Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:50 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hőség - Hatra nőtt a kánikula halálos áldozatainak száma Spanyolországban
Az újabb áldozatok közül két férfi a katalóniai Tarragona városának egyik kórházában hunyt el még szombaton. Egy 81 éves férfi pedig a délnyugat-spanyolországi lévő Miajadas településen kapott hőgutát vasárnap.

Spanyolországban múlt szerdán kezdődött az idei nyár első nagy, szinte az egész országot érintő kánikulája, amely a hétvégén tetőzött.

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) előrejelzése szerint a hőmérséklet hétfőn kezd lassan és fokozatosan csökkeni az ország nagyobb részén, és a hét első napjára már sehol nem adták a legmagasabb fokozatú, vörös színnel jelzett hőségriasztást.

Eszerint az ország középső részén és a fővárosban 39 Celsius-fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani. A legmelegebb az ország dél-nyugati részében várható 40-42 fok körüli maximális hőséggel.

Új országos melegrekord idén eddig még nem született. Ebben a kánikulai időszakban a legmagasabb hőmérsékletet, 46,6 fokot, szombaton mérték az andalúziai El Granado településen Huelva városának közelében.

Viszont több helyi hőmérsékleti rekord is megdőlt: például a portugál határ közelében fekvő Badajozban, ahol 46 fok volt múlt szombaton, 0,5 fokkal több mint az eddig legmagasabb hőmérséklet, amit tavaly nyáron mértek ott.

Barcelonában pedig a múlt éjjel mérték az eddigi legmagasabb éjszakai hőmérsékletet, 29,8 fokot, vagyis ennél nem ment lejjebb a hőmérséklet a városban még éjszaka sem.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 17:11
Címkék: kánikula halálos, újabb áldozatok, katalóniai Tarragona, idei nyár, egész országot, hétvégén tetőzött,
Kommentek
Mélyponton a születésszám Spanyolországban
A jelentés szerint január és június között mintegy 180 ezer gyerek jött a világra a dél-európai országban, 5,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ilyen alacsony adatot még sosem regisztráltak a spanyol demográfiai statisztikák 77 éves történetében.

Ezzel párhuzamosan kiemelkedően magas volt a halálozások száma az év első hat hónapjában, amikor is több mint 226 ezren hunytak el, 2,1 százalékkal többen mint az elmúlt év első felében. Ez a szám negatív rekordot döntött - derült ki a kutatásból.

Az adatok alapján a 46,5 millió lakosú Spanyolország népessége több mint 46 ezerrel csökkent az idei első félévben, folytatva az elmúlt négy évben tapasztalt tendenciát.

Az INE felmérésben rámutatott: a csecsemők 20 százaléka született külföldi állampolgárságú anyától a vizsgált időszakban, ez az arány tavaly ilyenkor 18,8 százalék volt.

A statisztikai hivatal egyúttal közzétette a 2017-es végleges adatokat is, amely szerint tavaly a születésszám több mint 393 ezer, a
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 16:34
Szent I. Damazusz pápa ünnepe 12.11.
és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.
Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,9-17

- Katolikus oldalon

- ktp oldalon

- Magyar múzeum oldalon
Szent Damazusz (305-384) Spanyolországban született, Rómában szentelték pappá, majd amikor a világi hatalmak önkényből Libériusz pápát számkivetésbe küldték, 366-ban őt választották meg pápává. A források szerint Damazusz pápa egy föltűnően energikus, tetterős ember volt, aki minden erejével harcba szállt a Niceában megfogalmazott hitvallás megőrzéséért, hivatkozva a Péternek adott ígéretre: ,,Te Péter vagy, és én erre a kősziklára építem Egyházamat" (Mt 16,18). A pápaság tekintélyének növeléséért többet tett minden
maroka, 2018. december 11. kedd, 12:19
Felmérés: az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években
értékhez képest jelentős növekedés volt például Dániában és Nagy-Britanniában is.

Az ellenséges utcai megnyilvánulásokat a legtöbben Franciaországban és Belgiumban látták problémásnak, a legkevesebben Lengyelországban és Magyarországon.

A legtöbben Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban kerülik legalábbis időnként elővigyázatosságból a zsidó rendezvényeket, a legkevesebben Olaszországban, Magyarországon és Ausztriában.

A kivándorlást fontolgatók aránya Olaszországban és Spanyolországban a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Magyarországon Belgiumban és Franciaországban.

"Mélységes aggodalommal tölt el az antiszemitizmus növekedése. Elengedhetetlen az erőteljes és közös fellépés ezen veszedelem ellen. A zsidó közösségnek otthon, biztonságban kell magát éreznie Európában. Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor Európa megszűnik Európa lenni" - közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Újságírói kérdésre válaszolva Timmermans azon véleményének adott hangot, hogy a magyar
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 15:31
VI. Fülöp: az alkotmány a spanyol demokrácia lelke
miniszterelnöke, hárman az alkotmány kidolgozói, "atyjai" közül, az autonóm közösségek elnökeinek többsége, bírósági elnökök, valamint kongresszusi és szenátusi képviselők. Több radikális baloldali, valamint nacionalista párt képviselője azonban távolmaradt az eseménytől.

Az ünnepséggel egy időben Madridban felvonulást rendeztek az alkotmányos monarchia helyett köztársaságot követelők. Országszerte több tüntetést is tartottak az aktuális alkotmányos keretek ellen, illetve mellette is.

Spanyolországban Francisco Franco diktatúrájának (1936-1975) megszűnés után három évvel, 1978. december 6-án, népszavazáson erősítették meg a demokrácia alapját jelentő alkotmányt 87,7 százalékos támogatottsággal. Azóta ez a nap nemzeti ünnep Spanyolországban.

Az alkotmányt hatályba lépése óta két alkalommal, 1992-ben és 2011-benmódosították.

Újabb reformját több párt is szorgalmazza, a kormányzó szocialista párt például a jelenlegi autonómia rendszer helyett föderális államberendezkedést képzelne el.
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 16:27
Több mint egymilliárd utast szállított tavaly az európai légiforgalom
millióval többet, mint 2016-ban és 39 százalékkal többet, mint 2009-ben. A légiutas-forgalom folyamatosan növekedett az EU-ban 2009 óta.

A 2017-es légiutas-forgalom 47 százalékát az unión belüli forgalom adta, 36 százalékát pedig az unión kívüli. Az egyes uniós országokon belüli légiforgalom a teljes forgalom 17 százalékát adta.

A legnagyobb polgári légiforgalmat tavaly Nagy-Britannia repterei bonyolították 265 millió (+6,3 százalék) utassal. Németországban 212 millió (+5,8 százalék), Spanyolországban 210 millió (+8,2 százalék), Franciaországban 154 millió (+6,1 százalék), Olaszországban 144 millió (+7,3 százalék) utas fordult meg.

A legnagyobb növekedést a légi utasforgalomban Szlovéniában regisztrálták tavaly, 20 százalékosat, Luxembourgban, Észtországban, Bulgáriában és a Cseh Köztársaságban 19 százalék volt a növekedés, Romániában, Horvátországban és Máltán pedig 18 százalékos, Lengyelországban és Portugáliában 17 százalékos.

Magyarországon 13,350 millió légiutas fordult meg tavaly
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 12:51
A Kiégő Izzók fényinstallációja Rómában
Mátrai Erik tavalyi nagy sikerű Porticus 3.5 című fényinstallációját követően, idén a Kiégő Izzók munkája várja a látogatókat a fény ünnepeként számon tartott Szent Luca napján, december 13-án az RMA-nak otthont adó Falconieri-palota díszudvarán - közölte az MTI-vel a Római Magyar Akadémia.

A magyar vizuális csoport produkciójára a római Fotonica nemzetközi audiovizuális digitális művészeti fesztivál keretében kerül sor.

Nem ez lesz azonban a Kiégő Izzók egyetlen bemutatkozása az idei Fotonicán: december 7-én ugyanis az OVV AV című performanszukkal lépnek fel, majd ezt követően Kitzinger Gábor, a csoport tagja, valamint Puskás István, az RMA igazgatója mutatja be a fesztivál résztvevőinek a pécsi Zsolnay Light Fesztivált.

A Kiégő izzók 1998-ban alakult, és azóta a magyar vizuális művészeti szcéna fontos szereplőjévé vált. A csoport az elmúlt években számos videofelvételt, panorámaprojektet, élő vj-szettet, zenei videót, rövidfilmet és videoinstallációt készített. Műveiket számos
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 07:05
Európai Bizottság: a romák oktatásban való részvétele javult, a szegregáció azonban továbbra is kihívást jelent
gazdasági és társadalmi marginalizálódása továbbra is fennmaradt. Becslések szerint 10-12 millió roma továbbra is előítéletekkel, az intoleranciával, a megkülönböztetéssel és a társadalmi kirekesztéssel kénytelen szembenézni mindennapi élete során.

A tanulmányból egyebek mellett kiderül, hogy az EU-tagországokban a romák becsült aránya Bulgáriában 10,3 százalék, Szlovákiában 9,1 százalék, Romániában 8,3 százalék, Magyarországon 7 százalék, Görögországban 2,5 százalék, Csehországban 2 százalék, Spanyolországban 1,6 százalék, a maradék uniós országban kevesebb, mint 1 százalék volt a vizsgált időszakban.

A jelentés a lakhatás témakörében gyűjtött adatok között kiemelte, hogy a hátrányos életkörülmények, az alapvető infrastruktúra hiánya és a romák szegregációjának legrosszabb értékeit a kelet-európai országok - köztük Magyarország, Románia és Szlovákia - mutatják.

A romák fizetett foglalkoztatásban való részvételét tekintve növekedés mutatkozott, és a jövedelmeket illetően is emelkedés volt
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 15:51
Spanyolországban enyhén csökkent a munkanélküliség novemberben
A munkaügyi központok nyilvántartása alapján készült jelentés szerint a munkanélküliek száma 3,2 millió volt az év tizenegyedik hónapjában.

A csökkenés szinte az összes ágazatot érintette, és leginkább az iparban éreztette hatását. Kivételt egyedül a szolgáltató szektort jelentett, ahol több lett az állástalan, mint októberben.

A szaktárca kiemelte: összességében tavaly novemberhez képest egy év alatt 6,3 százalékkal, több mint 221 ezerrel csökkent a munkanélküliség az országban.

A spanyol munkanélküliségi ráta 14,55 százalék volt az idei harmadik negyedévben, amire 2008 vége, azaz a gazdasági válság kezdete óta nem volt példa a dél-európai országban.

A második negyedévben még 15,3 százalékot mértek, 1,4 százalékponttal kevesebbet, mint az első negyedévben.

A spanyol kormány legutóbbi tájékoztatása szerint erre az évre 15,5 százalékos munkanélküliségi ráta várható a tavalyi 16,5 százalék után, jövőre pedig 13,8 százalékkal számolnak.
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 13:33
Képek, videók
Toledó-Spanyolországba n.j
pacsakute
2013. augusztus 02. péntek, 16:35
spanyolországban
orban47
2013. február 07. csütörtök, 11:25
Spanyolországban
lunczk
2009. november 04. szerda, 17:51
Spanyolországban 2007-ben
orban47
2008. március 20. csütörtök, 14:22
Spanyolországban
orban47
2008. március 18. kedd, 12:22
este Spanyolországban
erzsike0422
2007. szeptember 05. szerda, 16:43
Spanyolországban
evasari
2007. július 15. vasárnap, 13:27
Bombázások áldozatainak e
szjozsefm
2009. szeptember 20. vasárnap, 17:37
A Concorde áldozatainak e
repulestorci
2007. szeptember 26. szerda, 13:41
0 kánikulai megoldás ttki
lovaszmarika
2018. augusztus 21. kedd, 13:55
0 a kánikula kujtya söröh
lovaszmarika
2018. július 01. vasárnap, 18:08
Újra itt a kánikula!
anna4459
2017. augusztus 15. kedd, 07:49
kanikula-05-aj.jpg
mircsimarcsi
2017. augusztus 04. péntek, 18:27
kánikula-tengerpart-re gge
lilagondolatok
2017. augusztus 03. csütörtök, 11:47
kánikula-nyár-iglu.jpg
lilagondolatok
2017. augusztus 03. csütörtök, 11:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.