Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 01:36 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Aranycsapat Emlékév: a négy éve elhunyt Buzánszky Jenőre emlékeztek
Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke az ünnepségen rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy Buzánszky Jenő állandó tagja volt annak a legendás magyar együttesnek, amelyet az egész világon tisztelnek, s 1953 novemberében véget vetett az angol válogatott több évtizedes hazai veretlenségének. Kiemelte: az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes jobbhátvédnek kiemelkedő szerepe volt az emlékév létrejöttében. Annak idején ugyanis ő javasolta az ünnepségsorozatot, amely eredetileg a dorogi játékos 90. születésnapján indult volna el, de sajnálatos módon Buzánszky két hónappal korábban, 2015 januárjában elhunyt.

Lomnnici hozzátette: az Aranycsapat Emlékévet így a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján, 2017 áprilisában hirdette meg, s az ünnepségsorozat keretében kupák, ankétok, beszélgetések keretében ápolják az Aranycsapat emlékét, valamint megemlékeznek a csapattagok születésének és elhalálozásának kerek évfordulóiról is. Amint a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke elmondta, az emlékév az Új Puskás Ferenc Stadion avatásig tart, amelyre várhatóan idén novemberben kerül majd sor.

Buzánszky Jenő sírjánál Lomnici Zoltán, ifjabb Buzánszky Jenő, valamint Molnár Andrea, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elnöke helyezte el a megemlékezés koszorúit.

Az Aranycsapat jobbhátvédje sokat tett a határon túli magyarságért és a magyar labdarúgás utánpótlásáért. Többek között 2011-ben ő hozta létre az Ovi-foci Alapítványt, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elődjét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 13:11
Címkék: Aranycsapat Emlékév, Buzánszky Jenőre, Lomnici Zoltán, Aranycsapat Emlékév Testület, Buzánszky Jenő, Aranycsapat Emlékévet,
Kommentek
Aranycsapat Emlékév: a 95 éve született Zakariás Józsefre emlékeztek
Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke kiemelte, hogy Zakariás József a magyar labdarúgó-válogatott talán legstabilabb tagja, annak szürke eminenciása volt, aki pontos passzaival hívta fel magára a figyelmet. Hozzátette: a 35-szörös válogatott játékos nemcsak a helsinki olimpiai aranyérem kivívásában vállalt fontos szerepet, hanem részese volt 1953 novemberében az évszázad mérkőzésének, az angolok elleni 6-3-as, majd a budapesti 7-1-es diadalnak, s játszott az 1954-es berni világbajnoki döntőben is.

A testület elnöke emlékeztetett arra, hogy az Aranycsapatból Zakariás volt az egyetlen, aki a németek elleni, 3-2-re elvesztett vb-finálé után többé már nem húzhatta magára a válogatott mezét.

"Hatvanöt év elteltével szeretnénk némi elégtételt adni neki, mert ettől úgy érezhette, hogy az ő nyakába varrták a berni vereséget, noha a korabeli szakírók szerint ő sem játszott rosszabbul azon a mérkőzésen, mint Puskás, vagy mondjuk Bozsik" - fogalmazott Lomnici, aki felidézte azt is,
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 14:36
Május 23. lehet az Aranycsapat hivatalos emléknapja
Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke a csütörtöki bejelentésnél elmondta, az eredetileg - az 1953-ban, a Wembley Stadionban 6-3-as magyar sikerrel zárult összecsapás évfordulójára - tervezett november 25. azért nem válhat hivatalos emléknappá, mert ezt a dátumot 2012-ben a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánították, így nemzeti gyásznap.

Lomnici Zoltán beszámolt arról, hogy a tervek szerint az új Puskás Ferenc Stadion jövő ősszel sorra kerülő átadásáig tartó Aranycsapat-emlékév során a Kárpát-medence egész területén folyamatosak a legendás nemzeti tizeneggyel kapcsolatos megemlékezések, s nemsokára a 100. ilyen rendezvény következik.

"Ki szeretném emelni, hogy ezeknek az eseményeknek a megrendezéséhez nem használtunk fel forrásokat a költségvetésből, s bár a Magyar Labdarúgó Szövetség nem támogatta az emlékévet, végül minden helyszínen önerőből összegyűjtötték a szervezéshez szükséges összegeket" - mondta a Legfelsőbb Bíróság
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 14:19
Fenyvesi Máté labdarúgó és Pénzes István orvosprofesszor vehette át az Emberi Méltóságért kitüntetést
A XII. kerületi Ökoház lovagtermében csütörtök délután megtartott díjátadón az elismerést alapító Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán bevezetőjében hangsúlyozta: nyolc évvel ezelőtt Buzánszky Jenő vetette fel, hogy egy ünnepségsorozattal kellene megemlékezni az Aranycsapat sikereire, hiszen a 20. századi magyar történelem talán legfontosabb eseményei közé tartozott az Aranycsapat helsinki olimpiai aranyérme, a londoni 6-3-as győzelme, majd világbajnoki ezüstérme.

Emlékeztetett arra, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tavaly áprilisban, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet, amelynek keretében méltó módon emlékeznek meg az együttest alkotó labdarúgók születésének és halálának kerek évfordulóiról.

"Az Aranycsapat azért fontos, mert a kis nemzeteket tudósaik, művészeik és sportolóik tehetik ismertté a világban, és az együttes tagjai sokat tettek a nemzeti ismertség megteremtéséért és a magyarság megbecsüléséért" - jelentette
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 18:13
Az Aranycsapat győzelmeinek emlékére ültettek fát Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely polgármesteri hivatalának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Lomnici Zoltán ünnepi beszédében elmondta: a történelem viharai, illetve a háborúk által megtépázott magyarságnak nagy erőt és hitet adtak az Aranycsapat eredményei, melyeknek köszönhetően a világ minden szegletében megismerték Magyarországot. Úgy vélte, hogy az Aranycsapat nemcsak az anyaországé, hanem a Kárpát-medence összes magyar emberéé.

A sportért felelős államtitkárság a magyar kormány nevében tavaly áprilisban hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet. Az emlékév eseményeinek szervezésére létrehozott testület arra törekszik, hogy a határon túli területek magyarsága is bekapcsolódjon az ünnepi rendezvények sorába. A székelyudvarhelyi faültetés első állomása volt ennek a megemlékezéssorozatnak.
velemenyezd, 2018. augusztus 31. péntek, 14:19
Aranycsapat-emlékév - A 35 éve elhunyt Budai II Lászlóra emlékeztek
A 39-szeres válogatott egykori kiváló labdarúgó sírjánál Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke emlékeztettt: az emlékév meghirdetésekor azt vállalták, hogy méltóképpen emlékeznek meg az Aranycsapatot alkotó játékosok születésének és halálozásának kerek évfordulóiról.

"A mai napon van 35 éve annak, hogy Budai II László visszaadta lelkét a teremtőjének" - mondta Lomnici Zoltán, aki felidézte, hogy a jobbszélső részese volt az 1952-ben, Helsinkiben elért olimpiai győzelemnek, ott volt az 1954-es világbajnokságon, valamint az évszázad mérkőzésén, az angolok ellen 6-3-ra megnyert londoni találkozón is a klasszikus Aranycsapat tagjaként küzdött.

"Életművében a hazaszeretet volt a legfontosabb, mert bár a Budapest Honvéd 1956-os külföldi túrája során ugyanolyan kedvező ajánlatokat kapott, mint csapattársai, ő mégis annyira ragaszkodott a hazájához, hogy a nehézségeket vállalva hazatért" - hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke.

Lomnici Zoltán hozzátette: bár a csatár
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:22
Bajkai István: kötelesség emlékezni az Aranycsapat teljesítményére
A politikust arról kérdezték vasárnap az M1 aktuális csatornán, hogy egy nemrég bejelentett javaslat szerint az Aranycsapat emléknapja lehet november 25-e, a londoni magyar-angol 6:3-as labdarúgó-mérkőzés napja.

Bajkai István azt mondta: a sport története az ország történelmének része, ezért a londoni 6:3-as mérkőzés a magyarság életének fontos eseménye.

Kiemelte: az Aranycsapat tagjainak nagyságát a sport szeretetében, a sportág iránti tiszteletben, a közönséggel szembeni alázatban látja.

Szólt arról is, hogy a futball kiemelkedő sportágnak számít Magyarországon, és úgy véli, ez a jövőben is így marad.

A műsorban felidézték, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének kilencvenedik évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet, amely az új Puskás Ferenc Stadion 2019-es átadásáig tart.
velemenyezd, 2018. június 17. vasárnap, 21:02
Bajkai István: legyen november 25. az Aranycsapat emléknapja
A politikus az Aranycsapat Emlékév Testület budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nagy örömmel és lelkesedéssel vállalta a feladatot, és támogatja a határozat megszületését.

Lomnici Zoltán, a testület elnöke május 17-én jelentette be, hogy kezdeményezik, az Országgyűlés november 25-ét, a legendás londoni magyar-angol 6:3-as labdarúgó-mérkőzés évfordulóját az Aranycsapat napjává nyilvánítsa.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke felidézte, hogy a szervezet a legendás magyar labdarúgó-válogatott eredményeihez és tagjainak pályafutásához kapcsolódó évfordulós, ünnepi események szervezésére jött létre, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének kilencvenedik évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet, amely az új Puskás Ferenc Stadion 2019-es átadásáig tart.

Hozzátette, egy friss felmérés szerint a magyar családok hetven százaléka kíséri figyelemmel a csütörtökön kezdődött oroszországi világbajnokságot, ezért fontosnak
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 17:11
Képek, videók
Szeged Aranycsapat emléké
agica2004
2014. június 06. péntek, 15:44
Buzánszky Jenő-foci.jpg
agica2004
2018. március 23. péntek, 22:52
Advent 4.-Buzánszky Jenő.
agica2004
2010. december 20. hétfő, 14:51
sydney_aranycsapat_3.j pg
maroka
2017. augusztus 12. szombat, 18:16
sydney_aranycsapat.jpg
maroka
2017. augusztus 12. szombat, 18:16
aranycsapat.png
chillik
2017. július 02. vasárnap, 16:52
aranycsapat2.jpg
astropapa58
2016. április 13. szerda, 21:44
aranycsapat.jpg
zsokica45
2015. június 15. hétfő, 18:48
ARANYCSAPAT-.jpg
agica2004
2015. február 23. hétfő, 19:11
Aranycsapat.jpg
agica2004
2015. február 23. hétfő, 19:10
2 Aranycsapat 1953.jpg
agica2004
2014. június 10. kedd, 19:11
3377_aranycsapat.jpg
isti53
2012. november 25. vasárnap, 05:28
Aranycsapat.jpg
pacsakute
2012. szeptember 02. vasárnap, 19:44
aranycsapat.jpg
maroka
2012. április 04. szerda, 00:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.