Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 05:06 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A brandenburgi kapu


A brandenburgi kapu Berlin központjában levő korai klasszicista építmény, a város és egyben Németország jelképe. A kaput Carl Gotthard Langhans építette 1788-1791 között II. Frigyes Vilmos porosz király rendeletére, és az idők során több olyan eseménynek tanúja volt, amelyek nemcsak Berlin és Németország, hanem Európa és a világ 20. századi történelme szempontjából is fontosak.

A brandenburgi kapu és a Pariser Platz az Unter den Linden út végén találhatóak. A kapu nyugati oldalán a Platz des 18. März-ről induló Straße des 17. Juni a Tiergarten parkot szeli át.

A brandenburgi kapu 26 méter magas, 65,5 méter széles és 11 méter mély klasszicista homokkő-építmény, amelyet az athéni Akropolisz-beli Propülaia mintájára alakítottak ki. A kapunak két kapuháza és öt kapunyílása van, amelyek közül a középső valamivel szélesebb. Mindkét oldalon hat-hat 15 méter magas dór oszlop áll, amelyek kannelúrája ión stílusú. Az oszlopok átmérője a talapzatnál 1,75 méter. Az attika és a kapunyílások belseje domborművekkel díszített, amelyek többek között Héraklész munkáit ábrázolják. A két kapuházban Mars és Minerva hatalmas szobrai állnak.

A kapu két oldalán egykor a katonai őrség és az adószedők őrházai álltak. A berlini vámfal 1867-68-as lebontásakor a Schinkel-iskolához tartozó Heinrich Strack nyitott oszlopcsarnokokat helyezett el a helyére, amelyek stílusukban a kaput követték.

A kaput a Johann Gottfried Schadow által készített öt méter magas bronzszobor koronázza, amely a győzelem szárnyas istennőjét ábrázolja, ahogy a négylovas szekerén (quadriga) behajt a városba.
A brandenburgi kapu 1764-ben

Az 1734-ben épült berlini vámfal a mai brandenburgi kapu elődjének tekinthető. A fal és a brandenburgi kapu építésekor a király átalakíttatta a városkaput, így állítva emléket a háborúban meghalt II. Frigyes porosz királynak. 1793-ban helyezték el a kapu tetejére Johann Gottfried Schadow alkotását, a quadrigán álló Nikével.

1806-ban a jénai csata után Napóleon Párizsba hurcolta a quadrigát, de még mielőtt ott felállíthatták volna, a császár hatalma véget ért. Párizs bevételekor Ernst von Pfuel tábornok lett a francia főváros egy részének a parancsnoka. Neki köszönhetik a berliniek, hogy a győzelem istennője ismét visszatérhetett a brandenburgi kapu tetejére. 1814-ben Blücher csapatai ládákba csomagolták a szobrot és visszaszállították Berlinbe, ahol azután restaurálták. Ekkor került az új hatalmi jelkép, a tölgykoszorún ülő porosz koronás sas az istennő botjára, a Schinkel által javasolt vaskereszt kiegészítéseként. Az 1860-as években a vámfal lebontásakor majdnem mindegyik városkaput lebontották; jelenleg csak a brandenburgi kapu maradt meg.

1918-ig, II. Vilmos német császár lemondásáig a kapu középső átjáróját kizárólag a császári család tagjai, az ő személyes vendégeik, illetve a Pfuel család tagjai használhatták. 1933. január 30-án az SA a brandenburgi kapun áthaladó fáklyásmenettel ünnepelte a nemzetiszocialisták hatalomrajutását. A második világháború alatt a quadrigáról gipszlenyomatot vettek. Berlin ostroma során, miután a quadrigára vörös zászló került, a német katonák többször ágyúval rálőttek és a szobor súlyos károkat szenvedett. Csak egyetlen lófej maradt meg az eredeti szoborcsoportból; ez ma az egyik berlini múzeumban látható. Az oldalépületek is súlyosan megsérültek. 1956. szeptember 21-én a berlini városvezetés elhatározta, hogy a városkaput újra felépítik. A heves viták és kölcsönös szemrehányások ellenére Berlin mindkét fele részt vett az újjáépítésben, amely 1957. december 14-én fejeződött be. A kelet-berlini városi tanács azonban az újrafelállítás előtt eltávolíttatta a vaskeresztet és a sast a quadrigáról, mivel ezekt a porosz militarizmus szimbólumának tekintették.
A Brandenburgi kapu 1968-ban a keleti oldalon. Eddig lehetett megközelíteni a látogatóknak a kaput. A virágokkal diszitett ,,Baby-Wall"

1961. augusztus 13-a, a berlini fal felépítése után a kapu a lezárt zóna közepére került és sem keletről, sem nyugatról nem lehetett áthaladni rajta. Az építményt csak a keletnémet határőrök közelíthették meg. A későbbi államelnök, Richard von Weizsäcker találóan jegyezte meg a hidegháború idején: ,,Amíg a brandenburgi kapu zárva, addig a német kérdés nyitva marad.“.

1987. június 12-én Ronald Reagan amerikai elnök a következőket mondta egy berlini látogatása során a brandenburgi kapu előtt: Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall! (Gorbacsov úr, nyissa ki ezt a kaput! Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat!).

28 évvel a fal építése után, 1989. december 22-én a brandenburgi kaput 100 000 ünneplő ember jelenlétében újra megnyitották.

Az 1989-1990 szilveszter éjjelén súlyosan károsodott quadrigát 1991-ben ismét restaurálták és ekkor visszakapta a vaskeresztet a sassal. A homokkőből készült kapu a környezeti ártalmak miatt szintén rászorult az átfogó restaurálásra . A 22 hónapos munka után a kapu ünnepélyes leleplezése 2002. október 3-án történt meg újra.

Az 1990-es években Berlinben állandó vita tárgya volt, a kaput meg kell-e nyitni az autóforgalomnak. A nyitás elleni érvek között a legfontosabb az volt, hogy a kipufogógázok károsítanák a homokkőből épült kaput. Jelenleg a kapu le van zárva a gépjárműforgalom elől.

A német 10, 20 és 50 centes euróérmék hátoldalán a brandenburgi kapu látható, mint a megosztottság és egység jelképe.

A brandenburgi kapu jelentette a határt Kelet-Berlin és Nyugat-Berlin között és egyúttal a Varsói Szerződés és a NATO országai között. A német újraegyesítésig a hidegháború jelképe volt, majd 1990 után Németország és Európa újraegyesítésének szimbóluma lett.
schuro, 2009. december 22. kedd, 07:28
Címkék: Carl Gotthard Langhans, Frigyes Vilmos, Pariser Platz, Akropolisz-beli Propülaia, Heinrich Strack, Johann Gottfried Schadow,
Kommentek
Bach Bridges címmel rendeznek fesztivált a Budapest Music Centerben
eposszá alakulhatott át. Didier Benetti zeneszerző új kísérőzenét komponált a némafilmhez, amely élő előadásban hangzik el a vetítésen. A Gloire a korzikai Sorru in Musica Fesztiválról érkezik a BMC Koncerttermébe október 4-én.

A Ladies Night című est a Dordrechti Bach Fesztivál és a Gran Canarián megrendezett Nemzetközi Bach Fesztivál közreműködésével jött létre a Festivallinks keretében. Az estet Esther Alfonso da Costa spanyol énekesnő zárja Astor Piazzola dallamaival, de elhangzik Bach IV. Brandenburgi versenye és Lotta Wennakoski finn komponista művének ősbemutatója is. A Concertante című záróest programjában Bach és Vivaldi művei szólalnak meg, többek között az a-moll hegedűverseny és a g-moll kettősverseny gordonkára.

A BMC-ben második alkalommal rendezik meg a Bach Bridges fesztivált, amely a Budapesti Fesztiválzenekar és az az Amszterdami Concertgebouw Zenekar művészeinek, valamint a Festivallinks közös munkájának gyümölcse, Michael Gieler és Szabó Péter művészeti vezetésével. A
velemenyezd, 2018. szeptember 29. szombat, 12:31
Bach műveit adja elő az Anima Musicae Kamarazenekar
A hangversenyen az 1. (F-dúr) brandenburgi verseny, az f-moll zongoraverseny és az 1. (C-dúr) zenekari szvit hangzik el Kiss Péter zongoraművész és Dinyés Soma csembalóművész közreműködésével - közölte az együttes az MTI-vel.

A Bach 333 sorozat október 26-án Palojtay János zongoraművész közreműködésével folytatódik a 3. (G-dúr) brandenburgi versennyel, a d-moll zongoraversennyel és a 3. (D-dúr) zenekari szvittel. Harmadik alkalommal az 5. (D-dúr) brandenburgi versenyt, az A-dúr zongoraversenyt és a 2. (h-moll) zenekari szvitet hallhatja a közönség Nagy Ervin zongoraművész közreműködésével november 23-án.
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 13:21
Ismét fallal vehetik körül Berlin egy részét
sugárútnál 3,6 méter magas betonelemekből emelnek falat a DAU-Freiheit (DAU-Szabadság) elnevezésű ideiglenes városrész határainak kijelölésére, legalábbis a tervek szerint. A műemlékvédelmi hatóság engedélyét ugyanis még nem kapták meg a szervezők, és nem mind lelkesednek az ötletért a lezárni tervezett területen működő intézmények, köztük a leghíresebb berlini operaház, a Staatsoper Unter den Linden (Berlini Állami Opera).

Azonban a szervezőknek befolyásos segítőik vannak, például a berlin-brandenburgi állami filmtámogatási alap (Medienboard Berlin-Brandenburg) és Tom Tykwer világhírű német filmrendező (Felhőatlasz, A parfüm, A lé meg a Lola), és azzal számolnak, hogy minden akadály elhárul a vállalkozás elől.

Ezért a 900 betonelem kétharmadát már el is készítették, és tovább folytatják a munkát, hogy 250 fős stábjukkal egyetlen éjszaka alatt, október 12-re virradóra körbefalazhassák az övezetet, ahová 29 napon keresztül csak külön engedéllyel, "vízummal" lehet majd belépni.

A cél nem az
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 17:03
Földi Pál: Oroszlán és Sas - A harmincéves háború 1618-1648
rajtuk akart ütni, hogy elfogja a császárt és a választó fejedelmeket. A szerencse azonban most Ferdinánd oldalára állt, az eddig befagyott Dunán zajlás indult, így Banér nem tudott átkelni rajta, és dolgavégezetlenül távozott.

És úgy távozott Ferdinánd is, hogy sikerült biztosítania a német egységet, s már csak a svéd és francia hódítókkal kell szembeszállni. Ez volt politikája csúcspontja.

De a diadal kérészéletű volt. Ugyanis még abban a hónapban meghalt az öreg György Vilmos brandenburgi választó, aki egy puhány, akaratnélküli opportunista volt, és akire a császár bizton számíthatott. Utódját, Frigyes Vilmost azonban egészen más fából faragták. Az ambiciózus fiatalember nem kívánt a császár vazallusa lenni, ő önálló királyságról álmodott, és ennek megvalósításához vaskézzel kezdett hozzá. Abszolutisztikus közigazgatást vezetett be, és rövid idő alatt sikerült Brandenburgot, Pomerániát és Preussen tartományt egybeforrasztva megalkotni Poroszországot.

Frigyes Vilmos nem
eposz, 2018. augusztus 26. vasárnap, 17:17
Az utolsó német császárné véletlenül megtalált leveleiből nyílt kiállítás Potsdamban
Auguszta Viktória német császárné és porosz királyné levelezéséből A császárság alkonya (Kaiserdämmerung) című tárlat részeként nyílt kiállítás a Potsdam-Sanssouciban lévő Új Palotában (Neues Palais).

Az utóbbi években felújított palotában a német császárság utolsó éveit feldolgozó tárlatra készülve megpróbálták kíméletesen, az emlékművek megóvásáról szóló szabályok betartásával felnyitni Auguszta Viktória ékszerek tárolására használt trezorját, amelynek elveszett a kulcsa.

A művelet nem sikerült, de endoszkópos vizsgálattal megállapították, hogy a széf üres. Sikerült viszont megnyitni egy szintén lezárt fiókot a trezor felett, ahonnan két kis láda került elő, bennük nagyjából ezer levéllel.

A ládák valószínűleg 130 éve kerültek a fiókba, amikor Auguszta Viktória és férje, II. Vilmos császár a berlini kastélyukból a potsdami Új Palotába költözött. Minden bizonnyal megfeledkeztek a levelekről, így amikor 100 éve, az uralkodói tisztség elveszítése után hollandiai száműzetésükbe vonultak, a
velemenyezd, 2018. augusztus 07. kedd, 23:08
A világ egyik legkülönlegesebb utcai színháza
(Fotó: Tobias Schwarz | Reuters)

A "Sea Odyssey" előadás, Liverpool, Anglia, 2012. április 20. (Fotó: Christopher Furlong | Getty Images)

Két óriás a berlini Brandenburgi kapu előtt, 2009. október 3. (Maya Hitij | AP fotó)

A mechanikus kutya.

Előadás Berlinben, 2012. október 2. (fotó: Maya Hitij | AP)

A "szultán
schuro, 2018. július 27. péntek, 07:54
Hét magyar érem a brandenburgi szumó Európa-kupán
A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) sajtószolgálatának keddi tájékoztatása szerint Molnár a 100 kilogrammosok között nem talált legyőzőre, míg Forgó előbb saját súlycsoportjában (65 kg) bronzérmes lett, majd a súlycsoportoktól független open kategóriát is megnyerte.

A nyolcfős magyar különítményből Sipos Boglárka a junioroknál 60 kilogrammban, míg a felnőtteknél 55 kilogrammban lett ezüstérmes. Ugyancsak második helyen végzett Szilágyi Erik (92 kg) és Délczeg József (85 kg) is.

Ancsin László, a magyar szövetség elnöke kiemelte: mozgalmas Európa-kupán van túl a magyar válogatott, amelynek tagjai több meglepetést is szereztek.

"Ilyen volt például Szilágyi Erik produkciója, aki az utánpótlás korosztályban hamar kiesett, de a felnőttek között odatette magát és ezüstérmes lett. Forgó Fruzsina aranyérme pedig egyszerűen szenzációs. Az érmeseken túl értékes pontszerző helyeket is elcsíptek a mieink, többek között Kerstner Róbert és Pap Arnold révén" - értékelte a magyarok szereplését az
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 18:52
A Gesztes vára.
más földekért cserébe megszerezte Gesztest.

A vár első említése 1332-ből maradt fenn. Korabeli adatok szerint 1342 körül Nagy Lajos király utasítására teljesen lebontották a Csák nemzetség várát, hogy helyébe egy kényelmesebb lakhatást biztosító vadászkastélyt emeljenek, amely a továbbiakban, a vadakban bővelkedő vértesi vadászterületet sűrűn felkereső uralkodó rezidenciájául szolgált. 1410 körül Luxemburgi Zsigmond király elzálogosította más váruradalmakkal együtt Hohenzollern Frigyes brandenburgi őrgrófnak, később a Rozgonyi család, majd az Újlakiak tulajdonába került át.

A 16. században már a török hódítók fenyegették a Dunántúl középső részét is, amelynek Bécs felé vezető hadászati fontosságú útjait zárta le a kicsiny vértesi királyi végvárak sora. 1529-ben még sikerrel verte vissza egy martalóc lovasportya rohamát az őrsége, de 1543-ban már a vár feladására kényszerültek. A magyarok hamarosan visszafoglalták, de 1558-ban ismét török kézre jutott. Egy 1577-es zsoldlista szerint
schuro, 2018. május 06. vasárnap, 21:33
Képek, videók
Brandenburgi kapu.jpg
szicu
2013. április 15. hétfő, 21:07
berlin brandenburgi kapu
lacipecsenye
2012. december 29. szombat, 10:53
brandenburgi címer
balazsmargit
2011. augusztus 14. vasárnap, 14:22
Brandenburgi kapu Berlin
irmus
2011. március 11. péntek, 08:23
Brandenburgi kapu Ny-ról
mecsery
2010. február 07. vasárnap, 03:22
Brandenburgi kapu
mecsery
2010. február 06. szombat, 23:52
koncert a Brandenburgi ka
mecsery
2010. február 06. szombat, 23:42
Brandenburgi kapu - Berli
csigamalac
2009. június 07. vasárnap, 14:39
Brandenburgi vidámság...
caris11935
2009. május 26. kedd, 06:41
Brandenburgi kapu esti vi
manda
2008. augusztus 14. csütörtök, 19:23
Brandenburgi kapu
manda
2008. augusztus 14. csütörtök, 19:08
Brandenburgi_kapu-Berl in.
amarilis57
2008. február 26. kedd, 21:25
Gotthard hágó,Svájc.jpg
farkas1945
2014. szeptember 25. csütörtök, 18:19
Szent Gotthard
megyerimihaly
2014. június 05. csütörtök, 14:04
Szt.Gotthárd hágó, Svájc.
jpiros
2011. november 20. vasárnap, 06:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.