Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 14:20 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szili Katalin: az Európai Uniónak különbséget kell tenni az őshonos és a bevándorolt kisebbségek között
"Amíg Európa az őshonos kisebbségek helyzetének megoldásában nem követi a saját maga által deklarált értékeket, addig nem a megoldás, hanem a probléma része lesz és addig a valóságban a XXI. századba sem lépünk át" - tette hozzá a határon túli autonómiaügyek egyeztetésének miniszterelnöki megbízottja.

Az Európai Unió nem odázhatja el a kérdés megválaszolását és mindenütt biztosítania kell a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvük használatát a hivatalokban, az orvosi ellátásban és a mindennapi élet során - hangoztatta Szili Katalin

"Ahol van önigazgatás, ott nincs elvándorlás. Az adott nemzeti kisebbségek megélhetik önazonosságukat és a szülőföldön való boldogulás lehetőségét" - fogalmazott a politikus.

A miniszterelnöki biztos elmondta, a Magyar Közösség Pártja a magyarországi modellt tartja követendőnek a nemzetiségi kérdés kezelésében, az uniós keretek tiszteletben tartásával.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 18:33
Címkék: Szili Katalin, Európai Uniónak, Amíg Európa, Európai Unió, Magyar Közösség Pártja, bevándorolt kisebbségek,
Kommentek
Szili: egy perc is elég, hogy áldozzunk a nemzetért, a nemzeti közösségekért
A kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kiemelten támogassa azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területtől - tette hozzá.Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és az idén május 7-ig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel, az Európai Bizottság közmeghallgatást tartson a témában.

Szili Katalin kiemelte: a petíciót már nemcsak a nemzetiregiok.eu oldalon, hanem az irdala.hu weboldalon is alá lehet írni.

A miniszterelnöki megbízott mindenkit arra kért, határon innen és túl, hogy segítse a nemzeti régiók védelméért indított kezdeményezést.
velemenyezd, 2020. május 01. péntek, 08:20
Oficial ungar: trebuie să ne reamintim ce s-a întâmplat la Târgu-Mureş acum 30 de ani
Cu treizeci de ani în urmă, pe 19 şi 20 martie 1990 au avut loc la Târgu-Mureş ciocniri sângeroase între români şi maghiari, tulburările s-au soldat cu mai mulţi morţi şi sute de răniţi.

Katalin Szili a scos în evidenţă, evocând şi situaţia creată de noul coronavirus: "chiar dacă nu împreună, măcar fiecare în parte, în casele noastre, trebuie să aruncăm o privire înapoi, asupra evenimentelor din martie de acum treizeci de ani".

În continuare a afirmat: "trebuie să ne plecăm capul în faţa celor care şi-au jertfit viaţa sau sănătatea şi s-au luptat în acele zile împotriva provocării îndreptate spre maghiari".

Katalin Szili a atras atenţia şi asupra faptului că de atunci a crescut o nouă generaţie, "care trebuie să cunoască şi să ştie, că respectarea principiilor de bază europene nu poate fi completă, decât dacă se asigură comunităţilor minoritare pe pământul lor natal să-şi trăiască pe deplin identitatea şi să se bucure de posibilitatea autonomiei".

Fundamentul păstrării identităţii
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 17:12
Szili Katalin: emlékeznünk kell a harminc éve Marosvásárhelyen történtekre
Harminc éve, 1990. március 19-én és 20-án Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, a zavargásoknak több halottja és több száz sérültje volt.

Szili Katalin az új koronavírus okozta helyzetre is utalva azt hangsúlyozta: "ha nem is együtt, de egyénenként otthonainkban mégis szükséges visszatekintenünk a három évtizeddel ezelőtti márciusi történésekre".

Úgy folytatta: "fejet kell hajtanunk mindazok előtt, akik életüket, egészségüket adták és küzdöttek azokban a napokban a magyarok elleni provokációval szemben".

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy azóta felnőtt egy újabb generáció, "akiknek ismerni és tudni kell, hogy az európai alapelvek betartása csak akkor lehet teljes, ha a szülőföldjükön kisebbségben élő közösségek számára az identitás kiteljesítése, megélése és az önigazgatás lehetősége biztosított".

A nemzeti önazonosság megőrzésének alapja az anyanyelvi oktatás és az ehhez szükséges intézmények fenntartása, az autonómia különböző
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 15:31
Koronavírus - Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást
az OH által jóváhagyott digitális tananyag és több iskolai pályázat (köztük rajz, fotó és egyperces novellapályázat) található meg. A tananyagok és pályázatok köre napról napra bővül, várhatóan két héten belül 20-30-ra nő.

A tananyagok egy, a www.mi6.hu/verseny honlapon elvégzett egyszerű iskolai regisztrációval ingyenesen elérhetők a www.mi6.hu/letoltheto-tananyagok oldalon.

Az Áder János köztársasági elnök fővédnöksége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) képviseletében Szili Katalin védnöksége mellett működő Virtuális Erőmű Program (VEP) Magyarország legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező fenntarthatósági, klímavédelmi programja, amelyet az Európai Bizottság is nívódíjjal jutalmazott.

A VEP meghatározó vállalati és önkormányzati programjai mellett 2016 óta készít és nyújt iskolai fenntarthatósági szemléletformálási programokat. A programban együtt dolgoznak a fenntarthatósági szakértők és a pedagógusok.

A fenntarthatósági tananyagokat az elmúlt négy
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 10:41
Szili Katalin: Sok magyar család gondolkodik Nagy-Britanniában a hazatelepülésen
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott tudatta, hogy Wales fővárosában, Cardiffban regionális diaszpóra értekezleten vett részt, amelyen mások mellett részt vett Norton Éva, a Magyarok Angliai Országos Szövetségének elnöke.

Szili Katalin elmondása szerint egyre több a magyar iskola a szigetországban.

Angliában már 23 működik, Walesben három - mondta a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette, hogy a 23 magyar iskolába összesen 1550 tanuló jár, és a tanintézetek közül hat az utóbbi három évben nyílt meg.

A szülők a magyar nyelvtudás, a kultúra, az identitás, a hagyományok őrzése - egyebek közt néptáncképzés - végett járatják gyerekeiket magyar iskolákba, továbbá az esetleges hazatérés miatt, hogy a gyereknek ne legyenek gondjai a tanulás folytatásában - mondta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy jelenleg március 15-e megünneplésére, továbbá húsvétra készülnek az említett iskolákban.

Szili Katalin úgy vélekedett, hogy a visszatelepülés fontolóra vételében szerepet játszhat az
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 19:13
Szili Katalin: 21. századi együttműködésre kell törekedni az uniós nemzeti régiókban
A miniszterelnöki megbízott a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódóan a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezésről beszélt, illetve a támogatására kérte a jelenlévőket.

Szili Katalin szerint a 21. század a magyaroknak lehetőséget ad a nemzeti szolidaritás, a közösséghez tartozás megélésére.

Úgy vélekedett: 21. századi együttműködésre kell törekedni a nemzeti régiókban, és olyan együttműködést kell teremteni, amely megmutatja, hogyan lehet a közösségeket megtartani és az identitásukat megőrizni Európában.

Hozzátette: ezen célok elérésében fontos szerepet tölthetnek be a közjó szolgálatában álló civil szervezetek is.

Szili Katalin szólt arról a mintegy ötvenmillió emberről, akit nemzeti kisebbségként tartanak számon Európában. Közölte, ők a saját szülőföldjükön szeretnék megőrizni az identitásukat, kultúrájukat és használni saját nyelvüket, ám az uniónak - úgy tűnik - nem annyira fontosak, mint az afrikai származású emberek
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 14:21
Szili: a kárpátaljai magyar sajtó fontos szerepet játszik a nemzeti összetartozás erősítésében
"Kárpátaljai magyarnak lenni annyit jelent, hogy bármilyen nagyhatalmi vonalzó és toll rajzolhatja át a régiót, a magyarság állandó. Ez ugyanígy igaz a Kárpáti Igaz Szó sajtóorgánumra is. A száz esztendővel ezelőtt megjelent újság átvészelve számos rendszert, diktatúrát, ideológiát, ma már saját lábán állva, önálló magyar lapként online és papír változatban megjelenve, egy modern szerkesztőséggel és valódi, összetartó közösséggel szólítja meg olvasóit az egész országban" - hangsúlyozta Szili Katalin.

Mint fogalmazott, az újság centenáriuma egyben a régió magyar újságírásának is az ünnepe, hiszen születésétől kezdve jelen van szinte mindig, megjelenítve a magyarságot az országban.

"A nemzet semmivel nem helyettesíthető érték, a közösségi összetartozásunk lényege, amelyhez elengedhetetlen a média, mint a nemzeti önismeret eszköze, amely erősíti a jelent, megalapozza a jövőt" - szögezte le. Hozzáfűzte: "Fontos mindannyiunk számára, hogy közösségeink érdekeit szem előtt tartó párbeszéd
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:55
Szili: egymillió forint támogatást ajánlott fel a magyar kormány a kijevi magyar egyesületnek
A kijevi magyar egyesület az évforduló alkalmából háromnapos rendezvénysorozatot tart, amelynek keretében pénteken egy emlékkonferenciát rendeztek. Szili Katalin a konferencián hangsúlyozta, hogy 2010 óta a diaszpórában élő magyar közösségek az egész nemzet szolgálatában állnak, és a nemzeti együttműködés alapjait jelentik, különösen most, a trianoni szerződés századik évfordulójához közeledve.

A kijevihez hasonló magyar diaszpóra-szervezetek működése sokban hozzájárulhat ahhoz is, hogy Magyarország és Ukrajna között az együttműködés kedvező irányba alakuljon - emelte ki a miniszterelnöki megbízott. Leszögezte: Magyarország és a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a két ország közti kapcsolatokat az ő védelmüket és érdekeiket is figyelembe véve alakítsa.

Elmondta: harminc évvel ezelőtti megalakulásakor az egyesület azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyarok érdekvédelmét, ezen túlmenően a magyar identitás, a hagyományok megőrzését, a gyermekek oktatását is ellássa, hiszen magyar
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:49
Képek, videók
Szili Katalin munkában -i
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:03
szili-katalin-orszaggy ule
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:02
Szili Katalin.jpg
agica2004
2015. március 09. hétfő, 16:12
Szili Katalin koszorűz
kmmmarika
2009. október 25. vasárnap, 15:07
Szili Katalin kezdte a sz
maroka
2007. december 16. vasárnap, 19:11
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.