Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 01:33 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tél végi vitaminforrások
Tél végi vitaminforrások

Tél végi vitaminforrások

Mivel a téli hónapokban jóval kevesebb fajta friss zöldég és gyümölcs közül válogathatunk, érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelére. A pótlás történhet étrend-kiegészítők útján, de a télálló zöldségek és a téli gyümölcsök is kiváló tápanyagforrások.

Segítségükkel olyan menüt állíthatunk össze, amely képes fedezni napi tápanyagszükségletünket. Fontosságukat azért is kell hangsúlyozni, mivel a téli időszakban általában zsírosabb ételek fogyasztása kerül előtérbe, ráadásul ez gyakran kevesebb mozgással párosul. A tavasz közeledtével egyre kényelmetlenebbé váló plusz kilók ellen pedig a kalóriaszegény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiváló ,,orvosság".

Káposzta: a kalóriaszegény vitaminbomba

Legjobb téli vitaminforrásaink a káposztafélék családjába tartozó zöldségek közül kerülnek ki. Nagyon finomak, ráadásul egyáltalán nem drágák, ezért akár hetente többször is kerülhet fejes-, kel-, és vöröskáposzta az asztalra. Legtöbbjük nyersen is igen ízletes, így a hőkezelés elhagyásával számos értékes tápanyagot őrizhetünk meg szervezetünk számára.
A savanyított változat fogyasztása szintén előnyös, hiszen a benne lévő C-vitamin mennyisége az eljárás következtében nem csökken. Emellett ki kell emelnünk még magas A-vitamin és B-komplex, valamint niacin, biotin, foszfor, kalcium, kálium és magnézium tartalmát. Már napi száz gramm nyers káposzta elfogyasztásával fedezhetjük szervezetünk A-, B-, és C-vitamin szükségletét. Ráadásul ez a növény élelmi rostban is bővelkedik (2,47g/100g), így jelentősen hozzájárul a napi ajánlott rostmennyiség beviteléhez, valamint hatékony segítséget nyújt székrekedés esetén. Mivel szénhidráttartalma alacsony, fogyókúrázók számára is kiváló táplálék.

Tudta?
A káposzta nem csupán ízletes, hanem kiváló egészségvédő tulajdonságokkal is bír. Kéntartalmának köszönhetően lassítja a daganatok kifejlődését, így kiváló komponense lehet a rákmegelőző étrendnek. Ráadásul leve sárgarépa lével keverve a gyomorfekély gyógyulását is segíti.

Elsősorban nyersen és savanyítva érdemes fogyasztani, de olykor enyhén párolva, vagy egyéb ételek komponenseként szintén az asztalra kerülhet. Kiváló salátát készíthetünk belőle, amely magában, vagy akár szendvicsbe téve is nagyon ízletes.

Diétázóknak köretként is ajánlatos fogyasztása, hiszen kiváltható vele a szénhidrátban bővelkedő burgonya, a tészta és a rizs. A párolt vöröskáposzta sült húsokhoz passzol leginkább, de egyéb fogásokkal szintén kombinálható. Élvezeti értékét növelhetjük, ha köménymag hozzáadásával készítjük el. Sőt, az emésztési problémákat is megelőzhetjük e fűszer alkalmazásával!

Túróval töltött kelkáposzta:

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, ½ kg sovány túró, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, kapor, só, 1 tojás

Elkészítés: A kelkáposztát leveleire szedjük, majd sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Az áttört túrót
enyhén megsózzuk, összekeverjük a tojással, 1 dl tejföllel és 1 evőkanál apróra vágott kaporral. A kelkáposzta leveleiről eltávolítjuk a vastagabb ereket, majd megtöltjük őket a masszával (felcsavarjuk, de a végeit nem tűrjük be). Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük a töltött káposztaleveleket. Ráöntjük a maradék (2dl) tejfölt, és forró sütőbe tesszük, amíg a teteje megpirul.

A jótékony fekete retek:

Ez a növény főzve, sütve, vagy akár nyersen, salátaként is fogyasztható. Bővelkedik C-vitaminban, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot és vasat. Számos jótékony hatása ismeretes, ezért a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Kiváló orvosság lehet epebántalmak esetén, de nagyanyáink szamárköhögés és tuberkolózis ellen szintén alkalmazták. Mivel a bélműködést is serkenti, székrekedésben szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Feketeretek-krém:

Hozzávalók: 2 feketeretek, 2 kemény tojás, fél csokor snidling, 1 ek. olívaolaj, 1 kis fel vöröshagyma, vagy 1 negyed szál póréhagyma, kevés só

Elkészítés: A feketeretket meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén megsózzuk. A vöröshagymát (ill. a póréhagymát) finomra vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozscipóra kenve fogyaszthatjuk.

Száraz hüvelyesek:

A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb téli zöldség. Ezek különösen a vegánok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.

A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin- valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani ezeket valamilyen formában, a diétázók azonban számoljanak magas energia- és szénhidráttartalmukkal!

A felsorolt növények mellett persze még számos egyéb fajta fellelhető a téli hónapokban. Kiváló hozzávaló lehet például a béta-karotinban bővelkedő sárgarépa, a C- és B-vitaminokban gazdag burgonya, a B- és E-vitaminban dús pasztinák, valamint a vérképző tulajdonsággal rendelkező cékla (erről a növényről ide kattintva olvashat bővebben). Nem szabad megfeledkeznünk a déli gyümölcsökről sem, hiszen magas C-vitamin tartalmuk a téli időszakban különösen fontos szervezetünk számára.
(Források: Horváth Ilona: Szakácskönyv, 1995.)

Forrás:Vitamin Sziget - Őri Katalin
taltos1, 2018. február 19. hétfő, 22:48
Címkék: Bővelkedik C-vitaminban, Horváth Ilona, Vitamin Sziget, téli hónapokban, megfelelő mennyiségű, pótlás történhet,
Kommentek
A D vitaminról...
angolna. A halak és a gombák mellett a D-vitamin megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban. A tojás is remek választás, ha a D-vitamin pótlásáról van szó; két nagy darabban a napi szükséglet nyolcada is benne lehet. A tojásban egyébként jelentős mennyiségű még az A-, a B2-, és az E-vitamin is, valamint a karotint karotinban gazdag.
A D-vitamin legjobb növényi forrásai a gombák és a kakaó. A gombák kiváló és egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük is a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb anyagot. Jelentőségük, azért is kimagasló, mert a vegán táplálkozást folytató emberek egyetlen igazán jelentős élelmi D-vitamin-forrásának számítanak.
Hasznos még a tofu, amely egy kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt ,,túró" összenyomásával készítenek. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, remek D-vitamin forrás. Dietetikai szempontból jelentős
gabfe, 2018. január 19. péntek, 13:17
Őszi vitaminforrások
A gyümölcsök meglehetősen fontosak az emberi szervezet számára. Már az ősemberek is rengeteget fogyasztottak belőlük, főleg addig, míg nem tértek át a húsfogyasztásra. A gyümölcsök sok-sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ez utóbbit az aszalt gyümölcsök is tartalmazzák, amelyek segítséget nyújthatnak székrekedés esetén, illetve szerepet játszanak a vastagbéldaganat kialakulásának megelőzésében. Lényeges, hogy mindig friss és idényzöldséget fogyasszunk. Ősszel többek között az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a málna, a földi szeder és a fekete ribizli lelhető fel a piacokon.

A málna, a földi szeder és a fekete ribizli a lágy gyümölcsök csoportjába sorolhatók. Ezeknek a gyümölcsöknek kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk, különösképpen a fekete ribizli tartalmaz sokat ebből a vitaminból. A málna ezen kívül kiváló vasforrás is. Az alma és a körte tartalmaz A- és C-vitamint.
pacsakute, 2017. október 02. hétfő, 16:30
Milyen vitaminokra van szükségünk télre
A fényhiány, a diétázás, a gyorsételek fogyasztása miatt télen is nagyon fontos, hogy szervezetünket hozzájuttassuk az olyan vitaminokhoz, amelyeket ilyen feltételek mellett gyorsan felhasználunk. Napi vitaminszükségletünket legjobb természetes forrásból pótolni. A vitaminok részt vesznek minden fontos anyagcsere-folyamatban. Szervezetünk csak néhányat tud maga előállítani, a többit táplálékainkkal kell felvennünk. Télen a fertőző légúti betegségek könnyebben terjednek, és a betegségek legyőzéséhez szükség van kellő mennyiségű vitaminra, hogy immunrendszerünk erős legyen.

A megfázások elkerülése érdekében

Ha Ön gyakran megfázik, akkor sok C-vitaminra van szüksége. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Mivel főzés során a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának nagy része elvész, a legjobb nyersen fogyasztani ezeket az élelmiszereket. Ha gyakran eszik kész ételeket, sokszor jár
eva6, 2017. január 10. kedd, 13:38
Ezért együnk naponta szárzellert
vagy a brokkoli hatásairól.
A szárzeller tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, főleg A-, C-, K-, és B-vitaminokkal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, folsavval és káliummal. Nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, emellett igen alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrázók számára ideális eledel lehet. Lássuk, miért érdemes még fogyasztani!

A zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli időszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában. Felhasználásukkal ízletes és különleges ételek készíthetők. Kattintson!
A zeller magas víz- és rosttartalma nagyon jótékony hatással van az emésztésünkre, rendszeres fogyasztásával könnyebbé tehetjük a salakanyagok eltávolítását, megelőzi a székrekedést, fokozza a bélperisztaltikát is. Egy 2010-es kutatás pedig bizonyította, hogy a zeller fogyasztása védő hatást gyakorol a gyomor, illetve a bélrendszer nyálkahártyájára is. Legyünk azonban óvatosak, mert a túl sok zeller akár hasmenést
anna4459, 2016. október 24. hétfő, 19:11
Őszi vitaminforrások
Ahogy telik az ősz és egyre közeledik a tél, úgy tűnnek el szépen lassan az egészséges finomságok, majd végül maguk az árusok is piacról. Éppen ezért addig kell alaposan feltankolni vitaminból, amíg még bőven van ínycsiklandó választék. Nézzük, milyen pozitív egészségügyi hatással bírnak a leggyakoribb őszi gyümölcsök.

Alma
Mindenki ismeri a mondást: ,,napi egy alma, az orvost távol tartja". Bár a helyzet sajnos korántsem ilyen egyszerű, tény, hogy az alma számtalan jótékony hatással bír. Van benne C-, A- és B-vitamin, továbbá kálium, kalcium, cink, fluor, jód és szelén tartalma is számottevő, ezek pedig mind szükségesek egészségünk megőrzéséhez, illetve az ellenálló immunrendszer kialakításához. Az almában fellelhető pektin nevű rostanyag az emésztésre és bélflórára gyakorol pozitív hatást, de jót tesz a vér koleszterin szintéjének is, továbbá cukorbetegek
pacsakute, 2015. október 10. szombat, 12:53
Pikkelysömör
segítő legfontosabb táplálékok fogyasztása nélkülözhetetlen az egészséges anyagcsere biztosításához. Ilyen zöldségek a sárgarépa és petrezselyem gyökere és levélzöldje, a cékla és levele, az endívia saláta, a cikória, articsóka, a zeller gumója és levele, a retekfélék, uborkafélék.

Zöldségek és gyümölcsök

A pikkelysömör tünetmentesítésében a káposztafélék jelentőségét külön ki kell emelni: ezek nemcsak az emésztési folyamatokat serkentik, hanem fontos ásványianyagés vitaminforrások is. Fogyasztani kell az immunrendszert is erősítő karalábét, kelkáposztát, karotinforrásként is fontos ezek mellett a brokkoli, a bimbóskel. A leveles káposzták közül részesítsék előnyben a piros káposztát és a kínai kelt.

Kiváló Evitaminforrások még a spárga, a feketegyökér és a padlizsán, a héj nélküli tökmag. Nélkülözhetetlen a csíráztatott magvak fogyasztása, ezek közül a leghatásosabbak a zsázsa (turbolya) a búzacsíra és a szójacsíra. A gyümölcsök közül fontos a citrom, alaposan
klementinagidro, 2015. június 24. szerda, 19:35
Így pótóld a D- vitamint
ellen.

Napfény

A napfény arra ösztönzi a szervezetünket hogy D-vitamint állítson elő. Viszont a sok napozás sem tesz jót, hiszen növeli a bőrrák kockázatát. Ha ebből az egy forrásból szeretnénk megszerezni a napi adagunkat, 20-25 perc napozás elegendő. Azonban a napfény önmagában nem elégíti ki szervezetünk szükségletét télen, idősebb korban és erősebben pigmentált bőrtípusnál.

Zsíros halak

Jó D-vitaminforrások lehetnek a zsíros halak, mint például a lazac, makréla, pisztráng és tonhal. Ha ezeket a halakat fogyasztja.

Konzerv tonhal

Nem csak a friss hal az egyetlen módja annak hogy megtöltsük a szervezetünket D-vitaminnal. A tonhal és szardínia konzerv lényegesen olcsóbb lehet a friss hallal szemben, és természetesen tovább is elállnak spájzban.
Tej

Köztudott tény, hogy a tehéntejet magas fehérje, ásványi anyag és D-vitamin
anna4459, 2015. május 23. szombat, 19:38
Képek, videók
Őszi vitaminforrások.jpg
pacsakute
2017. október 02. hétfő, 16:28
C vitaminforrások.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:26
Őszi vitaminforrások
pacsakute
2012. augusztus 28. kedd, 10:27
szerensében bővelkedő szé
cuppika59
2017. szeptember 21. csütörtök, 16:12
SzKT- Horváth Ilona.jpg
agica2004
2016. június 04. szombat, 17:42
K vitamin.jpg
pacsakute
2020. március 10. kedd, 09:05
Vitamindús gyümölcsök.jpg
pacsakute
2019. szeptember 25. szerda, 20:41
E-vitamin.jpg
pacsakute
2019. február 26. kedd, 21:21
C vitamin.jpg
pacsakute
2019. február 20. szerda, 22:46
téli vitaminok0219.jpg
maroka
2019. február 19. kedd, 11:49
K vitamin tartalmú tápany
pacsakute
2019. február 03. vasárnap, 11:19
vitamin sokaság0129.jpg
maroka
2019. január 29. kedd, 22:40
Egészséges vitamin tál
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 01:02
vitamin csendélet0916.jpg
maroka
2018. szeptember 17. hétfő, 11:51
K-vitamin tartalmú táplál
pacsakute
2018. április 24. kedd, 22:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.