Belépés
2018. november 18. vasárnap | 46. hét | 322. nap | 11:17 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csatka kegyhely
A Bakony keleti szélén fekvő Csatka Komárom-Esztergom megyéhez és a Veszprémi egyházmegyéhez tartozik. Egykor pálos kolostor állt a faluban, amelyet 1357-ben említenek először az írásos források. Kont Miklós nádor alapította. A virágzó kolostor a mohácsi vészt követő években pusztult el. Lehetséges, hogy Szentkútjánál is a középkorban épült meg az a kápolna, amelynek romjai a múlt században még láthatók voltak. A mai, Irgalmasság Anyjáról elnevezett kápolna Szentkút közelében 1862-ben épült, báró Fiath Ferencné jóvoltából, s annak a Csöbönyei József harmadrendi testvérnek a segítségével, aki itt is lakott egy remetekunyhóban. A múlt század végétől őrzik, mégis tudunk egy Meizler Vilmos nevű vak ember csodálatos gyógyulásáról, 1792-ből. A búcsúsok szerint a csatkai Szentkút vize elsősorban lábfájás gyógyítására, bénaság ellen jó. A zarándokok régen és ma is a forrás vizét korsókban, üvegekben viszik haza az otthon maradtaknak.
Csatka a hazai cigányság országos jelentőségű búcsújáró helyévé vált (cigány nyelvű prédikáció is hallgatható). Különösen sokan érkeznek az utóbbi évtizedben a dél-szlovákiai magyar falvakból .A Balaton-vidék leírásában megemlékezik Csatkárói, a csatkai remetékről Eötvös Károly. Ő tudósít Szentkút tiszteletéről. A közeli Ácsteszéren született Táncsics Mihály.
..Mária, Mária édes jó Anyám
Tekints az égből le reám.
Nyújtsd ki segítő karod felém,
Hogy el ne sodorjon a veszély.

Édes jó Anyám zakatol a szívünk
Csikorog, nyikorog az akaratunk
Oly kivertek fáradtak vagyunk
S mint kivágott fa elszáradunk.

Ölelej anyai szívedre mert megfagyunk
Simogass kezeddel, mert lázban sorvadunk
Gyógyítsd meg vérző kínos sebünk
Szárítsd fel titkon kisírt szemünk.

Ver, tép, vérez az élet vad vihara
Segíts az éjben és vészben, Mária.
S lesz-e az éjnek fénylő csillaga?
Csak te tudod csatkai Szűzanya.

Érdemes-e élni a vágyak világában?
Ki tudunk-e tartani a vágyak ostromában
Bukdácsol az ember, meginog a vártán
Mert megkísértette a pokoli sátán.

A gyűlölet önzés átka veri a magyart
Mert igazán összefogni sose tudott s akart
A sárga kaján irigység Kain óta halált arat
S igaz ember Diogenes lámpásával is alig akad.

Mária, bízom benned és reménylek
Nélküled mit sem ér e földi élet
Anyai mosolyod osszlassa el a vészes fellegeket,
Hogy a megbántott Isten villáma se sújtsa a lelkeket

Üres az élet, ha az ember csak vegetál,
Ha nincs eszme, mely nagy tettekre animál.
Ha nincs szív mely a szeretet veri csupán
Ha nincs barát, ki kezet nyújt és segít igazán.

Mária, Mária esengve kérlek
Segíts, hogy ellentálljak a véteknek
S tudjak örülni a legkisebb örömnek
S tudjak örömet szerezni az égnek.
maroka, 2018. február 20. kedd, 18:31
Címkék: Csatka Komárom-Esztergom, Kont Miklós, Irgalmasság Anyjáról, Fiath Ferencné, Csöbönyei József, Meizler Vilmos,
Kommentek
A pápa is adakozott zarándokok kérésére a csatkai kegyhely felújítására
Kövesi Csaba, a zalalövői Áldott Kereszt Egyesület vezetője arról számolt be, hogy a vasárnap elutazó, péntekre virradóra hazaérkező negyventagú zarándokcsoportnak - kérésükre - jelképesen egy eurót adott Ferenc pápa a szerdai audiencián. A Székely János szombathelyi megyés püspök által vezetett csoport meg is hívta a katolikus egyházfőt, hogy ha elkészül, látogassa majd meg a Veszprémi Egyházmegyéhez tartozó, Komárom-Esztergom megyei település búcsújáróhelyét.

Csatka az 1800-as évek közepe óta vallási központ, a Mária-út része. Évente több ezer zarándok érkezik oda Európa számos országából, sokan csodás gyógyulásokról is beszámoltak, amelyeket az ottani forrásnak tulajdonítanak.

Kövesi Csaba felidézte, hogy szervezetük hárommillió forint támogatást nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumától a búcsújáróhely legszükségesebb felújítási munkálataira, amelyeket nyáron el is végeztek. Az egyesület célja ugyanakkor a terület és az infrastruktúra rendbetétele, a zarándokhely fejlesztése, amely
velemenyezd, 2017. november 10. péntek, 12:51
A csatkai kegyhely felújítása érdekében indult zarándoklat a Vatikánba
Kövesi Csaba, a zarándoklatot szervező zalalövői Áldott Kereszt Egyesület elnöke az MTI-nek hétfőn felidézte: a Veszprémi Egyházmegyéhez tartozó Komárom-Esztergom megyei Csatka az 1800-as évek közepe óta vallási központ, a Mária-út része. Évente több ezer zarándok érkezik Csatkára Európa számos országából, sokan csodás gyógyulásokról is beszámoltak, amelyeket az ottani forrásnak tulajdonítanak.

Az egyesület célja a terület és az infrastruktúra rendbetétele és a búcsújáróhely fejlesztése. Ez magában foglalja a nagytemplom felújítását, erdei iskola és cigánymúzeum kialakítását, a közművek kiépítését, valamint a parkosítást - és minderre a pápa áldását is kérik.

A szervezet támogatást nyert a munkálatokhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumától - Balog Zoltán miniszter fővédnöke is a mostani zarándoklatnak -, ennek révén nyáron már elkezdte az egyesület a búcsújáróhely felújítását. Ferenc pápa szerdai audienciáján a zarándokok egy eurót kérnek majd az egyházfőtől, hogy ezzel a jelképes
velemenyezd, 2017. november 06. hétfő, 08:41
Havazás - Több helyen 20 centiméteresnél is nagyobb hó van
A szolgálat honlapján közöltek alapján a 300 méter feletti települések között Veszprém megyében Zircen 30, Bakonybélen a Somhegypusztán lévő mérőállomáson 29 centiméteres hóréteget regisztráltak. Kékestetőn 19, Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 10, Mátraszentimrén 8 centiméternyi hó van.

A 300 méter alatti települések között a Veszprém megyei Bakonykoppányon 26 centiméter, Komár-Esztergom megyében Csatkán 22, Kisbéren 20 centiméteres a hó vastagsága. A Veszprém megyei Kupon 19, Fejér megyében Balinka Mecsérpusztán és a Komárom-Esztergom megyei Súron egyaránt 17, Győrben a Ménfőcsanaki mérőállomáson 15, a Veszprém megyei Városlődön 14, Győr-Moson-Sopron megyében a Péri repülőtéren lévő mérőállomáson 13 centiméteres hóréteget regisztráltak.

Az előrejelzés szerint pénteken sokfelé várható intenzív eső, kezdetben főleg a középső országrészben, majd az Északi-középhegység térségében havazás, havas eső is lehet, majd kora délutántól a Dunántúlon ismét egyre több helyen havazás valószínű. Elsősorban a
velemenyezd, 2015. január 30. péntek, 08:21
Önkormányzat 2014 - Polgármesterek - Komárom-Esztergom megyei kistelepülések - EREDMÉNY
Ács - Lakatos Béla (FIDESZ-KDNP)

Ácsteszér - Lunk György (Független)

Aka - Mór Antal (Független)

Almásfüzitő - Karánsebesy Lukács Pál (Független)

Annavölgy - Bánhidi József (Független)

Ászár - Pekár Zsolt (Független)

Bábolna - Dr. Horváth Klára (Független)

Baj - Schunder Tibor (Független)

Bajna - Pallagi Tibor (Független)

Bajót - Tóth Zoltán (Független)

Bakonybánk - Kovács Kálmán Imre (Független)

Bakonysárkány - Ősz Ferenc (FIDESZ-KDNP)

Bakonyszombathely - Pintér Lajos Tibor (Független)

Bana - Sáhóné Horváth Márta (Független)

Bársonyos - Kálnai Lajos (Független)

Bokod - Csonka László (Független)

Császár - Beke Gyöngyi (Független)

Csatka - Tűz András (Független)

Csém - Aranyosi István (Független)

Csép - Széber József (Független)

Csolnok - Kolonics Péter Józsefné (Független)

Dad - Szücs Attiláné (Független)

Dág - Steiner Tamás (Független)

Dömös - Herman Jenőné (Független)

Dunaalmás
velemenyezd, 2014. október 13. hétfő, 11:33
Havazás - Még 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt, 20 település nem érhető el közúton
A közlemény szerint a szombat reggeli órákra a Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkája is hatékonyabbá válhatott. A társaság munkagépei megállás nélkül dolgoztak éjszaka és a reggeli órákban.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat reggel 6 órai összesítése alapján Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út volt. A péntek délutáni több mint 180 járhatatlan útból így sikerült mintegy 50 utat járhatóvá tennie a társaságnak.

Megközelíthetetlen település volt szombat reggel Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Fejér megyében Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya, Mány, Baranya megyében Kiskeresztúr,
velemenyezd, 2013. március 16. szombat, 07:51
Havazás - Komárom-Esztergom megyében tizenegy település megközelíthetetlen
A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-vel péntek délelőtt azt közölte, hogy Komárom és Almásfüzitő között a hótorlaszok miatt leállt a közúti és a vasúti közlekedés. A rendkívüli időjárási és útviszonyok miatt a megyei védelmi bizottság megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos elhagyni a településeket és a városokon belül sem ajánlatos járművel közlekedni.

Az elmúlt 24 órában 1500 embert helyeztek biztonságba, ők az M1-es autópályán, a 13-as és az 1-es úton, valamint összekötőutakon rekedtek a hóban. Az 1-es úton a komáromi rendőrök járőrei egy buszból és negyven személygépkocsiból 93 embert, köztük egy 40 tagú iskolai csoportot vittek meleg helyre, a rászorulók ott védőitalt és élelmet kapnak. A 13-as úton is iskolások rekedtek a hóban, a 35 szolnoki diák szintén melegedőben töltötte az éjszakát.

Nem lehet közlekedni Ács és Nagyigmánd, Nagyigmánd és Tárkány, Kömlőd és Kecskéd, Bokod és Dad, Kömlőd és Dad, Ászár és Győr, Tatabánya
velemenyezd, 2013. március 15. péntek, 10:31
Havazás - Bábolnánál áll a forgalom az M1-es, az autósokért melegedőbuszokat indítottak
Léber Gabriella péntek reggel elmondta, a pálya Budapest irányába vezető oldalán lassan megindult a forgalom. Győr felé a 77-es szelvényben átvágták a két oldalt összekötő szalagkorlátot, a rendőrök megkezdték a 65-ös és a 83-as szelvények között rekedt járművek kimentését.

Egyelőre járhatatlan az út az 1-es számú főút Ács és Komárom közötti szakasza, de itt is megkezdték az emberek kimentését. A rendkívüli időjárási és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság március 18-ig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos elhagyni a településeket, és a városokon belül sem ajánlatos járművel közlekedni.

A Vértes Volán Komárom-Esztergom megyében a helyközi közlekedést leállította, Fejér megyében pedig egyetlen autóbuszt sem indítanak el. A járműpark nagy része még előző este elakadt, a forgalmat nem tudják biztosítani.

Nem lehet közlekedni Ács és Nagyigmánd, Nagyigmánd és Tárkány, Kömlőd és Kecskéd, Bokod és Dad, Kömlőd és Dad,
velemenyezd, 2013. március 15. péntek, 08:11
Képek, videók
Komárom-Esztergom megye
dtrixy
2009. június 05. péntek, 19:04
Komárom-Esztergom
jbal
2007. augusztus 13. hétfő, 09:17
Kállay Miklós és kormánya
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:43
Horthy Miklós.jpg
menusgabor
2018. június 18. hétfő, 20:53
Száraz Miklós György - So
sanci81
2018. április 09. hétfő, 17:58
SZKT-Tóni -János-Miklós.j
agica2004
2018. február 18. vasárnap, 19:43
Vámos Miklós festményei
durcimarcika
2018. február 08. csütörtök, 17:53
Radnóti_Miklós_(1930). jpg
liliana01
2018. január 25. csütörtök, 20:23
szikszai miklosné.png
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:25
miklos névv.jpg
zsokica45
2018. január 02. kedd, 17:25
Szemere Miklósnak 01.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
Szemere Miklósnak 02.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
Szemere Miklósnak 03.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.