Belépés
2020. május 25. hétfő | 22. hét | 146. nap | 10:08 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetről fogadott el állásfoglalást a brit parlament
A döntés nem törvényerejű, így nem kötelezi cselekvésre a konzervatív párti kormányt. Corbyn mindazonáltal hatalmas előrelépésnek nevezte az indítvány elfogadását.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az általa vezetett Skót Nemzeti Párt (SNP) e héten tartott tavaszi kongresszusán szintén klímaváltozási szükséghelyzetet deklarált, és az elmúlt hetekben ugyanígy tett többtucatnyi brit nagyváros tanácsa is.

A brit törvénykönyvek nem határozzák meg tételesen az éghajlatváltozási szükséghelyzet mibenlétét jogi szempontból, de több város helyhatósága e szükséghelyzet kinyilvánításával együtt programot fogadott el, amelynek alapján az adott települések nettó szennyezőanyag-kibocsátása 2030-ig zéróra csökkenne.

Az Extinction Rebellion nevű környezetvédő kampánycsoport a múlt hónapban csaknem két hétig tartó megmozdulás-sorozatot rendezett Londonban diákok, egyetemi tanárok, tudósok, közéleti személyiségek részvételével, sok helyen napokra megbénítva a közlekedést.

A csoport olyan törvényeket követel, amelyek alapján már 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

A brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztérium a tüntetésekre reagáló nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány megérti és osztja az éghajlatváltozás elleni fellépésért küzdők "szenvedélyes elkötelezettségét".

A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában 1990 óta 44 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A minisztérium szerint a kormány célja is az, hogy a brit gazdaság nettó károsanyag-kibocsátása zéróra csökkenjen, és ennek elérése érdekében független környezetvédelmi szakértők bevonásával már folynak az egyeztetések.

A brit kormány már két éve bejelentette, hogy Nagy-Britanniában 2040-től tilos lesz benzin- és dízelmotorral működő új személyautók és könnyű teherjárművek értékesítése, attól az évtől csak elektromos, illetve hibrid üzemű autók kerülhetnek forgalomba Nagy-Britanniában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 07:04
Címkék: Nicola Sturgeon, Skót Nemzeti Párt, Extinction Rebellion, brit parlament, konzervatív párti, indítvány elfogadását,
Kommentek
Koronavírus - A bajor CSU támogatja a hitelből finanszírozott EU-s gazdasági helyreállítási alap gondolatát
mutató beruházásokra van szükség. Így például utazási utalványok révén rá kell bírni a németeket, hogy az idén a hazájukban nyaraljanak, kedvezményekkel támogatni kell a leginkább környezetbarát új autók vásárlását, és az eddiginél jóval több pénz kell fordítani az újgenerációs (5G) mobil távközlési hálózat kiépítésére és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére - fejtette ki Markus Söder.

A videokonferencia keretében tartott tanácskozáson - amelyen elfogadták a pártelnök által ismertetett állásfoglalást tartalmazó kongresszusi határozatot - külföldi vendégként felszólalt Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki korábbi nyilatkozatait megerősítve elmondta, hogy Ausztria szolidaritást vállal a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő EU-s társországokkal, de nem támogatja az államadósság törlesztése iránti felelősség közösségi szintre emelését.

"Egyértelmű igen mondunk az azonnali segítségre, de elutasítjuk az adósságok uniójának a hátsó ajtón becsempészett gondolatát" - húzta alá a CSU és a CDU
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 21:13
Újabb enyhítések vidéken
stílusán", azt látják, a főpolgármesternek nincs határozott álláspontja. A döntés felelősségét a kormány vállalja - rögzítette. Megjegyezte, Tarlós István volt főpolgármester esetében nehéz lett volna elképzelni, hogy egy eldöntendő kérdésnél ne nyilvánítson kellő egyértelműséggel véleményt.

Karácsony Gergely főpolgármester Budapest Restart tervével kapcsolatban a miniszter annak a meggyőződésének adott hangot: azért született egy ilyen hosszú anyag, hogy ne kelljen világos és egyértelmű állásfoglalást tenni arról, hogy Budapesten a nyitást vagy a jelenlegi helyzet fenntartását támogatja a főpolgármester. Leszögezte: a kormány nem a felelősségen akar osztozkodni, hiszen a kormányzati felelősség világos, hanem a főpolgármester véleményét akarták megismerni.

Az új fővárosi szabályokat legkésőbb szombaton mindenki megismerheti

Emlékeztetett arra, hogy a hatályos korlátozó szabályok vasárnap éjfélig hatályosak. Megjegyezte, az új szabályokat pénteken vagy legkésőbb szombaton
eva6, 2020. május 15. péntek, 07:22
Külügyi bizottság - Magyar: gyűlöletkeltésre alkalmasak Klaus Johannis nyilatkozatai
egyik leggyalázatosabbnak tartotta az ügyben.

Megjegyezte: a járványkezeléssel összefüggésben voltak kedvező momentumok, de az a benyomása, hogy a román fél keresi azokat a pontokat, amire fel lehet fűzni a narratívát, micsoda veszélyt jelent a magyar politika.

Nem bonyolódtak levelezésbe a román külügyi tárcával ezügyben, megszólalt a kormányfő és a külügyminiszter egyaránt - jelezte további felvetésre. Szerinte a korábbi esetekkel összefüggő jelenségről van szó.

A bizottság állásfoglalást fogadott el a témában. Németh Zsolt az ülés után elmondta: úgy vélik, az autonómia minden félnek egyaránt érdeke, és szemmel láthatóan egyre szélesebb együttműködés alakul ki. Felkérik a román államelnököt, ne akadályozza, hanem segítse az egyetértés kialakítását. Az állásfoglalásban elkötelezik magukat román-magyar együttműködés folytatása mellett, úgy gondolják: együttműködésre vannak ítélve, Romániának Magyarország a nyugati kapuja, az erdélyi magyarság jogi helyzetén túl is számtalan közös érdekünk
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 12:31
Krónika 6. rész (ügyészségi beszámoló)
gyorsan alkalmazkodott az új büntetőeljárási törvényhezBajkai István (Fidesz) az ügyészség beszámolóját alaposnak nevezte, majd kiemelte, hogy az ügyészség a lehető legnagyobb gyorsasággal tudott alkalmazkodni a 2018-tól hatályos új büntetőeljárási kódex teremtette jogi környezethez. Fontosnak tartotta megemlíteni az ügyészség egységes jogalkalmazást segítő munkáját is.

A vádhatóság hatékony elemző tevékenységét mutatja - folytatta -, hogy 2018-ban több mint száz elvi jellegű állásfoglalást adott ki. Leginkább kiemelésre méltó jogi tartalom azokhoz fűződik, amelyek a fiatalkorúak érintettségével folyó büntetőeljárások alkalmazásában a vonatkozó szabályok értelmezésére adtak iránymutatást - tette hozzá.

A legfőbb ügyész munkája a határokon túl is kiemelkedő volt 2018-ban, Polt Péter számos nemzetközi szereplővel tárgyalt - közölte Bajkai István. Az ügyészség munkájának nemzetközi elismerése Magyarország megbecsültségéhez is jelentősen hozzájárul - hangsúlyozta a fideszes képviselő, aki
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 15:32
A bukaresti parlament magyarázatot kért a hírszerzéstől: mire alapozta Iohannis Erdély kiárusításáról szóló kij
A testület ülését követő sajtóértekezletén a szociáldemokrata politikus rámutatott: az elnök kijelentései rendkívül súlyosak, ezért mielőbb tisztázni kell az igazságot a nyilvánosság előtt.

"Az elnök által felvetett probléma nemzetbiztonsági jellegű, Románia területi épségére vonatkozik. Ezért állásfoglalást kértünk az ügyben a SRI-től, és felkértük a szolgálatot, hogy bocsássa a parlamenti bizottság rendelkezésére a PSD és a budapesti vezető közti feltételezett megállapodásra vonatkozó adatokat" - mondta Cucsa.

Hozzátette: a testület jövő heti ülésén elemzi majd, a szolgálat válaszát, hogy rendelkezett-e ilyen információkkal, tájékoztatta-e az elnököt, és mit hozott tudomására. A bizottság ugyanebben az ügyben a képviselőházat elnöklő Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártvezetőtől is állásfoglalást kért.

A jobboldali elnök múlt héten magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva azzal vádolta meg szociáldemokrata politikai ellenfeleit, hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak, és feltette a
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 19:43
Koronavírus - Uniós biztos: aggodalomra ad okot, hogy a magyar jogszabály nem szab határidőt az intézkedések ha
tragikusnak nevezte, hogy a koronavírus okozta járvány idején demokratikusan megválasztott korányok válhatnak támadások célpontjává álhírek alapján. Szavai szerint fontos, hogy minden tagállamban vizsgálják a jogállamiság helyzetét, azonban megengedhetetlennek nevezte a kettős mérce alkalmazását.

A teremben tartózkodó Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője felszólalásában azt mondta, nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy az Európai Parlament olyan állásfoglalást fogadhatna el, amely szerint a magyar szabályozás diktatúrához vezethet Magyarországon, noha az megfelel az uniós jognak és nem megy szembe az uniós szerződésekkel sem.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője online felszólalásában azt mondta, a magyar intézkedések célja nem a koronavírus járvány leküzdése, hanem Orbán Viktor kormányfő politikai hatalmának erősítése. A magyar jogszabályok szavai szerint a várthoz képest rosszabb hatással jártak, amelynek vége nem látható.
velemenyezd, 2020. április 23. csütörtök, 21:13
Koronavírus - XXI. Század Intézet: nem igazak a liberális kritikák, EU-konform a magyar rendkívüli jogrend
A szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írják: az elmúlt hetekben a magyar ellenzék "aknamunkájának" köszönhetően összehangolt politikai támadás érte Magyarországot a koronavírus-törvény miatt, és sok álhír jelent meg a magyar rendkívüli jogrenddel és a kormány mozgásterével kapcsolatosan. Ennek a nemzetközi támadássorozatnak volt a része az is, hogy az Európai Parlament olyan, "csúsztatásokkal teli állásfoglalást" szavazott meg, amelyben többek között azt állítják, hogy az "európai értékekkel összeegyeztethetetlen" a kormány felhatalmazása, és hogy meggyengítették az "Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét" - teszik hozzá.

Jelzik, az alaptörvény és a koronavírus-törvény szövege is korlátozásokat tartalmaz a kormány számára, így például az Alkotmánybíróságnak és az Országgyűlésnek is számos lehetősége van a kontrollra, az Országgyűlés - bármelyik képviselői csoport javaslatára - bármikor dönthet úgy, hogy visszaveszi a kormányzattól a többletjogokat. A különleges jogrend továbbá
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 11:57
Koronavírus - Az EP hárommilliárd euró felszabadítását hagyta jóvá az uniós egészségügyi ágazat számára
három kohéziós alap (az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap), a különböző kategóriákba sorolt régiók, és az alapok egyes kiemelt célterületei között. A 2020-2021-es számviteli év során a kohéziós programok száz százalékos uniós finanszírozására is lehetőség nyílik.

Az uniós parlament továbbá elfogadta a leginkább rászorulókat támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) működését továbbra is biztosító rendkívüli intézkedéseket is.

Az EP állásfoglalást is elfogadott, amelyben a képviselők egyebek mellett a járvány utáni időszakra érvényes, gazdaságot támogató helyreállítási csomag létrehozást kérték, amelyben véleményük szerint az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek is szerepelniük kell. A szöveg szerint a képviselők egy állandó európai munkanélküliségre vonatkozó biztosítási rendszert és egy legalább 50 milliárd eurós szolidaritási alap felállítását szorgalmazták. Ragaszkodtak ahhoz, hogy az unión belül a gyógyszerek és
velemenyezd, 2020. április 17. péntek, 18:55
Képek, videók
0 állásfoglalás cdn.jpg
lovaszmarika
2014. október 20. hétfő, 16:56
klimavaltozas.jpg
jupiter21
2011. március 15. kedd, 07:37
klimavaltozas_245x.jpg
baratha
2010. július 11. vasárnap, 12:45
Klímaváltozás.jpg
erdesz74
2009. augusztus 21. péntek, 13:04
Sturgeon County, Alberta7
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:30
Sturgeon County, Alberta6
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:28
Sturgeon County, Alberta5
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:26
Sturgeon County, Alberta4
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:24
Sturgeon County, Alberta3
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:21
Sturgeon County, Alberta2
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:19
Sturgeon County, Alberta.
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:17
Beluga-sturgeon.jpg
ujjozsef
2009. január 11. vasárnap, 13:54
Nemzeti palota Barcelona.
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:35
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.