Belépés
2019. október 19. szombat | 42. hét | 292. nap | 07:11 | Nándor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szijjártó: 39 magyar-osztrák határátkelőből 10 sorsa kérdéses
Szijjártó Péter a Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel folytatott megbeszélés után közölte, a két ország közös munkacsoportot állít fel, hogy kialakítsák a kérdés mielőbbi, a "közösségek megelégedésére irányuló megoldását".

A magyar miniszter megjegyezte, hogy a kérdéses 10 átkelő közül 7 földút.

Hozzátette, hogy Magyarország minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy az országba illegális bevándorlók ne léphessenek be, ezért szükségtelenek az osztrák szigorítások.

Elmondta, hogy délelőtt 26 érintett polgármesterrel tárgyalt Győrben, akik arra kérték, érje el, hogy nyitva maradjon az összes határátlépési pont. Ez a kormány szándéka is - szögezte le, majd hozzátette, hogy a munkacsoport első megbeszélését jövő héten tartják Kismartonban.

A tárcavezető kitért arra is, hogy Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, Burgenland és Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyék között pedig rendkívül intenzív a kapcsolat, gazdasági, társadalmi és kulturális szinten is. A kormány álláspontja az, hogy ezt a kapcsolatrendszert ne korlátozzák, hanem bátorítsák és támogassák. Ehhez az kell, hogy a magyarok és az osztrákok át tudjunk járni egymáshoz.

Hangsúlyozta, hogy Közép-Európa számára komoly versenyhátrányt jelent, hogy a határátlépési lehetőségek között átlagosan 30-40 kilométer távolság van, miközben Nyugat-Európában ez két és fél, három kilométer. Ausztria és Magyarország között jobb a helyzet, ott az átlagos távolság tíz kilométer a határátlépési pontok között.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy rekord mennyiségű határon átnyúló fejlesztés van a két ország között. Az Európai Uniótól öt határkeresztezési pont fejlesztésére nyertek forrást, egy helyen már zajlanak a vasútfejlesztési munkák.

Hans Niessl arról beszélt, hogy a korlátozással érintett tíz határátkelőn az államszerződés alapján nem járhattak volna autók, vagyis egy, az államszerződésben nem szereplő szokásjogot vettek vissza a rendelettel, amellyel folytatják a határellenőrzést. A munkacsoportba meghívják a bécsi Belügyminisztérium képviselőjét, és a burgenlandi rendőrkapitányt is, mert nem tartományi szinten kell, hogy döntés szülessen.

Kitért arra is, hogy a két ország között jó az együttműködés, a burgenlandi, valamint a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei régió pedig modern régiónak számít az Európai Unióban. A két ország között összesen 27 határon átnyúló közös projekt van a megvalósítás szakaszában, amelyek összértéke 57 millió euró (18,3 milliárd forint).

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 16:31
Címkék: Szijjártó Péter, Hans Niessl, Ausztria Magyarország, Európai Uniótól, Európai Unióban, kérdés mielőbbi,
Kommentek
1956-tal kapcsolatban még nagyon sok mindent elhallgatnak
szolgáljon itt egy 1955-ös történet, amikor is az akkor még egymással szövetséges Vörös Hadsereg és a NATO csapatai 1955. október 25-én megkezdték a kivonulást Ausztriából. Cserébe, Ausztriának teljesítenie kellett a szovjet ,,molotovi alku" rá eső részét. Ezért másnap, 26-án a bécsi parlament kihirdette, majd alkotmányba iktatta a semlegességről szóló nyilatkozatot.

A szovjet- ,,molotovi alku" lényege:
- A szövetséges erők (Vörös Hadsereg és a NATO) kivonása után az Osztrák Köztársaság - Svájc mintájára - semleges államként folytassa életét. Szemben, az 1955 májusában a NATO-hoz csatlakozó NSZK-val. Az Osztrák Köztársaság ezzel együtt fogadalmat tett a jövőbeli náci vagy fasiszta mozgalmak elfojtására és ezen ideológiák betiltására is.
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1955_oktober_26_ausztria_bele p_
a_semleges_allamok_soraba/

Ekkor vált fontossá a Szovjetunió számára, hogy az Ausztriával határos Magyarországon állomásozó szovjet haderőt meg
furaila, 2019. október 17. csütörtök, 23:58
Bemutatták a japán-magyar emlékbélyeget
A bélyegeken a két ország egy-egy motívuma jelenik meg többek között a gasztronómiából, építészetből, népművészetből, emellett a grafikája is szemet gyönyörködtető műalkotás - mondta el Baranyi András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára az emlékbélyeg bemutatóján Budapesten.

Emlékeztetett, hogy Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolata az Osztrák-Magyar Monarchia idején alakult ki, az idei jubileumi évet pedig mindkét ország számos eseménnyel ünnepli. Felidézte Kako japán császári hercegnő magyarországi látogatását, hozzáfűzve, hogy Áder János köztársasági elnök is ellátogat Tokióba a császár beiktatására.

A bélyegkisívből 2 bélyeg közös kiadású, tervezője Jamada Jaszuko. A további 8, azonos témájú bélyeget mindkét ország postája saját tervezésben készíttette el. A magyar bélyegeket Berta Ágnes tervezte. A japán tervezésű, közös bélyegek egyikén a magyar Országház épülete, előtérben a Dunával, míg a másik címleten a Fudzsi hegy látható.

A kisíven párhuzamosan
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 13:32
Kigyulladt a Kolozsvár-Budapest-Bécs vonat mozdonya
A vonat még Kolozsvár belterületén haladt, amikor a dieselmozdonyból felcsaptak a lángok. Az utasokat biztonsági okokból leszállították, de sikerült megakadályozni, hogy a lángok a vagonokra is átterjedjenek.

A kolozsvári vasúti állomásról küldött mozdony leválasztotta a szerelvényt az égő mozdonyról, és visszavontatta az állomásra. A tűzoltók csak azt követően kezdhették el az oltást, hogy lekapcsolták az áramot az elektromos felsővezetékből.

Az állomás tudakozó szolgálata az MTI érdeklődésére közölte, hogy a vonat végül helyi idő szerint 9 óra 50 perckor, egy és negyed óra késéssel indult el Budapest felé.

A Kolozsvár-Bécs járatot tavaly decemberben indította a román, a magyar és az osztrák vasúttársaság.
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 09:41
Női kézilabda EHF Kupa - Előnyben a Debrecen is
A visszavágót jövő vasárnap rendezik Leverkusenben.

Eredmény, 2. forduló, 1. mérkőzés:DVSC Schaeffler - TSV Bayer 04-Werkselfen (német) 35-27 (16-15)----------------------------------------------------------- ----

Az első félidőben gyakorlatilag fej fej mellett haladtak a csapatok, a hazaiak egygólos előnnyel vonultak pihenőre.

A fordulást követően a Debrecen néhány perc után ellépett ellenfelétől és fokozatosan növelte előnyét, a 46. percben már tízgólos volt a különbség, végül ebből nyolcat sikerült megőrizni a visszavágóra.

A magyar csapat legjobbja a hétgólos Bulath Anita volt, Kovács Anna és a montenegrói Jelena Despotovic hat-hat gólt lőtt.

Az Érd HC és a címvédő Siófok KC a selejtező harmadik fordulójában csatlakozik a mezőnyhöz.

korábban:Váci NKSE-Hypo Niederösterreich (osztrák) 26-22 (15-11)
velemenyezd, 2019. október 12. szombat, 20:54
Nemzetközi projekt indult a régió rómaiak utáni népességének feltérképezésére
Az osztrák, német, amerikai és magyar kutatók együttműködésével megvalósuló projektben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) kutatói is kulcsszerepet kapnak, de a kutatásokba Magyarországon a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Természettudományi Múzeum szakemberei is bekapcsolódnak - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) legrangosabb pályázatán (Synergy Grant) 10 millió eurós támogatást nyert, Integrating genetic, archaeological and historical perspectives on Eastern Central Europe, 400-900 AD (HistoGenes) című projekt a régió késő antik és kora középkori népességének integratív paleogenetikai, régészeti, antropológiai és történeti vizsgálatát űzte ki célul.

Napjainkra a történeti genetikai kutatások a népvándorlás és a kora középkori időszakra vonatkozóan is aktuálissá váltak. Az utóbbi években látványos előrelépés történt az ősi DNS
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 13:53
Thomas Cook-csőd - A Neckermann Magyarország sikeresen kezeli a nehézségeket, új utakat is hirdet
A Neckermann Magyarország a foglalásokat a szerződések szerint teljesíti, és talál megoldást akkor is, ha külső okok ezt akadályozzák - írták. Az utasok kérésére visszafizetik a befizetett előleget és díjat azokra az utakra is, amelyeket a csődbe jutott anyavállalata, a Thomas Cook Austria lemondott.

Megkezdték az árualap újraszervezését és a honlap átdolgozását is, kínálatukat pedig a visszaesést követően folyamatosan bővítik - olvasható a közleményben. A cég arra számít, hogy a népszerű ajánlatok jelentős részét az év végéig újra meg tudják hirdetni.

A Thomas Cook csoport brit tagja szeptember 23-án, osztrák, lengyel német leányvállalatai pedig két nappal később jelentettek csődöt. A Neckermann Magyarország az MTI érdeklődésére korábban azt közölte, hogy tovább működik mint a magyar kereskedelmi törvény szerint önálló társaság.
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 19:12
Marosvásárhelyen mutatja be a Hagyományok Háza a Bartókék Bécsben előadást
elhangzanak a Bartók által tervezett, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kodály Emma által készített feldolgozások, valamint eredeti népzene a Kárpát-medencéből.

Száz év elteltével a Hagyományok Háza az eredeti szándék szerint állította színpadra az elmaradt produkciót, amit a Zeneakadémián - egy évvel korábban rendezett koncertje után - a marosvásárhelyi közönség is megismerhet - közölte a Hagyományok Háza kedden az MTI-vel.

Az előadás története az akkori kulturális és politikai viszonyokat tükrözi. Az Osztrák-Magyar Monarchia vezetése a Nagy Háború harmadik évében a császárvárosban olyan koncertet tervezett, amelyen a monarchia népeinek régi és újabb katonadalait kívánta bemutatni. Ez az előadás végül 1918 januárjában valósult meg, amelynek nem német részében Bartók Béla vállalt oroszlánrészt, a munkába Kodály Zoltánt is bevonta, sőt maga is fellépett.

A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek indítványozták annak megismétlését Budapesten, természetesen az akkori Magyarország nemzetiségeinek
velemenyezd, 2019. október 08. kedd, 15:21
Férfi röplabda Challenge Kupa - Török csapattal találkozik a Kazincbarcika
A harmadik számú európai sorozatban, a Challenge Kupában induló együttes a júniusi sorsolás óta várt ellenfelére, akkor ugyanis csak annyi derült ki, hogy a Balkán Kupa győztesével játszanak majd Marek Kardos vezetőedző tanítványai.

A hétvégén megrendezett négycsapatos tornát a török első osztály előző szezonjának hatodik helyezettje nyerte, így a borsodiak velük csaphatnak össze előbb november 12. és 14. között idegenben, majd november 27-én hazai környezetben.

A többi Challenge Kupa-induló magyar együttes közül a barcikaiakhoz hasonlóan a selejtezőben bekapcsolódó Fino Kaposvárra az osztrák UVC Weberzeile Ried vár, míg a főtáblás Pénzügyőr a ciprusi Omonia Nicosia ellen lép pályára.
velemenyezd, 2019. október 08. kedd, 14:51
Képek, videók
osztrak-magyar.jpg
menusgabor
2017. február 14. kedd, 19:16
osztrak-magyar(3).jpg
menusgabor
2015. január 29. csütörtök, 15:43
osztrak-magyar(36).jpg
menusgabor
2015. január 20. kedd, 13:57
osztrak-magyar(35).jpg
menusgabor
2015. január 20. kedd, 13:57
osztrak-magyar(33).jpg
menusgabor
2015. január 20. kedd, 13:55
Esztergom-határátkelő. jpg
katicacska
2011. szeptember 07. szerda, 10:09
Határátkelő
fega13
2008. augusztus 19. kedd, 02:28
szijjarto-peter.jpg
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:07
Szijjártó Péter.jpg
agica2004
2011. július 05. kedd, 14:29
Nies_2_(99).JPG
laczko65
2011. július 10. vasárnap, 03:07
Nies_2_(986).JPG
laczko65
2011. július 10. vasárnap, 03:04
Nies_2_(985).JPG
laczko65
2011. július 10. vasárnap, 03:00
Nies_2_(984).JPG
laczko65
2011. július 10. vasárnap, 02:56
Nies_2_(982).JPG
laczko65
2011. július 10. vasárnap, 02:50
Nies_2_(981).JPG
laczko65
2011. július 10. vasárnap, 02:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.