Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 02:40 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ha eljön az a HALÁLOS nap...
Mert mindig eljön. Hiába érzed úgy, hogy veled nem történhet meg, mert te különleges vagy. Elárulok egy titkot: mindannyian úgy érezzük.

De ne bánkódj, nincsen azzal semmi baj, hogy meghalsz. Seneca is megmondta: ,,A halál törvény, nem büntetés". Gondold csak el, ha nem halnál meg soha, és ennek a kezdettől tudatában lennél, minden, ami csak történik veled az életedben értelmét, értékét vesztené. Mert nem lenne többé egy és megismételhetetlen. Azt gondolnád egy nagy szerelem, egy csodás napfelkelte, egy fergeteges buli vagy íncsiklandó vacsi után, hogy szép, szép, de biztos van még szebb.
Ha tudnád, hogy sose halsz meg, elértéktelenedne számodra az idő. És az idővel együtt minden, ami mérhető, ami múlandó. Nem számítana többé a tavasz, a reggeli felkelés előtti öt perc nyújtózkodás, az elutazás előtti torokszorító búcsú, a fiatalságod, az érettséged, a gyerekedre való várakozás kilenc hónapja. Ez mind-mind lényegtelen lenne, elcsépelt, sokadik és sokszor ismételhető

A halál pszichológiája

Hogy meghalunk, épp úgy nem tudjuk felfogni, mint azt, hogy milyen lehet a halhatatlanság. Ez azért van, mert az agyunk sémákban dolgozik. Nem képes különbséget tenni például halál, a befejezés, a tél, a veszteség között. Ez azt jelenti, hogy ugyanazok az érzelmek fognak elhatalmasodni rajtunk, ha elhagy a férjünk, ha befejeződik a nyaralás, vagy ha meghal egy hozzátartozónk, legfeljebb nem azonos mértékben. Én például mindig is utáltam a vasárnapot, de sose értettem, hogy miért. Aztán ezen analógia mentén haladva rájöttem: azért, mert a hét befejezését jelenti, vagyis egy csipetnyi halált.

A gyász szintjei

Pszichológusok és kutató orvosok sokat tanulmányozták, mit érzünk olyankor, amikor valódi gyász ér minket. Azt is vizsgálták, milyen az összefüggés a gyász és a depresszió között. A veszteségre adott természetes pszichológiai válasz egy folyamat: a gyász különböző szinteken jelenik meg.
Egy hónappal a haláleset után még a legjellemzőbb, ami uralja az érzelmeinket a hitetlenkedés. (Nem hiszem el, hogy elment, nem hiszem el, hogy épp vele történt...) Ezt követi legalább négy hónapon át a bánat. A bánatból kitörve jelentkezik a düh, a perlekedés Sorssal, Istennel, majd félévvel a haláleset után megjelenik a depresszió. Ezután kényszerűen a beletörődés, elfogadás jelentkezik. A szakértők szerint az elfogadás érzése egyre nőtt a résztvevőkben a halál eset utáni 24. hónapig.
A tanulmány szerint a hirtelen haláleset utáni gyászreakció más lehet, feltehetőleg erősebb hitetlenkedéssel, több haraggal és kevesebb elfogadással jár. (Ez a tanulmány a Journal of the American Medical Association c. lapban olvasható.)

Mikortól halál a halál?

Az ókorban akkor tekintették halottnak az embert, amikor az utolsó nagyot lélegezte. Kilehelte a lelkét - mondták. Később, amikor a lélek lakhelyéül a szívet hitték, az utolsó szívdobbanással azonosították a halál beálltát.
Descartes úgy háromszázötven évvel ezelőtt azt mondta, a lélek az agyban van, és azóta úgy vélték, az agyműködés megszűnésével jön el a halál is.

Az orvostudomány mai állása szerint az agyműködés teljes, visszavonhatatlan megszűnését tekintjük halálnak, amivel egy időben a szervezet felbomlása megindul. Ezt nem egyszer az orvosok sem tudják teljes bizonyossággal megállapítani.

Valóban halál a halál?

Ha azt mondom, fejezd be az állást, vagyis halj meg az egy helyben állásnak, mit teszel? Elindulsz. Vagyis megszületsz a lépéseknek. Ha azt mondom, halj meg a lépéseknek, mit teszel? Megállsz, vagyis megszületsz az egy helyben állásnak.
Az igazi halállal is így lehet.
Csak akkor tudsz meghalni, ha ugyanabban a pillanatban megszületsz valami újnak. Az egyik dolog kiváltja a másikat. A halált a születés, az életet a halál.
Amikor meghalsz, ugyanabban a pillanatban megszületsz egy másik létformának. Hogy milyennek, ezt nem tudhatja senki biztosan, csak találgatja. van, aki a reinkarnációban hisz, van aki pokolban és mennyországban, van, aki egy másik dimenzióban való tovább létezésben.
Halál utáni beszámolók

Olvastam valahol egy gyerekorvosról, aki nem hitt a spirituális dolgokban, mígnem páciensei esetei meggyőzték az ellenkezőjéről. A szkeptikusok úgy tartják, a halálközeli látomásokat az agyban fellépő oxigénhiány okozza. De miért épp azt látják az emberek, amit látnak? Az illető orvos elmesélései szerint egy hétéves kislány majdnem húsz percig volt a víz alatt, mire kimentették és újraélesztették. Ekkortól fura rajzokat készített, és azt állította, azért kellett visszatérnie a földre, hogy segítsen várandós édesanyjának. Lerajzolta a mamát is, hasában a babával, akinek hatalmas szívet rajzolt. Senki sem értette, miért, míg a baba meg nem született: súlyos szívbeteg volt.

Napjainkban egyébként megnőtt a halálközeli élményt személyesen is átélő emberek száma. A Gallup Közvéleménykutató Intézet felmérése szerint az amerikai lakosság 5 százaléka élte már át a halálközeli élmény valamilyen formáját, ami csak az Egyesült Államokban nyolcmillió embert jelent. Az élmények gyarapodásának oka elsősorban az újraélesztési technika fejlődése, másrészt pedig az, hogy halálközeli élményt valójában nem csak a klinikai halál állapotában lehet átélni. Ugyanilyen tapasztalatokat szerezhetnek életveszélyes helyzetben levő, de azt testi károsodás nélkül túlélő emberek. Halálközeli élmény átélhető bizonyos kábítószerek (elsősorban az LSD, a hasis és a meszkalin), valamint bizonyos műtéti altatószerek (elsősorban a ketamin) hatására, sőt, akár tudatosan, meditáció útján is. Maga a halálközeli élmény kifejezés tehát pontatlan, de mivel már általánosan elterjedt, és nehéz más fogalommal helyettesíteni, továbbra is ezt használják a jelenség leírására.

Mi van a halálközeli élmény után?

Azok, akiknek halálközeli élményben volt részük, általában sajnálják, hogy vissza kellett jönniük. De aztán egyre inkább megerősödik bennük az az érzés, hogy életüknek célja, oka van. Nem értékelik többé a karrier, a pénz, a siker jelentőségét, annál inkább az emberi kapcsolatokat, az egymáson való segítést. Az értékrendjük merőben átalakul. Az életszeretetük nő, és csökken öngyilkossági hajlamuk. Érdeklődésük a különféle vallások tanításai felé fordul, elmélyül a vallásos hitük, de elutasítóbbá válhatnak a dogmákkal szemben. Halálfélelmük enyhül, s növekszik a halál utáni létezésbe vetett hitük. Mi ez, ha nem bizonyíték arra, hogy igenis van élet a halál után?

Mi van két élet között?

Ha elfogadjuk, hogy halálunkkal egy újnak adunk életet, egy új életnek, létformának, egy új halál lehetőségének, akkor felmerül a kérdés, mi történik akkortól, mikortól meghalunk addig, míg meg nem születünk. A Létköz című könyv erre is érdekes magyarázatot ad, bár tudnunk kell, hogy az ilyen jellegű magyarázatok mind csak teóriák, még ha egészen hihetőnek tűnnek is. A könyv szerint két életünk között megpihenünk egy kicsit egy olyan térben, ahol jelen van a végtelen tökély. Voltaképpen ebben a térben - és ezt nevezi a szerző Létköznek - végre otthon érezzük magunkat, és mindig is ide vágyunk. A végcélunk is az, hogy egyszer végleg ott maradhassunk, mert ott minden csak szeretet és boldogság. De még mielőtt végleg megpihennénk a Létközben, tanulnunk, fejlődnünk kell, amiben a földi életeinkben van lehetőségünk. Olyan körülményeket, embereket, helyszíneket, sorsokat választunk magunknak, hogy képesek legyünk tanulni. Ehhez segítségünkre vannak a Létközben élő lelkek, akik nagy szeretettel, elfogadással vannak irántunk, és nem vádaskodnak, büntetnek, csak szeretnek, és segítenek a jó döntés meghozatalában, hogy minél inkább képesek legyünk tanulni. Velük beszéljük meg előző éltünk tapasztalatait is, és ők segítik leszűrni a tanulságot. ha sírunk, ha bűntudatunk van, ha sóvárgunk, bánkódunk, ők megvigasztalnak.
ancus56, 2009. október 17. szombat, 17:16
Címkék: American Medical Association, Gallup Közvéleménykutató Intézet, Egyesült Államokban, halál törvény, kezdettől tudatában, életedben értelmét,
Kommentek
Köszvény és a fruktóz !
Azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak magas fruktóz tartalmú italokat, 74%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki köszvény, mint azoknál a nőknél, akik nem fogyasztják az ilyen üdítőket.
Forrás: JAMA, Journal of the American Medical Association, Boston University School of Medicine

A köszvény az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb arányban fordul elő, ami párhuzamba hozható a fruktóz tartalmú üdítőitalok elterjedésével.

1977-ben még 100 000 emberre 16 köszvény beteg jutott, 1996-ban ez a szám már 42 volt. A tanulmány szerzője szerint a fruktózban gazdag üdítők növelik a szérum húgysav szintet, ami a köszvény legfőbb rizikófaktora.

A tanulmány a Nurses' Health Study keretében történt 1984 és 2006 között. 78 906 nőt vizsgáltak, akiknél korábban nem fordult elő köszvényre utaló tünet. Majd ezt követően vizsgálták az ápolónők fruktóz fogyasztását
pacsakute, 2019. január 13. vasárnap, 17:43
A gyakran használt gyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát
A Journal of the American Medical Association című folyóiratban publikált tanulmány 26 ezer olyan amerikai felnőtt - 18 éves, vagy annál idősebb ember - bevonásával készült, aki legalább egyfajta receptre kapható gyógyszert szedett 2005 és 2014 között.

A kutatók szerint az érintett gyógyszerek, köztük fájdalomcsillapítók és savlekötők betegtájékoztatóinak 37 százalékában szerepelt a depresszió mint lehetséges mellékhatás - írja a BBC News.

Az eredmények szerint a vizsgált gyógyszerek közül csupán egyet szedők körében 7 százalék, a kettőt szedőknél 9 százalék, míg a hármat, vagy többet szedőknél 15 százalék volt a depressziósok aránya.

Az Egyesült Államokban élő felnőttek nagyjából 5 százaléka küzd depresszióval.

"Sokak számára meglepő lehet, hogy a gyógyszerük, annak ellenére, hogy nem küzdenek hangulatzavarral, szorongással vagy a depresszióval összefüggő bármely egyéb állapottal, növelheti a depresszió tüneteinek, és végső soron akár a depresszió diagnózisának kockázatát is " -
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 16:02
A legtöbb rákkutatás nagyrészt egy csalás
hiteles orvosi irányelvekre támaszkodni. Nem okoz örömöt ezt a következtetést levonni, amire lassan és kelletlenül kellett rájönnöm az elmúlt két évtizedben, mint a New England Journal of Medicine szerkesztője." (3)

A lista pedig folytatódik tovább és tovább. Dr. John Bailer, aki 20 évet töltött el a Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) munkatársaként, valamint egykori főszerkesztője volt a szervezet folyóiratának, az Amerikai Szövetség a Tudomány Fejlődéséért (American Association for the Advancement of Science) egyik találkozóján nyilvánosan kijelentette, hogy:

Összességében azt állapítom meg, hogy a nemzeti rákellenes programot egy minősített kudarcnak kellene ítélni. Az egész rákkutatásunk az elmúlt 20 évben egy teljes kudarc." (4)

Arra a tényre is utalt, hogy a rákkezelés maga általában egy teljes kudarc.

Egy másik érdekes pont az a tény, hogy a legtöbb rákkutatásnak adományozott pénzt állati kutatásokra költik, amit sokan teljesen
horvathnemagdi, 2017. április 05. szerda, 09:48
A lépésszámláló viselése nem növeli a fogyás esélyét egy kutatás szerint
A kétéves kutatás, melyet a Journal of the American Medical Association (JAMA) ismertetett, csaknem 500 túlsúlyos önkéntes bevonásával folyt, akiktől azt kérték, kövessék az előírt étrendet és mozogjanak többet.

Az önkéntesek fele aktivitásmérőt kapott, hogy azon követhesse, mennyit sportolt. A kutatás végére ez a csoport kevesebbet fogyott, mint a másik, melynek tagjai nem viseltek semmilyen aktivitásmérőt.

A tanulmány készítői szerint ez nem jelenti azt, hogy ki kellene dobni a technológiát, csak annyit, hogy nem szabad túlságosan bízni abban, hogy segítik a fogyást.

Annak ellenére, hogy ezek az eszközök igen népszerűek, kevés kutatást végeztek arról, hogy viselésük valójában hogy befolyásolja a testsúlyt és az edzettséget.

A Pittsburghi Egyetem kutatása az egyik első randomizált kutatás ezen a területen. A kutatók azt az eredményt kapták, hogy az aktivitásmérőt viselők átlagosan 3,6 kilogrammot adtak le, míg a kontrollcsoport, akik nem kaptak fitneszmérőt, 5,9 kilogrammot.

A
velemenyezd, 2016. szeptember 21. szerda, 12:31
Éberségmeditáció segíthet a rettegett derékfájáson
Amerikai kutatók szerint az MBSR, magyarul éberségmeditáció tartósan csökkentheti a krónikus derékfájást.

A meditáció egyik különleges formája, az MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction - éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés, éberségmeditáció) akár a krónikus derékfájásra is gyógyír lehet - derül ki a Seattle-i Group Health Research Institute kutatásából.

A módszer a súlyos betegségekben szenvedők kiegészítő kezeléseként terjedt el, de börtönökben és oktatási intézményekben is használják, mivel segít a figyelem, koncentráció fejlesztésében.

A kísérletben legalább hét éve súlyos derékfájással küzdő páciensek vettek részt egy nyolchetes MBSR-tréningen, ahol meditáció segítségével erősítették tudatosságukat, jelenlétüket. Ennek részeként érzéseik, gondolataik és fájdalmaikat elfogadását is gyakorolták.

A módszert nemcsak megtanulták, de rendszeresen gyakorolták is a meditációs
anna4459, 2016. március 27. vasárnap, 07:20
A lassú szívverés nem növeli a szívbetegség kockázatát
"Eredményeink jó hírt jelentenek azok számára, akiknél bradikardiát, vagyis lassú szívverést diagnosztizálnak" - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál Ajay Dharod, a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szavait. A kutatás a Journal of American Medical Association Internal Medicine szaklap friss számában jelent meg.

Nyugalmi helyzetben egy felnőtt szíve percenként 60-100-at ver, aki bradikardiás, annak ennél kevesebbet. A lassú szívverés szédülést, légszomjat, ájulást vagy mellkasi fájdalmat okozhat, mivel a szív nem pumpál elegendő friss, oxigéndús vért a szervezetbe.

Eddig azonban nem kutatták, hogy a lassú szívverés hozzájárul-e a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A Wake Forest orvosai 6733 ember adatait elemezték.

A kutatásban 45-84 éves nők és férfiak vettek részt, akiknek a vizsgálatok kezdetekor nem volt szív- és érrendszeri betegségük. Az nem volt kizáró ok, hogy szívritmust szabályozó gyógyszereket
velemenyezd, 2016. január 20. szerda, 11:51
Születési hónapunk elárulja betegségeinket?
legtovább? Kattintson!

Az elemzésben az 1900 és 2000 között születettek adatait elemezték, pontosabban azokét, akik valamilyen panasszal felkeresték a Kolumbiai Egyetem Orvosi Központját New Yorkban. Ezeknek a pácienseknek a születési hónapját vetették össze az adatbázisban használt 1688 betegség valamelyikével. Egy algoritmus segítségével 55 betegség esetében találtak összefüggést a születés hónapja és a betegség kialakulása között.

A Journal of American Medical Informatics Association című lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy betegségek tekintetében a legkisebb kockázati csoportba a májusban, a legmagasabba pedig az októberben születettek tartoznak - miközben az október és december között születettek élhetnek a legtovább.
Kortól és nemtől függetlenül voltak olyan hónapok, ahol feltűnően nagyobb volt bizonyos betegségek kialakulásának gyakorisága. Például a szeptemberiek hajlamosabbak voltak az asztmára, míg a novemberieknél nagyobb valószínűséggel alakult ki ADHD
suzymama, 2015. szeptember 09. szerda, 12:41
Megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt a drasztikus életmódvál
A súlycsökkenés és a rendszeres, intenzív mozgás elkezdése jelentős mértékben hozzájárulhat az általános egészség megőrzéséhez, és az évek óta cukorbetegek esetében is megszűnhetnek a 2-es típusú diabétesz tünetei - derült ki egy új tanulmányból. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy az életmódváltás, a súlyfelesleg leadása és az intenzív mozgás hatására jelentősen csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata, sőt a már korábban kialakult betegség is visszahúzódhat.

A betegség teljes visszahúzódása ugyan csak az életmódot váltó emberek 2 százalékánál volt tapasztalható, és akik felhagytak az egészséges életmóddal, azoknál a cukorbetegség rövid időn belül újra jelentkezett.

,,Akár a 2-es típusú diabétesz megelőzéséről, akár a meglévő cukorbetegség szövődményének megelőzéséről van szó, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, illetve az aktív életmód nagyon komoly szerepet játszik" - nyilatkozta Dr. Edward Gregg, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési
klementinagidro, 2015. augusztus 28. péntek, 17:07
Képek, videók
association.jpg
firga70
2006. június 11. vasárnap, 20:07
Közvéleménykutatás :)
aranyemberke
2008. április 20. vasárnap, 10:40
közvéleménykutatás
magdaseppa
2007. december 01. szombat, 11:24
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
Kegyelem törvénye.jpg
menusgabor
2019. február 25. hétfő, 21:04
Szellemi törvények.jpg
pacsakute
2018. december 29. szombat, 19:58
vonzas-torvenye-szem.j pg
sz719eszter
2018. május 20. vasárnap, 11:59
enberi törvény.png
kkm
2017. március 21. kedd, 20:30
Szeretet törvénye
sacimama
2017. január 14. szombat, 20:11
vonzas_torvenye1.jpg
menusgabor
2016. december 04. vasárnap, 20:22
Tükrök törvénye.jpg
chillik
2016. november 20. vasárnap, 03:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.