetegedéseket,
Kommentek
Belehalt a kanyarófertőzésbe egy kárpátaljai gyerek
aznap reggel szállították be a kórházba, akkor már állapota közepesen súlyos volt. Körülbelül egy héttel korábban betegedett meg, otthon ápolták. Kanyaró ellen nem volt beoltva.

Mivel állapota rohamosan romlott, az intenzív osztályra vitték, de az életét már nem tudták megmenteni.

Az egyelőre nem ismert, hogy a szülők miért nem vitték hamarabb kórházba, ugyanakkor feljelentést tettek orvosi segítség elmulasztása miatt.

A kárpátaljai fiú idén már a 15. halálos áldozata a kanyarónak Ukrajnában. Összesen 11 gyermek és négy felnőtt halt bele a betegségbe, a mostanit megelőzően október 1-jén egy három éves kisfiú a nyugat-ukrajnai Lviv megyében.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb, múlt heti jelentése alapján az év eleje óta már csaknem 34 ezren betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, közülük több mint 20,5 ezer a kiskorú. Az utóbbi hetekben országosan hozzávetőleg 600-800 új beteget regisztrálnak.

A múlt héten negyvenöt gyerek és egy állapotos tanítónő betegedett meg
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 13:31
Csaknem ötven gyerek betegedett meg kanyaróban egy nyugat-ukrajnai iskolában
Az első kanyarós beteg egy elsőosztályos kisfiú volt, aki egy másik településen fertőződött meg még szeptemberben. Utána a megbetegedések száma fokozatosan nőtt, mostanra összességében meghaladta a százat. Karantént viszont csak most rendeltek el az oktatási intézményben, és nem kanyaró, hanem felső légúti fertőzések terjedésére hivatkozva - derült ki a tudósításból.

Az ukrán egészségügyi minisztérium által a héten közölt legfrissebb statisztika szerint az év eleje óta 33 937-en betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, közülük 20 539 kiskorú. Idén összesen 14-en haltak bele a betegség okozta szövődményekbe - tíz gyerek és öt felnőtt -, legutóbb október 1-jén egy hároméves kisfiú Lviv megyében. A múlt héten 781 új beteget regisztráltak, köztük 564 gyereket.

Járványtani szakértők szerint a legtöbb beteg az 5-9 éves korosztályba tartozik, közülük is azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nem kapták meg időben a kanyaró elleni emlékeztető, azaz második oltást.

A korreszpondent.net hírportál
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 13:02
Több mint egy év óta először érkezett Kárpátaljára állami forrásból oltóanyag kanyaró ellen
Az ukrajnai megye az egészségügyi minisztériumtól a napokban 11 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagot kapott. A magyar humanitárius segélyként január végén Kárpátaljának juttatott 8 ezer kanyaró elleni vakcinaszállítmány maradványával együtt jelenleg közel 12 ezer adag oltóanyag áll rendelkezésre, de ez csak a szükségletek 15 százalékának a fedezéséhez elegendő - adta hírül kedden a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály közlése szerint a most leszállított oltóanyagot az egészségügyi minisztérium még a 2016-ban kiutalt pénzből vásárolta, az idei évre beütemezett készletből a megye eddig egyetlen vakcinát sem kapott. A jelenleg rendelkezésre álló mennyiség kevesebb mint két hónapra elegendő, mivel az orvosok heti átlagban 1500 személyt oltanak be a betegség ellen - emlékeztetett a hivatal, megjegyezve, hogy Kárpátaljának évente 76,5 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagra lenne szüksége.

Olga Sztefanisina, ukrán egészségügyi miniszterhelyettes az unn.com.ua
velemenyezd, 2018. március 06. kedd, 16:24
Ismét növekszik a kanyarós megbetegedések száma Kárpátalján
százaléka szorult kórházi kezelésre. A betegség leginkább a 2 és 4 év, valamint az 5 és 9 éves korcsoportok körében terjed. Legutóbb az Ökörmezői járás iskolában rendeltek el járványszünetet e hét szerdájáig a kanyaró miatt.

Az év eleje óta Kárpátalján 1187-en betegedtek meg kanyaróban (100 ezer lakosra számítva 93,4 a betegek aránya), közülük 933 a 17 évesnél fiatalabb gyermek. Az egészségügyi intézmények adatai szerint a betegek 68 százaléka nem volt beoltva kanyaró ellen.A betegségnek Ukrajnában eddig 10 halálos áldozata volt, ebből egy Kárpátalján.

A megyében már az év elején elfogyott a kanyaró elleni oltóanyag, s mivel Kijev a többszöri kérés ellenére sem juttatott a megyébe egyetlen vakcinát sem, Hennagyij Moszkal kormányzó Magyarországtól kért humanitárius gyorssegélyként oltóanyagot.

A magyar kormány január végén nyolcezer darab kanyaró elleni vakcinát szállított Ungvárra több mint 100 millió forint értékben. Ígéreteivel szemben az ukrán egészségügyi máig nem juttatott
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 16:52
Évértékelő - 2017 a kárpátaljai magyarság legnehezebb éve a független Ukrajna kötelékében
kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak viszont összefogtak, és az év elején, alig egy hónap alatt 65 ezer aláírás gyűjtöttek össze az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználati és oktatási jogainak akkor még csak tervezett szűkítése ellen.

A kárpátaljai magyarságot létében fenyegető, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását az első négy osztályra korlátozó új ukrán oktatási törvény szeptember 5-i elfogadása után a kárpátaljai magyarok - az anyaország átfogó nemzetközi támogatása mellett - Ukrajnában a leghatározottabban léptek fel a jogszabály ellen, amivel az ukrán hatalmi és nacionalista körök még bőszebb reakcióját váltották ki. Ennek egyik megnyilvánulásaként Beregszászon zömmel a Kárpátok túloldaláról érkezett ukrán szélsőségesek november elején magyarellenes megfélemlítő felvonulást tartottak.

Viszont pozitív fejleményként értékelhető, hogy Kárpátalja kormányzójával együtt a magyarok anyanyelvű oktatási jogainak megőrzése mellett állt ki határozatában a megyei tanács (közgyűlés)
velemenyezd, 2018. január 01. hétfő, 07:10
Megérkezett Magyarországról Kárpátaljára a kanyaró elleni oltóanyag első szállítmánya
felajánlott 20 ezer adagos készlet első részeként 5 ezer dózis kanyaró elleni vakcinát adtunk át a Kárpátalja megyei egészségügyi hatóságnak" - mondta a főkonzul, jelezve: az oltóanyagot az ukrajnai megye egész területén, de elsősorban a Romániával határos térségben fogják alkalmazni, hogy megelőzhető legyen a kanyarójárvány átterjedése Kárpátaljára.

Bíró Erzsébet, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője, aki ukrán részről átvette a magyarországi szállítmányt, kifejtette: Ukrajnában gondok vannak a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek vakcináival, így Kárpátalja sem kapta meg az ukrán egészségügyi minisztériumtól 2014-ben és 2015-ben a gyermekek immunizálásához szükséges oltóanyagokat a többi között kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria és tetanusz ellen. Igaz - folytatta - 2016 végén kapott a megye közel 17 ezer adag kanyaró elleni vakcinát, de ez csak az egy év alatti gyerekek beoltásához elegendő, vagyis kimaradt két évfolyam, és nem jutott készítmény a hatévesek kötelező
velemenyezd, 2017. március 16. csütörtök, 15:43
Magyarország húszezer adag kanyaró elleni vakcinával segíti Kárpátalját
Grezsa István telefonon elmondta: Magyarország tavaly, igazolva jószomszédi kapcsolatait Ukrajnával és azon belül Kárpátaljával, öt évre vállalta, hogy kérésre biztosítja az ukrajnai megye számára a korosztályos védőoltások beadásához szükséges vakcinákat, mert ezekből az utóbbi években ott hiány van. Hozzátette: mivel időközben Romániában kanyarójárvány ütötte fel a fejét a gyermekek körében, Magyarország húszezer adag vakcinát ajánlott fel a betegség ellen Kárpátalja részére. Mint jelezte, az oltóanyag szállításáról a közeli napokban az országos tisztifőorvos fog egyeztetni az illetékes ukrán hatósággal Kárpátalján.

A magyar fél az idei évre összegyűjtötte az oltóanyagokra vonatkozó kárpátaljai igényeket. Jelenleg közbeszerzési eljárás keretében folyik négyféle, Ukrajnában is törzskönyvezett, a kötelező védőoltásokhoz szükséges vakcinának a beszerzése több mint 480 millió forint értékben - emlékeztetett a kormánybiztos. Az oltóanyagokat Magyarország egészségügyi segélyként juttatja el
velemenyezd, 2017. február 13. hétfő, 12:28
Képek, videók
Szupra
takisolider
2008. január 19. szombat, 20:18
hősi melékmű ukrajnában
petersenna
2006. december 27. szerda, 13:37
Ukrajnában
nicolca
2006. június 24. szombat, 10:13
Egy kisgyermek kacagása
sanci81
2018. július 20. péntek, 17:02
Kisgyermek intelmei szüle
dandej
2018. március 01. csütörtök, 11:07
Téli programok kisgyermek
zskadi
2016. február 07. vasárnap, 05:23
Kisgyermek.png
pacsakute
2014. június 23. hétfő, 19:27
Kisgyermek ajándékokkal.j
margoboszi
2013. december 17. kedd, 19:50
Nagycica és a kisgyermek.
pacsakute
2013. január 17. csütörtök, 15:45
Amir 1 kisgyermek megszül
anitahajdu
2011. augusztus 28. vasárnap, 13:03
kisgyermek
lovaszmarika
2011. június 04. szombat, 15:15
kisgyermek, néz
lovaszmarika
2011. május 11. szerda, 15:50
Kalapos kisgyermek rozsav
margoboszi
2010. augusztus 07. szombat, 16:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.