Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 06:17 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nemzetközi díjakat nyert, illetve felújított magyar filmeket vetítenek a 13. Bukaresti Magyar Filmhéten
A november 10. és 18. között zajló seregszemle célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt év magyar filmterméséből.

Az idén több romániai filmfesztiválon magyar film nyert díjat, emellett az elmúlt években számos magyar film került romániai moziforgalmazásba, ezért a bukaresti filmhéten hangsúlyos szerepet kap a helyi filmforgalmazókkal folytatott párbeszéd. Ennek egyik mozzanata lesz az a találkozó, amelyen Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója érdemi tájékoztatást nyújt a magyar filmforgalmazásról romániai fesztiválszervezőknek, forgalmazóknak és kritikusoknak.

Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a felújított magyar filmekre, egyrészt a "30 éve szabadon" emlékévhez kapcsolódóan, másrészt annak köszönhetően, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap a 2017-ben meghirdetett filmrestaurálási és filmdigitalizálási programja keretében évi 25-30 magyar játékfilmet újítanak meg. A közönség ezekből láthat néhányat a bukaresti filmhéten.

A Filmarchívum digitalizációs és restaurációs programjára hívja fel a figyelmet nyitófilm, a szervezők Bacsó Péter A tanú című filmjének cenzúrázatlan változatát mutatják be, amely a "30 éve szabadon" emlékév egyik kiemelt romániai filmes eseménye lesz. A cenzúrázatlan változat bukaresti bemutatóján jelen lesz Ráduly György, a Magyar Filmarchívum igazgatója, aki a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program eredményeit ismerteti. A felújított filmek szekciójában láthatja még a közönség a Dargay Attila két rajzfilmjét, a Szaffit és a Lúdas Matyit, valamint a Moszkva tér és a Sodrásban című filmeket.

Az 1989-1990-es kelet-európai és magyarországi változásokra reflektáló szekcióban bemutatják Török Ferenc Moszkva tér, Forgács Péter NémetEgység@Balaton - Mézföld, Gazdag Gyula Magyar krónikák I-II., Schiffer Pál Elektra Kft., avagy bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába, Almási Tamás Tehetetlenül című alkotásait.

A filmhéten lesz a bukaresti premierje számos olyan magyar nagyjátékfilmnek, amely a nemzetközi fesztiválokon már több rangos elismerést begyűjtött, így Pálfi György Az Úr hangja, Bergendy Péter Trezor, Topolánszky Tamás Curtiz, Ujj-Mészáros Károly X - A rendszerből törölve, Nagypál Orsi Nyitva című filmjét láthatja a közönség.

A Bukaresti Magyar Filmhét központi helyszíne idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdióterme, de lesznek vetítések a Bukaresti Egyetem Politikatudományi Tanszékén, a Point Kulturális Hubban, illetve a bukaresti Goethe Intézetben. A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemre egy mesterkurzus keretében ellátogat Almási Tamás filmrendező, Bukarest Kulturális Központjában, az ArCuB-ban pedig a két évszázada Tibetbe induló Kőrősi Csoma Sándorra emlékeznek egy filmkoncerten.

A Balassi Intézet bukaresti székhelyén megtekinthető lesz Damokos Csaba látvány- és díszlettervező egyéni kiállítása.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 14:21
Címkék: Bukaresti Magyar Filmhéten, Bereczki Csaba, Magyar Nemzeti Filmalap, Bacsó Péter, Ráduly György, Magyar Filmarchívum,
Kommentek
Csaknem 2500 néző vett részt a Bukaresti Magyar Filmhéten
A Balassi Intézet bukaresti központja által szervezett seregszemle vasárnap este a Tiszeker Dániel rendezte #sohavégetnemérős című játékfilmmel fejeződött be. A vetítés előtt Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi kapcsolatokért és értékesítésért felelős igazgatója elmondta: másfél évtizede jár magyar filmeket bemutató különböző fesztiválokra, és ennek alapján elmondhatja, a bukaresti messze meghaladta mind szervezésben, mind a program minőségében azokat a fesztiválokat, amelyeken eddig részt vett. Kiemelte a lelkes és interaktív közönség hozzájárulását a sikeres filmhéthez.

Krizbai Béla, a Román Kulturális Intézet alelnöke szerint mind a Bukaresti Magyar Filmhét, mind budapesti Román Filmhét jó példa arra, hogy a kultúra kiváló közvetítőcsatorna két nemzet közötti kommunikációban.

A Bukaresti Magyar Filmhéten 18 vetítésen 28 filmet láthatott a közönség, ebből 9 nagyjátékfilm volt, 10 rövidfilm, de bemutattak dokumentumfilmeket és animációkat is. A közönség láthatta egyebek
velemenyezd, 2017. november 20. hétfő, 18:23
Kilenc nagyjátékfilmet mutatnak be a Bukaresti Magyar Filmhéten
A Balassi Intézet bukaresti központja által szervezett seregszemle célja bemutatni a legfrissebb magyar filmtermést. Nyitófilmként a közönség a Török Ferenc rendezte 1945 című alkotást láthatja a forgatókönyvíró, Szántó T. Gábor jelenlétében, aki előadást is tart a bukaresti Színház és Filmművészeti Egyetem diákjainak. A Filmhét programja egy kiállítással kezdődik, amely az 1945 forgatásán Szilágyi Lenke fotóművész által készített werkfotókat mutatja be. A tárlat megnyitóját a Kozma Orsi Quartett jazzkoncertje követi.

A Bukaresti Magyar Filmhéten megtekinthető a legnézettebb magyar játékfilm, a Kincsem, amelyet Herendi Gábor rendező jelenlétében mutatnak be. A román fővárosban lesz Madarász Isti is, akinek a Hurok című filmjét vetítik.

A programban szerepel a Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezte Brazilok, valamint a Magyarország által tavaly Oscar-díjra jelölt Tiszta szívvel, amelyet Till Attila jegyez. Bemutatják a Vranik Roland rendezte Az állampolgárt, valamint Kostyál Márk Kojotját.
velemenyezd, 2017. november 08. szerda, 17:56
Fekete Ibolya filmjével kezdődnek a vetítések a 10. Bukaresti Magyar Filmhéten
A Balassi Intézet bukaresti központja által szervezett, hivatalosan vasárnap kezdődött seregszemle hétfői sajtótájékoztatóján a rendező elmondta: megtiszteltetés számára, hogy jó magyar filmek között látható az alkotása, amelyet ráadásul nyitófilmként mutatnak be most először Bukarestben. A film részt vett korábban a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), ahol a közönség nagyon jól fogadta. Fekete Ibolya úgy vélte, hogy filmje olyan tipikus kelet-közép-európai történetet mutat be, amely nem csak az ő saját családjának, hanem a térségben nagyon sok más családnak is a története lehet.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Filmhét megérte a tizedik, jubileumi kiadást. Rámutatott: a magyar filmgyártás elkényezteti az utóbbi években a Filmhét szervezőit, és bővíteni kellene a fesztivál jelenleg nyolcnapos időtartamát, hogy az összes jó, új magyar filmet bemutathassák.

Kedden vetítik Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál
velemenyezd, 2016. november 07. hétfő, 14:43
Magyar filmek seregszemléje Bukarestben
A Balassi Intézet bukaresti központjának szerdai közlése szerint a november 6. és 13. között zajló esemény egyik kiemelt célja bemutatni a román fővárosban a tavalyi magyar filmtermés sokszínűségét. A rendezvény helyszíne a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdiója.

A megnyitón a Fekete Ibolya rendezte Anyám és más futóbolondok a családból című alkotást vetítik. A nulladik napon magyar filmtörténeti kiállítás nyílik, amelyen már kultikussá vált magyar filmképek nyújtanak ízelítőt a magyar filmtörténetből.

A szervezők folytatják azt a hagyományt, hogy egy magyar fesztivál mutatkozik be a bukaresti filmhéten. Idén a szolnoki Tisza Mozi Filmfesztivállal ismerkedhet meg a közönség.

A filmhét programjában nyolc játékfilmet tűztek műsorra, de vetítenek kísérleti filmet, animációkat, valamint dokumentum- és rövidfilmeket. Bemutatják egyebek mellett Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Dési András György és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod, Szász Attila Félvilág, Goda Krisztina
velemenyezd, 2016. november 02. szerda, 22:19
Megkezdődött a 11. Román Filmhét az Urániában
láthatja az Orizont című thrillert, a Sieranevada című filmet, valamint az Újra otthon és a Bukarest Non-stop című alkotást.

Marius Lazurca, Románia magyarországi nagykövete a filmhét keddi budapesti megnyitóján arról beszélt, hogy a kortárs román filmművészet fiatal rendezői változatos filmeket alkotnak, mégis közös pont műveikben a mai román világ kegyetlen és nyers bemutatása. Ez egy gyógyulási folyamat része, megmutatja azokat a lehetőségeket, ahová eljuthatunk - mondta.

Nagy Mihály, a bukaresti Román Kulturális Intézet (ICR) elnökhelyettese kiemelte: az idei cannes-i filmfesztiválon a különböző verseny kategóriákban 50 film közül 10 román volt, ez is jelzi, hogy mennyire erős ma a román filmipar. A filmhéten szereplő öt alkotással a legjobb román filmekből kap válogatást a magyar közönség - mondta.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a magyar és a román filmek nemzetközi sikereiről
velemenyezd, 2016. október 11. kedd, 22:23
A közelmúlt román filmjeiből készült válogatás az Urániában
Zsolt kolozsvári, magyar színművészek. Marian Crisan új filmje a hegyekben fogadó üzemeltetésébe kezdő jóravaló, családos Lucianról szól. A hely sikeres vállalkozás lehetne, ha a környéken nem uralkodna kiskirályként a verőlegényeivel körülvett helyi maffiózó, Zoli. Lucian próbál hozzászokni a helyzethez, de végül kénytelen saját kezébe venni a sorsát.

Az Újra otthon egy fiatal rendező, Andrei Cohn bemutatkozó filmje, amelyet a legjobb film díjára jelöltek a Szarajevói Filmfesztiválon. Robert, a bukaresti költő és újságíró visszatér szülőfalujába, ahol anyja halála óta nem járt. Kapcsolata az apjával messze nem tökéletes, és a viszontlátást csak nehezíti, hogy az idős férfi újabban Iulianával él. Huszonnégy óra leforgása alatt Robert szembesül a múltjával és átértékeli a jelenét.

A Dan Chisu Bukarest Non-stop című rendkívüli helyzetbe jutott átlagemberekről szóló filmjét nyolc kategóriában jelölték a legrangosabb román filmes elismerésre, a Gopo-díjra, köztük a legjobb film, a legjobb rendezés és a
velemenyezd, 2016. október 07. péntek, 11:42
A média gyermekvédelmi szabályozásairól és a magyar filmtámogatási rendszerről értekeztek Bukarestben
Vass Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja előadásában a gyermekvédelmi jogok érvényesítéséről beszélt. Elmondta, hogy 2008 óta létezik együttműködés a román Országos Audiovizuális Tanáccsal (CNA), ennek értelmében kérheti a magyarországi intézmény, hogy a CNA eljárást indítson azokkal a szabálysértést elkövető médiaszolgáltatókkal szemben, amelyek Romániában vannak bejegyezve, de Magyarországon is sugároznak.

Elmondta, hogy egy tavalyi felmérés szerint a magyarországi 4-17 év korosztályhoz tartozó gyermekek hétköznap három és negyed órát néznek televíziót, hétvégén ez az idő négy órát is meghaladhatja. Ez a korosztály főként valóságshow-kat, felnőtteknek szóló sorozatokat néz, amelyek nem a gyermekek korának megfelelő tartalommal is rendelkeznek.

Elmondta, hogy a jogsértések száma csökkenő irányt mutat, ami egyrészt a bírságoknak, másrészt az adások figyelemmel követését szolgáló rendszer megfelelő működésének, valamint annak a megelőzési eljárásnak köszönhető,
velemenyezd, 2015. november 12. csütörtök, 20:01
Képek, videók
átépített Bukaresti stadi
hartvigjoe
2012. április 28. szombat, 06:40
idén még többen vagyunk!
ajsa
2008. szeptember 02. kedd, 11:53
Nő a harmincas években
eva6
2019. március 08. péntek, 11:56
1980-as 90-e években is é
furaila
2017. április 10. hétfő, 18:12
1960-as években
sanci81
2014. november 28. péntek, 12:01
Lóvasút (1920-as években)
jpiros
2012. június 11. hétfő, 14:12
a 90-es években
filantrop
2011. november 01. kedd, 17:32
Zsazsa a 80-as években.jp
farkas1945
2011. február 27. vasárnap, 11:56
Dubai a 2000-es években.p
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:07
feleség-autó-kiemelt-6 72x
menusgabor
2016. november 10. csütörtök, 20:23
kakas5-vicc-kiemelt-vá gva
menusgabor
2016. június 02. csütörtök, 21:45
Kiemelt részlet a cikkből
furaila
2013. május 03. péntek, 08:49
húsvét-vasárnap-kiemel t-6
margherita
2013. április 04. csütörtök, 06:26
kiemelt játékosok.jpg
maroka
2013. január 27. vasárnap, 22:53
Ditke kiemelt drága kulde
charlotteani
2012. október 16. kedd, 13:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.