Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 19:02 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ötvenes
Ötvenes

Ötven éves lettem.
El se hiszem szinte.
Még biztosan lépek,
előre tekintve.

De megbecsülök már
minden órát, percet:
tudom, az őrlő szú
rostjaimban perceg.

Szárnyán hozott eddig
az idő jókedve,
most visz, mint a rabot,
bilincsekbe verve.

Viharok szaggatnak,
vágyaim elszállnak,
mint a levelek, mint
főmről a hajszálak.

Bódás János
kalmanpiroska, 2020. március 25. szerda, 21:00
Címkék: Bódás János, bilincsekbe, rostjaimban, megbecsülök, szaggatnak, elszállnak,
Kommentek
A Budapest Bár új lemezén a szerelem áll a középpontban
leporoltunk, újrahangszereltünk" - mondta az MTI-nek Farkas Róbert, aki hegedűn és gitáron játszik a Budapest Bárban. Mellette Farkas Mihály (cimbalom, zongora), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő) és Kisvári Ferenc (dob, ütőhangszerek) alkotja a Budapest Bár zenekarát.

A tizennégy dal közül a legrégebbi a Szerelemhez nem kell szépség (Tóth Vera énekli), amelyet Eisemann Mihály 1943-ban írt és eredetileg a Fekete Péter című operett betétdala volt Zágon István szövegével. Az ötvenes évek termése Németh Juci énekével a Szemedben ott maradt egy könnycsepp (zene: Horváth Jenő, szöveg: G. Dénes György; ezt annak idején Zsolnai Hédi vitte sikerre) és a Jaj nekem (Majláth Júlia/Gommermann István), utóbbit Hollós Ilona tette népszerűvé, akárcsak az 1961-ben íródott Valaki kell nekem is című dalt, amelyet most Mező Misi ad elő. Felkerült a lemezre a Szécsi Pál által az 1971-es Táncdalfesztiválon előadott Pillangó is, szintén Tóth Vera énekével.

A Budapest Bár tizenegy énekese közül
velemenyezd, 2020. március 21. szombat, 10:41
Március 15. - Nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé a Nemzeti Filmintézet
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet - olvasható a közleményben.

Mint írják, megtekinthető lesz a Föltámadott a tenger (1953) című film, amely az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális alkotásának középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

Szintén látható lesz többek között a Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából, Kardos Ferenc rendezésében készült Petőfi '73 (1972) című film; Sára Sándor 80 huszár című filmdrámája (1978); Macskássy Katalin animációs rövidfilmje, az Ünnepeink (1981) és Bereményi Géza filmeposza, A Hídember (2002) is.

A filmek a
velemenyezd, 2020. március 13. péntek, 15:02
Koronavírus - Donald Trump a szűrés bővítését jelentette be
vitaműsorának adott interjújában arra figyelmeztetett: "több fertőzéses eset várható". Ugyanakkor kitartott amellett, hogy alacsony a fertőzés kockázata az Egyesült Államokban.

Mike Pence bizakodó volt abban, hogy az Egyesült Államok felkészült a betegség elleni küzdelemre és - ahogyan fogalmazott - "túl lesz rajta".

Elmondta azt is: az egészségügyi szakemberek most azon dolgoznak, hogy feltárják, hogyan fertőződött meg az új típusú koronavírus-fertőzésben elsőként meghalt amerikai állampolgár. Egy ötvenes éveiben járó, meg nem nevezett férfiról van szó, aki az északnyugati Washington államban halt bele a betegségbe szombaton. A napvilágra került információk szerint más, komoly betegsége is volt.

Vasárnap bejelentették a keleti parti Rhode Island állam első koronavírusos megbetegedését is. Az Egyesült Államokban ezzel 72-re emelkedett az új típusú koronavírusos fertőzéssel diagnosztizáltak száma.

Alex Azar, a humán erőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter az ABC televízió Ez
velemenyezd, 2020. március 01. vasárnap, 19:33
Budapest Fotófesztivál - Először láthatók Magyarországon Thomaz Farkas magyar származású brazil művész alkotása
Az akkori kiállításon bemutatott alkotásai közül, amelyek kísérleti jellegük miatt annak idején újdonságnak számítottak, több is látható lesz a Capa Központ kiállításán. A formai és absztrakciós minőség iránti különleges érzékenységgel jellemezhető képekben megjelenik a kontrasztok, grafikus alakzatok, valamint a fények és árnyékok iránti fokozott érdeklődése.

Annak ellenére, hogy a fotográfia iránti érdeklődése hamarosan elkezdett a dokumentumfilmek irányába fordulni, van egy fontos sorozata az ötvenes évek végéről, amelyben a futurista és utópisztikus Brazíliaváros felépítését örökítette meg. 1957-ben Brazíliavárosba utazott, hogy nyomon kövesse Lúcio Costa és Oscar Niemeyer projektjének a megvalósulását. A 35 milliméteres objektívvel rögzített képeken munkásságának humanista lelkülete tükröződik. Figyelme középpontjában nem csak az adott pillanathoz kapcsolódó érzelmek, hanem a nyitóünnepélyre idelátogató emberek álltak, valamint az építőmunkások és az ő szálláshelyeik a megtervezett városon kívül.
velemenyezd, 2020. március 01. vasárnap, 14:42
Vasárnap estig ingyen elérhető a Lúdas Matyi című film az interneten
alkalmából Budapestre látogató szovjet küldöttség tagjai már láthatták a filmet. A Lúdas Matyit a következő naptól a főváros 12 filmszínházában vetítették, vidéken először március 12-én, Abonyban tűzték műsorra. Az alkotók közül Nádasdy Kálmán és Hegyi Barnabás Kossuth-díjat kapott, Soós Imrét pedig a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon tüntették ki.

A nem túl jó minőségű kísérleti nitrofilm színtartósságára a belga Gevaert vállalat csak egy év garanciát vállalt. Nem véletlenül: a negatív már az ötvenes években elvesztette színét és hangját, így amikor 1961-ben fekete-fehérben ismét forgalmazni kezdték, újra kellett szinkronizálni.

A filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum 2004-ben mintegy 35 millió forintos költséggel, digitális technikával újította fel. Az első egész filmre kiterjedő hazai digitális színrestaurálás során több filmhibát szoftverrel nem is lehetett kijavítani, a munkát manuálisan, kockánként kellett elvégezni és a hangokat is helyreállították. Az újjászületett alkotás 2010-ben
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 11:51
Áder János magyar holokauszt-túlélőkkel találkozott Jeruzsálemben
gyűlöletből elkövetett bűncselekmények.

Áder emlékeztetett a magyar zsidó közösségek reneszánszára, valamint arra, hogy Magyarországon kívül Európában csak Ausztriában, Németországban és Franciaországban számít büntetőjogi kategóriának a holokauszt tagadása, felhívta a figyelmet továbbá az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciára.

A Budapesten gyermekként életben maradt, majd Izraelben tanárrá lett, és később férjével a magyar ajkú zsidóság múzeumát Cfáton megalapító Hava Lusztig elmesélte az ötvenes években Izraelben pedagógusként látottakat, amikor a túlélők nem osztották meg gyermekeikkel a második világháború vészkorszakában velük történteket, és küzdelmét ezen hallgatás ellen.

Elmondta a magyar zsidóság múzeuma megalapításának történetét, az önkéntes és díjmentes felajánlások tömegét, s az intézménybe invitálta a magyar államfőt. Áder elmondta, hogy ezúttal a Holokauszt Világtalálkozó szigorú biztonsági előírásai nem tették lehetővé számára az odautazást, de megígérte, hogy
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 07:03
Mai evangélium 01.08
tanyákra és falvakba mehessenek, és ennivalót vegyenek maguknak!" Jézus azonban így válaszolt: ,,Ti adjatok nekik enni!" Azok megjegyezték: ,,Talán menjünk kenyeret venni kétszáz dénárért, hogy elláthassuk őket?" Erre Jézus megkérdezte: ,,Hány kenyeretek van? Menjetek, nézzetek csak körül!" Körülnéztek, és jelentették: ,,Öt kenyerünk és két halunk." Ekkor meghagyta nekik, hogy csoportokban telepítsék le mindnyájukat a zöld gyepre. Le is telepedtek százas és ötvenes csoportokban. Jézus ezután fogta az öt kenyeret és a két halat, föltekintett az égre, és hálát adott. Majd megtörte a kenyereket, és tanítványainak adta, hogy osszák ki. A két halat is szétosztotta valamennyiük között. Mindnyájan ettek, és jól is laktak, sőt még tizenkét kosarat szedtek tele a kenyér és a hal maradékából; pedig ötezer férfi evett a kenyérből. Mk
maroka, 2020. január 08. szerda, 17:07
Képek, videók
Zsazsa az ötvenes éveiben
farkas1945
2011. február 27. vasárnap, 11:56
Harley kürt az ötvenes év
gaazgezabandi
2010. augusztus 09. hétfő, 18:21
Mint az ötvenes években.j
csalogany13
2010. július 28. szerda, 00:46
Rákóczi Ferenc az ötvenes
nottino
2008. február 16. szombat, 05:52
otvenes3.gif
bezzeg56
2008. február 02. szombat, 12:39
bodas_janos__elveszith ete
menusgabor
2018. október 10. szerda, 20:25
bodas_janos_altato_200 109
menusgabor
2018. október 10. szerda, 20:21
bodas_janos__isten_fia i_1
menusgabor
2018. október 10. szerda, 20:15
Bódás János
taltos1
2014. március 17. hétfő, 23:24
Bódás János Ádvent.jpg
mester126mari
2012. december 02. vasárnap, 11:03
Bódás jános.jpg
sarkadykati
2012. október 29. hétfő, 05:19
Bódás János-Virágvasárnap
terezia1951
2012. március 30. péntek, 13:36
Bódás János Elél megyek.g
kicsifecske
2010. október 29. péntek, 17:02
Bódás János: Elveszíthete
mester126mari
2009. november 13. péntek, 05:48
Bódás János.png
ile58
2009. április 05. vasárnap, 18:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.