Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 08:07 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Farmer Expo - Agrárminiszter: az aszály a fő veszélyforrás
Nagy István pénteken a debreceni Farmer Expo megnyitóján tartott agrárfórumon kijelentette: öntözés nélkül nem lesz eredményes termelés.

A felszín feletti vizekből jelenleg 80 ezer hektárt öntöznek az országban, miközben a meglévő csatornák 200 ezer hektár öntözését tennék lehetővé - jegyezte meg.

A tárcavezető jelezte: Magyarország folyóiba kevesebb víz érkezik, mint amennyi távozik, így "erkölcsi alapunk van öntözni". Bejelentette: a kormány döntött a derecskei főcsatorna-beruházásról, amely napokon belül megkezdődik, ugyanakkor támogatásáról biztosította a Debrecen és térsége vízgazdálkodási programjának a megvalósítását.

Nagy István előadásában utalt a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak munkájára, akik 110 év napi meteorológiai adatai alapján végeztek elemzést, s kiderítették, 30 évente következik be hazánkban olyan fokú szárazság, aszály, ami nagyon komoly gazdasági károkat okoz.

Intő jelnek nevezte, hogy utoljára 1992-ben volt az utolsó ilyen nagy aszály, s a 30 évet tekintve "nekünk nagyon gyorsan fel kell készülni, hogy olyan vízgazdálkodást és talajművelést folytassunk, amivel minimalizálni tudjuk majd azokat a károkat, ami elé nézünk".

Az agrárminiszter az MTI érdeklődésére hozzátette: az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium vízügyi szakemberei szorosan együtt dogoznak olyan megoldási javaslatokon, "hogyan tudjuk Magyarország öntözhető területeinek a nagyságát növelni, miként tudjuk megoldani, hogy a vízgazdálkodás sikeres lehessen Magyarországon".

Nagy István a fórumon kitért az agrárgazdaság időszerű kérdéseire is. Jelezte, hogy az idén 4,84 millió tonna búza termett az országban, ami 21 millió ember kenyérellátását biztosítja, fedezi a vetőmagot és a megfelelő takarmányozást.

Megerősítette, hogy a szaktárca teljes mértékben támogatja az almatermelők összefogását, visszautasítja a méltánytalan felvásárlási árakat, és érdemi tárgyalásokat követel az almatermelők és a felvásárlók között.

Nagy István ugyanakkor rámutatott: meg kell tudni újulnia az ágazatnak, a jelenlegi növénytermesztési technológiák újragondolását sürgette, kiemelve, hogy mindehhez az ágazat szereplőinek összefogására, és a fiatalok egyre növekvő szerepvállalására, generációváltásra van szükség.

Utóbbi kapcsán elmondta: a fiatal gazda pályázatra 4200 pályázat érkezett, és a 10 milliárd forinttal megnövelt pályázati keretből kétezren kaptak támogatást. "Fontos üzenet, hogy 4200 fiatal akar a mezőgazdaságban dolgozni" - nyomatékosította az agrártárca vezetője a debreceni Farmer Expón, ahol elindította a szabolcsi almát népszerűsítő marketing programot.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere az expó megnyitóján hangsúlyozta, hogy bár az utóbbi időszakban jelentős ipari beruházásokat, és munkahelyek ezreinek létrejöttét jelentették be a városban, "a mezőgazdaság, az élelmiszeripar nem lett kevésbé fontos Debrecen életében".

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a 30 ezer hektár hajdúhátsági földet érintő Civaqua vízgazdálkodási programot - amit még az 1970-es években dolgoztak ki, és azóta többször frissítettek - a közeljövőben sikerül megvalósítani.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke kiemelte: azon túl, hogy az expón közvetlenül juthatnak információkhoz az ágazat szereplői, arra is jó alkalom, hogy az állampolgárok valós képet kapjanak a magyar mezőgazdaságról.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke arról tájékoztatott, hogy a Magyarok kenyere, 15 millió búzaszem program keretében összegyűlt búzából augusztus 20-án kisütik a "magyarok kenyerét", amit minden megyébe és határon túli magyar területre eljuttatnak.

Hozzátette: nyolc esztendővel ezelőtt, a program indulásakor 10 tonna búza gyűlt össze, tavaly 628 tonna, az idén pedig még több búzából süthetik ki a magyarok kenyerét.

A Farmer Expo megnyitóján átadták a város idei díjait. Vaszkó László vásárigazgató jelezte: az idén 300 kiállító mutatkozik be több mint 17 ezer négyzetméter kiállítási területen.

A számos állatfajta-bemutató mellett kertészeti, baromfi-, sertés- és szarvasmarha-konferenciát rendeznek az augusztus 20-ig tartó vásáron - tette hozzá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:38
Címkék: Farmer Expo, Nagy István, Debreceni Egyetem, Farmer Expón, Papp László, Éder Tamás,
Kommentek
Háromszáz kiállító lesz az idei debreceni Farmer Expón
takarmányozási kihívásaira keresik majd a válaszokat a szakemberek. A sertéstenyésztési tanácskozáson szóba kerül a digitalizáció, továbbá időszerű takarmányozási, állategészségügyi és gazdasági kérdéseket vitatnak meg.

A baromfitenyésztési konferencián is téma lesz a digitalizáció hatása a termelésre, a Juh és Kecsketenyésztők Országos Szövetsége pedig egynapos szakmai tréninggel készíti fel az ágazat szereplőit az ezen a területen is elkerülhetetlen nemzedékváltás minél zökkenőmentesebb lebonyolítására. A Farmer Expo kísérőrendezvényén, a HORTICO zöldség-gyümölcs kertészeti konferencián a klímaváltozás hatásaival foglalkoznak majd elsősorban a szakemberek - ismertette Vaszkó László.

Béri Béla, az expó állattenyésztési bemutatóinak főszervezője elmondta, idén is rendeznek állattenyésztési bemutatókat (ló, szarvasmarha, juh) és tenyészállat bírálatokat, de állategészségügyi biztonsági okokból most első alkalommal nem lesznek élő sertések a debreceni Farmer Expón.

Szólláth Tibor, a Magyar
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 20:05
Farmer Expo - Agrárminiszter: a nyúlhúsnál nincs egészségesebb hús
Nagy István emlékeztetett: tavaly krízishelyzetben indították a nyúlhúsfogyasztási kampányt, hogy a madárinfluenza miatt a boltok polcairól eltűnt víziszárnyasokat kiváltsák.

A nyúl azóta a polcokon maradt, egy év alatt sikerült a fogyasztás megduplázni - tette hozzá a miniszter, aki ugyanezt az eredményt várja az idei kampánytól is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyúlhús semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, ezért is közkedvelt alapanyaga a bébiételeknek.

A jövőt tekintve fontosnak nevezte, hogy minél nagyobb feldolgozottsági szintű, megfelelő konyhatechnikával előkészített nyúlhús kerülhessen a háziasszonyok asztalára, amit a két hazai nyúlvágóhíd biztosítani tud.

Ugyanakkor Nagy István szerint növelni kell a nyúlhúsnak az önellátásban betöltött szerepét. "Fontos cél, hogy a vidék-Magyarországon újra visszahozzuk a kertekbe, a családokhoz a nyulat" - mondta, hozzátéve: egy-két anyaállattal egy egész család hússzükségletét fedezni lehet olcsón és egészségesen.

Ondré
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:40
Mnuchin: a következő néhány évben tartható lesz az évi három százalékos gazdasági növekedés
előrejelzése is csak 2,8 százalékos növekedést vetített előre 2018-ra, 2020-ra pedig ennél is alacsonyabb, 2 százalékos növekedési ütemmel számol.

Az interjúban Steve Mnuchin kérdésre válaszolva megerősítette: a kormányzat tszteletben tartja a Fed függetlenségét. Mnuchin szerint a piacok igénylik a kamatemelést, a kérdés csupán az, hogy milyen mértékű lesz és meddig tart majd.

Chris Wallace riporter szembesítette a minisztert azzal, hogy miközben Donald Trump az amerikai gazdaság és elsősorban a farmerek számára rendkívül eredményesnek minősítette az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerral folytatott tárgyalását, a bizottság szóvivője Brüsszelben kiadott közleménye azt hangsúlyozza, hogy a mezőgazdasági termékek nem képezik a leendő tárgyalások részét, és ez az amerikai elnökkel folytatott tárgyaláson sem került szóba. Steve Mnuchin közölte, hogy ő is jelen volt a Trump-Juncker megbeszéléseken, és az amerikai szójabab európai exportját megvitatták. "De ez hosszú tárgyalási folyamat
velemenyezd, 2018. július 30. hétfő, 11:05
Véget ért a debreceni Farmer Expo
Tájékoztatása szerint a legnagyobb érdeklődés a szarvasmarha konferenciát kísérte: a Gondolkozzunk együtt a jövőről című tanácskozáson 150 szakember vett részt. A zöldség-gyümölcs tanácskozáson 120 gazdálkodó, a hat és után ismét megrendezett, a nyúltenyésztés hazai helyzetét elemző fórumon pedig 100 tenyésztő vett részt.

A Farmer Expón alakult meg a Kárpáti borzderes szarvasmarha-tartók egyesülete, s a debreceni vásár volt az ősi fajta első jelentős bemutatkozásának a helyszíne is - tette hozzá Vaszkó László.

A vásárigazgató hozzátette: a korábbi éveknél jelentősebb volt az érdeklődés az üzletember találkozók iránt. A magyar, ukrán, román, belorusz találkozókon 75 üzletember vett részt. A kiállítók is elégedettek voltak, számos üzlet jött létre az expó idején, a kézműves élelmiszerek gyártói pedig az összes terméküket eladták a négy nap alatt - összegezte Vaszkó László.

Elmondta azt is, hogy az idén 25 éves a debreceni Farmer Expo, a most befejeződött, sorrendben 26. mezőgazdasági vásárt
velemenyezd, 2017. augusztus 20. vasárnap, 18:32
FM államtitkár: a fogyasztás növelése javíthatja a nyúltenyésztők helyzetét
Nagy István, a Farmer Expón rendezett nyúltenyésztési fórumot követő sajtótájékoztatón elmondta: a nyúltenyésztés a rendszerváltás után kifejezetten exportorientált ágazattá vált, a Magyarországon előállított, évi több mint tízezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül.

Az országban az évi nyúlhúsfogyasztás fejenként mindössze 20 dekagramm, míg a nyugat-európai országokban két kilogramm - indokolta az államtitkár azt a kampányt, amelyet a nyúlhúsfogyasztás növelésére a szaktárca támogatásával indított júniusban a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agrármarketing Centrummal közösen, és amelynek újabb állomása a debreceni Farmer Expo.

A nyúlhús-kampánnyal az is céljuk volt, hogy madárinfluenza miatt az áruházak polcairól eltűnt víziszárnyasokat pótolják egy új, hasonló árkategóriába tartozó termékkel - mondta Nagy István. Elmondása szerint a hazai nyulak 65-70 százalékát nagyüzemi telepen állítják elő.

Az államtitkár kiemelte: a szaktárca szeretné elérni, hogy
velemenyezd, 2017. augusztus 18. péntek, 17:03
Mintegy 300 kiállítót várnak a debreceni Farmer Expóra
tájékoztatást a gazdák a szarvasmarha-tenyésztési konferencián. Ennek kapcsán Béri Béla, a fórum főszervezője kifejtette, hogy az utóbbi években "felhígult" az állattenyésztő szakma, új szereplők jelentek meg az ágazatban, akik nem rendelkeznek megfelelő szakismerettel az állattenyésztésről. Ha megszűnne a húsmarha-tenyésztés támogatása, ezeknek a gazdálkodóknak a zöme tönkremenne, mert nincs felkészülve szakmailag a húsmarha-tartásra - tette hozzá, megjegyezve, hogy ezen a helyzeten is próbálnak javítani a Farmer Expóhoz kapcsolódó szakmai fórumok.

Vaszkó László a sertésfórumra is hívta fel a figyelmet, ahol az integrációnak a hazai sertéságazat felemelkedésére gyakorolt várható hatásait is elemzik. Megjegyezte: hosszú évek után ismét helyet ad az expó a nyúltenyésztés időszerű kérdéseit taglaló fórumnak, amelyhez a nyúlhús fogyasztást népszerűsítő gasztronómiai programok is kapcsolódnak.

A hagyományoknak megfelelően szarvasmarha-, ló-, sertés-, juh- és kecske tenyészállat-bemutatók is színesítik
velemenyezd, 2017. augusztus 08. kedd, 15:43
Szép estét kívánok mindenkinek!
éppenséggel meg kellene duplázni a bérszínvonalat ahhoz, hogy a magyar gazdaság a dinamikus egyensúlyi növekedési pályára álljon. Mert éppen a humán tőke alulértékeltsége, az elégtelen fogyasztás húzza, nyomja vissza a magyar gazdaság teljesítményét, messze a potenciális lehetőségi alá. Most ennek felszíni megjelenése a munkaerő hiány!

Már Adam Smith (1723-1790) felfigyel arra, hogy az USA-ban a városi reálbér színvonal magasabb, mint az akkor jóval fejlettebb Angliában. A bevándorló választhatott a farmer lét és a városi munkáslét között, ezért lett magas a bérszínvonal. Aztán majd Ford bevezeti a Galamb József által feltalált futószalag rendszert, és öt dollárra növeli a napi bért, vagyis megötszörözi. Bírálóinak azt válaszolja: akkor lesz igazi üzlet az autó, ha azok a munkások is meg tudják venni, akik gyártják. Amikor pedig már az órabér volt 5 dollár, akkor Lee Iaccocca kijelenti: demokráciánk talpköve az ötdolláros órabér. Hát ezért nem tudott teret nyerni semmilyen militáns munkásmozgalmi
kirscha, 2017. január 14. szombat, 19:54
Képek, videók
cipő-farmer.jpg
agica2004
2018. július 20. péntek, 22:53
farmer karikások 1 nacibó
dnemethk
2017. december 30. szombat, 19:42
Debreceni Zoltán.jpg
liliana01
2019. november 06. szerda, 19:08
Debreceni_-kremes.jpg
vorosrozsa66
2018. március 27. kedd, 17:46
A debreceni run 01.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:02
A debreceni run 02.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:02
A debreceni run 03.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:01
A debreceni run 04.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:01
A debreceni run 05.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:01
debreceni strand.png
chillik
2017. december 06. szerda, 15:07
debreceni nagyerdö.png
chillik
2017. december 06. szerda, 15:06
AE-Debreceni-Hősök.jpg
menusgabor
2016. december 01. csütörtök, 20:59
Debreceni virág karnevál2
erzsikepuskas
2016. augusztus 02. kedd, 05:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.