Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 14:18 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviselet-vezetője kapta idén az Antall József-díjat
Az elismerés keddi budapesti átadóján Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, a kitüntetett sokat tett azért, hogy a magyar konzervatív politika és kereszténydemokrácia képviselői közvetlen kapcsolatokat ápoljanak a német pártokkal és tudományos világgal.

Hangsúlyozta, hogy közös felelősség gondozni a két ország közötti kötelékeket, amelyek rendszerváltás utáni alapjait Antall József és Helmut Kohl kancellár fektette le.

Szavai szerint a magyar és a német "néplélek" hasonló: mindkét ország polgáraira jellemző, hogy nehezen fogadnak be új embereket, kezdetben távolságtartóak, később azonban kitartó, hűséges barátokká tudnak válni.

Frank Spengler "tűzoltó szerepet" vállalt: igyekezett még szikrájukban elfojtani a félreértéseket, segített eloltani a nézetkülönbségek lángjait, sőt a kárenyhítésben is partner volt - mondta Gulyás Gergely.

A fideszes politikus kiemelte, hogy Magyarország és Németország ezer szállal kötődik egymáshoz. Nemcsak a magyarok "fürkészik" a német politikát, azt vizsgálva, mit vehetnek át, hanem kölcsönös az odafigyelés - tette hozzá.

Azt mondta, a két nép arra hivatott, hogy szoros barátságban éljen, együtt őrködve a nyugati civilizáció felett.

Az Országgyűlés alelnöke a világ talán legerősebb és legjobban szervezett pártalapítványának nevezte a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) köthető Konrad-Adenauer-Stiftungot, amelynek elismertségéhez szavai szerint Antall József és Helmut Kohl barátsága is hozzájárult.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: az egykori német kancellárról, Konrad Adenauerről elnevezett alapítvány fontos diplomáciai eszköz Magyarország és Németország együttműködésében.

Hangsúlyozta: minden alkalmat ki kell használni az Antall József iránti tisztelet kifejezésére, és úgy kell cselekedni, mint a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök tette.

Úgy vélekedett, hogy 1989 után a CDU rugalmas tárgyalófelet, taktikai partnert talált Magyarországban.

A főigazgató szerint míg a német politika konszenzus-, addig a magyar konfliktuskereső, ami ugyanúgy megnehezíti Frank Spengler munkáját, mint az, hogy a magyar politikai beszéddel a németek "nem tudnak mit kezdeni". Ott például a történelmi előzmények miatt kerülendő a "nemzeti" kifejezés használata - közölte, megjegyezve: a képviselet-vezetőnek így "finom hatodik érzékre" van szüksége.

Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója, a néhai miniszterelnök fia arról beszélt, hogy politikai és intézmények közötti barátság is létezik, és ő felnéz a német alapítványra. Közölte, hogy néhány havonta "kiértékeli a világ dolgait" a díjazottal. Hozzáfűzte: vágya, hogy a tudásközpont irodát nyisson Berlinben.

Frank Spengler az elismerést megköszönve örömét fejezte ki, amiért jó partnerekre lelt a magyarokban. Közölte: a kitüntetést ösztönzőként és kötelezettségként éli meg arra, hogy Antall József szellemében tevékenykedjen. Megfelelő döntést hozott, amikor az országba jött - mondta, "határok nélküli szomszédoknak" nevezve a magyarokat és a németeket.

Az ünnepség után bemutatták Az ismeretlen Antall József című filmet, Dér András rendező alkotását.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. április 18. kedd, 21:34
Címkék: Antall József-díjat, Gulyás Gergely, Antall József, Helmut Kohl, Frank Spengler, Kereszténydemokrata Unióhoz,
Kommentek
Tizenhat dokumentumfilm készítéséhez ítélt meg támogatást a médiatanács
rémtetteihez nyúl Az idegek játéka Sopsits Árpád rendezésében, amely az 1956 utáni politikai okokból végzett pszichiátriai kényszergyógykezelések módszereit dolgozza fel.

Ördög Kovács Márton Szétszóratva munkacímű filmje az 1950-es év eseményeit dolgozza fel, amikor az Államvédelmi Hatóság néhány éjszaka alatt mintegy kilencezer szerzetest börtönzött be, üldözött el, kényszerített bujdosásra. Alla Zingara címmel készíthet zenés dokumentumfilmet a 100 Tagú Cigányzenekarról Halász Glória.

Dér András Antall József 1365 napja címmel mutathatja be a néhai történész-politikus miniszterelnökségét. Az első magyar kardvívó olimpiai bajnok történetét viheti képernyőre a Fuchs Jenő: az első ember című alkotás rendezője, Czinke Gyula.

A '48-49-es mártír tábornokról, Schweidel Józsefről szól Bohák György Az öreg huszár című fikciós elemekkel tervezett filmje. Dobray György egy önállóan élő Down-szindrómás pár életét mutathatja be Ketten címmel. A magyarországi transzplantációs műtétek úttörőjeként
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 13:11
Az 1956-os kiadvány sorozatom 19. része
maradásukat az Ő szakmai tudásának is köszönhették.
Dr. Székelyhidi László leszerelése után is a városban maradt és hosszú évtizedekig a Karolina Kórház belgyógyászaként majd a járó beteg ellátásért felelős kórház igazgatóhelyettesként szolgálta városunk egészségügyét.
Az 1990.évi országgyűlési választásokon dr. Székelyhidi Lászlót, a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeként, a Győr-Moson-Sopron megyei 4. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének választották.

A megalakult Antall-kormány idején, az országgyűlés plenáris ülésein elhangzott felszólalásaiban több alkalommal a Tisztelt Ház előtt beszélt az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről, sürgetve annak kivizsgálását, a felelősök megnevezését, egy parlamenti ad hoc bizottság felállítását. Képviselői tevékenységének köszönhető az is, hogy a helyi kórházban, - folyamatos akadályoztatása ellenére- elkezdődhetett az addig még el nem tüntetett kórlapok felkutatása. 1957-ben ugyanis a győri katonai elhárítás tisztjei
azenujsagom, 2017. december 21. csütörtök, 15:22
Nemzetközi Adalbert-díjjal tüntették ki Kónya Imrét
is visszafordíthatatlan". Ez azt jelenti, hogy "Európa jövője nyitott", ezért sürgetően szüksége van olyan "bátor, és tenni akaró emberekre", mint Kónya Imre.

A díjazott beszédében kiemelte, hogy Magyarország Szent István óta Európa része, "és az is marad, az idők végezetéig". Teljesen mindegy, hogy meddig tart egy "idegen kultúrából" származó hatalom elnyomása, mert "a magyarok mindig megőrzik nemzeti és európai identitásukat" - hangsúlyozta Kónya Imre.

Kiemelte, hogy az elismerést korábban Antall József néhai miniszterelnök, Helmut Kohl volt német kancellár és Vacláv Havel néhai cseh államfő és világhírű író is megkapta, ami mutatja, hogy igen "jó társaságba" került, azonban a díj nem csupán az ő tevékenységét, hanem az 1989-ben színre lépett politikusnemzedék egészének érdemeit ismeri el.

A német államfő hivatalában, a Bellevue palotában tartott ünnepség után Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a közmédiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a kitüntetés Kónya Imrének
velemenyezd, 2017. december 08. péntek, 19:13
Magyar szórvány napja - Átadták a Bethlen Gábor Alapítvány idei díjait
Magyarok Angliai Országos Szövetségének korábbi elnökét.

Juhász Judit laudátora, Béres József vegyészmérnök, a BGA kurátora kiemelte, hogy a díjazottat széles körben ismerik és tisztelik. Finomsága hitelességgel, szép szava műveltséggel, törékenysége tiszta szívvel párosul, egész élete során csupa szeretetet szőtt az emberek szívébe - fogalmazott.

Dolgozott a Magyar Rádióban, majd a Magyar Katolikus Rádióban, utóbbinak a vezérigazgató-helyettesi posztját is betöltötte - közölte Béres József.

Antall József néhai miniszterelnök meghívta kormányszóvivőnek, mert Juhász Judit már a puszta megjelenésével enyhíteni tudta a túlfűtött politikai légkört.

Béres József megjegyezte, hogy személyesen is sokat köszönhet a kitüntetettnek, akinek a magánéletét is példásnak nevezte.

Matl Pétert méltatva Rieger Tibor szobrászművész, a BGA kurátora hangsúlyozta, sajnálja, hogy a díjazott nem tudott személyesen megjelenni az ünnepségen.

Ami Matl Péter kitűnő képességeinél, gazdag fantáziájánál is
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 21:34
V4 - Emlékművet emeltek Berlinben a visegrádi négyek tiszteletére
volt belügyminiszter is, az Adalbert Alapítvány tekintélyes elismerésének idei díjazottja. Az alapítvány Nemzetközi Adalbert-díjat a díjat minden második évben ítéli oda, olyan személyiségeknek, akik kimagasló mértékben járultak hozzá Európa integrációjához, és a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti jószomszédi viszony elmélyítéséhez, az európai béke, a szabadság és az együttműködés előmozdításához.

Kónya Imre a szoboravató után a közmédiának nyilatkozva kiemelte, hogy az elismerést korábban Antall József néhai miniszterelnök, Helmut Kohl volt német kancellár és Vacláv Havel néhai cseh államfő és világhírű író is megkapta.

"Jó társaságba kerültem" - tette hozzá Kónya Imre, akinek egy külön ünnepségen, várhatóan ősszel adják át az elismerést.

A V4-ek előtt tisztelgő szoborral kapcsolatban aláhúzta: most, amikor oly sok szó esik európai értékekről, nagyon fontos megemlékezni arról, hogy az Antall József idején szövetségbe kovácsolt visegrádi országok elévülhetetlen érdemeket szeretek
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 17:03
Könyvhét - Átadták a Szép Magyar Könyv 2016 verseny díjait
Gúfó a fák ünnepén (Csimota) és a Kaláka Nálatok laknak-e állatok? (Central Médiacsoport) című gyerekkönyve.

Az ismeretterjesztő kiadványok versenyében oklevelet nyert Czank Lívia Igen! Minden, amit az esküvőről tudnod kell (Corvina), Nyáry Krisztián Festői szerelmek (Corvina) és Thuróczy Gergely A megtalált tragédia - Rejtő Jenő emlékére (Szépmíves Könyvek-Athenaeum) című kötete, valamint az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Propaganda az I. világháborúban című kiadványa, amely egyben megkapta az Antall József Emlékdíjat is.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási könyvek kategóriájában öt kötet nyert oklevelet: Ádám Veronika Orvosi biokémia (Semmelweis), Daniel Arasse Leonardo (Typotex), Rainer M. János Az 1956-os magyar forradalom és Tulassay Tivadar Klinikai gyermekgyógyászat (Medicina) című könyve mellett az Udvarhelyi Erzsébet és Nagy Károly szerkesztette Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben (Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény) című kiadvány. Utóbbi kötet részesült
velemenyezd, 2017. június 08. csütörtök, 19:13
Öt éve hunyt el Dr. Székelyhidi László
épület helyén üzletközpontot építettek.)
Dr. Székelyhidi László leszerelése után egy rövid távollét után visszatért a városba és hosszú évtizedekig a Karolina Kórház belgyógyászaként majd a kórház járó beteg ellátásért felelős igazgatóhelyetteseként szolgálta városunk egészségügyét.
Az 1990. évi országgyűlési választásokon dr. Székelyhidi Lászlót, a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeként, a Győr-Moson-Sopron megyei 4. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének választották. A megalakult Antall-kormány idején, az országgyűlés plenáris ülésein elhangzott felszólalásaiban több alkalommal a Tisztelt Ház előtt beszélt az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről, sürgetve annak kivizsgálását, a felelősök megnevezését, egy parlamenti ad hoc bizottság felállítását. Dr. Székelyhidi Lászlónak elévülhetetlen szerepe van az 1956-os forradalmat követő megtorlások következtében halálra ítélt mosonmagyaróvári mártírok 1991.március 23-ai újratemetésének megvalósulásában, melyen Antall József néhai Miniszterelnök is
azenujsagom, 2017. május 25. csütörtök, 23:46
Képek, videók
antall-jozsef 1990 MDF.jp
agica2004
2015. március 31. kedd, 19:11
4 Antall József-.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 16:39
4 Antall József.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 16:39
Antall József temetése
mecsery
2013. január 26. szombat, 05:18
Antall József.jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 21:07
Antall József
agabor4
2011. március 01. kedd, 18:53
Antall József.jpg
maroka
2009. november 09. hétfő, 19:29
Antall_József.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 07:49
Képviselet Japánban
joruto
2011. június 12. vasárnap, 18:22
Területi Képviselet-1
magdaseppa
2007. június 24. vasárnap, 10:48
magyarországi szobrok 9.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 8.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 7.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 6.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 56
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.