Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 13:34 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kétszázféle szőlő a hegyen
ÁTLAGOS TERMÉS, jó cukorfok jellemzi a mátraaljai szüretet. Domoszlón a borszeretők számára eddig még ismeretlen szőlőfajtákat is szüretelnek a nemesítési folyamat részeként. A kísérletekben szerepet vállaló Bánszki Sándor legnépszerűbb fajtája a kabar, amit már-már az aszú vetélytársaként emlegetnek.


A szüret kellős közepén látogattuk meg a Mátrai Borvidéken a Délkelet-mátrai Hegyközség területén gazdálkodó Bánszki Sándort - Sándor alkalmazza a fiukat, Tamást, aki kertészmérnök és bortechnológus A szüret kellős közepén látogattuk meg a Mátrai Borvidéken a Délkelet-mátrai Hegyközség területén gazdálkodó Bánszki Sándort.

A domoszlói borász már augusztus 20-án szedte a beérett Irsai Olivért, amit a chardonnay, a szürkebarát, a sauvignon blanc, a portugieser és a rajnai rizling követett a sorban. Ezután jön még a kékfrankos, a merlot, az olaszrizling, a hárslevelű és a cabernet sauvignon. Amikor a térségben már minden szőlősgazda túl van a szüreten, Bánszkiéknál éppen akkorra, azaz október közepére érik be a kabar. Ez utóbbi szőlőfajtát a Tarcali Kutatóintézetben nemesítették Tarcal 10 munkanéven.

Domoszlón 1997-ben ültettek 100 tőt kísérletként, majd 2005-ben bekerült a nemzeti fajtajegyzékbe. - Ebből a rendkívül magas cukorfokra képes szőlőfajtából tájkísérletként 2002-ben egy félhektáros területre újabb kétezer oltványt telepítettünk. A legkiválóbb minőséget 2014-ben hozta, akkor 36 magyar mustfokot mértünk, de ritkán van 27 fok alatt - mondta Bánszki Sándor. A Tokaji borvidékre kísérletezték ki, ahol mára már a fő fajták közé sorolták. A Mátraalján kisebb a terméshozama, de a meglévő állományból évi 6-8 hektoliter bort itt is előállítanak.

A vállalkozás két szálon fut. Sándor alkalmazza a fiukat, Tamást, aki kertészmérnök és bortechnológus, míg a lányuk, Erika az édesanyjuknak ad főállású munkahelyet. Erika - mint fiatal gazda - három diplomával a zsebében agrármérnökként és szőlész-borászként vesz részt a munkában, miközben neveli két és fél éves gyermekét. A közelmúltban nyújtott be génmegőrzési pályázatot 187-féle szőlő megőrzésére.

Bánszki Sándor 1988-tól új cseresznyefajták vizsgálatába is bekapcsolódott, 78 fajta cseresznyét figyeltek meg. A 3,5 hektáros gyümölcsösben többek között a Germersdorfi, a Carmen, a Péter és a Sándor fajtákkal foglalkoznak.

Szüreti számadásként az idei évet úgy jellemzi, hogy júniusban volt egy kis jégverés, júliusban pedig a kelleténél több eső esett, ezért lisztharmattal fertőződött néhány fajta, ami rontott a termésátlagon. A cukorfokra viszont nincs panasz, átlagban két fokkal felülmúlja a tavalyi évet. A felvásárlási ár szinte megegyezik a 2015-össel: a vegyes szőlőért 65-80 forintot adnak, a chardonnay 90-95, míg a szürkebarát néhol 120 forintot ér.
bordat, 2016. november 10. csütörtök, 15:12
Címkék: Bánszki Sándor, Mátrai Borvidéken, Délkelet-mátrai Hegyközség, Bánszki Sándort, Irsai Olivért, Tarcali Kutatóintézetben,
Kommentek
Legerősebb virusölő növény
helyreállítani az bélflóra természetes egyensúlyát. Külsőleg használva elsősorban sebgyógyító, bőrregeneráló hatásuk érvényesül.

Vadcseresznye
A népi gyógyászatban régóta ismert gyümölcsöt vérzéscsillapításra, valamint kozmetikai célokra is használták. Manapság már ismeretes a vadcseresznye antibakteriális és vírusellenes hatása is, minek köszönhetően számos betegség kiegészítő gyógymódjaként használható.

Homoktövis
A nátha-, illetve influenzaszerű tüneteket körülbelül kétszázféle vírus okozhatja. A homoktövis legtöbbjükkel szemben hatékonyan veszi fel a harcot. Elsősorban a növény magjából préselt olaj - mely gyógyszertárban kapható - minősül remek immunerősítőnek

Édesgyökér
Nagyon jó köhögés ellen, de emésztési panaszok, illetve gyomorbántalmak esetén is. Gyógyhatását fokozza, hogy bakteriosztatikus és vírusellenes hatása. Immunstimulánsként erősíti a szervezet védekezőképességét.

Fokhagyma
Vírus- és gombaölő hatása miatt a fokhagyma nemcsak
klementinagidro, 2015. szeptember 07. hétfő, 14:01
Narancs – délről
A közkedvelt déligyümölcs nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Magas C-vitamin-tartalma régóta ismert, az viszont talán kevésbé, hogy körülbelül kétszázféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. A benne található béta-kriptoxantin nevű anyag például gátolja a vastagbélrák kialakulását. Ezenkívül nem árt tudnod, hogy felesleges sokat pepecselned a gyümölcs belső, fehér héjának eltávolításával, hiszen számos élelmi rostot és fitovegyületet - különösen flavonoidot - tartalmaz ez a rész.
A narancsgerezdeket elválasztó hártyás rész szintén gazdag bioflavonoidokban. Ám nem pusztán természetes gyökfogóként működik hatékonyan, hanem segíti a gyümölcshúsban lévő C-vitamin felszívódását is, és erősíti a hajszálerek falait. Tehát fontos, hogy ne csak dobozos gyümölcslé - esetleg házilag kifacsart formájában - fogyaszd a narancsot, hanem inkább egészben, és a kevésbé ízletes hártyát is edd meg.
klementinagidro, 2015. augusztus 27. csütörtök, 12:10
Kétszázféle sört kínál a ma kezdődő Főzdefeszt
A Street Food Show-val közösen rendezett fesztiválon először ismerteti meg a közönséggel termékeit a Monyó Sörfőzde, megjelenik a Bölcső Brew Crew, bemutatkozik az Erjesztők Klubja és a Gólem is.

Ismert főzdék újdonságait is kínálja a fesztivál: az Élesztő Sörműhely például bemutatja duplán kávézott coffee stoutját, a Black Mammát, a Hara Punk pedig a Budapest Lagert.

Cseh, angol és belga kézműves sörök közül is választhatnak az Olof Palme sétányra látogatók.

Ez a második Főzdefeszt, amelyen a Dining Guide Street Food Show is közreműködik, és idén már több mint harminc ételárus vesz részt a fesztiválon.

A fesztiválról részletes információkat a www.fozdefeszt.hu oldalon találnak az érdeklődők.
velemenyezd, 2015. június 05. péntek, 07:03
Ételintolerancia: évekig is küszködnek a betegek
mindennapokban nehéz az ok-okozati összefüggést felfedezni. Az ételérzékenység gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, az emésztési panaszok mellett fejfájást, ekcémát, krónikus pattanásosságot, fáradékonyságot, figyelemzavart is kiválthat magyarázza Takáts Alajos. Hangsúlyozza: a kivizsgálás során először a szervi elváltozások gyanúját kell kizárni, ám ha látszólag nincs semmilyen betegség, ami magyarázhatná a tüneteket, gondolni kell az étrendre is.

A részletes, több mint kétszázféle alapanyagról komplex képet adó laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatok tapasztalata szerint leggyakrabban egyes gabonafélék, a tej vagy a tojás egyes összetevői okoznak ételintoleranciát, míg a húsok ritkábban váltanak ki ételérzékenységet. Vannak olyan betegek is, akiknek valamelyik zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert nem bírja az emésztőrendszerük: ismerünk például olyan esetet is, amikor a kakaó, a fahéj vagy más gyakran használt konyhai fűszer okozott gondokat, s korábban fel sem merült a
anna4459, 2014. december 16. kedd, 20:40
Narancs – délről
A közkedvelt déligyümölcs nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Magas C-vitamin-tartalma régóta ismert, az viszont talán kevésbé, hogy körülbelül kétszázféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. A benne található béta-kriptoxantin nevű anyag például gátolja a vastagbélrák kialakulását. Ezenkívül nem árt tudnod, hogy felesleges sokat pepecselned a gyümölcs belső, fehér héjának eltávolításával, hiszen számos élelmi rostot és fitovegyületet - különösen flavonoidot - tartalmaz ez a rész.
A narancsgerezdeket elválasztó hártyás rész szintén gazdag bioflavonoidokban. Ám nem pusztán természetes gyökfogóként működik hatékonyan, hanem segíti a gyümölcshúsban lévő C-vitamin felszívódását is, és erősíti a hajszálerek falait. Tehát fontos, hogy ne csak dobozos gyümölcslé - esetleg házilag kifacsart formájában - fogyaszd a narancsot, hanem inkább egészben, és a kevésbé ízletes hártyát is edd meg.
akiram45, 2014. december 02. kedd, 09:09
Kétszázféle káposztás ételt készítenek el Demecserben a hét végén
Az eseményen a készítés és a kóstoltatás mellett kiemelten kezelik a káposztával kapcsolatos ősi hagyományokat, a gyalulást és a taposást is - mondta el Kiss Gyula polgármester az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Demecserben a káposzta termesztésének és savanyításának nagy múltja van. A tavalyi program alkalmával csak az önkormányzat konyhájának dolgozói húszezer darab töltött káposztát készítettek, és több mint húsz mázsa káposztát használtak fel például a toroskáposzta elkészítéséhez. A polgármester szerint idén az ételekben felhasznált összes káposzta mennyiségét le fogják mérni, ezt tekintve várhatóan nem hivatalos rekord születik majd.

A programsorozat pénteken egész napos horgászversennyel kezdődik, szombaton kilenc órától a városi sporttelepen indul a főzőverseny. A délután folyamán a látogatók versenyszerűen próbálhatják ki a káposzta gyalulását, mindkét napon délidőben pedig a szakszerű taposást mutatják be.

Kiss Gyula szerint a hagyományok őrzése
velemenyezd, 2013. szeptember 24. kedd, 18:46
Képek, videók
bánszkiné margóf.jpg
zsokica45
2014. november 23. vasárnap, 17:15
bánszkiné margó.jpg
zsokica45
2014. november 23. vasárnap, 17:15
Borvidékek
baxli
2007. október 15. hétfő, 08:59
hegykoz32.JPG
borigit
2015. július 18. szombat, 12:58
Hegyköz.jpg
evamama0108
2010. november 30. kedd, 20:45
49hegykoz.jpg
taltos1
2008. június 10. kedd, 21:02
50hegykoz.jpg
taltos1
2008. június 10. kedd, 19:01
22hegykoz.jpg
taltos1
2008. június 10. kedd, 19:00
21hegykoz.jpg
taltos1
2008. június 10. kedd, 19:00
13hegykoz.jpg
taltos1
2008. június 10. kedd, 19:00
12hegykoz.jpg
taltos1
2008. június 10. kedd, 19:00
Oliverto.jpg
zafir28
2010. november 22. hétfő, 23:52
Olivértől Rózsa
lunczk
2008. január 21. hétfő, 20:53
Olivértől, rózsa
lunczk
2008. január 02. szerda, 22:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.