Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 10:21 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Finn miniszterelnök: üdvözlendő az uniós költségvetés és a jogállamiság összekapcsolása
Úgy vélte, hogy az uniós bizottság 2020 utáni, hétéves uniós költségvetésre vonatkozó javaslata előremutató, és reményét fejezte ki, hogy kiegyensúlyozott mechanizmus hozható létre, amely a jogállamiság védelmére is odafigyel.

Kiemelte, az uniós többéves pénzügyi keretnek az uniós politika legfontosabb eszközeként reagálnia kell egyebek mellett a populizmus jelentette veszélyekre és a migráció okozta kihívásokra is.

Sipila arról is beszélt, hogy olyan közös uniós migrációs politikára van szükség, amely átfogó megközelítést alkalmaz, de elsősorban a migráció kiváltó okainak megoldására fókuszál, fenntartható fejlődést biztosít a kiinduló országok számára, és munkahelyeket teremt ezekben az államokban.

A migráció belső aspektusait tekintve úgy vélekedett, hogy az Európában található menekülttáborokból közvetlen áttelepítéssel lehet megoldást találni arra, hogy az unió határországaira kisebb nyomás nehezedjen. Ezzel egy időben erősíteni kell a külső határok védelmét, valamint előre le kell fektetni a válságok idején gyakorolni kívánt szolidaritás mechanizmusát. Nem a válság közepén, ahogy azt az unió 2015-ben tette - emelte ki.

Véleménye szerint emellett az uniós költségvetésben komoly pénzeket kell átcsoportosítani a vidékfejlesztésre, hogy megfelelő és biztonságos élelmiszerek jussanak a fogyasztókhoz, illetve azért, hogy munkahelyeket teremtsen az agráriumban és az élelmiszeriparban.

A finn miniszterelnök a védelmi és biztonságpolitika erősítésének fontosságát is hangsúlyozta: véleménye szerint ennek részévé kell válnia a hibrid és kiberveszélyekkel szembeni kapacitás további fokozásának. Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen veszélyeket rejt magában az, ha a világ nem szentel elegendő figyelmet az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek.

Juha Sipila beszéde végén kiemelte, az uniónak egységre van szüksége a jobb döntéshozatal és a kihívások kezelése érdekében.

"Ha a kihívásokra, köztük a populizmus jelentette veszélyre egyszerű választ próbál adni Európa, az lesz az eredménye, mint ami az Egyesült Királyság esetében történt" - fogalmazott.

A populizmus azonban olyan színtereken is megmutatkozik, mint a jogállamiság, a sajtószabadság vagy az emberi jogok, köztük a nők jogai. Mindezek érdekében meg kell találni az európai belső megosztottság megszüntetésének módjait, és olyan Európai Uniót kell támogatni, amely konkrét intézkedések révén biztosítja hitelességét. A hatékony végrehajtás ugyanis a legjobb eszköz arra, hogy az unió hatékony választ adjon a jelen kihívásaira, hogy felvegye a harcot a populizmus ellen, és növelje az emberek bizalmát - tette hozzá a finn miniszterelnök.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 31. csütörtök, 13:46
Címkék: Juha Sipila, Egyesült Királyság, Európai Uniót, uniós költségvetés, jogállamiság összekapcsolása, uniós bizottság,
Kommentek
Új kulturális programokat indít a kormány
programot, amely szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1-8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyeinek látogatását.

A Lázár Ervin program idei megvalósításához hatmilliárd forintot, 2020-tól beépülő jelleggel 5,5 milliárd forintot biztosít a határozat.

A hazai sportlétesítmények és a nemzeti kultúra összekapcsolása, ezáltal a magyar történelmi és irodalmi örökséget bemutató nagyprodukciók létrehozása érdekében indul el a Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában program, amelyre ebben az évben négymilliárd forint áll rendelkezésre.

A program megvalósítására a kormány 2020-tól beépülő jelleggel 1,6 milliárd forintot rendel.

Külön kormányhatározat szól a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését segítő források biztosításáról, amelyek célja a Kárpát-medencei
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 21:13
Útdíjfizetési szolgáltató: rekordösszegű útdíj folyt be tavaly
Bartal Tamás az emelkedő bevételeket a forgalomnövekedéssel indokolta, ami összhangban van a gazdaság erősödésével.

Elmondta: az elmúlt öt és fél évben az útdíjszolgáltatóhoz összesen csaknem 1500 milliárd forint folyt be, ami közvetlen költségvetési bevétel, az úthálózat fejlesztésére fordíthatja az ország. Kiemelte, hogy árbevételét tekintve az állami cégek között a NÚSZ az első öt között van.

Tavaly az e-útdíj rendszerben a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználatából bruttó 234 milliárd forint bevétel folyt be, ennek 52 százalékát külföldiek fizették. A 3,5 tonna alatti járművekre, döntően a személyautókra 14,5 millió darab e-matricát vásároltak az autósok bruttó 81 milliárd forint értékben.

Bartal Tamás hangsúlyozta: Magyarország földrajzi helyzetéből adódóan erős a tranzitforgalom, a hazai úthálózatot a külföldi fuvarozók, illetve a személyautóval utazók jelentős számban veszik igénybe és amortizálják. A magyar útdíjrendszer ugyanakkor alkalmas arra, hogy a külföldiek
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 13:02
Lezsák Sándor: meg kell újulnia a hungarikummozgalomnak
Lezsák Sándor közölte, hogy folytatódnak a megyei és a Kárpát-medencei hungarikumvetélkedők, a versenyeket új korcsoportokkal bővítik.

Május 23-án a megyei értéktárak vezetői Lakiteleken, szeptember 21-én pedig a helyi értékek bizottságának képviselői Budapesten találkoznak - tette hozzá. Utóbbival egy időben háromnapos rendezvényen mutatkoznak be a hungarikumok a főváros közönsége előtt.

Lezsák Sándor üdvözölte, hogy a hungarikumok helyet kaptak az egyetemi képzésben, ugyanakkor sürgette, hogy az általános és középiskolai oktatásban is megjelenjenek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a rendezvényen kijelentette, hogy a hungarikumok a magyarságra jellemző, egyedi értékeket képviselnek határokon túl is. Összefüggenek a nemzetpolitikával azért is, hiszen az utóbbi a magyarság érdekeit, előbbi pedig az értékeit testesíti meg - tette hozzá.

Fazekas Sándor országgyűlési képviselő (Fidesz), a Hungarikum Bizottság korábbi elnöke hangsúlyozta, hogy hungarikumok a helyi közösségek és a
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 14:42
Takács Szabolcs: Magyarország továbbra sem akar bevándorlóországgá válni
azokat az országokat próbálják támadni, amelyek nem működtek együtt a bevándorlási politikában - emlékeztetett.

"Elfogadhatatlan, hogy míg a régi tagországok a teljesuniós támogatások 95 százalékát kapnák, az új, 2004 után csatlakozott tagállamokra mindössze a támogatások 5 százaléka jut. A magyar kormány álláspontja azon elv követése, amely szerint mindaddig nincs megállapodás, ameddig minden kérdést tekintve nincs megállapodás" - mondta.

Leszögezte, hogy a jogállamisági kritérium összekapcsolása a kohéziós forrásokkal politikailag motivált javaslat, amely nem szerepel az uniós alapszerződésben. Nincsenek valódi érvek emellett, ezért Magyarország politikai büntetésként értékeli azt - emelte ki.

Végezetül kijelentette, Magyarország azt várja az Európai Tanács januárban kezdődött féléves uniós román elnökségétől, hogy a költségvetési tárgyalások során Magyarország és a visegrádi országok érdekeit és véleményét kellő mértékben vegye figyelembe. Magyarország a román elnökség minden olyan
velemenyezd, 2019. január 08. kedd, 16:42
A Missziós kereszt szentjei: Szent Becket Tamás
dátummal hamarosan általánossá vált a nyugati egyházban.
*
Tamás 1118. december 21-én született. A mertoni ágostonos kanonokok iskolájában, majd a párizsi egyetemen tanult. Később egyházjogi tanulmányokat folytatott Bolognában és Auxerre-ben.
- 1154-ben II. Henrik király kancellárja lett. Theobald püspök halála után a király Tamást szerette volna kinevezni canterburyi érsekké. Tamás először szembeszegült a határozattal, mert világosan látta, hogy a kancellári és az érseki hivatal összekapcsolása végzetes következményekkel járhat. Majd mégis elfogadta a döntést, 1162. június 1-jén pappá, a következő napon pedig püspökké szentelték.
- Tamás előre megmondta a királynak, hogy ha valóban érsek lesz, Henrik hamarosan el fog fordulni tőle. ,,A mi mostani nagy barátságunk a legizzóbb gyűlöletté fog válni. Tudom, hogy ön tőlem mint érsektől olyan dolgokat fog követelni, melyeket én képtelen leszek jó lelkiismerettel végrehajtani, hiszen ön már eddig is sok kívánságát végrehajtotta az egyház
maroka, 2018. december 29. szombat, 14:42
Évértékelő - Észak-Korea - A békülés és az ígéretek éve volt 2018
A két Korea közti feszültségek csökkentésének előszele már januárban érezhető volt, amikor Phenjan és Szöul megegyezett, előbbi is képviselteti magát a dél-koreai Phjongcshangban megrendezett téli olimpián. Az északi és a déli sportolók együtt vonultak be a nyitóünnepségen a Koreai-félsziget egységét jelképező kék-fehér zászló alatt, a két Korea ráadásul közös női jégkorong-válogatottat indított a versenyen. Emellett számos magas rangú észak-koreai tisztviselő látogatott el a téli játékokra.

Az olimpiai párbeszéd sikere megteremtette a lehetőséget a Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök közötti, illetve később a Kim-Trump csúcshoz.

Kim és Mun találkozójára április 27-én volt a jogilag egymással még mindig hadban álló két Koreát elválasztó demarkációs vonal mentén fekvő Panmindzsonban. 1953 óta Kim Dzsong Un volt az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett.

A két koreai vezető megbeszélései jelentős eredményekkel zárultak: célul tűzték ki a Koreai-félsziget teljes
velemenyezd, 2018. december 29. szombat, 07:10
Velencei Bizottság: hatályon kívül kell helyezni a "Stop Soros" törvénycsomagot
Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és a Velencei Bizottság jogi szakértői az állásfoglalásukról nyilvánosságra hozott sajtónyilatkozat szerint elismerték: az államok adókat vethetnek ki bevételeik növelése céljából, valamint adók vethetők ki olyan tevékenységek visszaszorítására és büntetésére, amelyek - noha jogszerűek - nem tekinthetők közérdeknek. A szakértők hangsúlyozták azonban, hogy az adóztatást nem szabad az - Emberi Jogok Európai Egyezményében, a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában és más nemzetközi jogi normák által szavatolt - egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság gyakorlásától való elriasztásra használni.

A szakértők hangsúlyozták, komoly kétségeik vannak a törvény 253. szakaszában foglalt célkitűzések legitimitásával kapcsolatban. Az adó nem csupán kormányzati tevékenységet finanszíroz, hanem "elriaszt" a migrációval összefüggő legitim egyesületi tevékenység végzésétől. Az olyan nyilvánvalóan semleges eszköznek mint egy új
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 19:54
Képek, videók
miniszterelnök rugdosása
furaila
2015. június 05. péntek, 06:56
O.V.-miniszterelnök.jp g
agica2004
2015. február 04. szerda, 18:12
miniszterelnökök.jpg
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:49
Felcsut-Miniszterelnök i h
agica2004
2014. április 24. csütörtök, 16:13
O.V.miniszterelnöke.pn g
agica2004
2014. március 21. péntek, 15:59
A miniszterelnököt lehet
furaila
2013. október 26. szombat, 17:14
Miniszterelnöki Család, 2
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 10:06
Ki akar miniszterelnök le
caris11935
2009. május 26. kedd, 14:31
Miniszterelnök...
caris11935
2009. május 26. kedd, 14:08
Miniszterelnöki hivatal
msz303
2007. október 06. szombat, 19:01
Magyar miniszterelnök dís
urbandi
2006. július 09. vasárnap, 20:52
ököl-jogállamiság.jpg
agica2004
2007. február 26. hétfő, 14:12
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.