Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 02:17 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - A francia szenátus elutasította a kijárási korlátozások enyhítésének menetrendjét
A jobbközép Köztársaságiak által vezetett felsőházban a szenátorok közül 89-en igennel, 81-en nemmel szavaztak, 174 tartózkodtak.

Jóllehet a szenátusi szavazásnak nincsenek jogi következményei -, a voksolás az ellenzék kérésére jelképes jellegű volt -, jól tükrözi a kormány stratégiájával szembeni általános bizalmatlanságot, elsősorban az iskolák újranyitásának kérdésében.

A stratégiát múlt kedden nagy többséggel már elfogadta a kormánytöbbség a nemzetgyűlésben. Hétfő délután pedig Edouard Philippe miniszterelnök a szenátorok előtt is bemutatta az általános karantént egy hét múlva felváltó fokozatosan bevezetendő óvintézkedéseket, amelyeknek legfőbb pontjai a tömeges tesztelés, a tüneteket produkálók elkülönítése, az iskolák és a kereskedelmi egységek újranyitása, valamint a tömegközlekedési járműveken a kötelező maszkviselés.

"A gazdasági életnek muszáj gyorsan újra beindulnia" - hangsúlyozta a miniszterelnök mintegy félórás beszédében, azt hangsúlyozva, hogy a március 17-én kihirdetett szigorú "a karanténnak elképesztő szociális és gazdasági ára van", miközben a járvány eddig 25 ezer halálos áldozatot követelt az országban.

A szenátorok elsősorban a kormány egészségügyi kríziskezelését bírálták a vitában, azon belül is az iskolák újranyitásának tervét.

A javaslat szerint a bölcsődék, az óvodák május 11-én megnyithatnak, ezen a napon az iskolák azonban még csak a legkisebbeket fogadhatják, osztályonként maximum 15 tanulóval, a felsősök május 18-tól csak azokban a megyékben térhetnek vissza az iskolapadokba, ahol kevésbé van jelen a vírus, és számukra kötelező lesz a maszkviselés. A középiskolások iskolai visszatéréséről viszont csak május végén dönt a kormány.

Számos önkormányzat azonban nem hajlandó jövő héten megnyitni az iskolákat, közülük háromszáznak a vezetője, köztük Anne Hidalgo párizsi főpolgármester vasárnap petícióban tiltakozott a karantén szerintük "erőltetett menetű" feloldása ellen. Úgy vélik, lehetetlen a kisgyerekekkel megoldani a kötelező távolságtartást, a rendszeres kézmosást, az együttjátszás megtiltását, és a gyerekek által használt tárgyak fertőtlenítését.

A miniszterelnök a vitában elsősorban szociális okokkal indokolta a kisiskolások számára az iskolába járás mielőbbi lehetővé tételét, amely szerinte "szociális és demokratikus prioritás". "Katasztrófának" nevezte, hogy azok a gyerekek, akinek nem biztosított az internetes hozzáférés vagy a számítógép a távoktatáshoz, lassan két hónapja nem tanulhatnak.

A kijárási korlátozások május 11-i feloldásnak megyénkénti tervét május 7-ig naponta frissítik az egészségügyi hatóságok a vírus terjedésének és a kórházi ágyak leterheltségének függvényében. A francia megyék mintegy harmada - a párizsi régió és Elzász-Lotaringia - vörös színű, a megyék fele zöld övezet, míg a többi narancs színű. Ez utóbbiak május 7-ig legkésőbb vagy vörös vagy zöld színt kapnak, az átmeneti helyzetük megszűnik. A zöld területeken május 11-én szélesebb körű lesz az enyhítés, mint a vörös zónában, egyebek mellett a játszóterek, a parkok és az iskolák megnyitásában.

A jobboldali szenátorok szerint a kormány tervei tele vannak ellentmondásokkal, míg a szocialisták elsősorban azt kifogásolják, hogy az Emmanuel Macron államfő által kijelölt május 11-i dátumot a kormány "totemként" kezeli.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 20:42
Címkék: Edouard Philippe, Anne Hidalgo, Emmanuel Macron, francia szenátus, kijárási korlátozások, jobbközép Köztársaságiak,
Kommentek
Koronavírus - Meghaladta a 28 ezret Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma
betegségbe. Eközben a gyógyultak száma 12 769-re nőtt, előző nap 357 beteg győzte le a kórt.

A legtöbb új fertőzöttet a nyugati országrészben lévő Voliny megyéből jelentették, 101-et, továbbá Lviv megyéből 78-at. A fővárosban, Kijevben 58 új fertőzéses esetet azonosítottak.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 49 fertőződött meg a vírussal. Előző nap 14 210 tesztet végeztek el az országban, ebből 8477 PCR-tesztet és 5733 antitestszűrést.

Szerdán életbe lépett a karanténkorlátozások enyhítésének újabb szakasza, de nem minden régióban, csak ott, ahol ezt a járványhelyzet megengedi - jelentette be online tájékoztatóján Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

Közölte, hogy engedélyezik egyebek mellett kulturális rendezvények megtartását, valamint a szállodák és üdülőhelyek megnyitását a gyermektáborok kivételével.

A kulturális rendezvényeket korlátozások mellett rendezhetik meg. Kötelező lesz az arcmaszk viselése, a legalább másfél méteres
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 10:52
Koronavírus - A román kormány meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet
A veszélyhelyzet meghosszabbításának szándékát Klaus Iohannis jelentette be kedden, a kormány tagjaival folytatott tanácskozása után. Az államfő közölte: június 15-től engedélyeznék a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az edzőtermek megnyitását, és a magán rendezvények engedélyezett létszámát zárt térben húszra, a szabadban pedig ötvenre növelnék.

Iohannis szerint a román hatóságok fontolóra vették, hogy - egy objektív feltételhez kötve - a beutazási feltételeket is enyhítsék. A tervek szerint nem küldenék már kötelező módon otthoni elkülönítőbe a külföldről érkezőket abban az esetben, ha a olyan országból érkező utasokról van szó, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet. Az elnök megjegyezte: egyelőre több olyan ország, ahol jelentős számban élnek román állampolgárok - Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Svédország - nem felel meg ennek a feltételnek.

Egyelőre egyébként Románia
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 15:52
Koronavírus - Továbbra sem lassul a fertőzés terjedése Ukrajnában
Az elmúlt napban regisztrált új esetekkel az azonosított fertőzöttek száma elérte a 27 462-t. Az elmúlt 24 órában az előző napihoz képest csak 22-vel kevesebb új fertőzöttet jegyeztek fel. A betegségben elhunytak száma kilenc újabb áldozattal 797-re nőtt az országban, miközben eddig 12 195-en gyógyultak fel, közülük 141-en az elmúlt napban.

Az egészségügyi dolgozók közül eddig 5101-en fertőződtek meg, közülük az elmúlt napban 51-en.

A legtöbb új beteget ismét a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, 72-t, 29-cel többet, mint a megelőző napon - közölte Vitalij Klicsko főpolgármester a Telegram üzenetküldő portálon.

Az egészségügyi tárca adatai szerint Kijev a második legfertőzöttebb területe Ukrajnának, ahol a járvány kitörése óta 3490-en betegedtek meg Covid-19-ben, 77-en haltak bele a betegségbe és 888-an gyógyultak meg. A legfertőzöttebb régió változatlanul a romániai határnál lévő Csernyivci megye 3698 azonosított fertőzöttel és 152 halálesettel.

Kárpátalja megyében a legfrissebb
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 11:31
Koronavírus - Már csaknem 27 ezer fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában
PCR-tesztet és 2820 antitestszűrést.

Ukrajna, illetve néhány más ország legutóbbi napokban mért adataira hivatkozva a tárcavezető a koronavírus-fertőzés újabb fellángolási hullámának veszélyére figyelmeztetett. Ezért kérte az ukránokat, hogy továbbra is tartsák be az enyhítések mellett fennmaradt karanténszabályokat, azaz viseljenek szájmaszkot a nyilvános helyeken, tartsák egymás közt a szükséges távolságot, és használjanak fertőtlenítőszereket.

Ukrajnában pénteken vezették be a korlátozások enyhítésének negyedik szakaszát, de nem mindenhol, csak azokban a régiókban, amelyek megfeleltek a kritériumoknak, így a fővárosban nem, és - az UNIAN hírügynökség szombati jelentése szerint - további öt nyugati-ukrajnai, valamint az ország keleti részében Donyeck megye sem áll még készen erre. A feltételek között alapvető a fertőzöttek napi száma, a kórházak leterheltsége és az elvégzett tesztek száma. A harmadik és negyedik szakaszban életbe léptetett újabb enyhítések lehetővé tették egyebek mellett az
velemenyezd, 2020. június 07. vasárnap, 12:31
Koronavírus - A korlátozások "radikális" könnyítésére készül a moszkvai polgármester
Az RBK gazdasági lap online kiadása vasárnap arról számol be, hogy az orosz főváros vezetése megvitatta a szigor enyhítésének forgatókönyvét. A várakozások szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat Moszkvában több lépésben, alapvetően június 14-től a hónap végéig fogják feloldani. A Vörös téren június 24-én nagyszabású katonai díszszemlével fognak megemlékezni a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójáról.

Szigorú járványügyi intézkedések mellett nyílt meg szombaton a hagyományos éves Vörös tér Könyvfesztivál. A látogatók kizárólag előzetes online bejelentkezés alapján léphetnek be a rendezvény területére, ahol legfeljebb 1200-an tartózkodhatnak egyszerre. Kötelező a távolságtartás, valamint a kesztyű- és maszkviselet. Az orosz fővárosban ismét működnek a templomok és a hétvégi utcai zöldségpiacok.

A március 30-án bevezetett intézkedések nagy része még mindig érvényben van. A nem fertőzött lakosok elvileg főleg csak bevásárolni hagyhatják el otthonukat, illetve
velemenyezd, 2020. június 07. vasárnap, 11:35
Koronavírus - Spanyolországban 177-tel nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt
héten, és elérte a 27 134-et. Hivatalos napi halálozási adatokat nem közöl a minisztérium.

Spanyolországban péntek éjfélkor ér véget a tíznapos nemzeti gyász, amelyet tiszteletadásként rendelt el a kormány. Délben a közintézmények előtt egyperces néma főhajtással emlékeztek az elhunytakra.

Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentette: jövő hétfőtől az ország lakosságának 52 százaléka, 25 millió ember újabb jelentős könnyítéseket élvezhet, mivel lakhelyén a járványügyi korlátozások enyhítésének utolsó, hármas fázisa lép életbe.

Ebben a szakaszban eltörlik a szabadtéri sportolás és séta korosztály szerinti idősávját, húsz főig engedélyezik a gyülekezést, szabadtéren a 150 fős esküvőt. A korábbinál több vendéget fogadhatnak a vendéglátóhelyek, a mozik, a színházak, a múzeumok. A bevásárlóközpontokban, a szállodákban megnyithatnak a közös használatú terek és helyiségek. A korábbi bejelentéssel ellentétben mégsem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek, viszont működhetnek a kaszinók, a
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 19:33
Koronavírus - Hollandiában újranyitottak az éttermek, bárok és kávézók
Az éttermekben az előzetes foglalás kötelező, egy vendéglátó helyiségben legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre az előírt másfél méteres távolság betartásával, továbbá a vendéglátónak meg kell kérdeznie a vendégeket esetleges egészségügyi kockázat fennállásáról.A kültéri teraszokra azonban ezek a szabályok nem vonatkoznak.

A holland közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint az országban az utóbbi 24 órában hatan vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt, az áldozatok száma közelít a hatezerhez. Kórházi ápolásra további hat embert vettek fel, intenzív osztályon 159 embert kezelnek. Ez körülbelül a tizede a járvány csúcspontján intenzív ápolásra szorultak számának. Az újonnan azonosított fertőzések száma 288.

A sajtójelentések szerint ez a szám a napokban erősen emelkedni fog, mivel az országban széles körben kiterjesztették a tesztelést. A hétvégén Hugo de Jonge egészségügyi miniszter sajtónyilatkozatban kérte fel az állampolgárokat, hogy forduljanak orvoshoz
velemenyezd, 2020. június 01. hétfő, 16:56
Koronavírus - Nagy-Britanniában részlegesen újraindult az oktatás, tiltakozások a karanténtervek ellen
bár a nem egy háztartásban élőknek továbbra is két méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A március 23-án érvénybe léptetett korlátozások alapján eddig kettőnél több, nem egy háztartásban lakó ember nem tartózkodhatott együtt közterületen, emellett a nem együtt élő családtagok és ismerősök sem látogathatták egymást.

Az enyhítések előzményeként Boris Johnson miniszterelnök a múlt héten bejelentette, hogy teljesültek a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének feltételei. A brit kormány által összeállított feltételrendszer sarkalatos elemei közé tartozik a halálozások és az új fertőzések számának folyamatos csökkenése, valamint az, hogy a kórházi kezelésre szorulók száma ne haladja meg az állami egészségügyi szolgálat (NHS) kapacitásait.

Az iskolák hétfői részleges nyitását azonban a felmérések szerint korántsem fogadta osztatlan támogatás.

A legnagyobb brit közoktatási kutatóintézet - National Foundation for Educational Research - 1200 fős mintán
velemenyezd, 2020. június 01. hétfő, 11:16
Képek, videók
BKV menetrendi tájékoztat
lacipecsenye
2012. szeptember 30. vasárnap, 20:39
menetrend.jpg
jpiros
2012. szeptember 11. kedd, 08:52
MÁV balatoni menetrend
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:03
MÁV menetrend
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:02
MENETREND.jpg
bujocska2
2011. május 14. szombat, 18:02
MENETREND2.jpg
bujocska2
2011. május 14. szombat, 18:02
Alsó-Hámor menetrend.jpg
rozsmalom
2011. május 08. vasárnap, 17:17
%FCnnepi%20menetrend%2 02.
idgie1975
2009. november 07. szombat, 18:13
Kijárási korlátozás.jpg
pacsakute
2020. március 27. péntek, 23:27
kijárás korlátozása0327.j
maroka
2020. március 27. péntek, 09:42
elutasított ajándék
lrjuditka
2010. december 20. hétfő, 07:08
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
Philippe-Wojazer-Reute rs-
lilagondolatok
2015. november 16. hétfő, 13:11
Gerard Philippe
sally
2015. augusztus 23. vasárnap, 07:37
-Adolphe_Philippe_Mill ot_
relisisi
2010. december 10. péntek, 17:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.