Belépés
2019. november 11. hétfő | 46. hét | 315. nap | 21:55 | Márton
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szili Katalin: az Európai Uniónak különbséget kell tenni az őshonos és a bevándorolt kisebbségek között
"Amíg Európa az őshonos kisebbségek helyzetének megoldásában nem követi a saját maga által deklarált értékeket, addig nem a megoldás, hanem a probléma része lesz és addig a valóságban a XXI. századba sem lépünk át" - tette hozzá a határon túli autonómiaügyek egyeztetésének miniszterelnöki megbízottja.

Az Európai Unió nem odázhatja el a kérdés megválaszolását és mindenütt biztosítania kell a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvük használatát a hivatalokban, az orvosi ellátásban és a mindennapi élet során - hangoztatta Szili Katalin

"Ahol van önigazgatás, ott nincs elvándorlás. Az adott nemzeti kisebbségek megélhetik önazonosságukat és a szülőföldön való boldogulás lehetőségét" - fogalmazott a politikus.

A miniszterelnöki biztos elmondta, a Magyar Közösség Pártja a magyarországi modellt tartja követendőnek a nemzetiségi kérdés kezelésében, az uniós keretek tiszteletben tartásával.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 18:33
Címkék: Szili Katalin, Európai Uniónak, Amíg Európa, Európai Unió, Magyar Közösség Pártja, bevándorolt kisebbségek,
Kommentek
Tőkés Lászlót újabb két évre az EMNT elnökévé választották
körülményei alkalmassá teszik az időt arra, hogy harminc év után Románia népe végre ténylegesen kezébe vegye a sorsát, s az 1989-es forradalom eredeti célkitűzéseinek megfelelően kivívja szabadságát és beteljesítse a demokratikus rendszerváltozást. Úgy vélte, az erdélyi magyarságot megilleti a többségi románság melletti társnemzeti státusz, és az ország határain belüli korlátozott önrendelkezés.

A küldöttgyűlést Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is levélben üdvözölte. Potápi Árpád János köszönetet mondott az EMNT-nek azért a segítségért, amit a honosítási folyamatban nyújt Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának. Közölte: erre a munkára továbbra is számítanak.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke köszöntésében létkérdésnek nevezte, hogy az EMNP, az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) nemzeti szárnya értsenek szót egymással, és
velemenyezd, 2019. október 26. szombat, 17:42
Október 23. - Az 1956-os forradalomra emlékezett a magyarság
amely azt is képes legyőzni.

Vidéken és a határokon túl is megemlékezéseket tartottak a forradalom 63. évfordulóján.

Debrecen kormánypárti polgármestere, Papp László a magyarok "elpusztíthatatlan, félelmet nem ismerő szabadságvágyáról" beszélt az önkormányzat megemlékezésén.

Salgótarjánban közös rendezvényen emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról Fekete Zsolt ellenzéki polgármester és Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés kormánypárti elnöke.

Kolozsváron Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt hogy, 1956 mércét állított a magyarság elé, és ennek a mércének kell megfelelnünk a jelenben is és a jövőben is.

Megemlítette, hogy 1956-ban a budapesti "jajkiáltás" nem jutott el a nyugati fülekig, de eljutott Újvidékre, Temesvárra, Aradra és Kolozsvárra, ahol sokan megszenvedték a szolidaritás kinyilvánítását.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a vajdasági központi
velemenyezd, 2019. október 23. szerda, 21:01
Október 23. - Szili: a szolidáris nemzetek Európáját kell építeni
volt házelnök kulcskérdésnek nevezte az európai létforma megőrzését, amely szerinte elsősorban keresztény. Felhívta a figyelmet a nemzetre mint identitásteremtő, szervező erőre és alapegységére, a családra, amely - mint hangsúlyozta - apából, anyából és gyermekből áll.

Ezeket a fogalmakat mára csak a konzervatív politika "tűri meg", hiszen Európa ma bevándorlókat, "gendert" ért inkább kisebbség szón, nem azt a mintegy 60 millió embert, aki nemzeti kisebbségként él szülőföldjén - mondta.

Szili Katalin sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Unióban nem kapnak figyelmet az őshonos kisebbségek, amelyeknek szintén kollektív jogokra lenne szükségük.

A miniszterelnöki megbízott méltatta a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését, amelynek keretében egymillió aláírást kell összegyűjteni májusig.

Hangsúlyozta, a magyar és az olasz történelem "ékesen bizonyítja", hogy mindkét nép egyformán szabadságszerető és barátságos.

A magyarok hálával tartoznak
velemenyezd, 2019. október 23. szerda, 12:21
Kalmár Ferenc: a kelet- és közép-európai összefogás sikeréhez rendezni kell az őshonos kisebbségek helyzetét
Négyekkel, mint Franciaországgal.

Az udinei fórum "Közép-Európa 1989-2019; múlt és a jövő között" nevet viselő panelbeszélgetésén Kalmár Ferenc felhívta a figyelmet az Európai Unióra nehezedő külső kihívásokra, elsősorban a gazdasággal és a migrációval kapcsolatban, és hangsúlyozta: ezeknek a megoldásához összefogás kell.

Úgy vélte, ehhez először rendezni kell a régión belüli ellentéteket, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek helyzetére. Emlékeztetett arra, hogy ezzel kapcsolatban Szili Katalin miniszterelnöki megbízottal egy öt pontból álló javaslatot dolgoztak ki, amelyet az unió új tisztségviselőihez is benyújtanak majd.

A nemzeti kisebbségekkel szembeni bánásmód terén Kalmár Ferenc negatív példaként említette Ukrajnát, valamint hangsúlyozta: veszélyes lehet, ha egy ország biztonsági kockázatként kezeli e csoportokat.

"Ha minden ország visszamegy a demokratikus alapokhoz, akkor ezeket a kérdéseket félelem és probléma nélkül lehet kezelni" - szögezte le a miniszteri
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 19:53
Oficial ungar: Europa trebuie convinsă să recunoască regiunile cu populaţie aparţinând minorităţilor naţionale
prim-ministrului Ungariei a susţinut o prezentare cu privire la autoguvernările din Europa şi din Bazinul Carpatic.

Oficialul ungar a făcut o paralelă între autoguvernările minorităţilor naţionale care funcţionează în Ungaria şi proiectul pe care Partidul Comunităţii Maghiare (MKP) din Slovacia l-a elaborat în vederea stimulării zonei de sud a Slovaciei, apoi a arătat că în Ungaria este o practică obişnuită ca autonomia culturală a comunităţilor naţionale să se manifeste prin autoguvernări locale şi regionale. Katalin Szili a spus: speră ca cei din comunitatea maghiară locală să creeze oportunitatea ca despre acest subiect să înceapă o dezbatere socială, solicitând şi parteneriatul celorlalte minorităţi naţionale.

"Este important ca în societăţile majoritare în care trăiesc comunităţile noastre maghiare, acestea să contribuie, prin valorile pe care le creează, la îmbogăţirea societăţii majoritare, iar în acest cadru să le fie asigurat tot ceea ce serveşte pentru păstrarea pe termen lung a
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 16:41
Szili: El kell ismertetni Európával a nemzeti kisebbségi régiókat
közösségek kulturális autonómiáját. Elmondta: reméli, hogy a helyi magyar közösség meg fogja teremteni annak lehetőségét, hogy erről társadalmi vita kezdődjön, adott esetben a többi nemzeti kisebbséget is partnerül hívva.

"Az a fontos, hogy azokban a többségi társadalmakban ahol a magyar közösségeink élnek, az általuk megteremtett értékekkel járuljanak hozzá a többségi társadalom gazdagodásához, és ennek keretein belül biztosítsák azt, ami a magyarság megmaradását hosszú távon szolgálja" - mondta Szili Katalin. Rámutatott: ez nem szól másról és többről, mint ami az európai értékrendbe belefér.

Elmondta: baj van azzal, hogy az Európai Parlament az őshonos kisebbségekre vonatkozóan nem hajlandó egy olyan sztenderdet megállapítani, amit minden tagországnak be kellene tartania. Hozzáfűzte: ezért az őshonos kisebbségekre vonatkozóan megfogalmaztak öt pontot, amelyekről szeretnék ha megegyezés születne az uniós tagországok között. Kiemelte: ezek közül a legfontosabbak, hogy az őshonos kisebbségek ügye
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 13:31
Cei mai bun elevi povestitori din Bazinul Carpatic au participat la o gală, la Cluj-Napoca
în portul popular din regiunea lor, basmele cu care au câştigat excursiile-premiu în Transilvania şi la Budapesta.

Prin concursurile de spus basme, organizatorii au dorit să atragă atenţia asupra marelui scriitor maghiar al copiilor, Benedek Elek, născut acum 160 de ani şi decedat în urmă cu 90 de ani.

Concursurile de spus basme, ai căror câştigători au ajuns la gala de la Cluj-Napoca, au angrenat un număr total de 6500 de copii în întreg Bazinul Carpatic, a spus, în cuvântul său de salut, Katalin Szili, însărcinat al premierului ungar. Basmele lui Benedek Elek reprezintă o comoară, provin dintr-o sursă curată şi oferă maghiarilor un adaos necesar păstrării identităţii, pe care copiii îl duc mai departe, a mai afirmat oficialul ungar.

Lajos Mile, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, a adresat mulţumiri copiilor - în numele adulţilor - pentru faptul că sunt atât de dedicaţi basmelor.

Alături de povestitori, la gala de la Cluj-Napoca, pe scenă au urcat şi diverse ansambluri
velemenyezd, 2019. szeptember 28. szombat, 22:27
Kolozsvári gálán vettek részt a Kárpát-medence legjobb kisiskolás mesemondói
A kolozsvári gálára négy felvidéki, hat kárpátaljai, hét székelyföldi, nyolc partiumi és három vajdasági gyermek érkezett. Kilencen közülük a tájegységük népviseletébe öltözve elő is adták azt a mesét, amellyel kiérdemelték azt az erdélyi és budapesti jutalomkirándulást, melynek a kolozsvári gála is része volt.

A mesemondó versenyekkel a szervezők a 160 éve született, és 90 éve meghalt Benedek Elekre, a nagy székely mesemondóra kívánták ráirányítani a figyelmet.

A gálát köszöntő Szili Katalin miniszterelnöki megbízott megemlítette: a mesemondó versenyek, melyek győztesei eljutottak a kolozsvári gálára, összesen 6500 gyermeket mozgattak meg szerte a Kárpát-medencében. Szili Katalin elmondta: Elek apó mesekincse tiszta forrásból származik, és az identitásunkhoz, a tartásunkhoz szükséges adalékokat ad, amit a gyermekek továbbvisznek.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja a felnőttek nevében köszönte meg a gyermekeknek a meséhez való ragaszkodásukat.

A kolozsvári gálán a
velemenyezd, 2019. szeptember 28. szombat, 22:25
Képek, videók
Szili Katalin munkában -i
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:03
szili-katalin-orszaggy ule
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:02
Szili Katalin.jpg
agica2004
2015. március 09. hétfő, 16:12
Szili Katalin koszorűz
kmmmarika
2009. október 25. vasárnap, 15:07
Szili Katalin kezdte a sz
maroka
2007. december 16. vasárnap, 19:11
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.