Belépés
2019. december 11. szerda | 50. hét | 345. nap | 21:07 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az ÁSZ harmadik alkalommal készítette el integritási felmérését
A felmérésben az ÁSZ 1193 köztulajdonú gazdasági társaság részvételével azt vizsgálta, hogy a társaságok működési feltételeiben milyen gyakorisággal vannak jelen az integritásukat veszélyeztető tényezők, és ezekkel szemben milyen mértékben építettek ki kontrollokat (védelmi rendszereket).

Az ÁSZ kiemelte: a felmérés alapján a közfeladatot ellátó, közszolgáltatást nyújtó társaságok átlagos integritási veszélyeztetettsége magasabb, mint a csupán piaci szolgáltatást nyújtóké.

A társaságoknál az uniós támogatások magas szintje ugyancsak lényegesen növeli az integritási kockázatot - közölték.

A felmérés általános tendenciaként azonosította, hogy a társaságok méretének növekedése együtt jár veszélyeztetettségük emelkedésével.

Az ÁSZ ismertette: magasabb a kontrollszintje azoknak a társaságoknak, amelyek rendszeresen beszámolnak a felügyelőbizottság, illetve a tulajdonos felé, rendszeresen értékelik a társaság által megfogalmazott stratégiai célok teljesülését.

A számvevőszék 2018-as felmérésében részt vett 1193 köztulajdonú gazdasági társaság csaknem 60 százalékkal több, mint 2017-ben. A vizsgálatot a számvevők tavaly november-decemberben bonyolították le.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 12:51
Címkék: társaságok működési, integritásukat veszélyeztető, felmérés alapján, közfeladatot ellátó, csupán piaci, uniós támogatások,
Kommentek
Az egészségügyi ellátóközpont intézkedéseket tesz szabályszerű működése érdekében
integritáskontrollok kialakítását pedig 2017-re vonatkozóan ellenőrizte.

Az ÁSZ közlése szerint a központ nem biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást, a vagyon értékének megőrzését, és nem volt védett a korrupciós kockázatok ellen a vizsgált időszakban.

A közlemény szerint - az ÁSZ jelentés alapján - a központban többek között megtörtént már az ellenőrzési nyomvonalak elkészítése, az etikai elvárások meghatározása, az Integrált Kockázatkezelési Szabályzat kiadása, integritási tanácsadó kinevezése, folyamatgazdák kijelölése, folyamatok felülvizsgálata, kockázatkezelési intézkedési terv elkészítése és jóváhagyása, szabályzatok felülvizsgálata és módosítása. Ennek eredményeként jelentősen javult többek között az intézményi szabályozottság, a kontrollok érvényesülése, a gazdálkodás szabályszerűsége - emelték ki.

Hozzátették: az ÁSZ jelentésének közreadásakor a központ haladéktalanul megkezdte az ÁSZ részére küldendő intézkedési terv elkészítését.

Kitértek arra is,
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 15:02
Feladatokról és eredményekről számoltak be igazságszolgáltatási vezetők a korrupcióellenes fellépésben
bíróságok rendszeres kitöltői az Állami Számvevőszék integritás-felméréseinek, a bírósági szervezet integritását, feddhetetlenségét jelző mutatók pedig kiválóak, az igazságszolgáltatás intézményeinél megfelelően működnek a korrupcióval szembeni védekezést erősítő mechanizmusok. Úgy vélte, ebben szerepe van a bírák etikai kódexének, a központi és helyi szabályzatoknak, valamint a munkatársak rendszeres képzésének is. Idén a 11 ezer bírósági dolgozóból 5311 vett részt az OBH által szervezett központi integritási tárgyú képzésen.

Az OBH elnöke hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy lehetséges, sőt szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben.

Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese azt emelte ki, hogy az ügyészség az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a korrupciós bűncselekmények elleni küzdelemben és a szervezeti integritásban.

Valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással vagy jelzéssel fordult a Legfőbb Ügyészséghez,
velemenyezd, 2017. december 11. hétfő, 13:42
Állami Számvevőszék: megerősödött a közszféra korrupcióval szembeni védettsége
egyértelműen nyomon követhető. Különösen az elmúlt hét évben a jogszabályok, iránymutatások, hivatásrendi etikai kódexek, kormányzati stratégiák az integritást erősítő, korábban nem ismert eszközöket vezettek be - írta az ÁSZ.

A jelentés azokra a területekre összpontosít, ahol különösen jelentősek a közintézmények és a magánszektor találkozásából fakadó kockázatok, ennek megfelelően vizsgálták többek között a közszolgáltatások, a hatósági jogkörök, a közbeszerzések és a szakértők alkalmazásának integritási helyzetét.

A közszolgáltatások kapcsán jelentős korrupciós veszélyek jelenhetnek meg, de a felmérés szerint ezt csökkenti, hogy a pénzbeli vagy természetbeni ellátás nyújtása esetén jellemzően készül hivatalos átvételi dokumentum, illetve az összeférhetetlenséget az intézmények többsége megfelelően szabályozza. Panaszkezelő és közérdekű bejelentést támogató rendszert azonban csupán az intézmények harmada alakított ki. A felmérés szerint a közszolgáltatást nyújtó intézmények alig egynegyede
velemenyezd, 2017. december 11. hétfő, 09:31
Jobbik: állítsák helyre a bírósági igazgatás törvényes működését!
A politikus arra reagált, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön részben megsemmisítette az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének integritási utasítását arra hivatkozva, hogy az több ponton is alkotmányellenes.

Staudt Gábor szerint mivel egyszemélyes intézményről van szó, arra kell gondolni, hogy Handó Tünde felelős a kifogásolt rendelkezésekért.

Megjegyezte: a politika mellett a Magyar Bírói Egyesület is aggályokat jelzett a szabályzat elfogadása előtt.

A jobbikos politikus úgy értékelt: az Ab jószívű volt, amikor csak néhány pontot semmisített meg, ugyanis volt olyan különvélemény, amely szerint sarkalatos törvényben sem lehetett volna szabályozni egyes kérdéseket.

Staudt Gábor felvetette azt is, hogy mi lesz akkor, ha több törvényszék ügyelosztási rendjét szabálytalanul fogadták el. Mi lesz akkor, ha az összes migránspert meg kell majd semmisíteni azért, mert a törvényes bíróhoz való jog nem érvényesült? - kérdezte.

A frakcióvezető-helyettes a tájékoztatón más témában
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 17:44
Krónika 4. rész (Országos Bírósági Hivatal)
jogszabályok véleményezésénél. Pozitívumként említette a bíróságok technikai fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseket.

Szóvá tette ugyanakkor a bírói pályázatok érvénytelenítését számos esetben, s azt mondta: kívülről is tapintható a feszültség a bírósági szervezetben.

Arra is kíváncsi volt, hogy a sajtóban megjelenő bírósági vezetői megszólalásokat valóban egyeztetni kell-e előzetesen az OBH-val, ha így van, akkor nagy a baj.

Kitért arra is: az Ab csütörtökön hatályon helyezte az elnök integritási szabályzatát, amelynek több rendelkezése sérti a bírói függetlenséget és a jogorvoslathoz való jogot. Az országgyűlési képviselő emiatt lemondásra szólította fel Handó Tündét.

A háromszor ötszázalékos béremelésekről szólva kiemelte: ezt egyetlen bíró sem éli meg sikernek, kivéve az OBH elnökét.

Kritizálta Handó Tündét amiatt is, hogy nem volt semmilyen reakciója, amikor Budai Gyula (Fidesz) az igazságügyi bizottság ülésén lekomcsizta a magyar bírói kart. Azt kérte, miután eddig nem
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 13:12
Fidesz: Brüsszel a legmagasabb szinten ál ki a Soros-terv mellett
Halász János csütörtökön sajtótájékoztatón bírálta Jean-Claude Juncker kijelentését. Hangsúlyozta: a bizottság elnöke által elmondottakat, például azt, hogy Európának szüksége lesz bevándorlásra, Soros György javaslatai között olvashattuk.

Soros György állt ki amellett, hogy évente legalább egymillió migránst kell Európába telepíteni, számukra legális útvonalakat kell kialakítani - emlékeztetett.

Megjegyezte:az amerikai üzletember javaslatai nemcsak az uniós vezetők nyilatkozataiból, hanem döntéseikből, az Európai Parlament hivatalos állásfoglalásaiból is visszaköszönnek.

"Világos, hogy egy veszélyes folyamat indult el, a Soros-tervet át akarják verni a tagállamokon" - mutatott rá, hozzátéve: Magyarországot, amely ennek útjában áll, le akarják járatni, meg akarják büntetni.

A politikus ezért mindenit a nemzeti konzultáció kitöltésére kért - amelyet, ahogy elmondta, péntekig még postára lehet adni -, "hogy minél nagyobb erővel meg tudjuk védeni Magyarországot".

A szóvivő
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 11:42
OBH: felülvizsgálják az integritási kérdések szabályozását
Az Ab részben megsemmisítette Handó Tünde OBH-elnök integritási utasítását, mert az több ponton is alkotmányellenes - olvasható az Ab honlapjára csütörtökön feltett közleményben.

Az OBH reagálásában az áll, hogy az Ab a szabályzat ötvenkét szakaszából mindössze háromnak egyes rendelkezéseit kifogásolta. Az Ab megerősítette, hogy lehetséges és szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben. Ilyen kérdés lehet például, hogy a bírósági dolgozók elfogadhatnak-e ajándékot, vagy hogy miként kell bejelenteniük egyéb kereső tevékenységüket - tették hozzá.

A szabályzat megalkotását mintegy kétéves előkészítő munka előzte meg, a tervezetet bírók fogalmazták és véleményezték - írták.

Az Ab csak az elmúlt három hónapban hét jogszabályt és öt egyedi bírói döntést semmisített meg, ez mutatja, hogy az alkotmánybírósági kontroll a jogállami működés természetes része - tették hozzá.

Az Európa Tanács Korrupcióellenes Államokat tömörítő csoportja (GRECO) a 2017. évi
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 11:02
Képek, videók
integrity.png
gizellalapu
2012. július 01. vasárnap, 10:43
eligazítják a társaságot
szendeszundi
2007. október 21. vasárnap, 09:31
veszelyeztetett-allato k.j
lenke1964
2015. október 04. vasárnap, 10:51
A MUNKA veszélyezteti az
csalogany13
2009. július 29. szerda, 11:20
Veszélyeztetett Faj.hu.jp
rambobby
2007. június 12. kedd, 10:55
erőviszony felmérés
janna53
2012. május 15. kedd, 15:01
Felmérés és segítség.jpg
makrobiotika
2008. december 24. szerda, 20:58
Zöld Iroda Ellátó
zoldkaszino
2011. január 06. csütörtök, 06:29
jó éjt- Ellától
anci-ani
2010. december 15. szerda, 14:58
ellától kaptam.jpg
cinci0616
2008. augusztus 17. vasárnap, 21:57
Az ellátó kocsi 1
motorcsonakosok
2008. május 09. péntek, 20:25
0 a Intim - csók csupán 1
lovaszmarika
2019. november 30. szombat, 13:43
Csupán sápadt emlék.jpg
liliana01
2019. június 29. szombat, 20:36
A csend nem csupán
anna4459
2018. augusztus 03. péntek, 18:47
Az hal meg csupán.jpg
irmus
2018. június 12. kedd, 07:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.