Belépés
2020. január 28. kedd | 5. hét | 28. nap | 03:01 | Károly, Karola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A shiitake gomba gyógyhatásairól
A shiitake gomba tudományosan is bizonyított 8 jótékony hatása:

A shiitake gomba Ázsiában évszázadok óta népszerű táplálékforrás. A világon a második legnépszerűbb és a harmadik leggyakrabban termesztett ehető gombafajta.
Manapság a shiitake gomba a legtöbb boltban megtalálható, mivel húsos és érdekes íze kedvelt fogyasztói körében. Viszont amit kevesen tudnak, az az, hogy a gomba tele van B-vitaminnal, képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, a szív- és érrendszeri problémákkal és a fertőzésekkel. Ez csak néhány a shiitake gomba jótékony hatásai közül.

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen kis gombának ilyen erőteljes hatásai vannak? A válasz egyszerű: a shiitake gomba antivirális, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül pedig stabilizálja a vércukorszintet és csökkenti a szervezetben a gyulladás mértékét. És mindez csupán a gomba fogyasztásának egészségügyi következménye. A shiitake gomba egyébként sokféleképpen beépíthető az étrendbe, és számos különböző módon fogyasztható.

A Shiitake gomba 8 jótékony hatása

A shiitake gomba olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák az oxidatív DNS-károsodást, részben ezért is számítanak nagyon fontos tápláléknak. A gombában lévő lentinán például helyreállítja a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat. Az eritedanin vegyületek csökkentik a koleszterinszintet és hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A Japánban található Shizuoka Egyetem kutatói megállapították, hogy az eritadenint tartalmazó étrend-kiegészítő jelentősen csökkenti a plazmakoleszterin-koncentrációt.

A shiitake azért is egyedülálló gombafajta, mivel mind a nyolcféle esszenciális aminosav megtalálható benne, valamint egy bizonyos típusú esszenciális zsírsavat is tartalmaz, amit linolsavnak nevezünk. A linolsav nem csak a fogyást segíti, de az izomépítést is. Valamint támogatja a csontépítési folyamatokat, javítja az emésztést, és csökkenti az ételallergiák és ételintoleranciák kialakulását.

Ezen kívül a shiitake gomba:
1. Felveszi a harcot az elhízással

A shiitake gomba bizonyos összetevői (például az eritadenin és a béta-glükán, amely utóbbi a zabban, árpában és rozsban is megtalálható vízben oldódó élelmi rost) hipolipidémiás (vagyis zsírcsökkentő) hatással rendelkeznek. A különböző tanulmányok arról számoltak be, hogy a béta-glükán növeli a jóllakottság érzését, csökkenti a bevitt táplálék mennyiségét, késlelteti a tápanyagok felszívódását, valamint csökkenti a plazma lipid (zsír) szintet.

2011-ben, a Journal of Obesity című folyóiratban megjelent kutatás során a shiitake gomba hatásait vizsgálták a plazma lipid profilokkal, a zsír eloszlásával, az energiahatékonysággal és a testzsírszázalékkal kapcsolatban. A kutatásban vizsgált patkányokat magas zsírtartalmú étrenden tartották hat héten át. A kutatók megfigyelték, hogy dietetikai beavatkozással jelentős mértékben hatni tudtak a patkányok testsúlyára. Azok a patkányok, amelyek nagy dózisban kaptak shiitake gomba őrleményt (a magas zsírtartalmú diéta mellett) 35 százalékkal kevesebb súlyt szedtek fel, mint a közepes és kis dózisú shiitake gombát kapó társaik. Az előbbi (vagyis nagy dózis shiitake gombát kapó) csoportnál jelentősen csökkent a teljes zsírtömeg is, és kevesebb zsír raktározódott el a szervezetben.

A kutatók a következtetések alapján megállapították, hogy a shiitake gomba megakadályozhatja a testúly- és plazma triacilglicerol-növekedést, valamint a zsírlerakódást, ha magas zsírtartalmú diéta mellett fogyasztják. Ezek a kutatások ösztönzőleg hathatnak a klinikai vizsgálatok humán (vagyis emberek bevonásával történő) szakaszára, mely során remélhetőleg meg fogják vizsgálni azt, hogy a shiitake gombával lehetséges-e az elhízás megakadályozása, illetve kezelése, és vajon hogyan kezelhetőek a gombával az egyéb, elhízáshoz kapcsolódó anyagcsere-problémák.

2. Támogatja az immunrendszer működését

A gombák, mivel fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel látják el a szervezetet, képesek arra, hogy megerősítsék az immunrendszert és felvegyék a harcot a különböző betegségekkel. 2015-ben, a Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás során összesen 52 főt vizsgáltak (21-41 év közöttieket, vegyesen férfiakat és nőket) azért, hogy megállapítsák, a shiitake gomba vajon támogatja-e az emberi immunrendszer működését. A vizsgálatnak egy négy hetes párhuzamos elrendezésű csoportvizsgálat is a része volt, mely során a résztvevőknek 5-10 gramm gombát kellett elfogyasztaniuk naponta.

A kapott eredmények arra utalnak, hogy a gomba fogyasztásával javult a sejtek effektorfunkciója, illetve nőtt a belek ellenállóképessége. Ezen kívül pedig a gomba fogyasztásával a gyulladás mértéke is csökkent.

3. Elpusztítja a rákos sejteket

A kutatások azt sugallják, hogy a shiitake képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, és hogy a gombában található lentinán helyreállítja a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat. Ez akár azt is jelentheti, hogy a jövőben a shiitake gombával kezelhetik a rákos megbetegedéseket.

2006-ban, a Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítése során a shiitake gombában található etil-acetát lehetséges felhasználási módjait vizsgálták. A kutatás során kétféle emberi emlőrák sejtvonalat vizsgáltak: egy jóindulatú mell epiteliális sejtvonalat, és két mielóma sejtvonalat. A kapott eredmények arra utalnak, hogy a shiitake a mikokémiai értéken belül képes gátolni a rákos sejtek növekedését. Ezen kívül a gomba képes beindítani az apoptózis folyamatát, vagyis a programozott sejthalálozást.

4. Hozzájárul, hogy a szív- és érrendszer egészséges maradjon

A shiitakre gombában olyan szterol vegyületek találhatóak, amelyek a máj koleszterintermelésére is hatással vannak. Továbbá a gomba olyan erős fitovegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a sejtek az erek falához tapadjanak és így lerakódás, később pedig érelmeszesedés alakuljon ki; valamint segít a vérnyomás helyreállításában és javítja a keringést.

Japánban, a Tohoku Egyetemen végzett kutatás során megállapították, hogy a shiitake gomba gátolja a vérnyomásnövekedést a magas vérnyomással diagnosztizált patkányoknál. Ez pontosabban azt jelenti, hogy azoknál a patkányoknál, amelyeket shiitake gombával etettek, csökkent a VLDL és a HDL koleszterin szintje, míg annál a csoportnál, amelynek maitake gombát adtak, csak a VLDL koleszterinszint csökkent.

5. Anitmikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik

Egy 2011-es tanulmány során, amelyet Londonban, a UCL Eastman Dental Institute-ban készítettek, azt vizsgálták, hogy a shiitake antimikrobiális szempontból hogyan hat a fogínygyulladásra, egy olyan, amúgy megelőzhető betegségre, amely során a fogíny begyullad a foghús szélén felgyűlt mikrobiális lerakódástól. A shiitake hatékonyságát egy olyan aktív öszetevővel (klórhexidinnel) vetették össze, amely egy piacvezető, fogínygyulladásra használt szájvízben található.

A kezelés után megvizsgálták a szájban lévő teljes baktériummennyiséget, valamint 8 főbb organizmus számát is. A kapott eredmények szerint a shiitake gomba kivonat csökkentette néhány patogén organizmus számát, viszont a jótékony hatású organizmusok működését nem befolyásolta, ellentétben a klórhexidinnel, amely korlátozottan hatott, viszont mindegyik organizmusra.

6. Energetizál és serkenti az agy működését

A shiitake gomba kiváló B-vitamin forrás, ami támogatja a mellékvesék működését, illetve segít a tápanyagok átalakításában, így azok energiaként hasznosulnak a szervezetben. Ezen kívül a B-vitaminok természetes módon kiegyensúlyozzák a hormonháztartást és biztosítják, hogy egész nap képesek legyünk a feladatainkra koncentrálni - vagyis még a kognitív teljesítményt is javítja.

Emberek millióinál figyelhető meg a B-vitamin hiány, ami energiahiányt, dekoncentráltságot okoz, valamint negatívan hat a vérsejtekre és a mellékvesékre. Ha megfelelő mennyiségű shiitake gombát fogyaszt, akkor biztosíthatja a plusz B-vitamin bevitelt a szervezete számára, ezáltal pedig elkerülhető a vitaminhiány kialakulása.

7. D-vitamint biztosít a szervezet számára

Habár a D-vitamin legjobban napozás által biztosítható a szervezet számára, a shiitake gombában ez a nélkülözhetetlen vitamin is megfelelő mennyiségben található. A D-Vitamin nem csak a csontok számára létfontosságú; csökkenti ugyanis a szívproblémák, a cukorbetegség, az autoimmun betesgégek és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is. Továbbá kulcsfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és anyagcseréjében.

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin jut a szervezetbe, akkor a vitamin támogatja és szabályozza az immunrendszer működését, segít az egészséges testúly, valamint a kor előrehaladtával az agyi funkciók fenntartásában, csökkenti az asztma tüneteinek súlyosságát, a nőknél a reumás ízületi gyulladás illetve a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát. A gombák, csak úgy, mint a vadlazac, a nyers tejtermékek és a tojás, a legjobb D-vitaminban gazdag tápláléknak számítanak.

8. Hozzájárul az egészséges bőr megőrzéséhez

Ha a szelént az A- és E-vitaminokkal együtt szedik, akkor csökkenti a pattanások súlyosságát és a bőr azutáni kisebesedését. Száz gramm shiitake gombában 5,7 mg szelén található, ami az ajánlott napi bevitel 8 százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a shiitake gombával természetes módon kezelhető a pattanásos bőr.

Egy nyílt klinikai vizsgálat során 29 résztvevő napi kétszer 6-12 héten át 0,2 mg szelént és 10 mg tokoferol szukcinátot kapott a pattanások kezelésére. A kezelés után a betegek pozitív eredményekről számoltak be. A gombában lévő cink ezen kívül megerősíti az immunrendszert és csökkenti a DHT (dihidro-tesztoszteron) mennyiségét, ezáltal felgyorsítja a bőr gyógyulását.

A shiitake és más gombák összehasonlítása
Miként hat a shiitake a többi gombához képest? Vessünk egy pillantást a gombákra.

Shiitake: Felveszi a harcot a rákos sejtekkel és a fertőző betegségekkel, serkenti az immunrendszer működését és az agyi funkciókat, valamint B-vitamint biztosít a szervezet számára.

Maitake: Jó hatással van az AIDS-es betegek egészségére, valamint stabilizálja a cukorbetegek vércukorszintjét. Csökkentheti a magas vérnyomást, és megerősítheti az immunrendszert is.

Reishi: Felveszi a harcot a gyulladással, a májproblémákkal, a kimerüléssel, a rákkal valamint lassítja a tumornövekedést. Pozitív hatással van a bőrporblémákra, enyhíti az emésztési panaszokat, a gyomorfekély és az áteresztő bél szindróma tüneteit.

Cordyceps: Öregedésgátló hatású és serkenti az immunrendszer működését. Javítja az állóképességet valamint a sportteljesítményt, természetes afrodiziákumként hat, felveszi a harcot a cukorbetegséggel és javítja a májfunkciókat.

A shiitake gomba tápanyagtartalma
A shiitake a Lentinula edodes fajhoz tartozik. Kelet-Ázsiában őshonos ehető gombafajtaként tartják számon. Egészségügyi hatásai miatt gyógygombának tartják a hagyományos gyógyászatban, sőt, évezredekkel ezelőtt írott könyvek is említik jótékony hatásai miatt.

A shiitake húshoz hasonló állagú, erdei ízvilágú gomba, amely kiváló levesekhez, salátákhoz, húsos ételekhez és sültekhez.

Ami a tápanyagtartalmat illeti, 100 gramm shiitake gomba a következőket tartalmazza:

34 kalória
0,5 gramm zsír
6,8 gramm szénhidrát
2,5 gramm élelmi rost
2,4 gramm cukor
2,2 gramm fehérje
4 mg niacin (19% RDA)
1,5 mg pantoténsav (15% RDA)
0,2 mg B6-vitamin (15% RDA)
0,2 mg riboflavin (13% RDA)
18 NE D-vitamin (4% RDA)
0,2 mg mangán (12% RDA)
112 mg foszfor (11% RDA)
5,7 mikrogramm szelén (8% RDA)
0,1 mg réz (7% RDA)
0,1 mg cink (7% RDA)
304 milligramm kálium - (6% RDA)
20 mg magnézium (5% RDA)
0,4 mg vas (2% RDA)

A shiitake gomba elkészítése és receptötletek

A shiitake egy sokoldalúan felhasználható gomba, ami jól illik a különböző ételekhez. A gomba kapható nyers, főtt vagy szárított formában is. Mivel gazdag tápanyagban, a shiitake egyre népszerűbbé válik - így most már könnyen beszerezhető szinte bármelyik boltban.

Ha shiitake gombát vásárol, mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a gombafej kemény és húsos. Ne vegyen olyan gombát, ami nyálkás és ráncos, mivel ez annak a jele, hogy az áru nem friss. A friss gombát tárolja a hűtőben, egy lezárt tasakban vagy tárolóban, így a gomba akár egy hétig is friss maradhat. Ha szárított gombát használ, akkor a gombát először tegye egy lezárt zacskóba, majd helyezze a hűtőbe vagy mélyhűtőbe - így a shiitake akár egy évig is eláll.

Amikor a gombát előkészíti, mindig vágja le a szárát, mivel az túl fás, de ettől még nem kell kidobnia. Adja a gomba szárát zöldségleveshez, így az értékes tápanyagok kiáznak belőle a levesbe.

Mindig alaposan öblítse le a gombafejeket. Ha tényleg alaposan szeretné megtisztítani, 10 percre áztassa forróvízbe a gombafejeket, majd öblítse le. A gomba most már készen áll, hogy hozzáadja a reggelijéhez, ebédjéhez vagy vacsorájához. Íme néhány ötlet:

Adja zöldséges omletthez vagy rántottához. Tehet belőle egy kicsit az avokádó tetejére, ha szeretné, hogy egészséges zsírok kerüljenek a szervezetébe.
Hozzon létre egy barna rizs, vagy gabona tál shiitake gomba, fokhagyma, reszelt citrom héja, extra-szűz olívaolaj.
Adja miso leveshez, így extra tápanyagokat juttathat a szervezetébe.
Készítsen wrapot: töltse meg salátával, darált pulykahússal, shiitake gombával és gesztenyével.
Készítsen egy kiadós spenótot és hozzá shiitake gombás quiche-t.
Készítsen ízletes szószt marsala borból, shiitake gombából és gheeből (ghi, tisztított vaj).
Készítsen húsleves alapot, majd adja hozzá a garnélarákot, shiitake gombát, friss gyömbért, citromlevet és kókusztejet.
Süsse meg a shiitake gombát sok zöldséggel, illetve a kedvenc húsféléjével: garnélarákkal, csirke- vagy marhahússal.
A shiitake gomba lehetséges mellékhatásai

A gomba mérsékelt mennyiségben purin kémiai vegyületet tartalmaz, ami ha lebomlik, húgysav lesz belőle. A purinban gazdag étrend megnövelheti a szervezetben a húgysav szintjét, ami néha köszvény kialakulásához vezet. Ha a köszvény tüneteit észleli magán, lehet érdemes visszafogni a purin-bevitelt.

Összegzés
A shiitake a speciális gombáknak az egyik legnépszerűbb fajtája.
Ez a gomba gazdag B-vitaminban, illetve nagy mennyiségben D-vitamin is található benne.
A shiitake gomba többek között segíti a fogyást, felveszi a harcot a rákos sejtekkel, növeli az energiaszintet, támogatja az agy-, valamint az immunrendszer működését, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez és csökkenti a gyulladást, ami miatt összességében elmondhatjuk róla hogy rendkívül jó hatással van az egészségre.
A gomba a húshoz hasonló állagú és erdei ízvilág jellemzi; kapható szárított, főzött és nyers formában is.
A shiitake jól illik levesekhez, salátákhoz, húsos ételekhez, sültekhez és omlettekhez.
Forrás: Link
pacsakute, 2019. január 31. csütörtök, 10:23
Címkék: Shizuoka Egyetem, American College, Complementary Medicine, Tohoku Egyetemen, Eastman Dental Institute-ban, shiitake gomba,
Kommentek
Az alma gyógyhatásairól
Alma
Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy
erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.
Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi
friss gyümölcsök megjelennek a piacon.
Nagyon jól tárolható, szállítható.
Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte korlátlan ideig.
Több, mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag,
keményítő, sók, almasav, cukor,csersav. Magas a foszfor, a vas, és a
nátriumtartalma.
Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle.
Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek,
vagy gyenge az idegzetük.

Ha régen nem ettél almát,vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy nem a legjobban
pacsakute, 2020. január 25. szombat, 20:02
A kamilla gyógyhatásairól
A kamilla gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így hatékonyan képes enyhíteni a puffadást, de hasmenés esetén is lehet ehhez a gyógynövényhez fordulni. A kamilla védelmet nyújt a bőr számára, csökkenti a szervezet stressz-szintjét, szabályozza az alvási ritmust és a menstruációs görcsöket is enyhíteni tudja. Nem beszélve arról, hogy az immunrendszer fellendítésében is szerepet játszik.

A kamilla értékes tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Megtalálható benne a kálium, a magnézium, a nátrium, a tiamin, a riboflavin és az A-vitamin. Ezeken kívül tartalmaz még vasat, cinket és folsavat is.

A kamilla mindenkinek javasolható, aki valamilyen alvási gonddal küszködik. Alvási aponé esetén is ki lehet próbálni.

Az irritáblisbél-szindróma (IBS) gyakran okoz puffadást és szélgörcsöket, amelyek akár fájdalmasak is lehetnek. Ha ilyen panaszokkal
pacsakute, 2020. január 25. szombat, 19:37
A csokoládé gyógyhatásairól
A csokoládét nagyon sokan szeretik, talán nem véletlenül. Édes íze szinte simogatja az ízlelőbimbóinkat, legyen az bármilyen csokoládé. Eddig riogattak bennünket a csokoládéfogyasztással, azonban a magas kakaótartalmú csokoládét mértékkel lehet fogyasztani, hiszen számtalan egészségügyi előnye létezik. Többek között nagyon hasznos az agy és a bőr egészségére nézve.

Még a csokoládé elfogyasztását követő két órán belül is élvezhetjük a hangulatra gyakorolt pozitív hatását. A csokifogyasztás megnöveli a szervezetben a dopamin- és a szerotoninszintet. Mindkettő elősegíti a hangulatfokozást. Természetesen csak az olyan csokoládé segíti elő az úgynevezett boldogsághormonok termelődését, amelyek legalább 85%-ban tartalmaznak kakaót.

A sötét, vagyis az étcsokoládé antioxidáns flavonoidokban gazdag, amelyek csökkentik a szervezetben a gyulladást, csökkentik a vércukorszintet, illetve a rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintjét is csökkenteni tudják.

A csokoládé fokozza az agyi
pacsakute, 2020. január 20. hétfő, 21:44
A fahéj gyógyhatásairól
A fahéjat érdemes rendszeresen használni, mert egy rendkívül egészséges fűszernövényről van szó, amely tele van antioxidánsokkal. Ezek az antioxidánsok - vagyis a polifenolok - védelmet jelentenek a szervezet számára az oxidatív stresszt, illetve krónikus betegségeket okozó szabad gyökökkel szemben, amelyek aztán végzetesek is lehetnek.

Számtalan kutatás igazolja, hogy az antioxidánsok nagyszerűen képesek a szervezetben kialakuló gyulladást csökkenteni. Éppen ezért, ha izomfájdalmaink vannak vagy ízületi gyulladásunk, ami duzzanattal jár együtt, mindenképpen érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe a fahéjat.

Már napi 120 mg fahéj csökkenti a rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintjét, a trigliceridszintet és az összkoleszterinszintet. Ha szeretné csökkenteni a koleszterinszintjét, készítsen magának egy finom italt vízből, fahéjból, egy kiskanálnyi mézből,
pacsakute, 2020. január 18. szombat, 19:13
A karalábé gyógyhatásairól
A karalábé (Brassica oleraceae convar) a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény, s habár nem zengnek róla ódákat, mint más sztárnövényről, mégis rengeteg jó tulajdonsággal bír, ezekről viszont igen keveset tudunk. Észak-európából származó növény melyet, a XVI. század végén már széles körben termesztettek és fogyasztottak Nyugat Európában és a Földközi -tenger vidékén.

A karalábé ásványi anyagokban meglepően gazdag gumó.

Káposztaféle rokonaihoz hasonlóan a karalábé igen gazdag káliumban, kálciumban, magnéziumban, arzénban, jódban, kénben, szelénben, mészben és foszforban, levelei pedig sok vasat és karotinoidot tartalmaznak. Igen gazdag A, B1, B2, B6, C-vitaminban (63mg/100gr), valamint folsavban és pantoténsavban.

A karalábé rostban gazdag gumó, ami serkenti és rendben tartja egész emésztőrendszerünket, kéntartalma miatt antibakteriális hatásai
pacsakute, 2020. január 17. péntek, 22:47
Banánhéjtea gyógyhatásairól
A banánhéjban olyan csodálatos hatóanyagok találhatók, melyek képesek ellazítani a testet és nyugodt, mély alvást biztosítani az embernek.

zek a csodálatos anyagok: - a szerotonin (a boldogság hormona), mely ellazítja a testet és elűzi a stresszt, - a triptofán, egy természetes eszenciális aminósav, amit a gyógyszeriparban is alkalmaznak alvászavar esetében, - a magnézium, mely igen jelentős mennyiségben van jelen, amiről tudnivaló, hogy egy olyan ásványianyag, mely a jó alvásért felelős, - a kálium, mely segít az izmok és érfalak lazításában, kikapcsolva egyben az adrenalin termelést. A magnéziumot máskülönben az orvosok is ajánlják alvászavar esetében.

Ezt a teát jól ismerik és alkalmazzák a Dél Amerikában élő emberek, mivel ezen a területen bőven terem banán, viszont Európában nem annyira elterjedt.

Hozzávalók:

- Egy pár banánhéj (ha lehet
pacsakute, 2020. január 16. csütörtök, 22:17
A sokoldalú mustármag gyógyhatásairól
A mustármag hadat indít a rák, érelmeszesedés, Alzheimer kór és sok más nyavalya ellen.

Mindegy hogy milyen formában fogyasztjuk a mustármagot, egészben, porítva vagy pépesítve, a mustármag egy igazi elixír és igazi szövetségesünk lehet a fejfájás elleni küzdelmünkben, a klimaxal járó kellemetlen tünetek megszüntetésében, vagy a kiürült vitamin és ásványianyag raktárunk pótlásában és nem utolsó sorban a boldogsághormonunkra is pozitív hatással lehet.

A mustármagban nagy mértékben van jelen a Triptofán - egy esszenciális aminósav, amit a boldogság aminósavjának is szoktak nevezni (a szerotonin előhormonja, ami a szervezet jólétéjért felelős).

Hadat indít a rák és agyérelmeszesedés ellen

Még akkor is ha sokszor úgy tekintünk a mustármagra mint egy jelentéktelen fűszernövényre, a mustármagnak csodálatos rejtett tulajdonságai vannak. Ezekben a kis
pacsakute, 2020. január 16. csütörtök, 22:12
Az olajfalevél és kivonata gyógyhatásairól
Az olajfalevél-kivonat nagyon sokféle egészségügyi hatással rendelkezik, például csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Az olajfa leginkább a mediterrán térségben népszerű. Ezen a tájékon nemcsak élelmiszerként fogyasztják, hanem az egészségügyi előnyeit is kiélvezik.

Az olajfa levele polifenolokban rendkívül gazdag. Több kutatás is igazolta, hogy a polifenoloknak kitüntetett szerepük van a szívbetegedések és a rákos megbetegedések megelőzésében.

Az olajfalevél egyik értékes polifenolja az oleuropein, amely segít megakadályozni a súlygyarapodást. Ez a vegyület nemcsak a testsúlycsökkentésben játszik kitüntetett szerepet, de csökkenti a zsírszövetet és a metabolikus profilt is.

Számos vizsgálat támasztja alá, hogy az olajfalevél-kivonat csökkenteni tudja a magas koleszterinszintet is. A magas LDL-koleszterinszint számtalan betegség okozója lehet, ide tartoznak a szívet érintő betegségek, illetve a vérerek betegségei. Ezzel összefüggésben a keringésre is rossz hatással
pacsakute, 2020. január 16. csütörtök, 00:04
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
shizuru.jpg
ignesis
2008. június 08. vasárnap, 20:00
e6e_Shizuru_102968copy .jp
ignesis
2007. március 19. hétfő, 09:53
natsuki%20shizuru-7729 29.
ignesis
2007. március 19. hétfő, 09:45
1023053_native-america n-w
vorosrozsa66
2018. március 04. vasárnap, 18:30
Cocker Americano.jpg
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:30
black american cocker.jpg
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:29
black american cocker pup
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:29
american-cocker-spanie l_0
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:28
american-staffordshire -te
charlotteani
2017. március 21. kedd, 16:38
American-Pitbull-Terri er.
charlotteani
2017. január 26. csütörtök, 19:20
American-Pit-Bull-Terr ier
charlotteani
2017. január 26. csütörtök, 19:19
8114006-american-staff ord
charlotteani
2017. január 26. csütörtök, 19:13
20_american_pit_bull_t err
charlotteani
2017. január 26. csütörtök, 18:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.