Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 04:56 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Negyedmilliót a lúgos támadás sértettjének utalnak át a tettes kártalanításából
Szerdán több portál írt arról, hogy az elkövető orvosnak 591 ezer forint kártalanítást ítélt meg a törvényszék a rossz börtönkörülmények miatt, áldozata azonban még mindig nem kapta meg az egy éve neki megítélt 739 ezer forintos kártérítést.

A törvényszék közleménye szerint korábban a Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság kötelezte a vádlottat, hogy a sértettnek fizessen meg 250 ezer forintot kártérítés címén. Egyúttal megállapította, hogy a vádlott köteles az eljárásban a sértett jogi képviseletével összefüggésben felmerült csaknem 460 ezer bűnügyi költséget is megfizetni. A Kúria pedig arra kötelezte a vádlottat, hogy a harmadfokú eljárásban ezzel kapcsolatban felmerült több mint 30 ezer forint bűnügyi költséget is fizesse meg a sértettnek.

A Fővárosi Törvényszék február 28-án az elítélt részére az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt indított eljárásban kártalanítást állapított meg. A bíróság most arra kötelezte az államot, hogy a megállapított 591 ezer forintos kártalanításból a jogerős határozat kézbesítésétől számított hatvan napon belül a sértettnek fizessen meg 250 ezer forintot.

Kiemelték: a "hatályos jogszabály alapján a kártalanításból történő kielégítésnek kizárólag azzal a bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj erejéig van helye, amely miatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása tekintetében a kártalanítást megállapítják. Mindezekre tekintettel a kártalanításból kizárólag a kártérítésként megítélt összeget lehetett levonni, ezért utasította el a törvényszék a sértett ezt meghaladó igényét".

A bíróság a jogerőre emelkedés után a végzést az Igazságügyi Minisztériumnak megküldte, hogy a 250 ezer forint kiutalásáról határidőn belül gondoskodjon - olvasható a közleményben.

A Kúria tavaly júliusban jogerős ítéletében tizenegy év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától azt a férfit, aki 2013-ban elkábította volt barátnőjét, majd az altestére lúgot öntött, maradandó, életveszélyes sérüléseket okozva neki. A lúg másod- és harmadfokú, maradandó égési sérüléseket és életveszélyt okozott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 17:55
Címkék: Fővárosi Ítélőtábla, Fővárosi Törvényszék, Igazságügyi Minisztériumnak, lúgos támadás, tettes kártalanításából, elkövető orvosnak,
Kommentek
Iohannis támogatja egy bukaresti holokausztmúzeum létrehozását
Az bukaresti holokauszt-emlékműnél tartott beszédében az elnök kifejtette, hogy az elmúlt tíz évben Románia felelősen, józanul és visszavonhatatlanul felvállalta ezt a fájdalmas múltat, amelyet a kommunizmus ideje alatt a román hatóságok elhallgattak. "Nehéz folyamat volt, de bebizonyítottuk, hogy teljes mértékben megtanultuk a múlt leckéjét" - mondta Iohannis, aki arra figyelmeztetett, hogy ma a menekültválság miatt újjáéledhet a populizmus és a rasszizmus, majd ezek elutasítására szólította fel a hallgatóságot.

Kifejtette: a holokauszt-emlékmű azért található Bukarest belvárosában, egy közintézmény közelében, mert ezáltal azt hivatott kifejezni, hogy a romániai zsidóság tragédiája a társadalom szeme láttára történt, és az emlékmű a román állam felelősségét is hivatott hangsúlyozni a második világháború idején etnikai és faji alapon elkövetett embertelen cselekedetekben.

Románia az elmúlt bő egy évtizedben jelentős előrelépést tett felelőssége elismerése terén - hangoztatta Iohannis -, s az
velemenyezd, 2015. október 08. csütörtök, 15:56
A csehországi cégek egyharmadát külföldiek irányítják
beáramló külföldi beruházásokkal" - olvasható a dokumentumban.

A csehországi cégek egytizedét németek vezetik, míg a franciák részesedése öt százalék" - mutatott rá Lucie Teisler, az Anderson Willinger csoport képviselője.

Szerinte a szlovák vezetők négyszázalékos arányát inkább a cseh és a szlovák nyelv közelségével kell magyarázni, semmint azzal, hogy az érintett cégeknek olyan szlovák vezetőkre lenne szüksége, akik felügyelik a befektetést.

A cégek menedzserei átlagban majdnem negyedmilliót keresnek, de a fizetések között nagyok az eltérések. A bérek általában 140 ezer és 350 ezer korona között mozognak.

A béreket általában jelentősen megemelik a különféle juttatások, prémiumok, bónuszok. Ezek mértéke eltérő.

"A nagy nemzetközi cégek általában a fix bérhez még 30 százalékos bónuszokat adnak. A helyi cégek általában alacsonyabb fix fizetéssel, de nagyobb mozgó prémiummal dolgoznak. Ezek akár meg is kétszerezhetik a fix fizetést" - magyarázta az elemzést Lucie Teisler.

A
velemenyezd, 2015. március 25. szerda, 08:31
Depresszió ellenes telefonos alkalmazást fejlesztenek Kínában
hallgatásra. A kezelést segítendő orvoskeresőt is tartalmaz, internetes időpontkérését is lehetővé tesz, és a legújabb trendekkel is megismertet - írja a sina.com hírportál.

Az alkalmazás fejlesztése hátterében az elmúlt évek romló statisztikái állnak. Egy májusi jelentés szerint például ma minden ötödik kínai lakos legalább enyhén depressziós, ez 260 millió főt jelent. A súlyos betegek száma a 26 milliót közelíti. A depresszióval összefüggésbe hozható öngyilkosságok száma majdnem eléri a negyedmilliót, és meghaladja a közlekedési balesetben elhalálozottak számát. A 15 és 34 év közötti korosztályban az öngyilkosság a vezető halálozási ok, a pszichológusok szerint a depresszió hússzorosára növeli az erre való hajlamot.

A betegek ellátására alkalmas intézmények és szakemberek száma ugyanakkor a szükségesnek a töredékét teszi ki, minden százezer lakosra csupán 1,53 pszichiáter és 0,18 pszichológus jut. A helyzetet tovább rontja, hogy a kínai közvélemény továbbra is megbélyegzi a magukat
velemenyezd, 2014. szeptember 11. csütörtök, 12:53
Börtönbüntetéssel sújtanák a legionárius eszmék terjesztőit Romániában
A kormánypárt kedden terjesztett be erről törvénytervezetet a parlament elé - jelentette be Crin Antonescu pártelnök, a szenátus elnöke.

A bukaresti képviselőházban kedden megemlékezést rendeztek október 9., a Holokauszt Romániai Emléknapja alkalmából. A törvényhozók nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a múlt felvállalásának fontosságát hangsúlyozzák és támogatásukról biztosítják az antiszemitizmus és idegengyűlölet visszaszorítására irányuló erőfeszítéséket.

"Több európai országban - szerencsére nem Romániában, de hozzánk közel fekvő államokban - ismét teret nyertek antiszemita, rasszista, idegengyűlölő nézetek, ezért mindent meg kell tennünk, hogy ilyesmi ne bukkanjon fel a román társadalomban" - jelentette ki Crin Antonescu a holokauszt emléknapra időzített liberális párti törvénytervezet kapcsán.

A jogszabálytervezet a tiltott jelképek közé sorolná az egykori légionárius mozgalom által használt szimbólumokat is, és büntethetővé tenné a legionárius eszmék terjesztését.

A román
velemenyezd, 2013. október 08. kedd, 16:22
Negyedmilliót fizetett silány ágybetétért egy 84 éves férfi Mosonmagyaróváron
A csaló elhitette a 84 éves emberrel, hogy a speciális ágybetétet az őt két nappal korábban elbocsátó kórház küldte ki részére, a vételárat pedig a nyugdíjfolyósító három napon belül visszatéríti - mondta a referens.

Az idős férfi 240 ezer forintot fizetett a gyenge utánzatért, amelynek értéke csupán töredéke volt a tőle kicsalt árnak - tette hozzá.

Az idős ember feljelentést tett, a rendőrség csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.
velemenyezd, 2013. április 01. hétfő, 14:02
Megtapsolták a Román Akadémián a holokauszttagadó történészt
A cikk szerzője szerint a tudományos akadémia elnöke és számos tagja volt jelen az intézmény aulájában február 14-edikén, amikor Vladimir Iliescu történész egy rendezvény szónokaként azt állította, hogy a "romániai holokauszt kozmikus méretű hazugság". A németországi Aachen egyetemén tanító román professzor hozzátette: "a román királyságban a zsidók normális életet éltek, akiket pedig deportáltak, azok közül sokan visszatértek". Az előadót, aki azt fejtegette, hogy "Romániában meghurcoltak zsidókat, de nem volt holokauszt", a lap szerint megtapsolták.

Az Adevarul rámutatott, hogy az akadémia csaknem két héttel az esemény után adott ki közleményt az esetről, amelyben elhatárolódott Iliescutól.

"A Román Akadémia elhatárolódik Vladimir Iliescu úr kijelentéseitől, amelyeket határozottan elutasít, ugyanakkor sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy ezek a kijelentések a falai között hangzottak el" - olvasható az állásfoglalásban.

A közlemény hozzáteszi, hogy a történész a Romániai kommunista
velemenyezd, 2013. március 01. péntek, 17:52
Egyre nagyobb gondokat okoz a depresszió Kínában
betegség következményei, így például az elveszett munkanapok, a dokumentáció és a temetési költségek több mint 52 milliárd jüan (9 ezer milliárd forint) veszteséget okoznak minden évben a gazdaságnak - ismertette hivatalos adatokra hivatkozva a Cajhszin magazin.

A mentális betegségekben szenvedő járóbetegek felét, az ezeket ellátó egészségügyi intézmények lakóinak 40 százalékát depresszióval kezelik. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a depresszióval összefüggésbe hozható öngyilkosságok száma a negyedmilliót közelíti, s meghaladja a közlekedési balesetben meghaltak számát.

A betegek ellátására alkalmas intézmények és szakemberek száma ugyanakkor a szükségesnek a töredékét teszi ki. A sanghaji mentális betegségekre specializálódott központ becslése szerint jelenleg csak a depressziósok mintegy 45 százalékát kezelik szakorvosok. Utóbbiak korlátozott száma miatt sokan fordulnak segítséget ígérő, de képzett orvosokat felmutatni nem tudó klinikákhoz, ezek ugyanakkor többnyire nem elsősorban segíteni
velemenyezd, 2012. november 16. péntek, 15:33
Képek, videók
A fővárosi Operaház
sanci81
2016. június 11. szombat, 17:15
Oroszlánok. Fővárosi Álla
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:24
Nagytó Fővárosi Állatkert
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:24
Elefántkifutó. Fővárosi Á
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:23
Fővárosi Állatkert 2014-0
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:34
fővárosi állatkert
erzsikepuskas
2013. október 28. hétfő, 13:24
Fővárosi Állatkert - Webk
cipello
2013. március 04. hétfő, 19:26
egy különleges fövárosi.J
wob
2011. november 24. csütörtök, 07:54
Fővárosi Nagycirkusz
lacipecsenye
2011. január 11. kedd, 17:51
Fővárosi Bíróság.jpg
agica2004
2010. október 28. csütörtök, 14:45
fővárosi állat- és növény
astropapa58
2010. augusztus 09. hétfő, 11:54
a fővárosi forgalom
kida79
2009. február 04. szerda, 13:06
a Királyi Törvényszéki Pa
farkas1945
2013. december 25. szerda, 10:50
Csíkszereda,a Törvényszék
farkas1945
2013. november 27. szerda, 11:29
Törvényszék.jpg
agica2004
2013. október 06. vasárnap, 15:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.