Belépés
2018. december 14. péntek | 50. hét | 348. nap | 18:57 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Luray-barlangok – 400 millió éves barlangrendszerLuray-barlangok, egy földalatti barlangrendszer Luray városban, Virginiában, az Amerikai Egyesült Államokban. A 400 millió éves barlangrendszerben felfedezhetjük a világ legnagyobb hangszerét...

A turisták 1878-as felfedezése óta látogatják a barlangot hatalmas mészkő oszlopai, sztalaktitjai és sztalagmitjai miatt. És bár a természeti képződmények már önmagukban is vonzóak, de a fő attrakció mégis az 1954-ben épült nagy orgona. A Luray-barlangok a talán legismertebb látnivalója a Nagy Stalacpipe orgona. Ha az orgonán leütnek egy billentyűt, egy gumikalapács a közeli sztalaktitokat üti meg, amik rendkívül változatos hangokat produkálnak, és szinte az egész barlangban visszhangzanak. Nagy Stalacpipe orgona egy elektromosan működtetett Lithophone, amely a cseppköveken különböző méretű mágneses működtetésű gumi kalapácsokkal zenét képez.


mezixy, 2013. május 17. péntek, 17:51
Címkék: Amerikai Egyesült Államokban, Nagy Stalacpipe, földalatti barlangrendszer, világ legnagyobb, turisták 1878-as, barlangot hatalmas,
Kommentek
A kukorica bajusza ingyen gyógyszer
Kiderült, hogy hatásos vízhajtó és vércukorszint-csökkentő teát főzhetünk belőle. Hogyan működik?

Egyéves, termesztett, egyszikű, a pázsitfűfélék családjába tartozó növény. Őshazája Közép-Amerika, Mexikó.

A legősibb kukoricamaradványokat a dél-amerikai Tehuacán-völgyi barlangrendszerben találták, amelyek i. e. 5200-4000-ből származnak. Egy másik ősi lelet az USA Új-Mexikó államban lévő Denevér-barlang üregéből kerültek elő.

Ezek a kukoricacsövek a maihoz képest igen kicsik voltak. Az elmúlt évezredek alatt a növény méretében, termőképességében nagy változásokon ment keresztül, de alapvető botanikai sajátosságai ugyanazok maradtak. Szára üreges, gyökérzete bojtos, levele széles, lándzsa alakú, ép szélű. Virágai egyivarúak, fajtától függően júniustól augusztusig nyílnak. A virágokat virágzati buroklevél (csuhé) takarja, termése szemtermés. A sárga színű szemeken kívül több fajtaváltozata van, kék, vörös, piros, fehér szemek. Ugyanilyen változatos a magok formája és a
eva6, 2018. augusztus 10. péntek, 07:06
A ©kocjan-barlangrendszer
A ©kocjan-barlangrendszer egy mészkő barlangrendszer a Szlovén Paradicsom Szlovénia délnyugati részén húzódik 5 km-nél hosszabb föld alatti szakaszon, 200 méternél mélyebb barlangokkal, sok vízeséssel, szám szerint 26 darabbal büszkélkedhet. A világon itt nyílik a legjobb lehetőség a karsztjelenségek tanulmányozására.

A Reka folyó Velika dolinánál folyik a föld alá, majd további 34 km-t tesz meg a föld alatt egészen az Adriai-tengerig, ahová a Timav folyóval együtt torkollik.

A mészkőbarlang hálózat egyik legnagyobb terme, a "Martel's Chamber", ami egy hatalmas kanyon, amit az alján hömpölygő Reka folyó alakított ki és formálja mind a mai napig. Letekintve a szakadék mélyére meg is pillanthatjuk a mélyben zúgó folyót. A kanyonon átfolyó nagy mennyiségű víznek köszönhetően
schuro, 2018. április 16. hétfő, 15:54
A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszere....
Utazás egyperces

A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban

A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban. A Yucatán-félsziget föld alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó Gran Acuifero Maya (GAM) projekt keretében arra jöttek rá hónapok óta tartó kutatások eredményeként, hogy egybenyílik két óriási barlangrendszer, a valaha 263 kilométeresne k mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz.


Guillermo de Anda projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, maja kultúra fejlődését. A felfedezés lehetővé teszi a pontosabb megállapítását annak, miként alakultak ki a
gabfe, 2018. január 28. vasárnap, 15:54
Az ördögök
ebbe vannak. Az ördögök tudatosan cselekednek Isten ellen, a gonosz dolgokat tudatosan csinálják, ha Te az ő hatásukra idővel tudatosan velük együtt teszed ezt, tudatosan az Istenre nemet mondva az ördögre igent mondva pontosan átlátva, hogy mit csinálsz, akkor elvihetnek az ő saját dimenziójukba. Jézus pár éve levitt engem a pokolba egyszer csak azt veszem észre, hogy lelkiekben előttem van valaki nála vannak a kulcsok és megy előttem én meg mögötte az én lelki érzékelésemmel egy földbevájt barlangrendszerbe, alagútba mentünk le, ahol a lelkek az alagút falán csüngtek és nagy sötétség volt. Azt nem engedték meg, hogy azt a kínt érezzem, ami ott van, nem tudtam volna elviselni, csak látni lehetett. Aztán lementünk még egy-két alkalommal akkor egyedül részben, de csak benéztem és imádkoztam és sikerült néhányuknak a lelkére beszélni és viszonylag sokat kitudtuk hozni, tehát nem lehetetlen. Minden ami a Földön zajlik, minden ami írás megjelenik a pokolban és a mennybe is olvassák, a Föld összeköttésben van a
hogyaneljunk, 2018. január 24. szerda, 17:34
Mamut-barlang
A Kentucky államban fekvő, 212 km2 területű Mamut-barlang Nemzeti Parkban
található karsztvidék rejti a világ legnagyobb ismert barlangrendszerét.
Már eddig is 651.8 km összhosszúságú járatot fedeztek fel, és még mindig vannak
ismeretlen, esetleg több száz km-nyi folyosók. A járatok tekintélyes méretű termekben
öblösödnek ki, amelyekben föld alatti tavak, esetleg zuhatagok találhatók.
A barlangrendszert két föld alatti folyó is keresztezi. A barlangokban a könnyen
oldódó mészkő csodálatos cseppköveket hozott létre. Több mint 200 állatfaj él a
sötétség birodalmában. Közülük a denevérek aludni járnak ide.
A barlangi vaklazacnak nem könnyű az élete: szeme nincs, bőre áttetsző, feje pikkelytelen,
és még alváshiánytól is szenved, a szaglásuk és az áramlások segítségével tájékozódnak.
A felszínen a területet tölgyek és hikorifák borítják, s az erdőkben szarvasok,
ametiszt54, 2018. január 07. vasárnap, 13:39
A Hal Saflieni-i hipogeum föld alatti sírtemplom
közelében, Máltán. A Hal Saflieni-i sírbolt a máltai megalitikus templomok civilizációjának legeredetibb és legrejtélyesebb építménye, amely az élők és holtak világát egyesítette a termékenység istennőjének fennhatósága alatt.

A Hypogeum, 1910 körül

A mészkősziklába vágott, föld alatti építmény három szintes, bonyolult szerkezetű labirintus; több mint húsz teremből álló barlangrendszerét, az ősi szigetlakók kő- és csonteszközökkel alakították ki. A hipogeum kultikus- és temetkezőhely volt; kollektív sírokat rejtő helyiségeiben 6-7000 ember földi maradványait helyezték el. Ezek a bonyolult, karéjos építmények oltáraikkal, kapuikkal, vésett köveikkel az őskori emberek kifinomult hitvilágáról, szertartásairól ... magas fokú technikai teljesítményéről... tanúskodnak.

Bejárat és
schuro, 2017. december 27. szerda, 20:18
Baleset történt a Mátyás-hegyi barlangban
A baleset a barlang Opera terem alatti részén történt, mintegy 500 méterre a bejárattól. A 22 éves nővel jelenleg lent van két orvos és egy mentőápoló, ellátják a helyszínen, majd azután hozzák fel. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat jelenleg húsz emberrel van a helyszínen.

Kovács Márton, a barlangi mentőszolgálat tagja az MTI-nek elmondta: a 22 éves nő egyik első túráján vett részt, egy tapasztalt túrázókból álló csoporttal érkezett.

A közleményben felidézték: a Mátyás-hegyi barlang a Pál-völgyi barlangrendszer része, amely az ország leghosszabb barlangrendszere.
velemenyezd, 2017. szeptember 29. péntek, 22:14
A Nottinghami barlangrendszer.
Nottingham alatt a város fejlődésével párhuzamosan alakult ki egy összetett barlangrendszer. A város alatti természetes homokkő talajban mintegy ötszáz emberkéz alkotta barlang húzódik, ezek némelyikét a középkorban vájták ki. A nottinghami barlangokról először egy wales-i szerzetes, Assar tett említést 868-ban, és azokat az egész középkor folyamán használták, hiszen a homokkő szerkezetének köszönhetően akár kéziszerszámokkal is készíthettek viszonylag stabil üregeket, amelyek sok esetben lakóhelyként is szolgáltak Nottingham korai polgárai számára.

A 17. és 18. század folyamán már döntően raktárként használták a föld alatt kialakított helyiségeket. A 19. század elejétől az iparosodás kihatott ezen föld alatti üregek felhasználására is. A barlangok egy részét kitágították, és azok immáron olyan helyi gyárak raktáraivá váltak, mint a Shipstone Sörfőzde vagy a Nottingham Serfőzde. A viktoriánus korban módos nottinghami üzletemberek egyes esetekben a föld alatti járatokkal kötötték össze a házukat a
schuro, 2017. augusztus 07. hétfő, 20:12
Képek, videók
barlangok9.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:57
barlangok8.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:57
barlangok7.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:57
barlangok6.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:57
barlangok5.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:57
barlangok4.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:57
barlangok35.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:56
barlangok34.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:56
barlangok33.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:56
barlangok32.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:56
barlangok31.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:56
barlangok30.jpg
erzsikepuskas
2016. november 06. vasárnap, 16:56
a barlangrendszer
flammerne
2008. április 06. vasárnap, 22:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.