Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 03:31 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Olasz választás - Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga is a balközépen keres szövetségeseket a kormányzáshoz
Luigi Di Maio,az M5S miniszterelnök-jelöltje a La Repubblica balközép napilapban írt nyílt levéllel fordult a Demokrata Párthoz (PD) hangsúlyozva, hogy a két erő "együtt változtathatja meg Olaszországot".

Az M5S bizonyult a vasárnapi parlamenti választások legerősebb pártjának több mint 32 százalékkal, ami azonban szövetségesek nélkül nem elegendő a kormányalakításhoz. A PD természetes koalíciós partner lehet, mivel az M5S a balközéptől hódította el a szavazókat. Nem véletlen, hogy a mozgalmat alapító Beppe Grillo úgy nyilatkozott: az M5S "alkalmazkodni képes" párt, amely "balközép, jobbközép és centrum" is egyszerre.

Luigi Di Maio ezzel egy időben 10 pontos kormányprogramot vázolt, amelyet reményei szerint a balközép támogathatna.

Hasonlóképpen a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerzett jobbközép koalíció vezetője Matteo Salvini kijelentette, hogy kaput nyitnak a programjukat támogató balközép képviselők és szenátorok előtt. Nem baloldalrol és jobboldalról kell beszélni, hanem programpontok elfogadásáról - fogalmazott Matteo Salvini a 17 százalék felett teljesített Liga elnöke. A jobbközép koalíció második pártjaként, valamivel több mint 14 százalékkal befutott Hajrá Olaszország (FI) elnöke, Silvio Berlusconi a Corriere della Serában hangsúlyozta, hogy a jobbközép a kormányalakítás várományosa. Hozzátette, hogy az olasz államfőtől gyors és nem "szedett-vedett" kormányalakítási folyamatot vagy stagnálást várnak. Giorgia Meloni a koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) vezetője elmondta, hogy az új római parlament nem jobbközép tagjait ha kell, egyenként győzik meg a jobbközép kormány támogatására.

A mérleg nyelvét képviselő PD lemondott, de a kormányalakításig helyén maradó főtitkára Matteo Renzi határozott nemet mondott az M5S-sel való koalícióra. A párt vezetősége hétfőn ül össze. A főtitkári posztra Carlo Calenda volt gazdasági fejlesztési miniszter pályázik, aki már szintén nemet mondott az M5S-PD szövetségre.

A római belügyminisztérium hét napon belül ígérte a végleges választási eredmények közlését. A szavazatok majdnem teljes összeszámlálása szerint a 630 fős képviselőházban a jobbközép 260 mandátumot szerzett, az M5S 221-t, a PD vezette balközép 112-t.

A római parlament első ülése március 23-án lesz és 27-ig kell megválasztani a felső- és alsóház elnökét, ezután Paolo Gentiloni kormányfő benyújtja lemondását és az államfő elindítja a kormányalakítási konzultációt. Elemzők továbbra sem zárják ki, hogy ha a jobbközép és a Liga sem tud többséget felmutatni, szakértői kormány állhat fel Itáliában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 17:33
Címkék: Csillag Mozgalom, Luigi Di Maio, Demokrata Párthoz, Beppe Grillo, Matteo Salvini, Hajrá Olaszország,
Kommentek
Az olasz kormány el akarja kerülni az uniós szankciókat
Mindennapossá vált a hármas találkozó Giuseppe Conte miniszterelnök és két helyettese, Matteo Salvini a Liga és Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője között.

Napirenden természetesen a költségvetési tervezet szerepel, amelyre az Európai Bizottság többször nemet mondott a Róma megjelölte 2,4 százalékos hiánycél csökkentését szorgalmazva. Matteo Salvini és Luigi Di Maio kezdetben kizárta, hogy megváltoztassák a pénzügyi csomagot, az utóbbi napokban azonban már úgy nyilatkoztak, hogy nem ragaszkodnak a tizedesvesszőkhöz.

Matteo Salvini 2,2 százalékról beszélt, de hétfői olasz sajtóértesülések szerint a Brüsszellel folytatott háttéregyeztetések oda vezettek, hogy az olasz kormány készen állna akár 2,1 százalékra vagy akár 1,9 százalékra csökkenteni a hiánycélt. Ez az eredeti költségvetési csomagot 8 milliárd euróval csökkentené. Kérdés, hogy a római kormánypártok így miként tudják teljesíteni választási ígéreteiket: a Liga a tervezett nyugdíjreformot, az M5S a választóinak ígért
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 17:17
Olasz költségvetés - Szakértő: az olasz kormány hajlandó a kompromisszumra
A szakértő az M1 aktuális csatornán kedden hozzátette: az Európai Tanács januárban szavaz majd az Olaszország elleni túlzottdeficit-eljárás tényleges elindításáról, de ha Róma hajlandó kompromisszumokra, akkor az eljárás nem indul el.

Elmondta: az olasz kormánypártok elsősorban átcsoportosításokat szeretnének eszközölni, mivel nem akarnak engedni a nyugdíjreform visszafordítását, illetve az állampolgársághoz kötődő alapjövedelem bevezetését biztosító választási ígéreteikből, hiszen az egyértelmű népszerűség-csökkenéssel járna.

Rámutatott: a kormánykoalíció tagja, az Öt Csillag Mozgalom népszerűségének csökkenése már megkezdődött, a választásokkor 32,7 százalékos támogatottsága mostanra 27,7 százalékra süllyedt.

Kiemelte: az Európai Bizottság a 2,4 százalékos hiánycél 0,4 százalékpontos lefaragását javasolja, míg az olasz kormány a jelek szerint 0,2 százalékpontos csökkentésre hajlandó.

Az olasz piacok pozitívan fogadták, hogy a kormány hajlandó a kompromisszumra, a helyi bankok
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 09:58
Salvini: az EU tartsa tiszteletben az olasz népet
olaszok pénzéről van szó, akik az uniós kasszához is hozzájárulnak. Korábban Salvini azt mondta, nem érdekli hány figyelmeztetést, levelet küld Brüsszel Rómának. "Várom a Télapó levélkéjét is" - üzente az EU-nak.

Pierre Moscovici európai pénzügyi biztos úgy reagált, hogy irónia helyett minden korábbinál mélyebb párbeszédre van szükség Róma és Brüsszel között.

Párbeszédet sürget Sergio Mattarella olasz államfő is a Brüsszellel való feszültség enyhítését szorgalmazva a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormánytól.

Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy szombaton készül találkozni Jean-Claude Junckerral az Európai Bizottság elnökével.

"Felelős magatartást követünk, nem az EU ellen lázadunk. Az államadósság csökkentésén dolgozunk, de az olaszok érdekeit tartva szem előtt, ezért semmiről sem vagyunk hajlandóak lemondani"- jelentette ki Giuseppe Conte. Hozzátette: az általa vezetett kormány költségvetési csomagja Itália növekedését célozza, és amikor Rómának
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 15:48
Salvini: az olasz kormány nem bukik meg
Matteo Salvini eloszlatta a kormányválságról az olasz sajtóban terjedő híreszteléseket, hangsúlyozva, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga a helyén marad és maradéktalanul teljesíti az olaszoknak tett ígéreteket..

"Józan ésszel és alázattal minden megoldható" - hangsúlyozta a Liga vezetője a Radio1 olasz közszolgálati rádióban.

A Matteo Salvinihez közeli politikai források viszont az AGI olasz hírügynökségnek "nagyon feszültnek" nevezték a két kormánypárt vezetője közötti viszonyt. Sajtóértesülések szerint Matteo Salvini nem válaszol a másik kormányfő-helyettes, Luigi di Maio az M5S vezetője telefonhívásaira sem. A Corriere della Sera legnagyobb olasz napilap azt írta, Luigi di Maio folyamatosan panaszkodik szövetségesére. Belefáradtam - idézte Luigi Di Maiót a Corriere, amely szerint nem kizárt, hogy az M5S-Liga kormány már a májusi Európai Parlamenti (EP-) választásokig se tart ki. Liga-bel források nem zárják ki, hogy már márciusban választások lesznek.

Közvetíteni szokás
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 15:11
Az olasz ügyészség elvetette a vádemelést Matteo Salvini ellen
parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodó 177 migráns leszálljon a szicíliai Catania kikötőjében. Az ügyészségi indoklás hangsúlyozta, hogy a migránsok befogadása Máltára várt, mivel a csoport mentése a szigetországhoz tartozó kutatási és mentési övezetben (Sar-zóna) történt.

A Diciotti augusztus 16-án vette fedélzetére a többségében eritreai migránsokat. Miután napokig az olasz Lampedusa partjainál vesztegelt, augusztus 20-án az olaszországi kikötőkért felelős Danilo Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt infrastrukturális és közlekedési minisztere engedélyezte, hogy a hajó eljusson a szicíliai Catania kikötőjébe.

Itt azonban Matteo Salvini belügyminiszter, kormányfőhelyettes, a Liga vezetője nem engedte, hogy a migránsok olasz földre lépjenek. Salvini és a hozzá csatlakozó Luigi Di Maio, az M5S vezetője is azt szorgalmazta, hogy a migránsokat az EU ossza szét a tagállamok között. A hajóról csak a betegek és a kiskorúak szállhattak le.

Végül augusztus 26-án a migránsok
velemenyezd, 2018. november 01. csütörtök, 18:41
Olasz költségvetés - Olasz EU-ügyi miniszter: Róma nem változtat a költségvetés tervezeten
nem hagyta jóvá az új olasz kormány tervezetét, amely csökkentés helyett növelte a hiánycélt. Rómának három hete van, hogy a költségvetését módosítsa. Ezzel egy időben az olasz és a német 10 éves állampapírok hozama közötti különbség tovább növekedett.

"Ha az emelkedés tovább folytatódik, akkor sem változtatunk a költségvetésen, inkább a pénzügyi környezetet módosítjuk" - mondta Paolo Savona.

A 82 éves olasz közgazdász, akit a tervezet atyjának tartanak, hangsúlyozta, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta kormány költségvetése "jól kiszámolt" rendszeren alapszik. Elmagyarázta, hogy Olaszország gazdaságát a beruházások tudják talpra állítani, a kormány ezek bevételéből kívánja finanszírozni például az állampolgári jogon járó alapjövedelmet, amely 8 milliárdos költséget jelent az állam számára.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének kijelentéseire reagálva, aki az európai piac bizonytalan tényezőjeként az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését (Brexit)
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 21:02
Az olasz Öt Csillag Mozgalom kizárta a szélsőjobboldallal közös frakció lehetőségét az EP-ben
Az euroszkeptikus, populista M5S a bevándorlásellenes Ligával közösen alakított kormányt májusban Olaszországban, az EP-ben pedig a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) nevű képviselőcsoport második legnagyobb tagja az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) után.

Még kérdéses, hogy a jövő évi EP-választások után melyik frakcióba fognak beülni a párt képviselői. Az Öt Csillag Mozgalom tavaly megpróbált belépni a liberális csoportba (ALDE), a csatlakozási kérelmét azonban elutasították.

"Nem lehet kétség afelől, hogy a mozgalom soha nem fog közös frakcióban ülni Marine Le Pennel" - közölte sajtótájékoztatóján Fico a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) vezette Nemzet és Szabadság Európája (ENF) frakcióra utalva, amelynek a Liga is tagja.

Az olasz képviselőház elnöke elmondta, hogy minden frakció vezetőjével találkozni szeretnének majd, mielőtt meghozzák a döntésüket.

A friss felmérések a szélsőjobboldali és euroszkeptikus erők
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 14:41
Salvini: nem érdekel, mit mond Brüsszel
Matteo Salvini kormányfő-helyettes hozzátette, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormány nem Brüsszel szolgájaként kormányozza Olaszországot, amiként az előző, balközép kormány tette. Hangsúlyozta: hogy hiába figyelmezteti Brüsszel a római kormányt arra, hogy a költségvetési tervezete nem felel meg az EU-paramétereinek, "nem érdekel, ha azt mondják, hogy ez így nem jó, akkor is megcsináljuk".

"Az olasz költségvetés most Róma és az olaszok érdekeit képviseli. Ezt kell megérteniük Brüsszelben, Berlinben és Róma egyes dombjain is" - hangoztatta Matteo Salvini a Quirinale római dombra utalva, ahol az olasz államfői palota található.

Hozzátette: Sergio Mattarella olasz államfő, a pénzügyi elemzők, befektetők, brüsszeli technokraták nyugodtak lehetnek, "nem eladósodott, hanem jobb Olaszországot akarunk hátrahagyni". Megjegyezte, a római kormány minden véleményt meghallgat, de a szuverén olasz parlament dönt, amelyben az olasz kormány az olaszok többségét képviseli.

Az
velemenyezd, 2018. szeptember 30. vasárnap, 21:52
Képek, videók
30 éves az úttörő mozgalo
lacipecsenye
2012. november 12. hétfő, 16:54
40 éves az úttörő mozgalo
lacipecsenye
2012. február 18. szombat, 15:33
kormányzás.png
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:07
kormányzási technikák
jns
2011. június 09. csütörtök, 10:11
a fej nélküli kormányzás
agica2004
2010. május 03. hétfő, 15:19
csillogó kereszt1009.gif
maroka
2018. november 30. péntek, 13:30
krisztus kereszt auasztrá
maroka
2018. november 28. szerda, 14:29
szerettem_kerestem_147 548
menusgabor
2018. november 20. kedd, 12:58
A kereszt ....jpg
pacsakute
2018. november 15. csütörtök, 21:08
Kereszt.jpg
pacsakute
2018. november 15. csütörtök, 19:59
kézben kereszt1106.jpg
maroka
2018. november 06. kedd, 10:50
Wass A. Kereszt alatt.jpg
menusgabor
2018. szeptember 18. kedd, 22:22
oltáriszentségben kereszt
maroka
2018. szeptember 14. péntek, 08:19
Aranyosi-Ervin-Keresd- az-
eva6
2018. szeptember 13. csütörtök, 08:58
Wass A. Az igazit keresed
menusgabor
2018. szeptember 01. szombat, 22:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.