Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 07:32 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Káposztás hajtóka
A nagyanyám receptje, régen nagyon sokszor készített nekünk és mi nagyon imádtuk, hogy olyan ropogós és jó káposztás...
Nagyon hosszú idő után ismét rátaláltam és elkészítettem.

Hozzávalók:

1 kg liszt,
15 dkg zsír, (házi)
1 csomag sütőpor,
2 tojás,
2 dl tejföl,
2 kávés kanál só,
2 dl tej, (vagy víz is jó)

Töltelékhez:

1 kisebb fej káposzta,
só, bors

A tetejét megkenni 1 tojás

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ha elég morzsalékos akkor jó.
Ezután kerül bele a két tojás, a tejföl és a tej, annyi tejet teszünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk. Vékonyra kisodorjuk, a sült káposztát rátesszük, majd középen elfelezzük, felhajtjuk középig a két ellentétes oldaláról, majd a felezővonalon elvágjuk a tésztát. Kicsit megnyomkodjuk, megnyújtjuk a rudakat és srégen elvagdossuk. Zsiradékkal kikent, lisztezett nagy tepsibe rakjuk, a másik cipóval is így teszünk. Felvert tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük.

A töltelékhez a káposztát lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk egy fél órát. A levéből kinyomkodott káposztát kevés zsíron megsütjük, borssal ízesítjük. Hagyjuk hűlni.

Nekem egy kicsit vastag lett a tésztája, vékonyabbra kellett volna sodorni, ez most így sikerült, de az íze az a helyén volt!

Nagyititka

suzymama, 2020. január 31. péntek, 16:21
Címkék: nagyanyám receptje, tetejét megkenni, lisztet elkeverjük, zsírt elmorzsoljuk, sült káposztát, felezővonalon elvágjuk,
Kommentek
Tallóztam.
Káposztás hajtóka

Hozzávalók

töltelék:
1,5-2 kg fehér fejes káposzta -ízlés szerint
1 kanál nyers nádcukor
só (nem finomított, természetes)
tört bors
1 kanál olívaolaj (extra szűz)
tészta:
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg tejföl
15 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (nem finomított, természetes)
kenéshez:
1 db tojás (szabad-tartású)

Elkészítése

1. reszeljük le (vagy aprítóval szeljük finomra) a káposztát, sózzuk és keverjük össze, majd tegyük félre 1/2 órára
2. nyomkodjuk ki a káposzta levét, majd az olajon pároljuk meg, közben fűszerezzük (cukor, bors)
3. a sütőport keverjük el a lisztben, morzsoljuk a vajat a liszthez és gyúrjuk össze a többi alapanyaggal (kivéve a tojás, az a kenéshez kell)
4. amíg a káposzta kihűl, a tésztát tegyük hűtőbe
5. ha kihűlt a töltelék, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit és
horvathnemagdi, 2013. december 30. hétfő, 08:42
Káposztás hajtóka
Hozzávalók

töltelék:
1,5-2 kg fehér fejes káposzta -ízlés szerint
1 evőkanál nyers nádcukor
só (nem finomított, természetes)
tört bors
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
tészta:
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg tejföl
15 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (nem finomított, természetes)
kenéshez:
1 db tojás (szabadtartású)

Elkészítése

1. reszeljük le (vagy aprítóval szeljük finomra) a káposztát, sózzuk és keverjük össze, majd tegyük félre 1/2 órára
2. nyomkodjuk ki a káposzta levét, majd az olajon pároljuk meg, közben fűszerezzük (cukor, bors)
3. a sütőport keverjük el a lisztben, morzsoljuk a vajat a liszthez és gyúrjuk össze a többi alapanyaggal (kivéve a tojás, az a kenéshez kell)
4. amíg a káposzta kihűl, a tésztát tegyük hűtőbe
5. ha kihűlt a töltelék, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit és készítsük
1vargaildyko, 2013. december 29. vasárnap, 11:12
káposztás hajtóka
tésztához:

600 g liszt
250 g vaj
1,5 kis dobozos kefír
tej


a töltelékhez:

1 közepes fej káposzta
1 kis doboz kefír vagy natúr joghurt
cukor ízlés szerint

elkészítés

A tésztához a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd félrerakjuk egy kicsit pihenni.
A káposztát kevés olajon megdinszteljük. Ha kész, hozzáöntjük a kefírt/joghurtot, és megcukrozzuk.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és téglalapokra vágjuk, majd minden lapra káposztát teszünk, és feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, a tetejüket megkenjük tojással, végül 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

sütési hőfok:
200°C
quacline, 2013. október 10. csütörtök, 15:02
Ízőrzők – Gyulafirátót
deszkán fél centi vastagra kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe 2 szem aszalt szilvát teszünk. Gombócokat alakítunk, ezek alját olvasztott zsírban megmártjuk, és úgy helyezzük a tepsibe. Ott még kicsit kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük.
Deszkára borítjuk, szétszedjük, hogy kicsit hűljön meg. A darált mákot porcukorral elkeverjük. A gombócokat egyenként 2-3 evőkanál langyos, cukros tejjel meglocsoljuk, és mákban meghempergetjük.

Savanyú káposztás metélt tészta
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg vágott savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 15 dkg füstölt szalonna, só.
A savanyú káposztát vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, majd kisebb darabokra elszeljük. A szalonnát csíkokra vágjuk, és lassú tűzön zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a káposztát, amit kb. háromnegyed óra alatt puhára párolunk. A hagymát kis kockákra vágva adjuk hozzá.
Közben tésztát gyúrunk. A liszthez csipetnyi sót, tojást, és annyi vizet öntünk, hogy gyúrható,
horvathnemagdi, 2011. december 05. hétfő, 08:00
Képek, videók
Káposztás csirke .jpg
pacsakute
2018. november 25. vasárnap, 21:56
32334_hawaii-kaposztas ala
vorosrozsa66
2018. november 05. hétfő, 19:11
káposztás tészta.jpg
maroka
2016. május 26. csütörtök, 21:49
Káposztás kocka
sanci81
2016. március 28. hétfő, 10:47
káposztás.jpg
sz719eszter
2016. február 27. szombat, 12:30
Kaposztas_kolbaszos_no ked
erika333
2015. szeptember 10. csütörtök, 18:56
KÁposztás paszuly csülökk
feviroza
2014. december 08. hétfő, 09:45
Káposztás pirog
sanci81
2014. december 02. kedd, 17:06
A nagyanyámhoz vittek el
chillik
2018. május 08. kedd, 03:54
nagyanyámmal.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:55
Kiss Anna- nagyanyám.jpg
margitmama
2009. június 17. szerda, 18:06
apám,nagyanyám,nagyapá m.b
chekovichzso
2007. december 29. szombat, 20:01
Nagyanyám keresztlevele
apo1939
2006. szeptember 26. kedd, 13:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.