Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 09:56 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetről fogadott el állásfoglalást a brit parlament
A döntés nem törvényerejű, így nem kötelezi cselekvésre a konzervatív párti kormányt. Corbyn mindazonáltal hatalmas előrelépésnek nevezte az indítvány elfogadását.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az általa vezetett Skót Nemzeti Párt (SNP) e héten tartott tavaszi kongresszusán szintén klímaváltozási szükséghelyzetet deklarált, és az elmúlt hetekben ugyanígy tett többtucatnyi brit nagyváros tanácsa is.

A brit törvénykönyvek nem határozzák meg tételesen az éghajlatváltozási szükséghelyzet mibenlétét jogi szempontból, de több város helyhatósága e szükséghelyzet kinyilvánításával együtt programot fogadott el, amelynek alapján az adott települések nettó szennyezőanyag-kibocsátása 2030-ig zéróra csökkenne.

Az Extinction Rebellion nevű környezetvédő kampánycsoport a múlt hónapban csaknem két hétig tartó megmozdulás-sorozatot rendezett Londonban diákok, egyetemi tanárok, tudósok, közéleti személyiségek részvételével, sok helyen napokra megbénítva a közlekedést.

A csoport olyan törvényeket követel, amelyek alapján már 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

A brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztérium a tüntetésekre reagáló nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány megérti és osztja az éghajlatváltozás elleni fellépésért küzdők "szenvedélyes elkötelezettségét".

A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában 1990 óta 44 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A minisztérium szerint a kormány célja is az, hogy a brit gazdaság nettó károsanyag-kibocsátása zéróra csökkenjen, és ennek elérése érdekében független környezetvédelmi szakértők bevonásával már folynak az egyeztetések.

A brit kormány már két éve bejelentette, hogy Nagy-Britanniában 2040-től tilos lesz benzin- és dízelmotorral működő új személyautók és könnyű teherjárművek értékesítése, attól az évtől csak elektromos, illetve hibrid üzemű autók kerülhetnek forgalomba Nagy-Britanniában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 07:04
Címkék: Nicola Sturgeon, Skót Nemzeti Párt, Extinction Rebellion, brit parlament, konzervatív párti, indítvány elfogadását,
Kommentek
Agrárkamara: elérhető a bejelentéshez kötött rendkívüli öntözési célú vízhasználat
A kormányrendelet értelmében a rendkívüli vízhasználattal a gazdák legfeljebb egy hónapig élhetnek a tartósan vízhiányos időszakban.

A termelők által a területileg illetékes vízügyi hatóság felé beadott igénybejelentésnek tartalmaznia kell többek között a vízhasználó nevét, címét, a vízkivétel helyét, az öntözés időtartamát, illetve a kivenni tervezett víz mennyiségét és az öntözött terület nagyságát. A bejelentéshez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének hozzájárulását is csatolni kell.

Felidézték, hogy a belügyminiszter április 1-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, és ezalatt a vízjogi engedélyezési eljárás alapján egynyári öntözésre szóló vízjogi üzemeltetési engedély kérhető.

Közölték, hogy a rendkívüli vízhasználatnál az egynyári öntözéshez hasonlóan csak közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb hektáronként 1200 köbméter víz használható fel öntözésre, maximum 100 hektár nagyságú területre. Az aszály elleni öntözés ideje alatt
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 12:01
Brexit - Távozási időpontjának tisztázását kéri Maytől a tory frakció szakpolitikai testülete
kormányfő közölte, hogy kész az általa tervezettnél is korábban távozni tisztségéből, de ennek feltételeként szükségesnek tartja az EU-val kötött Brexit-megállapodás parlamenti elfogadását és a Brexit-folyamat végigvitelét.

Az 1922 Bizottság elnöke a szerda esti ülés utáni tájékoztatóján azonban kijelentette: miután a miniszterelnök néhány hete felvázolta távozásának egyértelmű menetrendjét a kilépési megállapodás elfogadásának esetére, a bizottság most úgy döntött, hogy hasonlóan egyértelmű állásfoglalást kér Theresa Maytől "egyéb körülmények" esetére is.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az alsóházi konzervatív frakció szakpolitikai testülete immár nem hajlandó May távozásának feltételéül elfogadni a Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyását.

A kormányfő elleni indulatokat a Brexit többszöri halasztása korbácsolta magasra elsősorban a tory frakció keményvonalas Brexit-párti táborán belül.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg. Theresa May
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:10
Osztrák tartományok tiltakoznak a menedékkérők órabérének tervezett csökkentése ellen
Herbert Kickl osztrák szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter javaslata szerint a jövőben egységesen 1 euró 50 centes órabért kellene fizetni a menedékkérőknek Ausztriában, "semmiképpen nem többet".

Az idén márciusban bejelentett kezdeményezését indokolva a miniszter elsősorban azt kifogásolta, hogy a menedékkérők helyenként túl magas órabért kapnak az általuk végzett, többnyire kisegítő jellegű munkáért. A tárcavezető ezzel együtt azt is nehezményezte, hogy a migránsok esetenként jobban keresnek, mint a katonai, illetve a civil szolgálatot teljesítő osztrákok: vannak olyan megbízók, akik akár öt eurónál is többet fizetnek nekik óránként.

Az országban a migránsok a menedékkérelem benyújtása után kisegítő munkásként dolgozhatnak, emellett a menedékkérőknek járó alapellátást továbbra is megkapják, munkájukat pedig órabérben fizetik. Az órabér összegét mindeddig a megbízó állapította meg. A menedékkérő - ha meg akarta tartani a neki járó alapellátást is - a törvény szerint havonta legfeljebb 110
velemenyezd, 2019. április 19. péntek, 13:01
Orbán Viktor Yoram Hazony világhírű konzervatív írót fogadta
Orbán Viktor és Yoram Hazony kötetlen beszélgetésén szóba kerültek Európa és a világpolitika legégetőbb kérdései; a nemzetállamok helyzete a birodalomépítési törekvések időszakaiban. Az izraeli filozófus nagy sikerű könyvében azt fejtegeti, hogy a nacionalizmus értelmes alapelv, amely szerint a lehető legjobb kormányzási forma a világ számára, ha a nemzetek szabadon és önállóan határozhatják meg saját irányukat, megőrizhetik hagyományaikat, és minden külső beavatkozás nélkül törekedhetnek nemzeti érdekeik érvényesítésére. Yoram Hazony szerint ez a gondolat áll szemben az imperializmus, a birodalomépítés elvével, amely úgy szeretné a békébe és a jólétbe vezetni a világot, hogy - amennyire csak lehetséges - egyesíti az emberiséget egyetlen politikai rendszerben. Úgy véli, vannak érvek mindkét politikai konstrukció mellett és ellen, de nem lehet elkerülni az állásfoglalást az egyik mellett és a másikkal szemben. A zsidó-keresztény kultúra a Biblia jelenlétén keresztül mindig is az önrendelkezés, a
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 16:31
Handó Tünde: meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében
jogfejlesztő szerepre koncentrál és a legnagyobb horderejű ügyekben dönt" - mondta, jelezve: ennek előnye, hogy a kúriai bírák a törvényi feladataikra tudnak koncentrálni, azokat hatékonyabban képesek ellátni, de hátrány, hogy a jogértelmezési dilemmák később kerülnek a Kúria látókörébe.

"A stratégia írói nyitva hagyják a kérdést, azonban utalnak arra, hogy a Kúria jelenlegi működése inkább az első modellnek felelne meg, hiszen egyre erőteljesebben működnek azok a testületek, amelyek a gyors állásfoglalást teszik lehetővé" - jegyezte meg Darák Péter.

A Kúria elnöke szólt a jog és igazságosság problémájáról is. Úgy véli, a kettő egymásra van utalva: a jog az erkölcsi igazolást, az igazságosság pedig azt igényli, hogy az elveit ültessék át a pozitív normákba. "A kettő között sosincs állandó harmónia, az igazságosság képes megteremteni és elvonni is a pozitív jog legitimitációját" - fogalmazott.

Stumpf István alkotmánybíró előadásában azt mondta, az alkotmányos identitásnak, szuverenitásnak kell,
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 15:51
Az NMHH oktatóanyagokat készített az álhírekről a médiaműveltség európai hetére
A médiaműveltség elsősorban a tömegkommunikációból, az internetről nyert információk kritikus kezelését jelenti, amelyhez elengedhetetlen az általános műveltség. A médiaműveltség annak képessége, hogy a kommunikáció különböző formáihoz hozzáférjünk, képesek legyünk ezeket a formákat elemezni, értékelni és előállítani.

Az NMHH az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a tematikus héten az európai uniós tagállamok az álhírek felismerését is segítő médiaértés jelentőségére hívják fel a figyelmet. A félretájékoztatással szembeni harcban - bár fontos szerepet játszanak a technológiai, szabályozási lépések -, a médiaműveltség fejlesztése továbbra is kulcskérdés marad.

Közölték: a médiaműveltség európai hetében az NMHH és annak médiaértés-oktató központja, a Bűvösvölgy az álhírek elleni küzdelmet állítja középpontba. Az álhírek mennyiségét és terjedését több szereplő befolyásolja: a médiatartalom előállítója, a hírek közzétevői és továbbítói mellett meghatározó maga az értő, értelmezni
velemenyezd, 2019. március 19. kedd, 22:41
Velencei Bizottság: a közigazgatási bírósági törvények nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat
kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete mindenekelőtt elismerte, hogy az államoknak szuverén joguk a terület szabályozása, az ilyen különálló bírósági rendszer kialakítása.

Előremutató és biztosítja a hatékonyságot, ha a testület tagjai szélesebb szakmai háttérből érkeznek, ha a közigazgatási ügyekkel foglalkozó és erre vállalkozó bírák mindegyikét átveszik az új rendszerbe, amelyet emellett megnyitnak a közigazgatásban jelentősebb tapasztalattal rendelkező jogászok előtt is - írták.

Az állásfoglalást ismertető közleményben ugyanakkor kiemelték, hogy az alkalmazott modellel több probléma is van, amelyek közül a legfontosabb, hogy "rendkívül kiterjedt hatáskörök" koncentrálódnak kevés érintett kezében, illetve hogy ez ellen "nincsenek hatékony fékek és ellensúlyok".

A közigazgatási felsőbíróság elnöke széles jogkörökkel rendelkezik nemcsak ezen testület, hanem más közigazgatási bíróságok és azok alkalmazottai felett is. Ezen jogkörök többsége önmagában nem lenne káros hatással az
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 12:21
Képek, videók
0 állásfoglalás cdn.jpg
lovaszmarika
2014. október 20. hétfő, 16:56
klimavaltozas.jpg
jupiter21
2011. március 15. kedd, 07:37
klimavaltozas_245x.jpg
baratha
2010. július 11. vasárnap, 12:45
Klímaváltozás.jpg
erdesz74
2009. augusztus 21. péntek, 13:04
Sturgeon County, Alberta7
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:30
Sturgeon County, Alberta6
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:28
Sturgeon County, Alberta5
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:26
Sturgeon County, Alberta4
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:24
Sturgeon County, Alberta3
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:21
Sturgeon County, Alberta2
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:19
Sturgeon County, Alberta.
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:17
Beluga-sturgeon.jpg
ujjozsef
2009. január 11. vasárnap, 13:54
kép-nemzeti-csokor.jpg
durcimarcika
2019. március 14. csütörtök, 17:10
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.