Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 23:18 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A csíksomlyói pápalátogatás szervezői felkérték a helyi lakosságot, biztosítsanak szállást a zarándokoknak
A gyulafehérvári főegyházmegye sajtóbizottsága, illetve helyi önkormányzati vezetők pénteken Csíkszeredában tartottak sajtótájékoztatót, ahol az előkészületekről számoltak be.

A Hargita megyei tanács által kiadott sajtóközlemény szerint a szervezők elmondták: a pápalátogatás programját a Vatikán körülbelül másfél hónappal a vizit előtt teszi közzé, ami azt jelenti, hogy húsvét előtt derülnek ki a pontos részletek. De megerősítették: arra számítanak, hogy a szentatya június 1-jén fog Csíksomlyón szentmisét bemutatni, ahol összesen várhatóan mintegy öt órát tartózkodik majd. Közölték: minden erdélyi felekezet vezetői meghívást kapnak, a meghívókat csak a végleges program kíséretében küldik ki.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora úgy vélte, hogy a történelmi esemény óriási kihívás elé állítja a helyi közösséget. Rámutatott: itt az alkalom, hogy a székelyföldiek visszaadjanak a magyarországi testvéreiknek abból a szeretetből, amelyet az elmúlt években tőlük kaptak, hiszen a kereskedelmi szálláshelyek már foglaltak. A szenátor szerint művelődési házakban, sporttermekben lehet kialakítani szállásokat, de a családoknak saját otthonaikban is kellene fogadniuk a zarándokokat.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke elmondta, hogy ebből az alkalomból kell megszervezni "Székelyföld legnagyobb kalákáját", és ebben minden családra számítanak. "Itt az alkalom, hogy megmutassuk térségünk értékeit, hitünket és vendégszeretetünket" - fogalmazott Borboly.

Mint mondta, a cél az, hogy minél több vendég maradjon a térségben a pápalátogatástól az egy héttel későbbi pünkösdi búcsúig, illetve a későbbiekben is visszatérjenek. Közölte, ebben az időszakban színes programkínálattal várják a vendégeket, erre az időszakra időzítik ugyanis a hargitai megyenapokat, de kiterjesztik a programkínálatot a szomszédos Kovászna és Maros megyékre is.

Borboly felhívta a figyelmet, hogy a térség nemzetközi figyelmet fog kapni, ezért meg kell mutatni, hogy Székelyföld igenis létezik, még ha egyesek ezt el is vitatják - mondta Borboly Csaba.

A román elnöki hivatal és a Vatikán január 11-én jelentette be, hogy Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániába látogat. A katolikus egyházfő Bukarest mellett Jászvásárra (Iasi), a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is elmegy.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 17:21
Címkék: Tánczos Barna, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Borboly Csaba, csíksomlyói pápalátogatás, helyi lakosságot, gyulafehérvári főegyházmegye,
Kommentek
A siketek olasz szövetségének tagjaival találkozott a pápa
szövetség tevékenységéről, fellépéséről a kiselejtezés kultúrája ellen, mellyel elősegíti a befogadást.
A siketség vitathatatlanul sebezhetővé tesz, de a törékenység része az életnek és el lehet fogadni. Azonban gyakran előítéleteknek vannak kitéve a fogyatékkal élők még a keresztény közösségekben is - fogalmazott a Szentatya. - Az országok, a települések és a plébániák arra kaptak meghívást, hogy lépjenek túl azokon a korlátokon, amelyek megakadályozzák, hogy aktív jelenlétet biztosítsanak a hallássérülteknek a közösségeikben. A korlátozottságot és a törékenységet megélők a polgári és egyházi közösség vezetőivel és tagjaival együtt a találkozás kultúrájának építőivé válhatnak, szemben az elterjedt közömbösséggel. Lehetséges a társadalom és a közösség jobbá tétele, és a siketeknek is felkínálhatjuk az élet teljességét.
A siketek ajándékok az Egyházban. Lelkipásztori kisegítőkként erőforrást jelentenek és alkalmat adhatnak az evangelizálásra. Egyénként és szervezeti szinten is hozzá
maroka, 2019. április 26. péntek, 17:27
Elkezdődött Németországban az 5G-hálózatok kiépítésére alkalmas frekvenciák árverése
2022 végéig legkevesebb 100 megabit másodpercenkénti (Mbit/s) letöltési sebességetbiztosítanak valamennyi tartományban a háztartások 98 százaléka számára, valamint az autópályák, a legfontosabb főutak és vasútszakaszok mentén. További feltétel, hogy legkésőbb 2024 végéig a fennmaradó főutak mentén is legalább 100 Mbit/s letöltési sebességet, az alacsonyabb rendű utak, a fontosabb vízi szállítási útvonalak és valamennyi fennmaradó vasútszakasz mentén pedig legalább 50 Mbit/s letöltési sebességet biztosítsanak.

A német sajtóban ismertetett szakértői becslések szerint az árverés nagyjából 5 milliárd euró bevételt eredményezhet. A szövetségi kormány ezt az összeget a tervek szerint az iskolák fejlesztésére, a digitális infrastruktúra és az eszközellátottság javítására fordítja.

Az árverés előtt egy sor heves vita zajlott nyilvánosan. Az egyik legnagyobb vita arról szólt, hogy az ország területe alapján, vagy pedig a háztartásokat tekintve kell-e meghatározni a nyertesekkel szemben támasztott
velemenyezd, 2019. március 19. kedd, 22:39
Velencei Bizottság: a közigazgatási bírósági törvények nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat
megfogalmazott.

Többek között azt, hogy határozzák meg, a miniszter milyen kritériumok mentén változtathat a bírójelöltek rangsorán, és ehhez a személyi tanács egyetértésére is szükség legyen, valamint adjanak lehetőséget jogorvoslatra.

Legyen szigorúbb és precízebb azon feltételeknek a jogi ellenőrzése, amelyek alapján a tárcavezető sikertelennek nyilváníthatja a felvételi eljárásokat.

Fontos, hogy a közigazgatási törvényszékek elnökeinek kinevezésébe a személyi tanácsnak is legyen valódi beleszólása, és biztosítsanak jogorvoslati lehetőséget az érintettek számára.

Végezetül állapítsák meg annak módjait, hogy miként ellensúlyozhatók a felsőbírósági elnök előjogai azáltal, hogy az ügyekbe nagyobb beleszólást biztosítanak a bíráknak, a közigazgatási bírói tanácsoknak és/vagy az Országos Közigazgatási Bírói Tanácsnak, illetve legyen lehetőség jogorvoslatra bizonyos elnöki döntések esetén.

A részletes tájékoztatást és a többi ajánlást hétfőn fogják közzétenni.

A sajtóközleményben
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 12:21
Trump rendeletet írt alá a mesterséges intelligencia kutatásáról
Az amerikai elnök ebben arra utasította a szövetségi kormányzati hivatalokat és ügynökségeket, hogy - kiemelt fontosságúnak tekintve a mesterséges intelligencia (angol betűszóval: AI) fejlesztését - bocsássanak rendelkezésre nagyobb erőforrásokat és biztosítsanak több beruházást a kutatás-fejlesztéshez, tegyék lehetővé szélesebb körben a hozzáférést a szövetségi adatbázishoz és számítógép-kapacitásokhoz, kínálják a megfelelő képzési programokat, ösztöndíjakat, továbbá készítsék fel az embereket a mesterséges intelligencia új korszakára.

Az Amerikai AI Kezdeményezés néven aláírt elnöki rendelet egyúttal szorgalmazza, hogy a szövetségi hivatalok és ügynökségek, miközben nagyobb hozzáférést biztosítanak a kormányzati adatbázisokhoz és a számítógépes rendszerekhez, őrizzék meg ezek biztonságát, bizalmas jellegét.

Arra is felhívja az érintetteket, hogy "védjék meg a polgári szabadságjogokat, a jogot a magánélethez és az amerikai értékrendet".

A dokumentum nem tartalmaz a finanszírozásra
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 07:05
"Megfélemlítéstől mentes" választásokra szólította fel Nigériát Mike Pompeo
"Felelősségre kell vonni azokat, akik beavatkoznak a választási folyamatba vagy erőszakra bujtogatnak" - hangsúlyozta Pompeo.

A tárcavezető alapvető fontosságúnak nevezte továbbá, hogy a független választási bizottságok békés körülmények között, "külső nyomásgyakorlástól és megfélemlítésektől mentesen" dolgozhassanak. Mindez azt szolgálja - fogalmazott a közleményben -, hogy a választási eredmények tükrözzék a nigériai nép akaratát.

Pompeo szorgalmazta azt is, hogy a nigériai titkosszolgálatok biztosítsanak olyan biztonságos körülményeket, amelyek között a nigériaiak gyakorolhatják jogaikat.

A nyugat-afrikai országban, amely a maga 180 milliós lakosságával a kontinens legnépesebb állama, az elnökválasztás eredménye már a választások előtt vitatottnak látszik. A második ciklusát töltő államfő, Muhammadu Buhari és vetélytársa, Atiku Abubakar korábbi alelnök hívei több városban összecsaptak.

Elemzők ezzel kapcsolatban megjegyzik: Nigériában szinte hagyománya van annak, hogy szavazás
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 07:04
Bécs és Bukarest is csatlakozik idén a Kultúrházak éjjel-nappal sorozathoz
rendezvény egyik elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a közművelődési intézmények és a bennük dolgozó civil szervezetek nyitottságára, valamint a helyi közösségekben betöltött közösségépítő és fejlesztő szerepükre.

Kiemelte, hogy a helyi közösségi élet fejlesztésének és a helyi, közösségi értékek támogatásának legmegfelelőbb helyszínei a művelődési házak, amelyek dolgozói "fejlesztő munkájukkal és kreativitásukkal azon igyekeznek, hogy növeljék a települések megtartóerejét, és teret biztosítsanak a közösségek kialakításához, formálásához és működéséhez".

A helyettes államtitkár felidézte, hogy tavaly 322 település 452 helyszínén mintegy 1300 programot rendeztek, amelyeken több mint 160 ezer látogató vett részt, idén pedig mintegy 350 résztvevő szervezet készül ezernél is több programmal. A kiemelt magyarországi helyszín Erdőkertes, Gödöllő és Kecskemét lesz, ezek mellett Bécsben, Bukarestben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván is szerveznek
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 13:51
Tovább bővült a hévízi vendégéjszakák száma
nem tartalmazza a magánszálláshelyek adatait, de az önkormányzat ezt is számolja, így tavaly például mintegy 140 ezer éjszakát töltöttek el szobakiadóknál a városba érkező vendégek.

A polgármester kifejtette: a vendégforgalom növekedésében fontos szerepet játszik az, hogy a helyi szolgáltatókkal hosszú évek óta folyamatosan együttműködik az önkormányzat, tavasztól például a vendéglátásban és a kereskedelemben érdekeltekkel kezdenek egyeztetésbe, hogy ezen a területen is egyre jobb minőséget biztosítsanak.

Az utóbbi nyolc évben a vendégéjszakák száma szinte folyamatos bővülés mellett 25-30 százalékkal emelkedett, az ifa mellé járó, azzal azonos összegű állami turisztikai támogatás tavaly már 520 millió forint volt. A remények szerint a többségében jövőre megvalósuló városi vagy szálláshelyfejlesztések még több vendéget hozhatnak - jelezte a polgármester.

Szólt arról is, hogy a város önkormányzata által működtetett Hévíz-Balaton Airport 6,6 milliárd forintra tervezett fejlesztése várhatóan
velemenyezd, 2019. február 04. hétfő, 12:21
Képek, videók
Zarándokok Mekkában
sanci81
2015. augusztus 18. kedd, 11:52
zarandokok.jpg
lilagondolatok
2015. május 24. vasárnap, 11:44
Zarándokok
lilagondolatok
2015. május 24. vasárnap, 11:39
A pápalátogatás emlékére.
caris11935
2010. március 05. péntek, 10:53
csiksomlyói szűzanya0305.
maroka
2019. március 05. kedd, 15:38
csiksomlyói ima0305_4.jpg
maroka
2019. március 05. kedd, 15:34
csiksomlyói ima0305_3.jpg
maroka
2019. március 05. kedd, 15:33
csiksomlyói ima0305_2.jpg
maroka
2019. március 05. kedd, 15:33
csiksomlyói ima0305.jpg
maroka
2019. március 05. kedd, 15:33
csíksomlyói szűzanya.jpg
maroka
2019. január 13. vasárnap, 14:32
csiksomlyoi_bucsu-023_ 342
menusgabor
2018. november 28. szerda, 21:44
csíksomlyói passió.jpg
maroka
2018. augusztus 18. szombat, 20:16
Csíksomlyói zarándoklaton
sz719eszter
2018. május 20. vasárnap, 13:39
Csíksomlyói segítő Szűzan
irmus
2017. május 14. vasárnap, 10:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.