Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 21:40 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - A Műegyetemen fejlesztett lélegeztetőgép prototípusának gyártását tekintette meg három miniszter
Palkovics László mérföldkőnek nevezte, hogy Magyarországon elindult a BME fejlesztette lélegeztetőgép gyártása, mert ezáltal- mint mondta - csökkent az ország kiszolgáltatottsága. A koronavírus-járvány elején ugyanis külföldről kellett vásárolni a lélegeztetőgépeket - emlékeztetett.

Kiváló teljesítmény - tette hozzá -, hogy két hónap alatt olyan eszköz készült el, amely alkalmazható a betegek kezelésében.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenleg 24 koronavírussal kapcsolatos projektet finanszíroz hárommilliárd forint értékben. Hamarosan létrejön egy nemzeti laboratórium is, amelyben vírusokkal foglalkoznak majd a szakemberek - tette hozzá.

Kásler Miklós kiemelte, hogy a lélegeztetőgép világszínvonalú, mindent tud, amit az eddigi gépek, az elektronikája pedig további funkciók kiépítését is lehetővé teszi.

Magyarországon jelenleg elegendő a lélegeztetőgépek száma, de nem lehet tudni, hogyan alakul a járványhelyzet a jövőben - mondta.

Hozzátette, hogy sok országgal ellentétben a magyar kormány időben, megfelelő intézkedéseket hozott a járvány elleni védekezésért, ez látszik a fertőzöttek és a halottak SZÁMÁN is.

Az eseményhez kapcsolódó sajtóanyag szerint a lélegeztetőgép prototípusát a BME készítette el, a gyártás feltételeit pedig egy állami vállalat, a BM Heros Zrt. teremtette meg. A speciális higiéniai és biztonsági feltételeket igénylő üzemcsarnokot öt hét alatt, mintegy 100 millió forintból alakították ki. A 450 négyzetméteres üzemrészben a tervek szerint naponta 10 lélegeztetőgép készülhet el.

A szerelőtérbe csak szűrt levegő kerül, az eszközbe szennyeződés a levegő közvetítésével sem juthat be. A dolgozók csak védőfelszerelésben - munkavédelmi kapucnis overallban, cipővédő lábzsákban, szájmaszkban, védőszemüvegben és kesztyűben, zsilipajtón keresztül léphetnek be.

A gépeket helyben tesztelik, amelynek során egy órán keresztül műtüdővel járatják őket.

Az új fejlesztésű lélegeztetőgép a betegek kontrollált lélegeztetésén kívül alkalmas részleges légzéstámogatásra is, és megőrzi a beteg saját légzési aktivitását is. A készülék vezérlése bármilyen lélegeztetési program megvalósítására alkalmas.

A készülékhez nem kell specifikus légzőkört használni, a szokványos, takarékos légzőkörökkel működtethető. Újdonsága, hogy a gép garantálja a légzéstérfogatot a légúti nyomások minimalizálásával, az áramlási görbe optimalizálásával - írták.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 17:52
Címkék: Palkovics László, Technológiai Minisztérium, Kásler Miklós, Heros Zrt, betegek kezelésében, miniszter beszélt,
Kommentek
Koronavírus - Orosz tisztségviselő: a halálozási ráta nem magas, de ellenőrzés alatt kell tartani a helyzetet
Közölte, hogy Oroszországban az elmúlt napok során több mint 100 olyan, Kínában megfordult személyt különítettek el, akiről azt gyanították, hogy a vuhani eredetű koronavírus fertőzte meg, ám ez a diagnózis a vizsgálat során egyetlen esetben sem nyert megerősítést.

Emlékeztetett rá, hogy a fertőzésveszély miatt Oroszország mind a 213 határátkelőhelyén fokozták az ellenőrzést. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Moszkva "minden szükséges intézkedést meghozott" a vírus terjedésének megakadályozására.

"Ma elmondható, hogy a halálozási arány nem magas, de abszolút biztos, nem engedhetjük meg, hogy lanyhuljon a figyelmünk. Látjuk a növekvő kockázatokat" - hangoztatta hétfői sajtótájékoztatóján Popova.

A tisztségviselő azt mondta, hogy a Moszkva rendelkezésére álló adatok szerint a fertőzöttek 80 százalékának életkora meghaladja a 60 évet és hogy gyakorlatilag az összes súlyos esetben egyidejű szomatikus betegséget mutattak ki. Popova szerint az orosz illetékesek nem
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 13:41
Fénysorompó segítené a dunavirág nevű kérészfaj tájékozódását rajzás közben
Megkezdődött a dunavirág nevű (Ephoron virgo) védett kérészfaj rajzása Magyarországon. A hidak vagy folyópartok világító fényforrásaihoz vonzódó és azok körül órákig rajzó dunavirág egyedek különleges "tánca" ebben az évben meglehetősen korán, már július végén, augusztus elején megindult, és több helyszínről jelentettek látványos kérészrajzást a Dunán, illetve az Ipolyon - olvasható az egyetem honlapján.

A dunavirág egy védett kérészfaj, mely az 1960-as évek után évtizedekre eltűnt a Dunából a víz szennyezettsége miatt. 2010 utáni visszatérése a vízminőség egyértelmű javulására utal, ám ezzel egy eddig nem vizsgált összetett ökológiai csapdára is fény derült.

A kérész nőstények a párosodás után úgynevezett kompenzációs repülésbe kezdenek, amelynek során a folyó középvonala felett a folyásiránnyal szemben repülnek néhány kilométert, mielőtt lerakják petéiket.

Repülésüket a vízről visszavert vízszintesen poláros fény vezérli. Ha útjukat egy híd keresztezi, annak tükörképe eltünteti e
velemenyezd, 2018. augusztus 09. csütörtök, 12:51
Vargha: legyen minél több, Magyarországon gyártott eszköze a honvédségnek!
Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön Székesfehérváron jelentette be, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő fejlesztési program keretében, 2019-ig száz új, hazai fejlesztésű buszt vásárol a HM a magyar hadsereg számára - jelentette be a honvédelmi miniszter.

A HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnikai Kft. kooperációjában készült Currus-Aries-Volvo Euro VI-os motorral szerelt autóbusz prototípusának bemutató rendezvényén hangsúlyozta, hogy a hadsereg hatékony feladatellátásában segítenek majd az új járművek.

Vargha Tamás az M1 műsorában elmondta, a honvédség buszainak átlagéletkora 20-25 év (a legfiatalabb is 10 éves), átlagos futásteljesítményük pedig félmillió kilométer, ezért van nagy szükség a fejlesztésre. A Currus és az Ikarus közös fejlesztésében készülő buszokat határvédelmi feladatokra is használhatják.

Benkó Imre, a HM Currus Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a buszok mögött komoly tervezői munka áll. A buszok pár óra alatt átalakíthatóak, és azokba más eszközök is
velemenyezd, 2017. szeptember 22. péntek, 07:51
Simicskó: 2019-ig száz új, hazai fejlesztésű buszt vásárol a magyar honvédség
Simicskó István a HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnikai Kft. kooperációjában készült Currus-Aries-Volvo Euro VI-os motorral szerelt autóbusz prototípusának bemutató rendezvényén hangsúlyozta, hogy a hadsereg hatékony feladatellátásában segítenek majd az új járművek. Megjegyezte, hogy ezzel elindult az "elmúlt 25-26 év legkiterjedtebb haderő fejlesztési programja", a Zrínyi-program, amelynek több más eleme is lesz a közeljövőben.

A miniszter ismertette, 134 autóbusza van a honvédségnek, átlagosan 250-300 ezer kilométeres futásteljesítménnyel, az átlagéletkor pedig 25 év. Az elöregedett buszok helyett újakra van szükség, hogy például a határvédelem vagy a balkáni missziók során a személyszállítás megoldható legyen - tette hozzá.

Simicskó István elmondta, a Currus, az Ikarus és a Volvo együttműködésében évente 40 buszt gyártanak le, és remélte, hogy e hadiipari fejlesztés a magyar gazdaságra jótékony hatással lesz.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár arról beszélt egyebek mellett, hogy
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 16:32
RÖVIDHÍR- Simicskó: 2019-ig száz új, hazai fejlesztésű buszt vásárol a magyar honvédség
Simicskó István a HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnikai Kft. kooperációjában készült Currus Aries-Volvo Euro VI-os motorral szerelt autóbusz prototípusának bemutató rendezvényén hangsúlyozta, hogy a hadsereg hatékony feladatellátásában segítenek majd az új járművek. Megjegyezte, hogy ezzel elindult az "elmúlt 25-26 év legkiterjedtebb haderő fejlesztési programja", a Zrínyi-program, amelynek több más eleme is lesz a közeljövőben.

A miniszter elmondta, hogy jelenleg 134 autóbusza van a honvédségnek, átlagosan 250-300 ezer kilométeres futásteljesítménnyel, az átlagéletkor pedig 25 év. Az elöregedett buszok helyett újakra van szükség, hogy például a határvédelem vagy a balkáni missziók során a személyszállítás megoldható legyen - tette hozzá.
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 16:03
Megérkezett Debrecenbe az első Mercedes Benz autóbusz alváz
elmúlt időszakban az ITK Holding Zrt. autóbuszgyártással kapcsolatban hosszú együttműködést követően először szándéknyilatkozatot írt alá az EvoBus Hungária Kft.-vel (Daimler Buses magyarországi vezérképviselete), majd ezt követően leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. további számos szerződést kötött annak érdekében, hogy a Daimler Buses cégcsoporthoz tartozó EvoBus GmbH által gyártott Mercedes Benz járóképes alvázakra saját fejlesztésű autóbuszokat tervezzen és gyártson. Az alváz prototípusának közös fejlesztése öt évig tartott, a ráfordított költség mintegy egymilliárd forint - mondta a vezérigazgató.

Az első termékcsalád a 12 méteres alacsony belépésű városi és elővárosi autóbusz lesz - mondta megjegyezve, hogy március végén elkezdődött Debrecenben az autóbuszgyártáshoz kapcsolódó oktatási és fejlesztési központ építése.

A körülbelül ötezer négyzetméter alapterületű létesítményben részben a későbbi gyártáshoz szükséges szakemberek (szakmunkások, mérnökök) duális rendszerű képzésének
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 18:13
Sporttal és művészettel foglalkozó üzleti tervek nyerték a Lean workshop kezdő vállalkozások versenyét
Két győztese is lett a kezdő vállalkozások üzleti tervének és a termék prototípusának kidolgozására kiírt versenynek: a Proper Sports nevű csapat egy táplálkozási-tanácsadó szoftvert fejlesztett ki, elsősorban labdarúgók, profi sportolók részére, míg a hART csapatának alkalmazása helyi művészek alkotásait és azok utánnyomását segít értékesíteni, a galériákénál megfizethetőbb áron.

Az eseményen részt vett David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője, aki elmondta: a nagykövetség már harmadik alkalommal támogatja a versenyt.

Az amerikai nagykövetség elkötelezett a kis- és középvállalkozások üzleti környezetének erősítése mellett - jelentette ki.

A két ország kereskedelmi kapcsolatai sikeresek, amit mutat, hogy 2015-ben csaknem 3,5 milliárd dollár értékben importált Magyarországról az Egyesült Államok, míg 1,8 milliárd dollárért exportált - ismertette.

A hetedik alkalommal meghirdetett versenyen négy csapat indult, amelyek öt hónapon át készítették az
velemenyezd, 2017. január 26. csütörtök, 21:45
Képek, videók
Művészetté fejlesztette
joakaratnet
2007. szeptember 14. péntek, 13:24
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
A Müegyetem.jpg
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 21:57
A Müegyetem a Dunaparton.
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 21:57
Műegyetem rakpart.jpg
agica2004
2010. november 16. kedd, 14:13
41muegyetem.JPG
csobyzoli
2009. július 09. csütörtök, 09:15
Müegyetem télen
bajzateva
2008. november 15. szombat, 11:46
műegyetem.jpg
maroka
2007. október 22. hétfő, 19:23
A Palkovics pad.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:51
Palkovics pad.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:49
Palkovics pad Esztergom.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:48
technológiai bemutató.jpg
tothgergo
2008. augusztus 03. vasárnap, 22:17
7kAcdVb7GDnfQYkyt34v1K asL
kisgin
2013. szeptember 13. péntek, 14:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.