Belépés
2019. augusztus 25. vasárnap | 34. hét | 237. nap | 17:54 | Lajos, Patrícia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetről fogadott el állásfoglalást a brit parlament
A döntés nem törvényerejű, így nem kötelezi cselekvésre a konzervatív párti kormányt. Corbyn mindazonáltal hatalmas előrelépésnek nevezte az indítvány elfogadását.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az általa vezetett Skót Nemzeti Párt (SNP) e héten tartott tavaszi kongresszusán szintén klímaváltozási szükséghelyzetet deklarált, és az elmúlt hetekben ugyanígy tett többtucatnyi brit nagyváros tanácsa is.

A brit törvénykönyvek nem határozzák meg tételesen az éghajlatváltozási szükséghelyzet mibenlétét jogi szempontból, de több város helyhatósága e szükséghelyzet kinyilvánításával együtt programot fogadott el, amelynek alapján az adott települések nettó szennyezőanyag-kibocsátása 2030-ig zéróra csökkenne.

Az Extinction Rebellion nevű környezetvédő kampánycsoport a múlt hónapban csaknem két hétig tartó megmozdulás-sorozatot rendezett Londonban diákok, egyetemi tanárok, tudósok, közéleti személyiségek részvételével, sok helyen napokra megbénítva a közlekedést.

A csoport olyan törvényeket követel, amelyek alapján már 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

A brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztérium a tüntetésekre reagáló nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány megérti és osztja az éghajlatváltozás elleni fellépésért küzdők "szenvedélyes elkötelezettségét".

A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában 1990 óta 44 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A minisztérium szerint a kormány célja is az, hogy a brit gazdaság nettó károsanyag-kibocsátása zéróra csökkenjen, és ennek elérése érdekében független környezetvédelmi szakértők bevonásával már folynak az egyeztetések.

A brit kormány már két éve bejelentette, hogy Nagy-Britanniában 2040-től tilos lesz benzin- és dízelmotorral működő új személyautók és könnyű teherjárművek értékesítése, attól az évtől csak elektromos, illetve hibrid üzemű autók kerülhetnek forgalomba Nagy-Britanniában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 07:04
Címkék: Nicola Sturgeon, Skót Nemzeti Párt, Extinction Rebellion, brit parlament, konzervatív párti, indítvány elfogadását,
Kommentek
Tiltakozott az orosz külügyminisztérium a moszkvai amerikai nagykövetségnél
állítást és leszögezte, hogy az orosz fél nem tagadta meg a beutazási engedélyt. Kifogásolta ugyanakkor, hogy az angol nyelvű iskola tanárai diplomáciai útlevélbe kérték a vízumukat, holott egy üzleti alapon működő létesítmény alkalmazottjai.

A tárca szerint Moszkva már évek óta kéri az amerikai felet, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz az iskola státusának rendezése érdekében és a kölcsönösség alapján rendezzék az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos állásfoglalást adott ki, amelyben azzal érvelt, hogy "kénytelen volt válaszintézkedéseket hozni" a vízumszférában, miután az Egyesült Államok az elmúlt több, mint két év során "szándékosan és céltudatosan" akadályozta a rotációt a területén működő orosz diplomáciai képviseleteken és több, mint 60 alkalmazottnak nem adott vízumot. Az orosz fél a vízumkiadási folyamat amerikai "blokkolásának" feloldását sürgette és indítványozta a beutazási engedélyek kiadásának kölcsönös felújítását.

Andera Kalan, az orosz
velemenyezd, 2019. július 18. csütörtök, 18:52
Devizahitelek - MSZP-DK: a Kúria vizsgálja felül a korábbi állásfoglalását!
ügyekben, amelyekkel "gyakorlatilag befolyásolja az alsóbb bíróságokat".

Az esemény végén a két politikus egy, a testület elnökének, Darák Péternek címzett beadványt vitt be a Kúria épületébe. Elmondták, hogy beadványukban civil szakértők értelmezik, hogy hogyan kellene megfelelően értelmezni és alkalmazni az Európai Unió Bíróságának korábbi, a devizahitelekről szóló döntését.

A Kúria konzultatív testülete a devizahiteles ügyekben legutóbb júniusban készített - a bíróságokra nem kötelező - állásfoglalást. Ebben két megoldást javasolt a bíróságoknak azokban a devizahiteles perekben, amelyekben a fogyasztónak sikerült bizonyítania, hogy az árfolyamkockázatról nem vagy nem megfelelő módon kapott tájékoztatást.

Az egyik szerint a szerződést a bíróság forintkölcsönként nyilvánítja érvényessé, a kölcsön összegét a ténylegesen a fogyasztó rendelkezésére bocsátott forintösszegben határozzák meg, ügyleti kamatként pedig a forintra vonatkozó pénzpiaci kamat (BUBOR) szerződéskötés-kori értékének
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 13:41
Brit miniszterelnök-választás/Brexit - A Munkáspárt népszavazást szorgalmaz
frakciójának számos tagja viszont népszavazást szeretne legalább arról, hogy a választók elfogadják-e a Brexit feltételrendszeréről Theresa May kormánya által elért - az alsóházban eddig háromszor is elutasított - megállapodást.

A Munkáspártra a vele szoros kapcsolatokat ápoló szakszervezetek is erőteljes nyomást gyakorolnak az újabb népszavazás támogatása érdekében.

A párttal szövetségesi viszonyban álló öt legnagyobb brit szakszervezet vezetősége éppen előző nap fogalmazott meg közös állásfoglalást arról, hogy a Munkáspártnak támogatnia kell a népszavazás kiírását bármiféle Brexit-megállapodásról, és abban az esetben is, ha a következő konzervatív miniszterelnök megállapodás nélkül akarná kiléptetni Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

A Labour árnyékkormányának keddi üléséről kiadott nyilatkozat pontosan ennek a szakszervezeti állásfoglalásnak az átvételét jelenti.

Corbyn keddi állásfoglalása ugyanakkor nem utal arra, hogy a Munkáspárt - a többi ellenzéki erőhöz, mindenekelőtt a
velemenyezd, 2019. július 09. kedd, 14:42
PM: a bolti kiskereskedelmet terhelő ágazati különadó sem sérti az uniós szabályokat
Az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka csütörtökön hozta nyilvánosságra állásfoglalást a brit Tesco magyarországi leányvállalata által indított ügyben.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a Tesco pert indított a magyar állammal szemben az ágazati különadóban fennállt adókötelezettségének eltörlése érdekében. A magyar bíróság előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió bírósága előtt, kérve az ágazati különadó összeegyeztethetőségének vizsgálatát az uniós állami támogatási szabályokkal és a letelepedés szabadságával.

Az Európai Bíróság előtti eljárásban a kormány végig következetesen képviselte azt a meggyőződését, hogy az ágazati különadó nem sérti az uniós szabályokat - hangsúlyozta a PM.

A tárca közleménye szerint ezt erősíti meg Juliane Kokott főtanácsnok csütörtökön kiadott hivatalos véleménye, amelyben a főtanácsnok megállapítja, hogy a különadó nem okoz hátrányos megkülönböztetést az adóalanyok között, így összhangban van a letelepedés
velemenyezd, 2019. július 04. csütörtök, 15:52
Novák: a kormány azt szeretné, hogy évről-évre mindig egyre könnyebb legyen a családalapítás
indokolta.

Olyan házaspárok igényelhetik a babaváró támogatást, ahol a feleség 40 év alatti és legalább egyikük tud igazolni egy legalább hároméves munkaviszonyt vagy például felsőoktatási jogviszonyt. "Majd a megszületett gyermekeiknek köszönhetően tudják a felfüggesztést vagy a hitelelengedést kérni, akkor, amikor a babák érkeznek szépen egymás után" - mondta Novák Katalin.

Mint mondta, a Magyar Nemzeti Bankkal is konzultáltak a támogatás bevezetését megelőzően, és a jegybank kiadott egy olyan állásfoglalást. Ennek egyik része az az adósságfék, amely pont a jegybank ajánlása alapján született meg évekkel korábban, hiszen "mindannyian tudjuk, hogy milyen eladósodottsági szintre került ez az ország" a Gyurcsány-kormány, illetve még a Medgyessy-Gyurcsány kormány intézkedései, káros politizálása nyomán. Nemcsak az ország, az önkormányzatok, hanem a lakosság is el volt adósodva, a magyar emberek többsége a devizahiteleket nyögte - emlékeztetett.

Novák Katalin hangsúlyozta, nem szeretnék, hogy
velemenyezd, 2019. június 30. vasárnap, 10:31
Úzvölgyi katonatemető - Az RMDSZ elítélte az erőszakot és a sírkert megrongálását
"Felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!" - idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség Facebook-oldalán megjelent állásfoglalást.

Az RMDSZ szerint a temetőben a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt napokban több román hatóság is megállapított.

"A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet" - zárult az RMDSZ állásfoglalása.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint csütörtökön a lakatlan hegyi település első világháborús temetőjénél felvonultatott karhatalmi erőnek csak mintegy félóráig
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 19:12
Agrárkamara: elérhető a bejelentéshez kötött rendkívüli öntözési célú vízhasználat
A kormányrendelet értelmében a rendkívüli vízhasználattal a gazdák legfeljebb egy hónapig élhetnek a tartósan vízhiányos időszakban.

A termelők által a területileg illetékes vízügyi hatóság felé beadott igénybejelentésnek tartalmaznia kell többek között a vízhasználó nevét, címét, a vízkivétel helyét, az öntözés időtartamát, illetve a kivenni tervezett víz mennyiségét és az öntözött terület nagyságát. A bejelentéshez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének hozzájárulását is csatolni kell.

Felidézték, hogy a belügyminiszter április 1-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, és ezalatt a vízjogi engedélyezési eljárás alapján egynyári öntözésre szóló vízjogi üzemeltetési engedély kérhető.

Közölték, hogy a rendkívüli vízhasználatnál az egynyári öntözéshez hasonlóan csak közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb hektáronként 1200 köbméter víz használható fel öntözésre, maximum 100 hektár nagyságú területre. Az aszály elleni öntözés ideje alatt
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 12:01
Képek, videók
0 állásfoglalás cdn.jpg
lovaszmarika
2014. október 20. hétfő, 16:56
klimavaltozas.jpg
jupiter21
2011. március 15. kedd, 07:37
klimavaltozas_245x.jpg
baratha
2010. július 11. vasárnap, 12:45
Klímaváltozás.jpg
erdesz74
2009. augusztus 21. péntek, 13:04
Sturgeon County, Alberta7
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:30
Sturgeon County, Alberta6
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:28
Sturgeon County, Alberta5
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:26
Sturgeon County, Alberta4
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:24
Sturgeon County, Alberta3
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:21
Sturgeon County, Alberta2
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:19
Sturgeon County, Alberta.
kozmag79
2011. július 12. kedd, 10:17
Beluga-sturgeon.jpg
ujjozsef
2009. január 11. vasárnap, 13:54
Nemzeti-mini-csomag.jp g
durcimarcika
2019. augusztus 20. kedd, 15:20
kép-nemzeti-csokor.jpg
durcimarcika
2019. március 14. csütörtök, 17:10
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.