Belépés
2020. május 30. szombat | 22. hét | 151. nap | 17:15 | Janka, Zsanett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
OVF: már több mint 540 kilométeren van árvízvédelmi készültség
A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelenős csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szárazabb időre lehet számítani, viszont a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás. A lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Dunán több árhullám alakult ki, így a folyó Nagybajcsnál jelenleg tetőzik, a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással.

A budapesti tetőzés érdemben nem lesz nagyobb, de tartósabb, elhúzódó tetőzésre kell számítani, amely várhatóan nem éri el az elsőfokú készültségi szintet, a rakpart alatt marad mintegy 60 centiméterrel. A tetőzés ott vasárnap várható.

Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, illetve kis mértékben meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet. A következő hét elején várható csapadék hatására a jövő hét közepén újabb vízszintemelkedés indul el a Dunán, melynek tetőzése valószínűleg kevéssel meghaladja a most levonuló árhullám tetőzési szintjét.

A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű csapadék várható. A jövő hét elején ismét több csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai és a felvidéki területeken. A hét elején lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és a mellékfolyóin. A tiszai árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik másodfokú készültségi szintet kevéssel meghaladó vízállással. Az árhullám levonulása Kisköréig a másodfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg kevéssel meghaladó tetőzések mellett várható.

A Túron a másodfokú készültségi szintet meghaladó árhullám Garbolcnál tetőzött. A Szamos árhulláma péntek este Csengernél tetőzött az elsőfokú készültségi szintet megközelítő vízállással. A Kraszna Ágerdőmajornál az elsőfokú készültségi szint közelében most tetőzik.

A Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani. A Sajón a jövő hét közepén egy kisebb árhullám várható.

A vízügyi szakemberek az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal - írta az OVF.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 25. szombat, 12:52
Címkék: Kraszna Ágerdőmajornál, legfrissebb meteorológiai, következő napokban, lehullott jelentős, folyó Nagybajcsnál, másodfokú készültségi,
Kommentek
Az Euro Generál és a FÉSZ bővíti és újítja fel Győrben a vízi élményparkot
A tájékoztatás szerint beruházás nettó vállalkozói díja 19,6 milliárd forint.

Az önkormányzat a Modern városok program keretében finanszírozza a beruházást, a megkötendő szerződés hatályba lépésének feltétele, hogy a forrás megítélésre kerüljön.

A beruházásról még 2017. április 28-án állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök Borkai Zsolt korábbi polgármesterrel.

A fejlesztés keretében a meglévő gyógy- és élményfürdőt bővítik és újítják meg, emellett rendezik a fürdő körül az árvízvédelmi és a parkolási rendszert.
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 15:42
Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipolyon Ipolytarnócnál
Szeles Péter azt mondta, hogy a folyó vízszintje 326-327 centiméter, ha eléri a 365 centimétert, akkor kilép a medréből.

Gál István, Ipolytarnóc független polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 24 órás készültségben vannak, folyamatos figyelőszolgálatot tartanak, összekészítették a homokzsákokat, a homokot.

Emellett előkészítették a melegedőhelyiséget, mert arra is felkészülnek, hogy áradás esetén családokat kell kiköltöztetni - mondta.
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 12:11
Fővárosi Közgyűlés - MSZP: tízmilliárd forint hiányzik a Lánchíd felújításához
Horváth Csaba úgy fogalmazott, a kormányközeli vállalatok által adott magas ár nem teszi lehetővé, hogy a főváros megrendelje Budapest és Magyarország egyik legfontosabb történelmi emlékének felújítását.

Hangsúlyozta, az eredeti tervek szerint már 2011-ben meg kellett volna kezdődnie a rekonstrukciónak, amelynek műszaki tartalmát most a pénzhiány miatt felülvizsgálják, utánajárva, hogy milyen munkákat tudnak esetleg elhagyni.

A szocialista politikus örömtelinek nevezte, hogy a főváros végképp levette a napirendről a Római-part "végleges tönkretételével" járó árvízvédelmi megoldásokat. Kiemelte: továbbra is a Nánási út-Királyok útja vonalon kell kialakítani az elsődleges védelmet, amely korábban - kiegészítő védekezéssel - az "évszázad árvízének" is képes volt ellenállni.

Horváth Csaba szólt arról is, mindent megtesznek azért, hogy a főváros ne veszítse el a Rác fürdőt. Annak is utánajárnak, hogy az előző ciklusokban miért nem nyitották meg a fürdőt és a hozzá kapcsolódó ötcsillagos
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 10:01
Elkészült az M70-es autóút mentén az új árvízvédelmi rendszer
A pénteki átadáson Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi feladatokért felelős államtitkára, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője felidézte, hogy 2015-ben döntött a kormány az M70-es autóút kétszer egysávos szakaszainak kétszer kétsávossá bővítéséről, ami várhatóan még az év vége előtt elkészül.

A beruházáshoz kapcsolódóan valósult meg Murarátka térségében az új árvízvédelmi rendszer, amelynek szükségét a 2014-es rekordmagas murai árvíz is megerősített.

Az öt évvel ezelőtti árvízi helyzet a Mura egész térségében komoly problémákat okozott. Az újonnan kiépített árvízvédelmi rendszer ezután jelentősen mérsékli a hasonló problémákat - jelezte a képviselő.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kifejtette: a 300 méter hosszú védmű a 2014-es, rekordot jelentő árvízszinthez képest több mint 120 centiméterrel magasabb, a földtöltés koronaszélességét pedig háromról négy méterre bővítették.

A
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 13:42
Hatalmas ókori fellegvárat tártak fel Görögországban
A görög kulturális minisztérium keddi bejelentése szerint Gla hajdani akropolisza hétszer akkora volt, mint maga Mükéné.

A Kr.e. 13. századi település akropolisza egy természetes hegytetőn emelkedett. Miután megerősítették, a lábainál elterülő termékeny síkságot művelő lakosság védvára lett.

A terület a mükénéi civilizáció csatorna- és öntözőrendszerével összefüggő árvízvédelmi központként is szolgált, a rendszert a hajdani Kopaiszi-tó látta el vízzel. A tó vizét a csatornák a tengerbe vezették, ezzel gátolták meg, hogy elöntse a termékeny földeket.

A fellegvár 202 ezer négyzetméteres területét vastag kőfal vette körül három kilométer hosszan, mely máig fennmaradt.

A kulturális minisztérium közleménye szerint a két éve tartó ásatások legújabb szakaszában hat szimmetrikus kőtömböt tártak fel, melyeket az építkezéskor használtak.

Számos tárolóedény, korsók és amforák, serlegek és konyhai eszközök, díszítőfreskók és kis szobrok is előkerültek, melyek a mükénéi hódítás korának
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 10:41
Az árvízi biztonságról rendeztek konferenciát Budapesten
paradigmaváltást sürgetett.

Beszámolt arról is, hogy a víz szempontjából releváns adatok száma nagyságrendekkel nőtt, majd ismertette a mesterséges intelligencia, a big data, a nagyon gyors adaptív algoritmusok alkalmazási lehetőségeit. A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberiségnek több tározótérre lesz szüksége ahhoz, hogy garantálja az élelmiszer-, víz- és energiabiztonságot.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője előadásában reaktív helyett proaktív árvízvédelmi gyakorlatot sürgetett, az előbbi szerinte "zsákutca és kudarchoz fog vezetni". A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztését is említve szólt a töltések felülvizsgálatáról, megerősítésük fontosságáról. A hullámterek kezelésével kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a folyamatos töltésmagasítás nem fenntartható.

Láng István azt mondta, a proaktív fenntartás alapja a nagyvízi mederkezelés, majd azt is hangsúlyozta, hogy önmagában a vízügyi innováció nem elegendő, természetvédelmi innovációra is szükség
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 12:14
Szakértő: több árvízre kell számítani Magyarországon
Az NKE víztudományi karának oktatója hozzátette: erre "az évszázad végéig" mindenképpen fel kell készülni és a tervezés alapjait le kell fektetni.

Azzal kapcsolatban, hogy kedden árvízvédelmi konferenciát rendeznek Budapesten Homokzsáktól a drónokig címmel, hangsúlyozta: paradigmaváltásra van szükség az árvízvédelemben.

A tanácskozás címére utalva a professzor kifejtette, hogy a homokzsákoktól az új technológiákig mindent be kell vetni az árvizek ellen. Utóbbiak között a drónok, az űrfelvételek és a "numerikus módszerek" alkalmazását említette. A víz szempontjából releváns adatok száma nagyságrendekkel nőtt, ezért a mesterséges intelligencia, a big data, a nagyon gyors adaptív algoritmusok mára a gyakorlati alkalmazás részévé váltak - jelezte.

Szöllősi-Nagy András ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon árvíz immár ötven éve nem követelt halálos áldozatot, ami annak köszönhető, hogy a magyar árvízi védekezés a legjobb Európában.
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 09:51
Korszerűbb lesz a Balaton levezető rendszere
hatásainak mérséklése, a vízgazdálkodás helyzetének javítása, a vízigények kielégítése, a természetes vízkészletek használhatóságának növelése miatt. Ugyanakkor azért, hogy a szintemelés ne okozzon károkat a part menti településeken, rugalmassá kell tenni a szabályozást.

A kivitelezés keretében átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

A munkálatoknak része vizes élőhelyek kialakítása, hajózási jelek helyreállítása, aktualizálása, és egyebek mellett a vízügyi hajózási adatbázis fejlesztése is.

Benedek András, a létesítmények főtervezője arról szólt, hogy az új műtárgyak a korábbiaknál jobban illeszkednek a tájba. "Attraktív dolog lesz, reméljük, hogy a nagyközönség szeretni fogja" - mondta. Hozzátette, elképzelések szerint egyes részei a látogatók előtt is nyitva állnak majd.

Az eseményen elhangzott,
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 14:32
Képek, videók
Gyurcsány -árvízvédelem.j
agica2004
2013. szeptember 30. hétfő, 16:32
Napi 3 kilóméter
sanci81
2015. június 25. csütörtök, 19:42
0 kilométerkő
peaisland
2010. január 06. szerda, 18:58
Kilóméter tábla.
motorcsonakosok
2008. május 08. csütörtök, 12:17
0 KILOMÉTERKŐ
orsa85
2008. február 17. vasárnap, 14:41
kilometeruj.JPG
foliavagas
2007. május 07. hétfő, 15:17
Több kilométer szabadság
rumcajsz
2006. június 03. szombat, 17:25
kraszna.png
chillik
2017. február 01. szerda, 18:59
A Kraszna völgyén.jpg
chillik
2016. szeptember 24. szombat, 06:34
kraszna2.jpg
vike5123
2011. szeptember 08. csütörtök, 09:08
Krasznár Tamás
tikaj
2006. december 10. vasárnap, 21:12
kraszna.jpg
solanum
2006. augusztus 30. szerda, 08:29
Hármas-hegy meteorológiai
csigamalac
2006. szeptember 07. csütörtök, 16:45
08 - a meteorológiai közp
gerinc
2006. július 20. csütörtök, 11:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.