Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 04:41 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kelta családi nap Aquincumban
Az elsősorban családoknak meghirdetett program résztvevői a római hódítás előtt a mai Budapest területét benépesítő, rejtélyes kelta nép életével ismerkedhetnek meg - írta a múzeum az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A múzeum romkertjében kelta hagyományőrző csapat ver tábort, amelynek tagjai ízelítőt adnak a kelta mindennapokból: lesz drótékszer készítés, szerepel a programban agyagozás, nemezelés, íjászat, testfestés, a vállalkozó kedvű gyerekeket pedig akár harci kiképzésben is részesítik.

A jövő titkai iránt érdeklődők meglátogathatják félhomályos kuckójában a kelta jósnőt. A kézműves foglalkozások iránt érdeklődőket is számos program várja, amely során megismerkedhetnek a kelta díszítőmotívumokkal vagy korabeli technikákat sajátíthatnak el.

Korabeli ruhákat is fel lehet próbálni az Aquincumi Múzeumban, ahol illatos kelta "varázsitallal" csillapíthatják a szomjukat a látogatók. Tárlatvezetéssel mutatják be a múzeumban fellelhető kelta tárgyakat, emlékeket. A rendezvény október 7-én 11 és 15 óra között lesz.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. szeptember 18. kedd, 16:34
Címkék: Aquincumi Múzeumban, elsősorban családoknak, római hódítás, múzeum romkertjében, kelta mindennapokból, programban agyagozás,
Kommentek
Ritka római kori kocsisírt tártak fel Aquincumban
A figurális bronzalakokkal gazdagon díszített mintegy 1700 éves négykerekű luxus utazókocsi maradványait az egykori aquincumi villaövezetben, a Csillaghegyi Strandfürdő területén tárták fel idén tavasszal az Aquincumi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum régészei. Láng Orsolya szerint a feltárás eredményeképpen nem csupán szép tárgyakkal, hanem hatalmas információhalmazzal gazdagodhat a tudomány.

Mráv Zsolt régész, a kocsis temetkezések szakértője hangsúlyozta: Pannónia észak-keleti területéről összesen 30 kocsisírt ismer a tudomány, Budapest területén pedig a mostani mindössze a második ilyen típusú feltárt temetkezés.

A kocsi és mellé leölt fogatos lovak maradványai között megtalálták a jármű hátoldalát díszítő tíz darab bronzszobrot, amelyek a követőinek túlvilági boldogságot ígérő Bacchus istenséget és kíséretét ábrázolják. Előkerült a kocsi ülése és felépítménye is, amelynek a karnisrudak és a réz függönykarikák alapján minden oldalát függönnyel lehetett eltakarni - fűzte hozzá a
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 11:53
Régészet napja - A különböző népek élete és hiedelemvilága tárul fel a Régészet napján
Tavaly a lelőhelyek felderítését és az ásatási módszereket járhatták körbe szakértők segítségével az érdeklődők, idén pedig a régi-új, kisebb vagy nagyobb emberi közösségeket lehet górcső alá venni a régészet módszereivel - olvasható a program tájékoztatójában.

A szakemberek előadásai leginkább az egyes régészeti korszakok különféle közösségei köré csoportosulnak: az őskorban a faluközösség, a római korban például a hadsereg, a foglalkozások, a társadalmi csoportok, a közigazgatás, a középkorban pedig a szerzetesrendek, a városi és falusi közösségek, a céhek vagy a titkos társaságok életét mutatják be. Ezen túl az idei programok azt is vizsgálják, hogy milyen módon kötődhetnek a mai közösségek a múltbéli csoportokhoz, és ezek részt vehetnek-e a közös múlt feltárásában.

A résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, szombaton pedig a családokat és felnőtteket várják.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 14:05
Sötét varázslatok az Aquincumi Múzeumban
A Titkos utakon - Sötét varázslatok Aquincumban című tárlat szombattól 2017. november 5-ig látható.

"Idősebb Plinius közel kétezer éve írta, hogy 'bizony mindenki fél attól, hogy borzalmas ráolvasásokkal megátkozzák'. A gonosz varázslatoktól a rómaiak Pannoniában sem voltak biztonságban, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint három, a közelmúltban Óbudán talált, ólomlapra karcolt és sírok között elásott átokszöveg" - mondta az MTI-nek Lassányi Gábor régész, a kiállítás főkurátora. A tárlat társkurátora Vass Lóránt és valamint Barta Andrea nyelvész, aki az átoktáblák szövegét fejtette meg.

Mint Lassányi Gábor elmondta, az átoktáblák, ahogy a most először bemutatásra kerülő három aquincumi ólomlemez is, a rontószertartások fontos kellékei voltak. "Az átoktáblákon keresztül lehetett üzenetet küldeni az isteneknek és az alvilági erőknek, segítséget kérni tőlük ahhoz, hogy valaki elégtételt kapjon az őt ért sérelmekért, vagy ahhoz, hogy egy másik ember akaratát megtörje. A társadalom minden rétege - a
velemenyezd, 2016. december 02. péntek, 13:53
Szombaton indul az Óbudai Nyár
Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, a tizenhatodik alkalommal megrendezett eseménysorozatnak idén tizenhat helyszín ad otthont.

A Korok Napja az ókortól a középkoron át Krúdy Óbudájáig a városrész múltjának több korszakát is megidézi.

A Óbudai Nyár során idén tíz helyszínen rendeznek múzeumi és szabadtéri kiállításokat, és színházi előadásokra is sor kerül, többek között Aquincumban, az Óbudai Társaskörben, valamint a Zichy-kastély udvarán.

A Fő téren ingyenes koncertet ad a görög The Speakeasies Swing Band és az Óbudai Danubia Zenekar. Ausztriából érkezik a Fatima Spar & Freedom Fries, Argentínából pedig a Tangó sztori című produkció várja a közönséget, de mások mellett fellép Rúzsa Magdi, Csík Zenekar, Óbudai Danubia Zenekar, Roby Lakatos, Malek Andrea, és lesz blues fesztivál is.

Pál Dénes elmondta, hogy először vesz részt a programsorozatban; az énekes július 8-án lép fel a New York hangjai című
velemenyezd, 2016. május 30. hétfő, 13:05
Átadták Az év Múzeuma és Az év Kiállítása díjakat
A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg pályázatát Az év múzeuma cím elnyerésére, a megmérettetésre hat intézmény jelentkezett. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang.

Mint Deme Péter, a társaság elnöke elmondta, az idei a kis muzeális intézmények, tájházak, a néhány, vagy akár csak egyetlen munkatárssal dolgozó intézmények éve volt, amelyek így nagyobb lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. "Remélem, hogy a díjazott múzeumok és a többiek is érzik a szakmai díjak jelentőségét" - fogalmazott az elnök.

A Szent Bertalan-templom Kincstára az elismerést a helyreállított épületben egyházi gyűjteményként példaadóan kialakított, sokoldalú kiállításáért, sikeres múzeumpedagógiai programjaiért kapta. Az intézmény fenntartója a Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség, vezetője Kovács Antalné Földessy Mariann.

Az év múzeuma díj történetében először nyert egyházi fenntartású intézmény - hangsúlyozta az
velemenyezd, 2016. május 21. szombat, 16:11
120 éve született a Székely Himnusz zeneszerzője
trianoni döntés után - létrehozott Székely Egyetemista és Főiskolai Hallgatók Egyesülete (SZEFHE) nevű önsegélyező és kulturális szervezetnek.

A Székely himnusz versét saját beszámolója szerint 1921-ben írta a SZEFHE májusi nagyáldozat névre keresztelt évenkénti ünnepélyes találkozója alkalmából. A vers címe nem tartalmazta a himnusz szót, a májusi nagy áldozatban egyszerűen csak kantátának nevezték. Zenéjét lánykarra komponálta Mihalik Kálmán és először 1922. május 22-én adták elő az Aquincumban rendezett találkozón, a zeneszerző jelenlétében.

Mihalik Kálmán még ugyanebben az évben, néhány hónappal később meghalt. Temetéséről aláíratlan szerkesztőségi cikket közölt az Új Élet, a Székely himnusz teljes szövegével együtt. ,,Amíg koporsóját a sírba eresztették, jó barátai igazán hulló könnyzápor közt a megboldogult szerezte székely himnusz eléneklésével búcsúztatták, hogy az kísérje azt, aki életében csak dalolni tudott, még szenvedésében is" - írta az Új Élet,
erzsikepuskas, 2016. február 20. szombat, 20:08
Három októberi hétvégén nem jár majd a HÉV a Batthyány tér és Békásmegyer között
A közlekedési társaság szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 3-án és 4-én, 10-én és 11-én, valamint 17-én és 18-án kell pótolni a HÉV-et, mert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Budapest-Esztergom vasútvonal felújításának részeként átépíti az Aquincum megállóhely-párt.

A Batthyány tér és Békásmegyer között H5-ös, az Árpád híd és Békásmegyer között pedig H5B jelzéssel fognak járni a pótlóbuszok.

Az átépítés után a Batthyány tér felé új helyen, a Zsófia utca torkolata után lesz az aquincumi HÉV-megállóhely. A másik irányban csak átalakítják a jelenlegi megállót. Szeptember végétől emiatt három hétre lezárják a peront, így a Szentendre felé közlekedő HÉV addig nem fog megállni Aquincumban.
velemenyezd, 2015. szeptember 23. szerda, 16:32
Kulturális örökség napjai - Rómer Flórisra emlékeznek Aquincumban
Délelőtt a X. Gemina hagyományőrző csapat a múzeum romkertjében ver tábort és bemutatja, hogyan éltek, gyakorlatoztak a római légió katonái. A látogatók kérdezhetnek a hagyományőrzőktől, de ki is próbálhatják a felszereléseket. Ezt követően kerül sor azokra a múzeumtörténeti vezetett sétákra, amelyek során a résztvevők a múzeum történetével, a régészet hőskorával ismerkedhetnek meg, valamint azzal, hogyan kötődött Rómer Flóris az Aquincumi Múzeumhoz - olvasható a múzeum közleményében.

Egy délutáni programon a polihisztor kőtárhoz való kötődéséről is lesz szó az Aquincum sírkövei című tárlatvezetésen, amelyen egyebek mellett a látogatók régész vezetésével tekinthetik meg az Aquincumi Múzeum kőtárának emlékeit.

Az intézmény diatárba is be lehet tekinteni az Aquincum rejtett képei című programon, amelyen szakértő mutatja be a máskor nem látható, érdekes anyagokat.

Vasárnap a római kori lakóépület, a Hercules-villa maradványainak megtekintésére lesz lehetőség, szintén vezetett túra
velemenyezd, 2015. szeptember 16. szerda, 18:52
Képek, videók
Aquincumi korcsmában 01.j
chillik
2017. október 01. vasárnap, 03:47
Aquincumi korcsmában 02.j
chillik
2017. október 01. vasárnap, 03:47
Aquincumi korcsmában 03.j
chillik
2017. október 01. vasárnap, 03:47
aquincum amfiteátrum
lacipecsenye
2013. március 07. csütörtök, 21:18
aquincum amfiteátrum romj
lacipecsenye
2012. november 08. csütörtök, 18:18
aquincum.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 13:11
aquincum viziorgona
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:35
aquincumi múzeum
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 13:45
Aquincum-Thermae_Major es.
farkas1945
2010. március 24. szerda, 14:20
Óbuda-Aquincum
peaisland
2010. január 06. szerda, 12:09
aquincum.jpg
ibolya64
2007. május 25. péntek, 15:36
Aquincum Hotel Bp..jpg
agica2004
2007. február 21. szerda, 15:23
Nagy családok
sanci81
2018. január 14. vasárnap, 15:18
Családok Budapesti Világt
dandej
2017. május 27. szombat, 21:23
Az elveszett családok 01.
chillik
2016. szeptember 01. csütörtök, 10:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.