Belépés
2020. július 02. csütörtök | 27. hét | 184. nap | 21:13 | Ottó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az ÁSZ harmadik alkalommal készítette el integritási felmérését
A felmérésben az ÁSZ 1193 köztulajdonú gazdasági társaság részvételével azt vizsgálta, hogy a társaságok működési feltételeiben milyen gyakorisággal vannak jelen az integritásukat veszélyeztető tényezők, és ezekkel szemben milyen mértékben építettek ki kontrollokat (védelmi rendszereket).

Az ÁSZ kiemelte: a felmérés alapján a közfeladatot ellátó, közszolgáltatást nyújtó társaságok átlagos integritási veszélyeztetettsége magasabb, mint a csupán piaci szolgáltatást nyújtóké.

A társaságoknál az uniós támogatások magas szintje ugyancsak lényegesen növeli az integritási kockázatot - közölték.

A felmérés általános tendenciaként azonosította, hogy a társaságok méretének növekedése együtt jár veszélyeztetettségük emelkedésével.

Az ÁSZ ismertette: magasabb a kontrollszintje azoknak a társaságoknak, amelyek rendszeresen beszámolnak a felügyelőbizottság, illetve a tulajdonos felé, rendszeresen értékelik a társaság által megfogalmazott stratégiai célok teljesülését.

A számvevőszék 2018-as felmérésében részt vett 1193 köztulajdonú gazdasági társaság csaknem 60 százalékkal több, mint 2017-ben. A vizsgálatot a számvevők tavaly november-decemberben bonyolították le.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 12:51
Címkék: társaságok működési, integritásukat veszélyeztető, felmérés alapján, közfeladatot ellátó, csupán piaci, uniós támogatások,
Kommentek
Koronavírus - Támogatja az ÁSZ a kórházparancsnokokat
"létfontosságú szervként" funkcionál, és ha a szervezet egyik létfontosságú szerve beteg, akkor nem "egészséges" az egész szervezet sem. Amennyiben egy kórházban nem tartják be a pénzügyi gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásokat, akkor a szakmai feladatellátás, a betegellátás során is felmerülhetnek hiányosságok, szabálytalanságok.

A szabálykövetésnek és rendezettségnek a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van. Az ÁSZ elemzései szerint ugyanis a rendkívüli állapot fokozott integritási, illetve szabálysértési kockázatot jelent. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt években elvégzett, kórházakat érintő ellenőrzéseivel az ÁSZ hozzájárult a törvényi előírások, gazdálkodási szabályok betartásához, ami megalapozza a kórházak hatékony működését, és így hozzájárul a koronavírus elleni eredményes védekezéshez, ami mindannyiunk közös érdeke. - áll a dokumentumban.

Az Állami Számvevőszék célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások
velemenyezd, 2020. április 06. hétfő, 10:41
Mind a 3200 önkormányzat korrupció elleni védettségét ellenőrzi az ÁSZ
mintegy 3200 települési önkormányzathoz a monitoringalapú ellenőrzéseikkel.

Az ÁSZ felidézte: az integritás kialakítása azért fontos, mert ez által átlátható és elszámoltatható egy szervezet működése, ami elősegíti a korrupció visszaszorítását, illetve megelőzését.

Emlékeztettek: a számvevőszék 2008-ban indította el integritásprojektjét, és 2011-től önkéntes kérdőíves felméréssel évente térképezi fel a közszféra szervezeteinek korrupciós kockázatait, illetve az ezek kezelésére szolgáló integritási kontrollok kiépítettségét; 2016-tól bevonták a felmérésbe az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is.

Az ÁSZ az elmúlt években folyamatosan beépítette az integritásfelmérések eredményeit az ellenőrzési tevékenységébe, így például beazonosította a legkockázatosabb területeket és kidolgozta az integritás ellenőrzésének módszertanát.

Hozzátették: digitalizálták az adatbekérési rendszert, így egyszerre több ezer dokumentum fogadására képesek, a dokumentumokat rövid időn belül
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 10:31
Rekordszámú elemzést készített az Állami Számvevőszék tavaly
fenntartható működést a hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, valamint az átlátható és hatékony gazdálkodás segítheti elő. A hazai családtámogatási rendszert bemutató elemzésben pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az évtizedek óta tartó kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása csak hosszabb távon lehetséges, az erre a célra fordított jelentős közpénzfelhasználás hatásai már érzékelhetőek.

Nyolcadik alkalommal térképezte fel az ÁSZ a magyar közszféra integritási helyzetét, valamint nyilvánosságra hozta az állami és önkormányzati többségi tulajdonú társaságok integritási helyzetéről készült elemzését.

Az ÁSZ egyik elemzésében arra is rámutatott, hogy a gazdasági fellendülés időszakában az államnak, mint tulajdonosnak célszerű visszafognia a beruházásait, gazdasági visszaesés esetén viszont ösztönöznie kell azokat.

Mindezek mellett az ÁSZ közzétette a költségvetési támogatásban részesült pártalapítványok, majd pedig az alapítványok ellenőrzési
velemenyezd, 2020. január 02. csütörtök, 10:20
Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ a salgótarjáni kórház elmúlt évekbeli gazdálkodásában
Az ÁSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a 2015-2017-es időszakra kiterjedő ellenőrzés megállapította, hogy a kórház nem tartotta be a költségvetési fegyelemre vonatkozó törvényi előírásokat, belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit. Emellett nem volt szabályszerű a pénzügyi és vagyongazdálkodása, a kórház vezetője pedig nem építette ki a korrupciós helyzetek megelőzésére szolgáló integritási kontrollokat.

A számvevőszék hozzátette, az egészségügyi intézmény leltárral alátámasztotta a költségvetési beszámoló mérlegtételeit, de a könyvelés, a kötelezettségvállalás nyilvántartása, a maradvány megállapítása és a vagyongazdálkodás területén feltárt szabálytalanságok miatt a beszámoló nem mutatott valós és megbízható képet a kórház pénzügyi és vagyoni helyzetéről.

A kórház kialakított a teljesítmény mérésére szolgáló követelményeket, ám a belső kontrollrendszer, a pénzügyi és a vagyongazdálkodás működése
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 11:01
Az egészségügyi ellátóközpont intézkedéseket tesz szabályszerű működése érdekében
integritáskontrollok kialakítását pedig 2017-re vonatkozóan ellenőrizte.

Az ÁSZ közlése szerint a központ nem biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást, a vagyon értékének megőrzését, és nem volt védett a korrupciós kockázatok ellen a vizsgált időszakban.

A közlemény szerint - az ÁSZ jelentés alapján - a központban többek között megtörtént már az ellenőrzési nyomvonalak elkészítése, az etikai elvárások meghatározása, az Integrált Kockázatkezelési Szabályzat kiadása, integritási tanácsadó kinevezése, folyamatgazdák kijelölése, folyamatok felülvizsgálata, kockázatkezelési intézkedési terv elkészítése és jóváhagyása, szabályzatok felülvizsgálata és módosítása. Ennek eredményeként jelentősen javult többek között az intézményi szabályozottság, a kontrollok érvényesülése, a gazdálkodás szabályszerűsége - emelték ki.

Hozzátették: az ÁSZ jelentésének közreadásakor a központ haladéktalanul megkezdte az ÁSZ részére küldendő intézkedési terv elkészítését.

Kitértek arra is,
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 15:02
Feladatokról és eredményekről számoltak be igazságszolgáltatási vezetők a korrupcióellenes fellépésben
bíróságok rendszeres kitöltői az Állami Számvevőszék integritás-felméréseinek, a bírósági szervezet integritását, feddhetetlenségét jelző mutatók pedig kiválóak, az igazságszolgáltatás intézményeinél megfelelően működnek a korrupcióval szembeni védekezést erősítő mechanizmusok. Úgy vélte, ebben szerepe van a bírák etikai kódexének, a központi és helyi szabályzatoknak, valamint a munkatársak rendszeres képzésének is. Idén a 11 ezer bírósági dolgozóból 5311 vett részt az OBH által szervezett központi integritási tárgyú képzésen.

Az OBH elnöke hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy lehetséges, sőt szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben.

Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese azt emelte ki, hogy az ügyészség az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a korrupciós bűncselekmények elleni küzdelemben és a szervezeti integritásban.

Valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással vagy jelzéssel fordult a Legfőbb Ügyészséghez,
velemenyezd, 2017. december 11. hétfő, 13:42
Állami Számvevőszék: megerősödött a közszféra korrupcióval szembeni védettsége
egyértelműen nyomon követhető. Különösen az elmúlt hét évben a jogszabályok, iránymutatások, hivatásrendi etikai kódexek, kormányzati stratégiák az integritást erősítő, korábban nem ismert eszközöket vezettek be - írta az ÁSZ.

A jelentés azokra a területekre összpontosít, ahol különösen jelentősek a közintézmények és a magánszektor találkozásából fakadó kockázatok, ennek megfelelően vizsgálták többek között a közszolgáltatások, a hatósági jogkörök, a közbeszerzések és a szakértők alkalmazásának integritási helyzetét.

A közszolgáltatások kapcsán jelentős korrupciós veszélyek jelenhetnek meg, de a felmérés szerint ezt csökkenti, hogy a pénzbeli vagy természetbeni ellátás nyújtása esetén jellemzően készül hivatalos átvételi dokumentum, illetve az összeférhetetlenséget az intézmények többsége megfelelően szabályozza. Panaszkezelő és közérdekű bejelentést támogató rendszert azonban csupán az intézmények harmada alakított ki. A felmérés szerint a közszolgáltatást nyújtó intézmények alig egynegyede
velemenyezd, 2017. december 11. hétfő, 09:31
Képek, videók
integrity.png
gizellalapu
2012. július 01. vasárnap, 10:43
eligazítják a társaságot
szendeszundi
2007. október 21. vasárnap, 09:31
veszelyeztetett-allato k.j
lenke1964
2015. október 04. vasárnap, 10:51
A MUNKA veszélyezteti az
csalogany13
2009. július 29. szerda, 11:20
Veszélyeztetett Faj.hu.jp
rambobby
2007. június 12. kedd, 10:55
erőviszony felmérés
janna53
2012. május 15. kedd, 15:01
Felmérés és segítség.jpg
makrobiotika
2008. december 24. szerda, 20:58
Zöld Iroda Ellátó
zoldkaszino
2011. január 06. csütörtök, 06:29
jó éjt- Ellától
anci-ani
2010. december 15. szerda, 14:58
ellától kaptam.jpg
cinci0616
2008. augusztus 17. vasárnap, 21:57
Az ellátó kocsi 1
motorcsonakosok
2008. május 09. péntek, 20:25
0 a Intim - csók csupán 1
lovaszmarika
2019. november 30. szombat, 13:43
Csupán sápadt emlék.jpg
liliana01
2019. június 29. szombat, 20:36
A csend nem csupán
anna4459
2018. augusztus 03. péntek, 18:47
Az hal meg csupán.jpg
irmus
2018. június 12. kedd, 07:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.