Belépés
2019. december 13. péntek | 50. hét | 347. nap | 16:58 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egy év alatt felére csökkent az angliai szupermarketekben eladott nejlonzacskók száma
Az Asda, a Marks and Spencer, a Morrisons, a Sainsbury's, a Co-op, a Tesco és a Waitrose üzleteiben 549 millió darab egyszer használatos nejlonszatyrot adtak el az áprilissal zárult egy évben. Az azt megelőző 12 hónapban még egymilliárd felett volt ez a szám.

Az Egyesült Királyságban utolsóként Angliában tették fizetőssé a nejlonzacskókat négy éve, öt pennyt kell adni értük. Azóta 90 százalékkal csökkent az üzletekben eladott nejlonzacskók száma, a vásárlók átlagosan most már csak 10 darabot vesznek egy évben, szemben a 2014-ben mért 140 darabbal.

Theresa Villiers brit környezetvédelmi miniszter szerint az adatok azt tükrözik, hogy a szigetország lakossága többé nem akar pazarló társadalom lenni.

Angliában a több mint 250 főt foglalkoztató áruházakat kötelezték arra, hogy pénzért adják a vevőknek a nejlonzacskókat. Skóciában, Észak-Írországban és Walesben az összes kiskereskedőre vonatkozik ez a szabály. Az ötpennys intézkedést az Egyesült Királyságban elsőként Walesben vezették be 2011-ben, majd Észak-Írországban 2013-ban, utána pedig Skóciában 2014-ben. A zacskók fizetőssé tétele vélhetően hozzájárult a szigetország körüli tengerek szennyezettségének csökkenéséhez.

Az üzletektől elvárják, hogy az ebből befolyó összeget jótékony célra fordítsák. Becslések szerint 2015 óta 169 millió font származott a szatyrok eladásából.

A brit kormány 2018 decemberében konzultációkat kezdett az 5 pennys ár 10 pennyre emeléséről.

A legfrissebb felmérések szerint egyébiránt a briteket sokkal inkább foglakoztatják az éghajlatváltozás lehetséges következményei, mint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) hatásai. A ComRes közvélemény-kutató pénteken ismertetett vizsgálata kimutatta, hogy a britek 71 százaléka szerint az Egyesült Királyság jövője szempontjából a klímaváltozás hosszabb távú hatásai fontosabbak lesznek, mint a Brexit.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 11:41
Címkék: Egyesült Királyságban, Theresa Villiers, Egyesült Királyság, angliai szupermarketekben, áprilissal zárult, nejlonzacskókat négy,
Kommentek
Nőtt a bankkártyával fizetők aránya
Míg két évvel ezelőtt 800 ezer ember használt lehetőség szerint minden fizetéskor bankkártyát, manapság már 1,4 milliónyian.

A kártyabirtokosok további 35 százaléka - majdnem 2 millió ember - állította, hogy szokott kártyával fizetni egyes esetekben, de közel sem mindig.

A felmérés szerint a kártyával rendelkezők hattizede nevezhető a készpénzmentes fizetési megoldások iránt nyitottnak, ami 5 százalékpontos emelkedés 2016-hoz képest.

A kártyabirtokosok 25 százaléka csak ritkán, 14 százaléka pedig lehetőleg egyáltalán nem használja kártyáját - mind a két csoport aránya csökkent, olvasható a közleményben.

A kártyás fizetés növekedésének hátterében az intézet szerint a pénzügyi kultúra kormányzati intézkedésekkel ösztönzött lassú átalakulása, illetve a kártyaelfogadóhelyek számának évi 25 százalékos növekedése állhat.

A kényelmes és gyors, érintéses kártyás fizetés használatában 2017 volt az áttörés éve: a kártyák több mint 70 százaléka, a POS terminálok 80 százaléka támogatja ezt
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 13:11
Brexit - Brit lapértesülés: apokaliptikus forgatókönyvek is készülnek a kereskedelmi megállapodás elmaradására
A The Sunday Times konzervatív vasárnapi brit lapnak név nélkül nyilatkozó minisztériumi illetékesek elmondták: készenléti tervezés folyik például arra, hogy a délkelet-angliai Dover évente 2,5 millió kamiont fogadó kikötőjének működése "a Brexit utáni első napon" összeomlik.

A lap egyik minisztériumi forrása szerint e forgatókönyv alapján Délnyugat-Angliától az északi Skóciáig a szupermarketekben két napon belül elfogyna az élelmiszer, a kórházak két héten belül gyógyszer nélkül maradnának, és a második hét végére elfogyna az üzemanyag is. A tervek alapján a hatóságok repülőgépek bérlésével vagy a brit királyi légierő (RAF) szállítógépeivel igyekeznének eljuttatni a legfontosabb árucikkeket és gyógyszereket az ország minden zugába.

A Brexit-tárgyalásokért felelős minisztérium szóvivője a lapnak megerősítette, hogy "folytak megbeszélések" ilyen jellegű forgatókönyvekről, az illetékes azonban "teljesen hamisnak" nevezte azt a beállítást, hogy ezeknek a forgatókönyveknek esélyük lenne a
velemenyezd, 2018. június 03. vasárnap, 20:52
Vége az olcsó ivászatnak Skóciában
Az áremelkedés bizonyos italok esetében igen jelentős: a kétliteres kiszerelésű, erős almaborhoz - amelynek alkoholtartalma meghaladja az egészségügyi hatóságok által heti felső fogyasztási limitként javasolt 14 alkoholegységet - eddig tipikusan 2,50 fontért (900 forintért) lehetett hozzájutni a skót szupermarketekben, de keddtől ennek az italfélének a minimálára éppen a háromszorosára, 7,50 fontra emelkedett.

A brit mérési szabványok alapján egy alkoholegység 10 milliliter, vagyis 8 gramm tiszta etanolnak felel meg.

Hasonló mértékben emelkedett a skót áruházakban kapható vodka-, gin- és whiskyfélék, valamint egyes olcsó borok és a rekeszes kiszerelésben árult sörök minimálára.

A BBC kedden idézett egy új felmérést, amely szerint a skótok a szeszesitalok háromnegyedét ma már szupermarketekben szerzik be.

Ez a jelenség - vagyis az, hogy a nagyáruházak az olcsó alkoholfélékkel tömegesen csábítják magukhoz a hagyományos brit pubok népét - az egész országban komoly problémát okoz.

A
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 16:31
Egyetlen áfonyás muffin tartalmazhatja az egész napra ajánlott cukorbevitelt
táplálkozással foglalkozó brit csoport, az Action on Sugar és az Obesity Health Allianace elemzése szerint egy-egy áfonyás muffinban akár nyolc teáskanál cukor is lehet, miközben az ajánlott napi adag felnőtteknek hét kanál, gyermekeknek pedig ennél is kevesebb.

Egészségügyi szakemberek szerint az elemzés eredménye rámutat, hogy milyen könnyű túl sok cukrot fogyasztani - számolt be róla a BBC News cikke.

A kutatást végző két szervezet 28 olyan muffint vizsgált meg, amelyeket pályaudvarokon és szupermarketekben árulnak. Elemzésük alapján 61 százalékuk hat vagy ennél több teáskanál cukorral készült, ami meghaladja a 7-10 éves gyermekek számára ajánlott napi cukoradagot.

A pályaudvari boltok muffinjaiban 19 százalékkal több cukor volt, és a sütemények 32 százalékkal nagyobbak voltak a szupermarketekben árult muffinoknál.

Az Obesity Health Alliance szóvivője felhívta rá a figyelmet, hogy miközben sokan gondolhatják, hogy az áfonyás muffin viszonylag egészséges választás az utazáshoz a
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 11:21
Csökkent a kiskereskedelmi forgalom Japánban
Éves összevetésben 0,2 százalékkal csökkent, szeptemberhez képest pedig stagnált a kiskereskedelmi forgalom októberben, míg elemzők 0,2 százalékos bővülésre számítottak éves és havi szinten is. Szeptemberben még éves összehasonlításban 2,3 százalékos, havi szinten pedig 0,8 százalékos emelkedést mértek.

A nagyáruházakban és szupermarketekben 0,7 százalékkal csökkent a forgalom októberben, valamelyest enyhébb ütemben az elemzők által várt 0,8 százalékos visszaeséshez képest.

A japán gazdaság növekedését az utóbbi két évben elsősorban az export hajtotta, de a háztartások fogyasztása is emelkedésre váltott, és ha szerény mértékben is, de hat egymást követő negyedévben nőtt, mígnem július-szeptemberben 0,5 százalékkal csökkent. A visszaesést főleg annak tulajdonítják elemzők, hogy augusztusban a kedvezőtlen időjárás miatt sokan a lábukat sem tették ki otthonról. Októberben is hasonló volt a helyzet, a tájfunok és heves esőzések miatt, ráadásul tavalyhoz képest eggyel kevesebb volt a szombatra
velemenyezd, 2017. november 29. szerda, 10:51
Soros György miért nem az usa területére kívánja telepíteni a menekülteket?
Drága jó Deco!

Én többet költök el a szupermarketekben mint te...de miért kérdezted? Ez szerinted erény, hogy hetente 30-40-et költesz ott el?
A heti 30-40 az nem sok. Nem tartalmazhat sok minőségi élelmiszert.
Igaz, én sokszor éttermekben eszem, így nem mindig költök rendszeresen heti szinten nagy bevásárlással a közértben.
Úgy vélem, nálad van egy komoly probléma...az nyilván mindenképpen az, hogy te azt hiszed, hogy te jól élsz és te ezért kiváltságos vagy és még csak fel sem merül benned, hogy mások ebben bőven rád verhetnek.
Ezen egy kicsit gondolkozz el.
Ne fényezd magad, mert ciki.
wheels, 2017. június 23. péntek, 10:08
Minden negyedik aludobozt automatában gyűjtenek vissza
A cég kutatása szerint az automatahasználók 41 százaléka azért választja a szelektív gyűjtésnek ezt a formáját, mert környezettudatosan szeretne élni, 46 százalékukat viszont inkább a dobozokért kapott pénz motiválja.

A felmérés adatai szerint az aludoboz visszagyűjtők 34 százaléka havonta vagy néhány hetente, 23 százalékuk pedig minden héten felkeresi a visszagyűjtő automatákat.

A magyarok az elfogyasztott sörök 60 százalékát aludobozban vásárolják meg, ugyanakkor az aludobozok mindössze 30-50 százalékát gyűjtik vissza szelektíven. Európa legtöbb országában fordított a helyzet: a sörök mindössze 30-40 százalékát vásárolják a fogyasztók aludobozban, és a feleslegessé vált, értékes alumínium 60, egyes országokban 70 százalékát is szelektíven gyűjtik.

Magyarországon ezen a helyzeten igyekszik változtatni a 200 automatából álló aludoboz visszagyűjtő hálózat, ezek elsősorban a szupermarketekben találhatóak - írták.
velemenyezd, 2017. május 04. csütörtök, 10:01
Képek, videók
híd-Egyesült királyság.jp
agica2004
2017. április 18. kedd, 19:36
ház-Egyesült Királyság.jp
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:43
Egyesült Királyság tiszaf
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság.jpg
jpiros
2012. május 15. kedd, 16:44
Egyesült Királyság.jpg
sarkoziferencne
2012. március 28. szerda, 13:49
Egyesült királyság
bodajne
2010. november 21. vasárnap, 17:42
Egyesült Királyság
bodajne
2010. október 12. kedd, 20:14
Egyesült Királyság
levente500
2009. május 23. szombat, 13:48
egyesült királyság1.jpg
grimilda
2009. január 11. vasárnap, 13:11
Egyesült Királyság.jpg
grimilda
2009. január 11. vasárnap, 13:10
Villiem & Kate esküvője.g
johannanna
2012. július 24. kedd, 10:53
Angliai ködös falu.jpg
pacsakute
2014. június 21. szombat, 08:50
Csirke dél-angliai módra.
pircsi09
2013. október 05. szombat, 22:55
Csirke dél-angliai módra.
ircsike36
2013. szeptember 15. vasárnap, 20:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.