Belépés
2020. július 02. csütörtök | 27. hét | 184. nap | 17:29 | Ottó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 17. rész (Csongrád, rozsdaövezetek, napirend után)
Megváltozik Csongrád megye neve

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett, hogy az Országgyűlés 2017-ben döntött arról, hogy Csongrád megye neve 2020. június 4-én Csongrád-Csanád megyére változzon. Az átnevezéssel és a dátummal a parlament minden itthon élő és határon túli magyarnak is azt üzeni, hogy részei a magyar nemzettestnek - fogalmazott.

B. Nagy László (Fidesz) hangsúlyozta, hogy Magyarországon a 20. század eseményei és a mögöttünk hagyott ezer esztendő miatt a neveknek, a helységneveknek történelmi üzenetük van. Az átnevezésnek nem lehet negatív hatása a területi közigazgatásra nézve, azonban pozitív hatása van arra a térségre, amely lakóinak nem Csongrád, hanem Csanád megyei identitás van - érvelt.

Lukács László György (Jobbik) azt mondta, a javaslatnak van értelme, ha segíteni tud a csanádi részen fekvő településeknek. Megjegyezte, hogy információi szerint a Csongrád megyeiek egy jó része csak egy bürokratikus változtatást lát, ezért el kell érni, hogy megértsék és a magukénak tekintsék az új nevet.

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy a trianoni békediktátum századik évfordulóján Csongrád megye újra viselni fogja a történelmi Csanád nevet is. A névváltozás a megye területét nem érinti, de kommunista diktatúra által megszüntetett név visszaállítása történelmi feladat - szögezte le.

Szabó Sándor (MSZP) azt mondta, hogy frakciója támogatni fogja a javaslatot. Megjegyezte, hogy amennyiben gesztuspolitizálásról beszélnek és következetesek lennének, akkor most Csongrád-Csanád-Torontál megyéről beszélnének.

Vita a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásáról

A kormány nevében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára ismertette a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásához szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslatot.

Orbán Balázs kifejtette, ezen területeken évtizedes lemaradásokat kell pótolni, az előterjesztés ennek érdekében tartalmaz előírásokat.

Példaként említette, hogy ezeken a területeken a jövőben kedvezményes, 5 százalékos forgalmi adó mellett épülhetnek lakások.

Böröcz László, a Fidesz padsoraiból támogatta a javaslatot. Hangsúlyozta, a rozsdaövezetek lakhatási körülményeinek javítása mellett ezen területek közlekedését is fejleszteni kívánják.

Lukács László György (Jobbik) azt mondta, amennyiben a kormány a "lakhatási válságot" kívánja kezelni, akkor létre kellene hoznia egy olyan állami alapot, amely a bajba jutott albérlőknek nyújt támogatást, továbbá egy bérlakásépítési programot is el kellene indítania.

Nacsa Lőrinc (KDNP) úgy fogalmazott, reméli az ellenzék nem kezdi el a "szokásos hisztit" a javaslatról, amely egyszerre segíti az önkormányzatokat, a gazdaságot és az új otthont kereső családokat.

Szabó Sándor (MSZP) azt mondta, egyetértenek az elhagyatott területek fejlesztésével, ugyanakkor azt nem támogatják, hogy a kormány a javaslatban biankó csekket kér a területek kijelölésére.

Varju László (DK) arról beszélt, a kabinetnek először fel kellene mérnie a lakhatási problémát, és ennek megfelelően kellene lépéseket tennie annak felszámolására.

Csárdi Antal (LMP) szerint bár a rozsdaövezetek rendezése fontos lenne, a javaslat valódi célja valószínűleg a Fidesz mögött álló gazdasági érdekcsoportok kiszolgálása.

Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően Bencsik János (független) a trianoni békeszerződés századik évfordulójára emlékezett, és ugyanígy tett Steinmetz Ádám (Jobbik) is.

Frakciótársa, Lukács László György a vasúti járatritkításokat bírálta.

Az elnöklő Jakab István lezárta az ülésnapot, a parlament csütörtökön folytatja munkáját.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 07:04
Címkék: Megváltozik Csongrád, Orbán Balázs, Nagy László, Lukács László György, Nacsa Lőrinc, Szabó Sándor,
Kommentek
Krónika 2. rész (vagyongazdálkodás)
jobb szándékú.

Kijelentette: ha nem "simogatnák" a bankrendszert, a probléma sem állt volna elő.

Bírálta a kedvezményes lakásáfa kivezetését , mert szerinte ez 20-25 százalékkal veti vissza a lakásépítést, és üdvözölte, hogy azt a barnaövezetekben visszahoznák. Azt javasolta ugyanakkor, hogy ezen területeken épüljenek bérlakások.MSZP: az önkormányzatok nem érdekeltek a fejlesztésben

Szakács László (MSZP) szerint a kormány nem teszi érdekeltté az önkormányzatokat a rozsdaövezetek fejlesztésében azzal, hogy "zárójelbe teszi az önkormányzati választások eredményét".

Bírálta a devizahitelesek számára nyújtott kormányzati megoldásokat. Sérelmezte a többi között azt, hogy az úgynevezett EBRD-paktumban garantálta a kormány, hogy a bankoknak egy fillérjébe sem kerül a devizahitelek forintosítása.

Azt kérdezte: mi lesz azokkal az egykori lakástulajdonosokkal, akik nem tudták visszavásárolni ingatlanjukat az eszközkezelőtől?

Bírálta a szövetkezeti hitelintézeti integrációt
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 14:12
Közbeszerzési eljárást írtak ki a Duna alatti vasúti alagút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére
A központ csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vasút fejlesztésével jobb lehet a közlekedés a növekvő népességű agglomeráció és a külvárosok számára, a várostérség környezeti szempontból fenntarthatóbban működhet, a rozsdaövezetek felszabadításával megújulhatnak a főváros belső részei és zöldfelületek, lakások épülhetnek.

Budapest és agglomerációjának közlekedési hálózata túlterhelt, mert népessége folyamatosan nő, és a vasúthálózat a lehetőségei alatt teljesít. A közlekedés fejlesztésében ezért kulcsszerepe van a vasútnak - írták.

A véglegesítés előtt álló Budapest Vasúti Stratégia szerint jól irányzott, összehangolt, Budapest nagyvárosi léptékének megfelelő fejlesztésekkel lehetséges és szükséges egy olyan a városi közlekedésbe beépülő, sűrűn közlekedő, a városon átjáró hálózatot képező vasúti rendszer kiépítése, amely több utas gyorsabb szállítására alkalmas és megbízható. Az elővárosi forgalomban a vasúton ingázók száma akár hetven százalékkal is növelhető, ehhez azonban
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 12:21
Fürjes: hamarosan dönt az Országgyűlés a városi otthonteremtési program elindításához szükséges törvényjavaslat
önkormányzatok és a vidéki városok polgármestereit, hogy településükön melyik területeket javasolják akcióterületként kijelölni, ahol a lakások 5 százalékos általános forgalmi adója és az egyszerűsített szabályok érvényesülnek. Felveszik a kapcsolatot az érintett szakmai szervezetekkel is - tette hozzá.

A törvényjavaslat elfogadása után hamarosan megjelenik a kormányrendelet, amelyben kijelölik az első akcióterületeket. A kormány célja, hogy a lehető legtöbb településen legyenek kijelölt rozsdaövezetek és minél több lakásprojekt indulhasson - hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Az államtitkár kiemelte, ösztönözni kívánják a megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások építését, továbbá építőipari munkahelyek teremtését és megőrzését, valamint a leromlott állapotú városi rozsdaövezeti területek megújítását.

Ennek érdekében kérik az Országgyűléstől, hogy az építési törvényben hozza létre a rozsdaövezeti akcióterület kategóriáját, és hatalmazza fel a kormányt, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 20:10
Ingatlan.com: a rozsdaövezetekben már egy-két éven belül több ezer új lakás épülhet
Az MTI-nek csütörtökön eljutatott közlemény szerint ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor a rozsdaövezetek kijelöléséről a kormány dönthet az adott önkormányzattal történt egyeztetések után. Ez pedig azt jelenti, hogy a már folyamatban lévő lakásépítések is megkaphatják a rozsdaövezeti besorolást, amennyiben a később kijelölendő rozsdaövezeten belül épülnek, és így a kedvezményes, 5 százalékos áfával kerülhetnek majd piacra.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben arra is rámutatott, hogy vannak még tisztázatlan kérdések, például az, hogy mely területeket jelölik ki erre a célra, illetve, hogy mely rozsdaövezeti lakásokból mennyit vásárolhatnak meg magánszemélyek és mekkora lesz a bérlakások aránya.

A szakértő szerint lesznek olyan területek, ahol lényegében azonnal megindulhatnak a társasház-építések, ez támaszt adhat a járvány miatt visszaeső lakásépítési kedvnek. Vannak azonban olyan rozsdaövezetek, ahol még kármentesítésre, előkészítésre van szükség a
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 10:51
Koronavírus - Fürjes: a városi otthonteremtési program célja, hogy megfizethető új lakások épüljenek
akcióterületek lennének, amelyek esetében a fejlesztések megkezdését meg kell előznie egy hosszabb előkészítő munkának.

Fürjes Balázs közölte, a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy kidolgozza az utóbbi kategóriába tartozó területek előkészítésének munkatervét.

Ebben a kategóriában több ezer hektárnyi területről, több évnyi munkáról, nagyértékű kármentesítési, romeltakarítási, területrendezési feladatok elvégzéséről van szó - mutatott rá az államtitkár.

Elmondta, a rozsdaövezetek azok a területek, amelyek valaha a város szélén voltak, de a település növekedésével a belváros és a külső városrészek közötti átmeneti zónákká váltak. E területeken egykor ipari tevékenységet folytattak, közlekedési létesítmények, illetve nagy raktárak voltak. Ezek a területek évtizedek óta elhagyatottak, rendetlenek, esetleg szennyezettek, ugyanakkor jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkeznek.

Ma a rozsdaövezetek a városok számára problémát és terhet jelentenek. A kormány szemléletváltást
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 14:12
Koronavírus - ÉVOSZ: európai összehasonlításban a magyar építőipar továbbra is jobban teljesít
javasolja, hogy az import termékek költségét, számlával igazoltan a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el.

Arról is beszámoltak, hogy március-áprilisban drasztikusan kevesebb új lakóingatlan kivitelezése kezdődött meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió forint nagyságú áfa-visszatérítés lehetőségét a járványhelyzet a mai napig blokkolja.

Az ÉVOSZ szerint az építési vállalkozók is fontosnak tartják, hogy a rozsdaövezetekben megvalósuló laképítéseknél érvényesíthető lesz az 5 százalékos áfa alkalmazása, azonban számukra az is fontos, hogy a kedvezményes forgalmi adózás rendjét minél előbb bevezessék.

A szakszövetség jelentésében a járványhelyzet építésgazdaságra gyakorolt pozitív hatásait is összegyűjtötte: erősödik a verseny, ami az áremelkedések ellen hat, gyors ütemben halad az informatikai eszközök használata, szintet lép az építőipar digitalizációja, valamint bővült a korábban külföldön dolgozó, most itthon
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 09:10
Folytatódhat a Közlekedési Múzeum új otthonának előkészítése
többletforrás biztosításáról is. A határozat a vázlatterv, az engedélyezési terv, valamint a kivitelezési terv elkészítésére a 2021-2023. évben összesen 5,7 milliárd forintot biztosít. Az előkészítési fázisokat legkésőbb 2023. december 31-ig kell megvalósítani.

A Közlekedési Múzeum az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a döntés fontos mérföldkő az intézmény számára, és megerősítette a kormány elkötelezettségét Budapest fejlesztése, az új Közlekedési Múzeum létrehozása és a rozsdaövezetek megújítása iránt. A mostani döntés eredményeként megindulhat a teljes körű generáltervezés, a kapcsolódó parkkal, közlekedési kapcsolatokkal, az új állandó és szabadtéri kiállítások tervezésével.

A barnamezős, elhagyott vasúti területen kialakítandó új Közlekedési Múzeum várhatóan Magyarország leglátogatottabb családi intézménye lehet, de a Budapestre irányuló minőségi turizmus felfuttatásában is jelentős szerepet vállalhat. A tervezési munka jelentős részét Magyarországon végzik, így a
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 11:21
Képek, videók
Megváltozik.jpg
chillik
2017. december 11. hétfő, 05:24
Megváltozik az agy
sanci81
2014. június 16. hétfő, 19:38
megváltozik.png
zsofi0413
2011. április 03. vasárnap, 21:01
Tóth Árpád - Megváltozik.
jakabgasparne
2009. július 28. kedd, 06:20
800px-Orbán_Balázs.jpg
mcsalad
2012. november 10. szombat, 11:32
Orbán Balázs.jpg
farkas1945
2010. június 27. vasárnap, 17:12
Orbán Balázs sír
kekzokni
2010. május 31. hétfő, 14:16
Orbán Balázs emlékmű
jakabgasparne
2009. október 15. csütörtök, 03:35
Szejkefürdő-Orbán Balázs
jakabgasparne
2009. október 15. csütörtök, 03:33
Orbán Balázs sirja.jpg
molnarjulia
2009. október 04. vasárnap, 21:38
Orbán Balázs Adj egy per
jakabgasparne
2009. augusztus 25. kedd, 07:42
Szejke - Orbán Balázs sír
bajoska
2009. július 21. kedd, 20:20
Orbán Balázs sírja
kekzokni
2009. június 04. csütörtök, 10:01
Szejkefurdo_Orban Balazs
sasinszki
2009. március 29. vasárnap, 13:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.