Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 12:27 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Őrölt paprika télire
3 kg paradicsompaprika (gogos) 2 kg kápia paprika
15 - 2o dkg só minden kg őrleményre (a fenti adagból kb. 4 kg őrlemény lesz)

2-3 órás munka, vigyázni kell, hogy ha sokat hagyjuk a paprikákat állni felvágva, elkezdenek puhulni, ecetesedni
a paprikákat 2-3 rend vízben átmossuk, majd megpucoljuk
kicsumázzuk, még egyszer átmossuk egy rend vízben, ellenőrizzük, hogy ne maradjanak magok közöttük
kisebb darabokra vágjuk, és húsőrlőn leőröljük
közben fokozatosan belekeverjük a sót
másnapig állni hagyjuk, közben néha-néha belekavarintunk, a lényeg, hogy a só felolvadjon, majd üvegekbe tesszük, s lekötjük
nem kell dunsztolni, aki akar tehet bele egy kevés szalicilt

Kitűnő ételízesítő, amit csakis ősszel rakhatunk el, ezért egy egész évre kell gondolni. Tárkonyos pityókalevesbe, fuszulykalevesbe, paradicsomlevesbe, pörköltekbe vagy sültekre egyaránt használható. Aránylag több sóval tartósítjuk, ezért használatakor ezt figyelembe kell venni. Kb. 5 l leveshez két kiskanálnyi adható.
bodoban, 2016. október 20. csütörtök, 11:17
Címkék: fenti adagból, paprikákat állni, rend vízben, kevés szalicilt, egész évre, fuszulykalevesbe,
Kommentek
A békebeli idők ezernyi jósága
és szellős, napos helyre akasztjuk száradni. A petrezselyem- és zeller zöld, friss kapor, szárítva sokáig eltartható. A mosott, lecsurgatott szálakat kis csomókba kötve szellős, meleg helyre akasztjuk. Napra ne tegyük, mert zöld színük kifakul. Ha megszáradt, morzsoljuk le a szárról, tegyük jól záródó dobozba, hogy megőrizze az aromáját. A paprikát többnyire felfűzve és napos helyen szárították.



Sóban tartósítás

Tartósításra kiválóan alkalmas a só is. A kapor, tök, paprika, snidling, zeller, idényzöldségek lereszelve, együtt vagy külön-külön is elkészíthetők sóban tartósított zöldségkeveréknek. A zöldségeket általában 5:1 arányban keverjük össze a sóval, tehát 10 dkg növényhez 2-2,5 dkg sót adjunk, és szükség szerint ennek arányában növeljük az adagot. Kisüvegekbe szorosan betömjük, a tetejére is sót hintünk, lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.

Mésszel tartósítás

A tanyavilágban a mésznek rendkívül sokrétű felhasználási területe volt. A házak
lenke1964, 2015. október 16. péntek, 16:11
Gulyáskrém házilag készítve
házi gulyáskrém télire
Emlékszem, gyerekkoromban mennyi gulyáskrémes kenyeret ettünk. Egyszerűen imádtuk a gulyáskrémet. Anyám állandóan vette a boltban a tubusos változatot. Persze, akkor még senki sem figyelt arra, hogy mi is van abban valójában. Pedig a házilag is istenien finom gulyáskrémet lehet készíteni roppant egyszerűen, és akkor biztosan csak az lesz benne, aminek benne is kell lennie. Nem úgy, mint abba a bizonyos "U" betűs márkában. Idézet a honlapjukról: "Összetevők: nyers édes fűszerpaprika, pritaminpaprika, étkezési só (átlag: 11,5%), vöröshagyma, sűrített paradicsom, növényi olaj, víz, ízfokozó (Nátrium-glutamát), cukor, módosított kukorica-keményítő, sűrítőanyag (xantán gumi), fűszer- és zelleraroma, étkezési sav (citromsav), tartósítószerek (Kálium-szorbát, Kálium-metabiszulfit), babérlevél. * kén-dioxidot tartalmaz" Szóval, ennek a fele egyáltalán nem való a gulyáskrémbe, sőt, igazából az emberi szervezetbe sem szerintünk.

A mi receptünk természetesen mentes minden
horvathnemagdi, 2015. szeptember 09. szerda, 14:00
Paprika – gyógynövény
A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. S a legtöbb C-vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg paprika 369 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C-vitamin van. A paprikának is számos fajtáját ismerik a világban. Gyógyító értéket még csak az erős paprikának tanúsítanak, de ez nem zárja ki a magyar őrölt paprika értékét.
Tápértéke:
Mint említettem a paprika rendkívül magas C-vitaminban, s az A-vitamin tartalma elérheti a 4200 NE, és van benne némi E-vitamin is, valamint szinte minden B vitamin képviselteti magát. Egy fél nagy piros paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A és C-vitamin szükségletét. Megfigyelhetjük azt, hogy a zöldségféléknél ritkán fordul elő, hogy a magnézium tartalom megduplázza a kalciumot. Van azonban olyan paprika fajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium,
anna4459, 2015. szeptember 05. szombat, 18:58
x
krémmé főzzük.
A margarint a porcukorral kikeverjük,majd a kihűlt főzött krémmel összekeverjük.
Az első lapra rákenjük a krém felét,erre tesszük a kisült rudakat,majd rákenjük a krém másik felét,és befedjük az utolsó lappal.
Tetejére porcukrot szórunk,vagy csokimázzal bevonjuk.
Egy éjszakát hagyjuk puhulni,majd szeleteljük.





Csupa-nyár leves pirítóssal
Csupa-nyár leves pirítóssal
Hozzávalók:
30 dkg vegyes színű paprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg szárzeller
10 dkg kelkáposzta
1 szál póréhagyma
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál curry
kevés friss rozmaring
1 zöldségleves-kocka
só, őrölt fehérbors
A pirítóshoz:
12 szelet baguette
15 dkg paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál finomra vágott kakukkfű
só, bors
Elkészítés:
A paradicsom héját ás magjait távolítsd el, a húsát vágd apró kockákra, majd keverd össze sóval, borssal,
nagyuska, 2014. június 13. péntek, 18:03
x
egy kb.1,5-2 cm vastag kenyérszeletet. Egy kés segítségével a tetejét kb fél mm.vastagságban megkenjük zsírral és ízlés szerint megsózzuk.Az inyencek tehetnek rá őrölt pirospaprikát vagy vékony hagymaszeleteket. Jó étvágyat kozzá ! :)
#2833
2011. február 19. 22:42
Válaszolj!





Máthé Györgyné Rozália [Huga...

Borsópörkölt
* Hozzávalók:
0,5 kg borsó
1 pohár tejföl
petrezselyemzöld

paprika
hagyma
olaj
* Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, olajon megpirítjuk. Paprikával színesítjük. Hozzáadjuk a borsót. Ha fagyasztott, kevés vízzel puhára főzzük, ha konzerv, a levét leöntjük, mert az már amúgy is puha. Felforrósítjuk, hozzáadjuk a pohár tejfölt az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízlés szerint sózzuk és kevés lisztel besűrűsítjük.
Nokedlivel tálalva ízletes főétel!
#2832
2011. február 13. 17:28
Válaszolj!
nagyuska, 2014. május 28. szerda, 06:51
Natur szelet gombás raguval
Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet csont nélküli karaj
Liszt, só, bors, paprika,fokhagyma
Olaj

Gombás ragúhoz:

50 dkg friss gomba
1 fej hagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
2 kanál liszt
2 dl tejszín, vagy tej
Só, bors, paprika
Olaj

A húst ujjnyi szeletekre vágom, befűszerezem, só, bors, paprika, hagyom legalább egy órát, majd forró olajon átpirítom, kevés vizet öntök alá, két gerezd fokhagymát csíkokra vágok, a húsok közé rakom, és puhára párolom, majd zsírjára sütöm.

A gombás ragúhoz a felkockázott szalonnát kevés olajon megpirítom, hozzáteszem az apróra vágott hagymát, hozzáteszek egy evőkanál télire sóban eltett piros paprikát,(őrölt fűszerpaprikával helyettesíthető) mikor a hagyma megdinsztelődött hozzáteszem az előre sós vízben, megfőzött gombát, fűszerezem, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön összefőzöm, majd felöntöm az előzőleg elkevert lisztes tejszínt, és összeforralom.
janna53, 2013. december 06. péntek, 18:13
Füstölt húsos fejtett bableves
Füstölt húsos fejtett bableves

Hozzávalók:

50 dkg fejtett bab
2 - 3 szál répa
2 - 3 szál fehérrépa
1 zöld színű karalábé
1 zellergumó
40 - 50 dkg nyers füstölt hús
1 paradicsom
1 paprika
7 gerezd fokhagyma
bors
kevés ételízesítő
zsír
kevés liszt
őrölt pirospaprika
2 marék petrezselyemzöld és zeller zöld aprítva

Elkészítése:

Egy nagy lábasba tesszük a megmosott babot, felkockázott füstölt húst, a megtisztított, megmosott, felaprított zöldségféléket, a fele fokhagymát átnyomva, a fele aprított zöldeket (petrezselyem, zeller), a paradicsomot és paprikát félbe vágva (a végén kivesszük a levesből tálalás előtt), ízesítjük őrölt borssal (ízlés szerint), felengedjük hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, s felforraljuk, majd fedő alatt, lassú tűzön 1 és fél - 2 órát főzzük.

háromnegyed óra elteltével megkóstoljuk, ha nem elég sós (a
horvathnemagdi, 2013. szeptember 02. hétfő, 17:18
Képek, videók
paprika saláta télire
ibolya58
2014. október 28. kedd, 11:24
Sült paprika télire.jpg
miday
2008. szeptember 10. szerda, 20:20
második adag!
sarkadykati
2016. december 28. szerda, 15:36
Adagio.jpg
chillik
2015. augusztus 09. vasárnap, 08:32
3 Helyezzünk egy adag ti
jozsef_olah_9843
2015. július 08. szerda, 13:39
Isler - másik adag
sarkadykati
2015. február 19. csütörtök, 03:59
adagio 2.jpg
feviroza
2015. január 17. szombat, 19:39
adagio6.jpg
feviroza
2015. január 17. szombat, 19:32
adagio5.jpg
feviroza
2015. január 17. szombat, 19:25
adagio 1.jpg
feviroza
2015. január 17. szombat, 19:13
adagio4.jpg
feviroza
2015. január 17. szombat, 18:58
Béci adagja savanyúval
sarkadykati
2013. október 28. hétfő, 15:25
Eddig a mai adag
r2
2013. március 24. vasárnap, 23:28
nagy adag szar.jpg
kis-vakond
2012. augusztus 19. vasárnap, 12:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.