Belépés
2019. március 18. hétfő | 12. hét | 77. nap | 19:12 | Sándor, Ede
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
KDNP: magyar feliratot az élelmiszerekre a határon túli magyar területeken!
A kormánypárti országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: Románia, Szerbia és Szlovákia magyarok lakta területein vizsgálták meg számos multinacionális vállalat olyan termékét, amellyel Magyarországon is jelen van az adott cég. Vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy nem mindegyikük írja rá a termékismertetőt és lejárati dátumot magyarul az adott árucikkre - mondta Spaller Endre, hozzátéve: különösen a chipsek, a csokik, és a cukros üdítőitalok esetében fordul elő, hogy nincs a termékeken magyar nyelvű felirat.

Közlése szerint a nem megfelelően címkéző cégek vezetőit levélben keresik meg, és kezdeményezik, hogy üzletpolitikájuk során vegyék figyelembe a kisebbségi fogyasztók védelmét és jogait.

A kereszténydemokrata politikus negatív példaként említette a Nestlét, ugyanakkor, mint mondta, a Procter and Gamble vagy a Rauch termékein minden esetben találni lehet magyar feliratot.

Megjegyezte: bár a cégeknek nincs törvényi kötelezettségük, de ha ezek a feliratok léteznek magyarul az adott vállalatnál, akkor fontos, hogy elhelyezzék azokon a termékeken, amelyeket magyarok lakta vidékeken forgalmaznak.

"Ha rá tudják írni az adott termékre bolgárul, ukránul, szerbül a román mellett, akkor megtehetik, hogy ráírják magyarul is" - fogalmazott. Hangsúlyozta: ez az érintetteknek nem kerülne semmibe, de több millió fogyasztó az anyanyelvén tájékozódhatna a fogyasztóvédelmi szempontból fontos kérdésekről.

A kisebbségi jogok védelme európai alapérték, ha ezt semmibe veszik, nem beszélhetünk európaiságról - jelentette ki Spaller Endre.

Újságírói felvetésre a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő azt mondta, nem hiszi, hogy ez gazdasági szuverenitást sértene, hiszen az érintett termékek már most is többnyelvűek.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a témában nagyon sok panasz érkezett hozzájuk. Spaller Endre maximum egy éves türelmi időt ad az érintett cégeknek, ezt követően, ha nem lesz változás további lépésekben gondolkodnak. Egyik lehetőségként említette, hogy elindítanak egy honlapot a pozitív példák bemutatására.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. január 25. szerda, 10:42
Címkék: Spaller Endre, határon túli, kormánypárti országgyűlési, adott árucikkre, cukros üdítőitalok, termékeken magyar,
Kommentek
Karácsony - A decemberi kiskereskedelmi forgalom rekord növekedésére számít a kereskedelmi szövetség
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta: decemberben mindig megugrik az élelmiszerboltok forgalma az előző hónapokhoz képest, idén csak az ünnepekre szánt élelmiszerekre körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak majd a vásárlók. Ajándékokra várhatóan 100 milliárd fölötti összeget költenek, ebben a hagyományos ajándékokon túl például a vásárlási utalványok, színházjegyek vagy utazások is benne vannak - tette hozzá.

A főtitkár szerint kedvező a kereskedelem piaci környezete; a magyar gazdaság növekedése, a bérek emelkedése, illetve a kormányzati családpolitikai intézkedések miatt több pénz van a családoknál, ennek köszönhető a kiskereskedelmi forgalom erőteljes bővülése.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. éves árbevételének mintegy 10 százalékát realizálja az év utolsó hónapjában. A vásárlások átlagos értéke 20-25 százalékkal nő az ünnepi időszakban, a vásárlók száma pedig mintegy 3 százalékkal. A vállalat az elmúlt évek egyik legjobb havi
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 07:05
KSH: tovább javult a háztartások jövedelmi helyzete tavaly
százalék alatti - érzékeltette a területi különbségeket.

Janák Katalin közölte, hogy 2017-ben az egy főre jutó átlagos személyes célú kiadás 1 millió 106 ezer forintot tett ki. Folyó áron 8,2, reálértéken 5,7 százalékos növekedést mértek az egy évvel korábbihoz képest. Emelkedik a szabadon felhasználható jövedelem -tehát amit nem élelmiszerre, lakásfenntartásra és közlekedésre költenek - aránya.

A legfelső jövedelmi ötöd fogyasztási kiadása több mint 3,7-szer annyi, mint a legalsóé.

Élelmiszerekre és alkoholmentes italokra 273 ezer, lakásfenntartásra és háztartási energiára 221,6 ezer, közlekedésre és szállításra pedig 128,8 ezer forintot fordítottak az emberek éves szinten átlagosan fejenként, ez a három legjelentősebb tétel.

Vizsgálták a szubjektív jólétet is - emelte ki a főosztályvezető. Ez arról szolgáltat információkat, hogy az emberek miként érzik magukat. A mutatókban sok pozitív változást tapasztaltak a korábbi évekhez képest.

Az élettel való elégedettséget valószínűsíti, ha
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 13:36
Speciális klinikai tápszereket készít egy magyar cég
Cseh Gellért, a Medifood ügyvezetője elmondta: az úgynevezett speciális gyógyászati célú élelmiszerekre európai uniós és magyar szabályok is vonatkoznak. Ezeket kifejezetten beteg embereknek készítik és az egészségügyben használják. Közölte: az ilyen tápszereket azért kezdték fejleszteni 30-35 éve, mert előfordul, hogy a beteg a kórházban nem képes önállóan táplálkozni. Megjegyezte: már nem csak ilyen súlyos esetekben használják ezeket, hanem a betegséghez kapcsolódó alultápláltság kezelésére is.

A klinikai tápszerek a betegséghez kapcsolódó alultápláltság esetén fedezik az energia- és fehérjehiányt; emellett ásványi anyagokra, nyomelemekre és vitaminokra is szüksége van a betegnek. Ezeket fejlesztéseikben az adott betegségnél leírt tudományos eredményekre alapozott igények szerint állítják össze, így a termékek akár kizárólagos táplálásra is alkalmasak. Ha a beteg nem tud hagyományos ételt fogyasztani, négy-öt ilyen tápszer fedezi a napi energiaszükségletét.
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 18:40
Románia kedvezményes áfát vezet be az idegenforgalmi szolgáltatásokra
Romániában 19 százalékos az általános áfakulcs, amely jelenleg az idegenforgalmi szolgáltatásokra is érvényes. A kormány ezzel az intézkedéssel támogatni akarja az idegenforgalom fejlődését, illetve az ágazatban tapasztalt adócsalás visszaszorítását.

A kedvezményes áfa a szállásra, a vendéglői étkeztetési, ételszállítási, illetve sportolási és rekreációs szolgáltatásokra érvényes. A szóvivő leszögezte: a kedvezményes áfa nem alkalmazható a turisztikai irodák által kínált utazási csomagokra.

A kormány a turizmus támogatása érdekében a termálvíz kitermelése után fizetett 5 százalékos járadékot is eltörli november 1-jétől. Ezzel az intézkedéssel a termálvízzel előállított hőenergia termelését akarják ösztönözni.

Viorica Dancila román miniszterelnök a kormányülés elején elmondta, a román turizmus dinamikusan fejlődő ágazat. Emlékeztetett, hogy a kormány az idén utazási utalványokat adott a közalkalmazottaknak, ami segítette a belföldi turizmust. A statisztikai intézet adatai szerint
velemenyezd, 2018. október 04. csütörtök, 23:44
Elemzők: az idényáras élelmiszerek tartották magasan az inflációt augusztusban
elemzője így a vártnál magasabb átfogó inflciós adat ellenére sem vár érdemi reakciót az MNB-től.

A vártnál magasabb inflációs adatmögött egyébként egyértelműen az élelmiszerárak húzódnak meg, ahol elmaradt a megszokott szezonális árcsökkenés - folytatta Virovácz Péter. Ez a gyengébb terméseredményekkel hozható összhangba.

Előre tekintve a következő hónapokban a bázishatás miatt az infláció némiképp mérséklődhetne, azonban a jövedéki adó változása és a gyengébb terméseredmények nyers élelmiszerekre gyakorolt hatása miatt ez nem feltétlenül érvényesül majd. Összességében tehát a 3,0-3,4 százalékos sávban beragadhat az inflációs mutató az év hátralévő részében.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint is az idényáras élelmiszerárak emelkedése miatt az augusztusi infláció kissé meghaladta a várakozásokat, ugyanakkor az érdemi inflációs nyomás hiányát továbbra is tükrözi, hogy a maginfláció 2,2 százalékosra süllyedt.

Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése - néhány részterület
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 12:32
Amerikai importvámok - Trump 10-ről 25 százalékra növelné a kínai importárukra kivetendő védővámot
Az amerikai kormányzat július 10-én jelentette be, hogy több ezernyi kínai termékre - köztük élelmiszerekre, bútorokra, vegyi árura - 10 százalékos védővámot vet ki.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő forrás szerint a vámtarifák megemelését akár már szerdán is bejelentheti a kormányzat.

Július elején Washington 34 milliárd értékű kínai portékára már kivetett 25 százalékos védővámot, amire válaszul Peking ugyanilyen értékben vezetett be védővámot amerikai importcikkekre.

Kedden éjjel internetes oldalán a The Wall Street Journal terjedelmes elemzést jelentetett meg, amelyben azt fejtegette, hogy Kína, Európa és Mexikó gazdasága "az akadozás jeleit mutatja, miközben az amerikai gazdaság erősödik. A lap elemzője szerint ez több lehetőséget ad Washingtonnak, miközben manőverezik az ezen országokkal, vagy országcsoporttal folytatott kereskedelemben.

A lap emlékeztet arra, hogy kedden nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint az amerikai bérek és
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 07:05
Hogyan fogyjunk a hasunkról – 6 tipp
ízesítőanyagokkal.

Chutkan szerint alapvető különbségek vannak a női és férfi emésztőcsatornában, ezért a has méretének csökkentéséhez bizonyos elővigyázatosságra van szükség.

Fogyasszon több rostban gazdag ételt: A vízben oldódó és vízben nem oldódó rostok kombinált fogyasztása, fitten tartja és megszünteti a puffadt érzést is, amellyel a szorulás jár. Rostban gazdag például a narancs, a gomba, a málna, a brokkoli és a káposzta.

Koncentráljon a káliumban gazdag élelmiszerekre: Ahogyan a nátrium gátolja a szervezet vízvesztését, a kálium segít megszabadulni a felesleges vízmennyiségtől. A káliumban gazdag ételek fogyasztása, mint a banán vagy az édesburgonya, segíti lecsökkenteni a csípőtájék szélességét. Fontos azonban, hogy eleget és megfelelően eddzen, mivel ezek az ételek hizlalóak is lehetnek.

Maradjon hidratált: A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás biztosítja, hogy a rost eléri célját és meggátolja a székrekedést. Ha azonban nem fogyaszt elegendő vizet, ez
pacsakute, 2018. június 07. csütörtök, 18:30
Gyorsult a cseh kiskereskedelmi forgalom bővülése áprilisban
A lakosság többet költött az iparcikkekre és az üzemanyagra, míg az élelmiszerekre fordított kiadások csökkentek. Leggyorsabban továbbra is az internetes boltok forgalma nőtt. Az iparcikkek forgalma 12,9 százalékkal, az üzemanyagoké 9,9 százalékkal bővült, míg az élelmiszervásárlásra fordított költségek 3,6 százalékkal csökkentek.

Az éves összehasonlítást befolyásolta, hogy az idei áprilisban két munkanappal több volt, mint 2017 azonos hónapjában. A naptári hatásoktól megtisztítva az áprilisi növekedés ötszázalékos volt, az iparcikkek forgalma 9,4 százalékkal, az üzemanyagoké 7 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszerkiadások 0,2 százalékkal csökkentek.

Az internetes boltok és a csomagküldő szolgáltatások forgalma áprilisban 20,3 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Havi összehasonlításban az áprilisi kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal nőtt márciushoz viszonyítva. Emelkedett az iparcikkek és az üzemanyagok eladása, míg az élelmiszerbő kevesebb fogyott.

Cseh piaci elemzők
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 11:11
Képek, videók
élelmiszerek kezelése
lacipecsenye
2013. április 16. kedd, 11:54
élelmiszerek éfakulcsa.jp
dnemethk
2013. február 16. szombat, 23:05
génkezelt élelmiszerek.jp
dnemethk
2012. július 22. vasárnap, 22:15
Alapvető élelmiszerek.jpg
pazpeti
2008. december 02. kedd, 23:56
alapvető élelmiszerek
magdaseppa
2007. november 12. hétfő, 10:07
néprajzi területek
rece-fice
2009. március 18. szerda, 17:10
Mars geológiai területek.
joffy
2007. április 29. vasárnap, 12:23
la spalat
babetgheorghe
2008. április 23. szerda, 00:07
Spalone_kiégett_kamra
hernadizsu
2006. október 10. kedd, 11:56
Játék a határon.jpg
chillik
2016. november 18. péntek, 04:36
határon20922.jpg
maroka
2015. szeptember 22. kedd, 18:47
O.V.Ukrán határon.jpg
agica2004
2014. február 24. hétfő, 18:51
Örház az Ezeréves-határon
farkas1945
2014. január 06. hétfő, 13:06
Sötétedik a határon....jp
farkas1945
2013. január 28. hétfő, 12:05
Az 1000 éves határon- Rák
deaktibor
2008. november 28. péntek, 20:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.