Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 16:45 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - TÖOSZ: csökkenteni kell a légszennyezést
Gyergyák Ferenc, a szövetség főtitkára több mint 1600 TÖOSZ-tag település vezetőinek küldött levelet erről a Betegszervezetek Országos Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére.

A három szervezet az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében azt írta, hogy a főtitkár figyelmeztetése szerint a légszennyezés által legyengített szervezet kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben, a megbetegedések súlyosbodhatnak, a halálesetek növekedhetnek.

Mint írták, sok évtizedes tapasztalat, hogy magas légszennyezettségű napokon ugrásszerűen megemelkednek a megbetegedések, és ezen belül a kórházi ellátásra szorulók száma. Továbbá a légszennyező részecskék felületén a vírusok megtapadhatnak, ott még órákig fertőzők maradhatnak.

Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA képviseletében a kommünikéban szintén rámutatott, hogy a szennyezett levegő jelentősen súlyosbíthatja a koronavírus-járvány következményeit. A rossz levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket. Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke azt közölte, bíznak abban, hogy minden önkormányzat haladéktalanul megtiltja a kerti hulladék égetését és érdemi intézkedéseket hoz az illegális és az egészségre rendkívül ártalmas lakossági hulladékégetés megszüntetésére.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 13:41
Címkék: Gyergyák Ferenc, Betegszervezetek Országos Szövetsége, Európai Népegészségügyi Szövetség, Levegő Munkacsoport, Massay-Kosubek Zoltán, Lukács András,
Kommentek
Megkezdték a tenger alatti Leviatán gázmezőn a gázkitermelést
folyóirat egy olyan tanulmányt publikált, amely megállapította, hogy a Noble Energy által a Leviatán platformon elvégzett környezeti hatásvizsgálatok nagymértékben alábecsülik a szennyező anyagok kibocsátásának mennyiségét, "hibákat tartalmaznak", "túlságosan egyszerűsített" modellekre támaszkodtak, és magasabb szakmai színvonalon kellett volna elvégezni őket. Ezeket amegállapításokat a Noble Energy elutasította, s kijelentették, hogy olyan technológiát alkalmaznak, amely a nullához közel tartja a légszennyezést.

A Noble Energy szerint gázkitermelésük elősegíti a drága és szennyezőbb szén fokozatos megszüntetését, lehetővé teszi a gáz exportját, s versenyképesebbé teszi az izraeli gazdaságot.

A katonai rádió kedd reggeli műsorában megszólaltatott környezetvédők szerint viszont a széntüzelést a szerintük veszélyes és környezetszennyező gázkitermeléstől függetlenül is megszüntették volna, és a szintén környezetromboló gáz helyett inkább az újratermelődő energiák, a napenergia felhasználása felé
velemenyezd, 2019. december 31. kedd, 12:11
ITM-államtitkár: jövőre csaknem 160 kilométer új gyorsforgalmi út épül meg
Szlovénia felé az M70-es teljes hosszán négy sávon lehet eljutni az M7-esről, az M15-ös autóút kibővítése pedig Budapest és Pozsony között teremtette meg a "teljes értékű autópályás összeköttetést". Az M2-es gyorsforgalmi úton 20-25 perccel rövidült a menetidő Budapest és Vác között a bővítésnek köszönhetően - mondta el Mosóczi László.

Kitért arra is, hogy elkészült a 710-es főút bekötése az M7-es autópályába, Nyíregyházán pedig az elkerülő út építésének folytatása tovább csökkenti a zaj- és légszennyezést.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány a fenntartható gazdasági növekedés alapfeltételének tekinti a magas szolgáltatási színvonalú közlekedési hálózatok fenntartását, és folyamatos bővítését, hiszen ez határozza meg az érintett térségek fejlődését, az ott lakók életminőségét, a vállalkozások versenyképességét. Az ITM ezért továbbra is stratégiai célnak tekinti, hogy az ország bármely településéről 30 percen belül el lehessen jutni egy négysávos útszakaszra, minden megyei jogú városra
velemenyezd, 2019. december 18. szerda, 14:42
Kormánypártok: a dél-budai szuperkórház az agglomerációban élőket is szolgálná
országgyűlési képviselője - kifejtette: az új kórház három autópálya - az M7, az M1 és az M0-ás - találkozásánál épülne meg, de az M0-ás körgyűrű miatt gyakorlatilag az egész ország elérhetővé válna. Tömeges baleseteknél pillanatok alatt a kórházba érnének a mentők, anélkül, hogy a városi dugókon át kellene vergődniük.

Feltette a kérdést, hogy miért próbálja Budapest és a XI. kerület új vezetése arra kényszeríteni az agglomerációban élőket, hogy hosszasan utazzanak budapesti kórházakba, növelve a légszennyezést és a dugókat is.

Emlékeztetett: korábban zöld koncepciót hirdettek meg, zöld Budapestről, kórházakról, méltatlan egészségügyi helyzetről beszéltek az ellenzék képviselői. Eközben a kormány az Egészséges Budapest programra 700 milliárd forintot tervezett, éppen a kórházak és az egészségügyi rendszer reformja érdekében. Ennek nagyon jelentős projektje a dél-budai szuperkórház - fűzte hozzá a fideszes politikus.

Szerinte sem a Szent Imre kórház, sem a Szent János kórház fejlesztésével
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 14:42
Szálló por - Romlott a levegőminőség
Mint írták, veszélyes volt a levegő minősége Székesfehérváron. Emellett Nyíregyházán egészségtelen, míg Debrecenben és Salgótarjánban kifogásolt volt a levegőminőség a Levegőhigiénés Index alapján.

Veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges lakosságcsoportnál is légúti tünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor célszerű kevesebb időt tölteni a szabadban és óvni a környezetet a további légszennyezéstől - emelték ki.
velemenyezd, 2019. október 20. vasárnap, 13:32
Szálló por - Több településen rossz a levegő
További négy település - Debrecen, Kecskemét, Szeged és Tököl - levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján.

Kiemelték, hogy egyes településeken (Debrecen, Nyíregyháza) a nitrogén-dioxid koncentrációja is magas volt.

Az NNK azt írta: a gyermekeknél, a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint az idősebb korúaknál légzőszervi tünetek - köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés - jelentkezhet. Az NNK azt kéri, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók az egészségtelen levegőminőséggel jellemezhető településeken kerüljék a szabadtéri fizikai munkát és a sportolást.

Ezen felül arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a légszennyezést okozó tevékenységeket (például a helytelen lakossági tüzelést és az avarégetést). A helyes fűtési módokról bővebb információ található a Fűts okosan! kampány oldalán (www.futsokosankampany.hu) - tették hozzá.
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 16:51
Lúgosító ételek szívünk egészségéért
A tipikus modern, gyorséttermi táplálékok olyan savasító összetevőket tartalmaznak, mint a mesterséges édesítők, finomított cukrok, szénhidrátok, transz zsírok, tartósítószerek és genetikailag módosított alapanyagok. Ha ehhez még hozzávesszük a megváltozott környezeti tényezőket, a légszennyezést, a mozgásszegény életmódot, a pszichés stresszt, akkor nem is csodálkozhatunk, hogy egyre több embernél diagnosztizálnak krónikus, degeneratív betegségeket.
A lúgosítás elmélete szerint a szervezet minden erejével arra törekszik, hogy a test (és legfőképpen a vér) enyhén lúgos állapotát fenntartsa. Amennyiben sok savasító ételt és italt fogyasztunk, akkor a szervezet komoly energiát kénytelen fektetni abba, hogy semlegesítse ezeket a káros savakat, míg ha szervezetünket ellátjuk kellő mennyiségű, lúgosító tápanyaggal, egy tökéletes képzavarral élve, nagy terhet veszünk le testünk válláról.

dr. Robert Young szerint a tipikus lúgosító táplálkozás során 80%-ban lúgosító és csak 20%-ban savasító ételeket
pacsakute, 2019. október 11. péntek, 22:30
A Lidl 210 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását
A közleményben kiemelték: az áruházlánc idén júniustól a vastagabb és színnel nyomtatott fólia helyett egy átlátszó, vékonyabb és festékmentes fóliát használ fel minden ásványvizének egységcsomagolására.

A fejlesztések révén kevesebb fóliára van szükség, továbbá a nyomatlan fólia könnyebben újrahasznosítható, használata által pedig elkerülhetők a víz-és légszennyezést okozó festési folyamatok - ismertették.

A Lidl 2018-ban jelentette be, hogy 2025-re 20 százalékkal csökkenti a műanyag felhasználását, saját márkás termékei plasztik csomagolásainak újrahasznosíthatóságát pedig 100 százalékig biztosítani fogja. Első lépésként tavaly augusztusban a saját márkás energiaitalok papírtálcáiról tüntették el a műanyagot, majd bejelentették, hogy 2019 végéig az áruházlánc megszünteti az egyszer használatos műanyag termékek - a szívószálak, eldobható műanyag poharak, műanyag tányérok és evőeszközök, valamint a műanyag fültisztító pálcikák - értékesítését.
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 10:51
Képek, videók
rezsi csökkentés
biharijudit
2016. április 03. vasárnap, 08:46
szenhidrat_csokkentett _li
lilagondolatok
2015. augusztus 20. csütörtök, 22:55
rezsi csökkentés.jpg
dnemethk
2015. június 19. péntek, 16:47
Ez is rezsi csökkentés?
ezerjo
2014. október 26. vasárnap, 19:57
villanyszámla csökkentés.
dnemethk
2013. november 03. vasárnap, 23:04
Rezsi csökkentés.jpg
agica2004
2013. november 02. szombat, 16:13
Káosz csökkentés gyakorla
chris79
2008. október 15. szerda, 10:05
gyergyak_87.png
gigi55
2013. február 08. péntek, 18:29
gyergyak_87..png
gigi55
2013. február 08. péntek, 18:29
gyergyak_8.png
gigi55
2013. február 08. péntek, 18:29
gyergyak_131.png
gigi55
2013. február 08. péntek, 18:29
gyergyak_131..png
gigi55
2013. február 08. péntek, 18:29
gyergyák 2..JPG
zsofi-0502
2012. december 13. csütörtök, 21:33
gyergyak_99.jpg
mailona
2012. október 28. vasárnap, 19:31
gyergyak_98.jpg
mailona
2012. október 28. vasárnap, 19:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.